Det är kanske svårt att tro i dag men faktum är att The Witcher höll på att få hela CD Project Red att gå under. Den polska studion hade satsat det mesta på sitt rollspel, men när man tvingades skrota konsolversionen samtidigt som den ekonomiska krisen slog till med full kraft såg det inte särskilt ljust ut.

Missa inte: Nintendo på latsidan i nya Kirby

Mycket har hänt sedan dess och numera går det knappast någon nöd på utvecklaren. Den tredje delen har haft skyhög budget och är en av vårens mest hajpade titlar. Även spelmekaniskt har CD Project Red tagit ett par jättekliv i en annan riktning. Där ettan var en titel främst till för de största rollspelsfantasterna är The Witcher 3 en betydligt mer lättillgänglig – och finslipad – historia.

The Witcher
Det bjuds på en hel del spektakulära strider. Stridssystemet i The Witcher 3 är betydligt bättre än vad det var i föregångarna.

Slåss mot livsfarliga klaner

I likhet med sina två föregångare kretsar handlingen kring Geralt. Han är en witcher, vilket kort och gott betyder att han har utvecklat övernaturliga förmågor för att kunna bekämpa elaka monster.

Föga oväntat kommer det väl till handa i The Witcher 3. Berättelsen börjar med att Geralt letar efter en försvunnen vän och kort därefter springer han på den livsfarliga klanen Wild Hunt.

Witcher
Under äventyrets gång går du upp i nivå och får tillgång till fler magier och bättre vapen.

Ett vuxet tilltal

The Witcher 3 är i mångt och mycket ett rollspel av modernt snitt. Du placeras i en stor och öppen värld där det står dig fritt att antingen följa huvudhandlingen eller börja beta av något av alla sidouppdrag. Alla som har bekantat sig med Dragon Age 3: Inquisition och Elder Scrolls V: Skyrim lär med andra ord känna igen sig.

Missa inte: Lysande avslutning räddar inte Wolfenstein: The Old Blood

Med det sagt innehåller The Witcher 3 gott om egna inslag. Till att börja med är det mer vuxet i sitt tilltal. Världen rymmer stora klasskillnader, där de fattiga lever i ren misär medan de mer välbeställda inte sällan bär på obekväma hemligheter.

Välgjorda strider

Det är en levande värld CD Project Red målar upp. Från de inledande pittoreska byarna i White Orchard till träskmarkerna i Crookback Bog och den pulserande storstaden Novigrad bjuds det på mängder av riktigt välskrivna karaktärsporträtt och gott om oväntade händelseutvecklingar. Precis som i The Witcher 2 är också sidouppdragen minst lika välgjorda som huvuduppdragen.

Missa inte: Det här kan vi förvänta oss att se på E3 2015

Även sett till striderna imponerar The Witcher 3. Tvåan fick en del kritik för att det snabbt blev lite enahanda på den här punkten, något man nu har åtgärdat. Systemet bygger mycket på att kontra vid rätt tillfälle. På så sätt påminner det en hel del om nyligen lanserade Bloodborne, om än att utmaningen inte är alls lika hög.

Witcher_3
Jodå, det finns gott om klassiska fantasyfiender runt om i världen.

Inte utan brister

Det råder alltså inte någon tvekan om att The Witcher 3 är en ytterst välgjord titel, men helt perfekt är det inte. Den största bristen är det tas för givet att du kan din rollspelsfärdigheter. Att ett spel i den här genren kräver mycket av spelaren är inte en nackdel i sig, men det hade varit önskvärt om CD Project Red hade förklarat några av de mer grundläggande inslagen mer ingående.

Ett annat problem är att den artificiella intelligensen inte alltid hänger med på noterna. Det är inte något ovanligt att medhjälpare står och halvsover under striderna eller att fiender helt saknar samarbetsförmåga när de anfaller i grupp. I vanligt ordning när det rör sig om storskaliga rollspel kommer också en hel del buggar på köpet.

Witcher_4
Striderna mot flera fiender samtidigt känns inte helt klockrena.

Bäst hittills i årM3 rekommenderar

Men överlag märks det att CD Project Red har kommit en bra bit sedan sin debut. Det här är ett storslaget äventyr, med en värld som känns både levande och intressant. Dessutom håller titeln formen ända in i mål, en imponerande sak i sig. Få andra utvecklare lyckas fylla sina spel med så här mycket innehåll utan att åtminstone en del uppdrag känns överflödiga.

Vi ska alltså vara glada för att CD Project Red till slut fick rätt på sina finanser. The Witcher 3 är inte bara det bästa spelet hittills i år, det kan mycket väl vara ett av de bästa rollspelen någonsin.


Fakta: The Witcher 3: Wild Hunt

Utvecklare/utgivare: CD Project Red/Bandai Namco.
Plattform: Playstation 4, Xbox One, pc.
Testad plattform: Playstation 4.
Pris: 600 kronor.


En fantastisk värld.
Välskrivna karaktärer.
Bra strider.
Mycket att göra.


Något buggigt.
Långa laddningstider.
Stundtals märklig AI.

Betyg 5 av 5