1995 var ett viktigt år för spelbranschen. Det här var en tid då pixelgrafik höll på att ersättas av polygoner, och med det var både Super Nintendo och Sega Mega Drive, de två konsoler som dominerat under första halvan av nittiotalet, inne på sista versen. Nintendo hade precis utannonserat sin Ultra 64 (vilket senare kom att bli Nintendo 64), Sega finputsade detaljerna inför Saturn-lanseringen och teknikjätten Sony tänkte ge sig in i spelbranschen på allvar med Playstation.

E3 2018: Här är alla spel du har att se fram emot

Historiens allra första E3-mässa skulle alltså komma att bli betydelsefull. Mässan var i mångt och mycket sprungen ur CES, där spelutgivarna hade tröttnat på att bli bortskyfflade av mer teknikorienterade företag. Lösningen blev att helt enkelt sparka igång en egen tillställning i Los Angelels som skulle fokusera på spelbranschen.

Sega
Sega överraskade de flesta med att lansera Saturn i samma veva som sin E3-presskonferens.

Sega sätter pris på Saturn – och chockar hela branschen

Segas E3 1995 kretsade kring en enda sak: deras kommande Saturn och dess lansering i väst. Och företaget skrällde rejält genom att inte bara sätta en oväntad höt prislapp (399 dollar), konsolen började också säljas exakt samtidigt som presskonferensen. Ivern att få ut konsolen på marknaden skulle dock inte visa sig vara helt sund. De flesta butikskedjor blev tagna på sängen av Segas plötsliga besked och hade inte någon möjlighet att tillgodose efterfrågan.

Heta titlar från Sega under E3 1995: Virtua Fighter, Daytona USA, Virtua Cop, Panzer Dragoon.


Sony
E3 1995 innebar en hel del för Sony, som de efterföljande åren kom att dominera spelbranschen.

Sony visar Playstation för västvärlden

Sony var uppstickaren som några år tidigare hade dumpats av Nintendo och lämnats ensamma med sin Playstation. Segas aggressiva kampanj var också precis vad Sony behövde. Man kunde sätta prislappen till 299 dollar, klart lägre än Saturn, och hade med det skaffat sig ett bra utgångsläge. Precis som Saturn hade konsolen lanserats i Japan tidigare och nu lade man krutet på att flörta med spelfantasterna i USA och Europa.

Heta titlar från Sony under E3 1995: Battle Arena Toshinden, Ridge Racer, Twisted Metal, Wipeout.


Mario
Än var Super Mario 64 en bra bit bort för Nintendo. Förseningarna av Nintendo 64 skulle inte vara till företagets fördel.

Nintendo avtäcker Virtual Boy och försenar Ultra 64

Nintendo hade inte några problem med självförtroendet 1995. Faktum var att man fokuserade på två nya konsoler. Dels avtäcktes vr-headsetet Virtual Boy, dels meddelade man att deras kommande Ultra 64 skulle försenas till nästa sommar.

Missa inte: Sex klassiska konsolfloppar vi minns (och helst vill förtränga)

Med facit i hand blev det varken hackat eller malet. Virtual Boy tokfloppade när den lanserades följande vinter och med förseningarna av Nintendo 64 tappade Nintendo greppet om den speltron företaget hade haft sedan 80-talet.

Heta titlar från Nintendo under E3 1995: Donkey Kong: Country 2: Diddy Kong’s Quest, Killer Instinct, Mario’s Tennis.


Atari visar vr-planer

Även hos övriga aktörer hände naturligtvis också en hel del. Det japanska företaget SNK utannonserade Neo-Geo CD, 3DO avtäckte konsolen M2 (som senare aldrig skulle släppas) och Atari försökte klamra sig fast bäst de kunde i branschen med ett vr-headset till sin Jaguar (inte heller den kom att släppas). 

Batmobilen på plats

Bland tredjepartstillverkarna slog framför allt Acclaim på stora trumman. Batman Returns och Judge Dredd var kanske inte några titlar att skryta med men man gjorde åtminstone det bästa av situationen genom att ha både Batmobilen och Judge Dredds motorcykel i sitt bås.

Heta titlar från tredjepartsutvecklare under E3 1995: Mortal Kombat 3, Turok: Dinosaur Hunter, Syndicate Wars, Rayman.


E3 2018 inleds 9 juni. M3 kommer givetvis att vara på plats under hela mässan.