Det är kanske svårt att tro i dag men faktum är att The Witcher höll på att få hela CD Project Red att gå under. Den polska studion hade satsat det mesta på sitt rollspel, men när man tvingades skrota konsolversionen samtidigt som den ekonomiska krisen slog till med full kraft såg det inte särskilt ljust ut.

Missa inte: Nintendo på latsidan i nya Kirby

Mycket har hänt sedan dess och numera går det knappast någon nöd på utvecklaren. Den tredje delen har haft skyhög budget och är en av vårens mest hajpade titlar. Även spelmekaniskt har CD Project Red tagit ett par jättekliv i en annan riktning. Där ettan var en titel främst till för de största rollspelsfantasterna är The Witcher 3 en betydligt mer lättillgänglig – och finslipad – historia.

The Witcher
Det bjuds på en hel del spektakulära strider. Stridssystemet i The Witcher 3 är betydligt bättre än vad det var i föregångarna.

Slåss mot livsfarliga klaner

I likhet med sina två föregångare kretsar handlingen kring Geralt. Han är en witcher, vilket kort och gott betyder att han har utvecklat övernaturliga förmågor för att kunna bekämpa elaka monster.

Föga oväntat kommer det väl till handa i The Witcher 3. Berättelsen börjar med att Geralt letar efter en försvunnen vän och kort därefter springer han på den livsfarliga klanen Wild Hunt.

Witcher
Under äventyrets gång går du upp i nivå och får tillgång till fler magier och bättre vapen.

Ett vuxet tilltal

The Witcher 3 är i mångt och mycket ett rollspel av modernt snitt. Du placeras i en stor och öppen värld där det står dig fritt att antingen följa huvudhandlingen eller börja beta av något av alla sidouppdrag. Alla som har bekantat sig med Dragon Age 3: Inquisition och Elder Scrolls V: Skyrim lär med andra ord känna igen sig.

Missa inte: Lysande avslutning räddar inte Wolfenstein: The Old Blood

Med det sagt innehåller The Witcher 3 gott om egna inslag. Till att börja med är det mer vuxet i sitt tilltal. Världen rymmer stora klasskillnader, där de fattiga lever i ren misär medan de mer välbeställda inte sällan bär på obekväma hemligheter.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

The Witcher 3: Wild Hunt Pris vid test: 548 kr.

Bästa pris just nu: 649 kr