Den är oneklig smidigt till formatet, Philips helt nya BT 6000, och riktigt snygg i dess cylinderformade skrud. Den nätta kroppshyddan får oss att undra om det verkligen finns något att skriva hem om när det kommer till ljudkvalitet. Helt i onödan visade det sig…


Hög kvalitetskänsla

Det första intrycket av högtalaren är mycket positivt. BT 6000 är endast drygt 18 centimeter lång så det är ingen jättepjäs, men kvalitetskänslan är hög och materialvalet känns väl genomtänkt. Den runda formen med full-range högtalare på både fram- och baksida gör att den kan placeras både liggandes eller ståendes med en ljudbild som sprids i 360 grader.

Den är även IPX4-klassad (striltät) och lämpar sig med andra ord utmärkt för utomhusaktiviteter även om det regnar.

test philips bt6000
En trådlös högtalare är ett måste till sommarens aktiviteter. BT6000 har den goda smaken att dessutom stå emot vädrets makter.

Förutom den kombinerande ihopparnings- och handsfree-knappen saknas känsliga knappar utan det enda övriga reglaget består av ett skyddat vred i aluminium som du styr volymen med och stänger av och slår på högtalaren med. På undersidan är audio-in (3,5 mm) samt USB-kontakten för laddning väl skyddat under ett tätslutande gummilock.

Imponerande ljud

BT6000 kommunicerar via bluetooth (standard alternativt NFC) eller via signalkabel till 3,5 mm-ingången. Inga konstigheter, och även om ett enkelt handhavande och en riktigt bra batteritid är viktiga egenskaper när det gäller portabla högtalare hamnar ändå dessa beskaffenheter i skuggan av det viktigaste – ljudkvaliteten. Låter det inget bra spelar det ingen roll om batteriet klarar upp till 8 timmar eller om enheten tål ösregn.

test philips bt6000
Under skalet. Så här ser BT6000 ut på insidan.

Men det gör det! Ljudbilden som målas upp är levande och dynamisk över hela registret med mycket luft och krispighet. Maxvolymen är väl avvägd och peakar precis innan högtalarelementen knäar och slår ifrån. Visst hade vi önskat mer tyngd och djup i basen men med tanke på de fysiska och uppenbara begränsningarna är vi mer än överförtjusta.

Läs även: Testet av uppföljaren BT6600

OmdömeM3 rekommenderar

Betänkligheterna gällande att storlek och prestanda ofta går hand i hand föll i glömska omgående när vi började leka med den lilla BT6000. Med det smidiga formatet och kvalitetskänslan i kombination med ljudresurser vi inte trodde den besatt gav oss mersmak.

test philips bt6000 
För den som är lite mer vågad finns BT6000 även att få i andra färger än tråksvart. Bland annat denna skönt röda.

Missa inte: Test av 10 trådlösa högtalare

Spridningen av ljudet gör den även lämplig som handsfree-lösning till det mindre konferensrummet. Och med en så bra prislapp kan vi inte göra annat än att kapitulera.

Fakta: Philips BT6000

Tillverkare: Philips, www.philips.se
Uteffekt: 2 x 5 Watt.
Frekvensåtergivning: 40–20 000 Hz.
Impedans: 8 ohm.
Känslighet: 85 dB.
Högtalarelement: 1,5 tums fullt frekvensomfång.
Bluetooth: V4.0, nfc.
Kapslingsklass:  IPX4 (striltät).
Pris: 1 000 kronor.


Ljudet
Formatet
Priset


Saknar djupbas