2018 var inget revolutionerade år i smartphonevärlden, utan ett som mest av allt gav oss fortsättning på en handfull trender från året innan. Avlånga skärmar i 18:9-format eller ännu långsmalare har nästan tagit över helt med bara ett fåtal tillverkare som håller fast vid gamla 16:9-formatet.

Läs även: Test av mobilerna meb bäst kamera

Batterier har äntligen lämnat 3 000 mAh-strecket och flera mobiler har bestyckats med 4 000 mAh-batteri eller mer. Oled tar också över mer och mer i skärmarna, vilket i sin tur gör mycket för mobilernas batteritid.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Vilken mobil ska jag köpa?

Men vilken är den bästa smarta mobilen just nu? Det är dags att samla ihop alla de hetaste och bästa smartphonemodellerna och se hur de står sig gentemot varandra. I den här sammanställningen av tester hittar du mobiler från alla de stora tillverkarna. Bland annat:

  • Apple
  • Samsung
  • Asus
  • HTC
  • Huawei
  • LG
  • Sony
  • Xiaomi
  • Med flera

Flärpar och fotografering

De stora designtrenderna i år har varit två stycken. Dels bakstycken i böjt glas, vilket kan vara ett orosmoment för den klumpige, men som gör mycket för förbättrad mobil- och wifi-mottagning jämfört med mobiler med metallskal. Dels ännu mer heltäckande skärmar med den karakteristiska flärpen upptill som Iphone X började med förra hösten.

Annars har det handlat mycket om foto, med tillverkare som försöker bräcka varandra. Det handlar om trippelkameror, ai-drivna smarta kameraappar och avancerade hdr-lägen som ska ge mobilerna systemkamerakvalitet. Alla har inte hängt med i det racet, men de som gjort det har också kunnat leverera riktigt intressanta mobilkameror.

Det här har lett till en ny bild av flaggskeppstelefoner, som har blivit mindre och mindre jämförbara med varandra. En tillverkares toppmodell kan spela i en helt annan division funktions- och kvalitetsmässigt än en annan. Prestandamässigt är de däremot relativt jämförbara, för det mesta utrustade med samma eller åtminstone jämförbara processorer.

Dyrare och billigare

Men funktionsutbud och, som det verkar, kameror, är en stor vattendelare prismässigt. Flera tillverkare har sprängt 10 000-kronorsgränsen, och andra har börjat krypa nära. Samtidigt ser vi hur andra tillverkare gör tvärt emot, väljer funktioner och tekniker smart och selektivt, spar in lite på tung kamera men kompenserar det med bra fotomjukvara och prispressar sina toppmodeller ner mot 5 000 kronor.

Så vad det innebär att vara flaggskepp kan kort och gott variera stort. Här väljer vi att helt enkelt definiera det som vardera tillverkares bästa standardtelefon med systemkrets och processor som ger dem den typ av topprestanda vi förväntar oss av en bättre lur just nu.

I detta test har vi tittat på utbudet som det ser ut i skrivande stund. Det här är telefoner som vi i stort sett alla har testat under det senaste året, så då gäller det att gå tillbaka, se vad vi tyckte när det begav sig, och om det första intrycket står sig eller om vi får uppdatera våra omdömen och betyg. En telefon kan ju ha fått nya funktioner eller buggfixar med systemuppdatering. Eller sjunkit i pris. Eller helt enkelt ha fått nya konkurrenter som gått om.

Köpa nu eller vänta?

Betyg ska ses som en färskvara, speciellt i bransch som är i så pass snabb rörelse som mobiltelefoner. Under 2019 misstänker vi att vi får se stora nyheter på horisonten. Fler 7-nanometers-processorer, ny wifi-standard och 5g, som alla kommer att påverka kommande generationer av telefoner.

Är det därför smart att slå till med en mobil nu, eller ska man vänta till längre in i 2019? Det beror lite på hur du är som mobilkund. Förnyar du abonnemang vartannat år med en ny lur och det är dags nu? Då kan du tryggt satsa på en av dessa. De kommer dröja ett par år till innan sådant som 5g är vardagsmat och något du behöver stöd för.

Har du is i magen och inget omedelbart behov av byte kan det däremot vara smart att hålla hårt i plånboken ett litet tag till, och se vad 2019 har att erbjuda.

Så gjorde vi testet

Telefonerna testades fabriksnya efter eventuella systemuppdateringar. Uppkoppling skedde mot ett hemnätverk med 802.11ac-wifi samt mot ett Telenor mobilabonnemang. 

Mobilernas prestanda har mätts med Antutu Benchmark, Geekbench 4 och 3dmark, samt bedömts manuellt med laddning och navigering i webbsidor, Microsoft Word-dokument och pdf-filer, uppspelning av 1080p- och 4k-video via Youtube, samt med kameraanvändning och en handfull krävande mobilspel.

Observera att detta är en sammanställning av alla tester vi gjort av tillverkarnas premiummobiler, inte ett jämförande test. Varje betyg är alltså individuellt satt till varje telefon.