Det har varit rätt avslaget på surfplattemarknaden hela våren. Det senaste av intresse som hänt var när Google släppte snabba men klumpiga Nexus 9 i slutet av 2014. Sedan dess har vi väntat, och väntat, på att konkurrenter som Asus, Samsung och Sony skulle svara. Men ända fram till nu har det varit fullständig stiltje, förutom en och annan oinspirerad uppdatering av gammal skåpmat från förra året.

Missa inte: 5 små surfplattor med riktigt Windows

Nu är dock ett par intressanta plattor på gång. Först in till redaktionen har vi fått Sonys senaste platta Xperia Tablet Z4. Xperia Tablet Z2 var enligt oss den bästa tiotummaren när det begav sig i början av 2014, men någon uppföljare i form av Tablet Z3 fick vi aldrig se. Det släpptes bara en 8 tums Tablet Z3 Compact. Så det är verkligen på tiden för en ny platta som kan ta upp kampen med storsäljaren Ipad Air och vår favorit Samsung Galaxy Tab S2? Har Xperia Tablet Z4 det som krävs?

Lövtunn och fjäderlätt

Till det yttre så slår den konkurrenterna på ett par viktiga punkter. Den är både lättare än både Samsungs och Apples topp-plattor, och tangerar Ipad Air 2 i tunnhet. Dessa plattor är faktiskt betydligt tunnare än de flesta mobiltelefoner. Det är i och för sig inte så svårt som det låter. Telefoner och surfplattor har samma processor, minne och så vidare, men eftersom de är bredare kan tillverkarna montera stort batteri vid sidan av istället för bakom kretsarna.

sony xperia tablet z4 test
Det är inte mycket som skett utseendemässigt sedan Xperia Tablet Z2. Skärmen har dock hängt med i utvecklingen och blivit betydligt bättre.

Utseendemässigt är det inga större överraskningar, Tablet Z4 ser ut som en uppskalad Tablet Z3 Compact, med metallglans i kanten och vit eller svart ram och baksida. Bakstycket är i greppvänlig matt materiel, och fram är det heltäckande glas som gäller. Trots låg vikt och lite lätt plastig känsla i skalet är chassit övertygande styvt.

Missa inte: 39 surfplattor i megatest

Plattan känns inte alls ömtålig även om vi inte skulle rekommendera att du medvetet misshandlar den. Däremot kan du medvetet dränka den, eftersom Sony kör vidare med sin vattentäta konstruktion och plattan är klassad enligt IP65 (går att spola av) och IP 68 (går att sänka ner i vatten).

Imponerande prestanda

Under huven sitter Qualcomms senaste systemkrets Snapdragon 810 med dubbla fyrkärniga processorer, en på 2 gigahertz och en strömsnål på 1,5 gigahertz. Tillsammans med 64 bitars Android 5.0 får vi bland den bästa prestanda vi uppmätt i en surfplatta. Endast Nexus 9 med sin Nvidia Tegra K1-krets knäcker detta, men med betydlig högre energiförbrukning. Här får vi tack vare ett 6000 mAh batteri riktigt bra driftstider. Vi spelar upp hd-film från Youtube och Netflix i nästan en hel vaken dag, och att surfa på webben och köra Office-appar klarar den ännu längre.

sony xperia tablet z4 test
Sex millimeter platta sedd från ena kortsidan. Trots att den är vattentät behöver tydligen inte usb- och hörlursport skyddas bakom luckor.

Nya Microsoft Office för Android-plattor är förinstallerat och funkar nästan lika bra som det ”riktiga” i Windows. Enda problemet är att kontrollera det med pekskärmen. Så vill du ha detta som notebookersättare så behöver du nog också Sonys nya Bluetooth-docka med tangentbord och musplatta.

Skärmen är ett lyft

En sak som har förbättrats från Xperia Z2 är bildskärmen. Nu är Sony äntligen ikapp konkurrenterna med qhd-upplösning – och faktiskt lite mer, eftersom skärmen är 1600 bildpunkter hög. Ljusstyrkan i ips-panelen är övertygande och Sony utlovar bättre färgåtergivning än sRGB. Exakt hur den står sig för en kräsen bildexpert låter vi vara osagt, vår skärmexpert har inte haft tillfälle att kolla in den ännu, men för vår testredaktörs otränade öga är det både lyster och hög detaljrikedom i färgerna.

sony xperia tablet z4 test
Tangentbordsdocka till Xperia Z4 Tablet kostar cirka 2 000 kronor.

Sony Xperia Tablet Z4 finns i två versioner, med skillnaden att den lite dyrare har 4g-mottagare av cat 6-typ inbyggd. Den fungerar därmed också som telefon om du har rätt sim-kort instoppat, även om den inte direkt går att knalla omkring med tryckt mot örat. Det inte bara ser fånigt ut, den har inte rätta mikrofonen och högtalarna – så skaffa ett headset. Eller ännu bättre, använd vanliga mobilen.

OmdömeM3 rekommenderar

Det är inte så mycket att säga om nya Sony-plattan egentligen. Här finns inga revolutionerande nyheter, det mesta såg vi redan i Xperia Z3 Compact, som till exempel kopplingen till Playstation 4. Men Sony visar att de inte har tappat stinget när det gäller att bygga plattor i absoluta toppkvalitet. Xperia Tablet Z4 är tunn, lätt, snygg, bekväm och har alla funktioner vi förväntar oss. Plus ett par till. Som det ska vara med en riktigt bra platta, med andra ord. Den är ett par tre snäpp bättre än föregångaren Xperia Tablet Z2, men i jämförelse med Apple Ipad Air 2 och Samsung Galaxy Tab S är det rätt så jämnt lopp. De har alla sina enskilda punkter där de utmärker sig, och inga egentliga svaga sidor.

Eller jo förresten. Sony har en egenskap som får oss att rygga tillbaka – priset. Sex oxh ett halvt tusen för 4g-versionen, och en tusenlapp mindre för den utan 4g. Det är dyrare än till och med en 64 gigabytes Ipad Air 2, som redan den frestar på plånboken.

Xperia Tablet Z4 börjar levereras 27 maj.

Fakta: Sony Xperia Tablet Z4 SGP771

Tillverkare: Sony, www.sony.se
Systemkrets: Snapdragon 810 MSM8994
Processor: Cortex A57, 2 GHz quad core + Cortex A53, 1,5 GHz quad core
Grafik: Adreno 430.
Minne: 3 GB ram.
Lagring: 32 GB Flash, plats för micro sd.
Skärm: 10.1 tum ips, 2 560 x 1 600 bildpunkter (299 ppt).
Kameror: 8,1 megapixel (bak), 5 megapixel (fram).
Anslutningar: 3.5 mm headset, usb 2 med mhl.
Kommunikation: 3g, 4g (cat6), wlan 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1, a-gps, nfc
Batteritid: Cirka 15 timmar videouppspelning, cirka 18h surf (wifi)
Operativsystem: Android 5.0.
Storlek: 25,4 x 16,7 x 0,6 cm.
Vikt: 393 g.
Övrigt: Vattentät (IP 65/68).
Pris: 6 500 kronor.

Prestanda

Antutu Benchmark: 55 105 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 23 804 poäng


Höga prestanda
Fin bildskärm
Tunn och lätt
Bra medföljande appar


Priset.
Få intressanta nyheter.

Betyg 5 av 5

Sony Xperia Tablet Z4 SGP771 Pris vid test: 6490 kr.

Bästa pris just nu: 1990 kr