Sakta i backarna, det är klart att begränsningarna är väldigt få med en äkta Windows-pc i baken på teven, men helt problemfritt är det inte. Chromecast passar fortfarande bäst för en del, medan andra kanske borde fundera på att byta – eller varför inte köra bägge, om du har tillräckligt många hdmi-anslutningar på teven?

Cpmute Stick och Chromecast

Äpplen och päron

Bara för att de ser ungefär likadana ut och pluggas in i en skärm på samma sätt så betyder det inte att de är samma sorts pryl. Intel Compute Stick är en pc och fungerar precis på samma sätt som datorburken vid skrivbordet eller htpc:n i vardagsrummet.

Missa inte: En hel Windows-dator på en pinne - vi har testat Intel Compute Stick

Chromecast är en mottagare av strömmade media. Det är allt den gör, antingen direkt från Internet med inbyggda appar, eller från program och appar i dator, surfplatta eller telefon. Du kan inte lagra musik och videofiler på den eller webbsurfa och spela spel. Eller jo, du kan strömma ett webbläsarfönster från din dator om du kör Chrome där, och det finns Android-spel med Chromecaststöd. Men det är på datorn du surfar och på plattan du spelar, egentligen.

Så vilken ska du köpa? Det beror på vilka aspekter som är viktiga för dig. Här är sex olika områden där vi listar vilken av de två pinnarna som är bäst för respektive.

1. Pris

Det kanske mest uppernbara är att en Compute Stick kostar runt 1 600 kronor, medan en Chromecast blir din för drygt 300 spänn. Så det vill verkligen till att Intel ger dig rejält med mervärde och matchar dina behov perfekt för att det ska kännas som det bättre valet.
Microsoft-konto


Suck... Många steg för att komma igång med en Compute Stick. Men så är det väl när vi har att göra med en dator med ett riktigt OS. Att konfigurera en ny Android-telefon tar ju också en del tid. Det är en mer rättvis jämföreöse än mot en Chromecast.

2. Installera och komma igång

En Chromecast är drygt sju centimeter lång mot tolv och en halv för Compute Stick. Inte riktigt det dubbla, men nästan. Bägge kan vara för skrymmande om tevens hdmi-uttag sticker ut rakt bakåt och du vill kunna ställa den tätt mot väggen, eller kanske till och med hänga upp den. Bägge behöver dessutom ac-adapter. Den kan även gå att ansluta till ett usb-uttag och ta strömmen därifrån, om du har rätt typ av usb-port.

Missa inte: 25 bästa apparna till din Chromecast

Chromecast är mycket enklare att ansluta och komma igång att använda, det är bara att plugga in och med hjälp av en telefon eller surfplatta följa enkla anvisningar på skärmen för att ansluta till wifi. Compute Stick behöver vevas igång som vilken ny pc som helst. Plugga in mus, ansluta till nätverket, logga in på Microsoft-konto, fixa antivirus och kanske invänta en och annan Windows-uppdatering innan den känns säker. Och sedan börja installera de program och appar du vill använda.

Chromecast
Starta, peka, vänta några sekunder. Sedan är filmen på teven med Chromecast.

3. Styra och kontrollera

Ingen av pinnarna går att köra enbart med det du får i kartongen när du köper den. Bägge kräver givetvis wifi-nätverk, men det är inte allt. Compute Stick styrs med mus och tangentbord, och du behöver dessutom skaffa sådana som stödjer Bluetooth. Det gör att Compute Stick passar bäst som enkelt dator till skrivbordsskärmen. Att sitta med fullt tangentbord och mus i tv-soffan är ingen höjdare. Det går givetvis att installera mediecenterprogram på den och köra med en lämplig fjärrkontroll, men det är ju också saker som du måste köpa till.

Chromecast klarar sig utan egen inmatning, men är istället helt beroende av att du har en annan enhet att styra den med, det kan vara en dator, men oftast använder folk en surfplatta eller smartphone. Mängder av appar, speciellt på Android, kan strömma video eller ljud till en Chromecast, och sen finns ett gäng färdiga appar, till exempel Youtube, Netflix och Plex i vilka Chromecast sköter strömningen direkt från källan. Då är appen i plattan bara en fjärrkontroll.
Logitechtangentbord
Smart tillbehör om du vill ha Compute Stick till din TV. Logitechs kombinerade tangentbord och musplatta på Bluetooth.

Artikeln fortsätter på nästa sida.