Fler mobiltester:


2022-11-02: Artikeln uppdaterad med test av Sony Xperia 5 IV, Pixel 7 och Pixel 7 Pro

Efter en handfull händelserika år, med tillverkare och varumärken som försvunnit från svenska marknaden och andra som tillkommit eller gjort återkomst efter en längre tids frånvaro, har senaste året varit relativt stillsamt på smartphone-fronten. De flesta tillverkarna har släppt uppgraderade mobiler som bygger vidare på tidigare generationer, utan att bjuda på revolution.

Testade mobiler


Vilken är telefonen för dig? Det beror på vad du är beredd att betala. Det skiljer åtskilliga tusenlappar. Fördelarna med de dyrare modellerna är visserligen påtagliga, men det är inte säkert att deras fördelar är något du har behov av.
 

Få stora överraskningar

Det är samma fem tillverkare som spelar i en egen division prismässigt. Apple, Samsung, Sony, Xiaomi och Oneplus har prislappar på sina topptelefoner mellan cirka 10 500 och 13 500 för en basmodell, ofta finns dyrare alternativ med mer lagringsminne. Sedan utmanar tillverkare som Asus, Motorola och Realme med samma höga prestanda och många andra funktioner, men med en del kompromisser i funktion och konstruktion och pris mellan 7 000 och 8 000 kronor.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Andra tillverkare har valt att åtminstone för närvarande hålla sig borta från prestandaracet. Nokia satsar allt på lägre prisklasser. Poco har senaste året blivit mer av en serie budget-modeller för Xiaomi, än ett eget varumärke som konkurrerar på högre nivå. Kanske blir det ändring på det i framtiden, som är väldigt oförutsägbar.

Läs också: Mobilerna med bäst kamera – stort test

Det finns andra stora telefontillverkare med riktigt intressanta mobiler i toppklassen. Huawei och Honor är vi bekanta med sedan tidigare. Utöver dem kan du också hört talas om mobiljättar som Oppo och Vivo. Men inga av dessa säljer sina telefoner officiellt i Sverige just nu, därför testar vi dem inte. Många av dem kan enkelt köpas online, då en del tillverkare har försäljning i andra europeiska länder.
 

Varde ljus

Den senaste vågen av mobiler har framförallt bjudit på två nyheter i skärmarna – de är mer ljusstarka och samtidigt smartare. Nya amoled-paneler, som flera av de senaste mobilerna har, pressar upp punktljusstyrka och kortvarig ljusstyrka en bra bit över 1 200 cd/m2, vilket både ger en effektiv och intensiv upplevelse när du spelar upp hdr-film. De kan även nå högre ljusstyrka för användning i solljus.

Flera av skärmarna kan även dynamiskt justera bildfrekvensen efter behov, med så kallad lpto2-teknik. Det har skärmar klarat av tidigare, men nu går det att dra ned frekvensen extremt lågt, vilket spar en hel del batteri. Värt att notera är att det inte finns någon tillverkare kvar som håller fast vid 60 Hz-skärmar. De sista två eftersläntrarna, Sony och Apple, har nu högfrekventa skärmar i sina bästa telefoner.

Det finns andra saker som markant skiljer telefonerna åt. Kamerauppsättningarna är mer varierade än på länge, med olika kombinationer av vidvinkel- zoom och makrokameror, samt en viss experimentering med effekter, foto- och filmlägen vi inte sett tidigare. Men också en generell höjning av kvalitet, som ser ut att prioritera bättre mörkeregenskaper och snabbare hantering av extra pixlar.

En annan sak som skiljer tillverkarna åt är hur de satsar på batterier. En handfull tillverkare tävlar om att ha snabbaste laddningen, med massiva laddare medföljande i kartongen, ibland med effekt på över 100 watt, som kan ladda ett batteri fullt på en dryg kvart. Andra har laddare som är en femtedel så effektiva och kallar dem fortfarande för ”snabbladdare”. Och sedan har vi Samsung och Apple som bestämt sig för att mer eller mindre ignorera det och inte ens inkluderar en laddare.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi har under åren testat alla nysläppta toppmobiler och sammanställt, återbesökt och uppdaterat telefontestet som publicerats på M3.se och Macworld.se. Kriteriet för att vara med i testet är 5g-uppkoppling och premiumprestanda, att telefonen är under ett år gammal och att den i skrivande stund går att köpa i i svenska butiker.

Telefonerna har testats vid lansering, om inget annat anges, och med dåvarande aktuellt operativsystem och systemuppdateringar. Mobilernas prestanda mättes med senaste versionen av Antutu Benchmark, Geekbench och 3dmark. Batteritid har bedömts med uppspelning av strömmad video, samt uppskattats under vardaglig användning. Olika testare och skribenter kan ha ansvarat för och bidragit till olika tester. Därför kan bedömningen variera.


Iphone 13: Basmodellen som sätter ribban

Med en kraftig uppgradering gör Apple det enda rätta och fixar till de små skavankerna.

Apple Iphone 13

Betyg 5 av 5

Omdöme

Äntligen får vi en märkbart förbättrad kamera även i grundmodellen. Ännu mer efterlängtat har längre batteritid varit. Men med förra årets kavalkad av godsaker känns årets uppgradering avslagen. Inte för att det är en dålig grundmodell, tvärtom är det svårt att egentligen hitta något väsentligt att klaga på. Vi är nog bara bortskämda. Vår största kritik är därför egentligen namnet, och det är inte för att vi är vidskepliga. Med den gamla namngivningen hade detta varit en solklar Iphone 12S.

Positivt

 • Bättre mörkerbilder med större kamerasensor
 • Märkbart ljusstarkare skärm
 • A15 Bionic är seriöst snabb
 • Mer minne till bättre pris

Negativt

 • En mindre uppgradering än vi hoppats
 • Fortfarande inte snabbare skärmuppdatering
 • Många av de nya finesserna känns lite krystade
Tillverkare: Apple
Testad: September 2021
Systemkrets: A15 Bionic, 5 nm
Minne: 6 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Pris: 128 GB: 10 490 kronor hos Amazon Sverige. 256 GB: Från 11 305 kronor via Prisjakt. 512 GB 12 906 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela Macworlds test av Iphone 13 


Iphone 13 Mini är ett riktigt kraftpaket

Iphone 13 Mini ryms enkelt i handflatan och ser lagom beskedlig ut. Men låt inte utseendet bedra dig...

Iphone 13 Mini
Iphone 13 Mini (vänster) bredvid Iphone 13 Pro.
Betyg 4 av 5

Omdöme

Med ett format som gör att den slinker ned i nästan vilken ficka som helst och prestanda för att ställa den tuffaste Android-telefon med rumpan bar är Iphone 13 Mini ett föredömligt litet kraftpaket. Kamerorna är mycket bra och känslan i handhavandet är rapp. Den har dessutom ett par timmars bättre batteritid än föregångaren vilket gör den här spolingen till en bra instegsmodell för dig som vill vandra i ett ekosystem där allt är integrerat och alltid fungerar (nåja).

Positivt

 • Bra format
 • Snabb som tusan
 • Tar bra bilder och video

Negativt

 • Skärmen har inte adaptiv uppdateringsfrekvens. Varför, Apple, varför?!
 • Batteritiden är i minsta laget
 • Lightning-kontakt – vi vill ha usb-c!
Testad: September 2021
Systemkrets: A15 Bionic
Minne: 4 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Pris: Från 8 590 kronor via Prisjakt (128 GB) eller 9 890 kronor hos Amazon Sverige (256 GB)

 Läs hela Macworlds test av Iphone 13 Mini 


Iphone 13 Pro – så nära en fullträff det går att komma

Prestandan i Iphone 13 Pro är wow!

Iphone 13 Pro
Betyg 5 av 5

Omdöme

Apple har släppt några mindre lyckade telefoner (vi tittar på dig, Iphone 6) men Iphone 13 Pro är så nära en fullträff det går att komma. Nya kameror rakt igenom. Ruskigt snabb processor som kör cirklar runt ALLA Android-telefoner, grym oled-skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens, allt förpackat i ett snyggt stycke stål och glas.

Positivt

 • Snygg och välbyggd
 • Bra kameror
 • Snabb
 • Skärmen

Negativt

 • Cinematic Mode känns mest som ploj
Testad: September 2021
Minne: 6 GB
Lagring: 128/256/512 GB – 1 TB
Pris: 13 790 kronor hos Amazon Sverige (128 GB)

 Läs hela testet av Iphone 13 Pro 


Iphone 13 Pro Max – en mobil med extra allt

När Apple inte har några begränsningar alls får du en stor men fantastisk mobil.

Iphone 13 Pro Max
Iphone 13 Pro Max jämfört med en vanlig Iphone 13.
Betyg 5 av 5

Omdöme

Redan Iphone 13 Pro är en helt fantastisk mobil. Men de som säger att storleken inte spelar någon roll har fel. Med en 13 Pro max får du en skärmstorlek som är mer användbar även när du är hemma. Den duger för fler användningsområden utan att du behöver sträcka dig efter din Ipad. Och när du går ut kan du njuta av hela 40 procent större batterikapacitet. Så länge du inte har för små händer tycker vi att det är värt 1 200 kronor extra.

Positivt

 • Stor kamerauppgradering ger utmärkta mörkerbilder
 • Härligt stor skärm med 120 Hz Promotion
 • A15 Bionic skrattar rått åt konkurrenterna
 • Mycket större batterikapacitet
 • Du kan nu ha dubbla e-sim

Negativt

 • Inte lika stor uppgradering som vi hade hoppats på
 • Fortfarande inte usb-c-port
 • De nya finesserna känns inte som någon kioskvältare
Tillverkare: Apple
Testad: September 2021
Minne: 6 GB
Lagring: 128/256/512 GB samt 1 TB
Pris: 128 GB: Från 13 490 kronor via Prisjakt. 256 GB: 14 786 kronor hos Amazon Sverige. 512 GB Från 17 474 kronor via Prisjakt, 1 TB: Kostar 16 990 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Iphone 13 Pro Max


Iphone 14 – en Iphone för folket

Iphone 14 är fortfarande en bra telefon, men är steget från Iphone 13 tillräckligt stort?

Iphone 14 och 14 Plus
Betyg 4 av 5

Omdöme

Se Iphone 14 som en uppgradering av förra årets Iphone 13 Pro, fast till ett lägre ingångspris, med aningen färre avancerade funktioner och du kommer att bli nöjd med ditt köp. Stirra dig inte blind på att den har förra årets processor, den är ändå snabbare än nästan alla Android-telefoner som släpps idag.

Positivt

 • Bra kameror
 • Action Mode!
 • Filmar i 4k
 • Snabb
 • IOS 16

Negativt

 • Saknar optisk zoom
 • Ingen dynamisk skärmfrekvens
 • Liten uppgradering
Tillverkare: Apple
Testad: September 2021
Minne: 6 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Pris iphone 14: Från 10 999 kronor via Prisjakt (128 GB)
Pris iphone 14 Plus: Från 13 116 kronor via Prisjakt (128 GB)

 Läs hela testet av Iphone 14  


Iphone 14 Pro och Pro Max – en smula mer, en smula bättre och mycket dyrare

Råstyrka, bättre kameror, en alltid på-skärm och en dynamisk ö gör Apples nya mobiltelefoner Iphone 14 Pro och Pro Max till en rolig, men dyr, upplevelse.

Iphone 14 Pro och Pro Max
Betyg 4,5 av 5

Iphone 14 Pro

Iphone 14 Pro har samma design, färger och nyheter som Iphone 14 Pro Max. Iphone 14 Pro har dock ett smidigare format och är enklare att sköta med en hand. Det är en smaksak, men du når de flesta delarna på skärmen enklare med en något mindre telefon. Å andra sidan får du snäppet sämre batteritid i den här modellen, men det är en kompromiss vi är villiga att göra.

Positivt

 • Blixtsnabb
 • Mycket bra kameror
 • Grym bildstabilisering
 • Ljusstark skärm
 • Bra operativsystem

Negativt

 • Priset
Betyg 4 av 5

Iphone 14 Pro Max

Samma design, nya färger och en del efterlängtade nyheter, som alltid på-skärm, och en del nyheter, som Dynamic Island och en suverän bildstabiliseringsteknik gör Iphone 14 Pro Max riktigt rolig att använda. Pro och Max skiljer sig endast åt i skärmstorlek och batteritid. Den här har bättre sådan. Men formatet är i biffigaste laget.

Positivt

 • Blixtsnabb
 • Mycket bra kameror
 • Grym bildstabilisering
 • Ljusstark skärm
 • Bra operativsystem

Negativt

 • Priset
 • Iphone 14 Pro Max är väldigt stor
Tillverkare: Apple
Testad: September 2022
Minne: 6 GB
Lagring: 128/256/512 GB – 1 TB
Pris iphone 14 Pro: Från 14 890 kronor via Prisjakt (128 GB)
Pris iphone 14 Pro Max: Från 16 480 kronor via Prisjakt (128 GB)

 Läs hela testet av Iphone 14 Pro / Pro Max 


Asus Zenfone 8: Kompakt kraftpaket till rätt pris

Asus fortsätter att leverera mycket smartphone för pengarna. Denna gång i ett smidigt litet format.

Asus Zenfone 8
Betyg 4 av 5

Omdöme

Kompakta Zenfone 8 kan locka den som tröttnat på mobiler i jätteformat. Den har rätta prestandan, kompromisslöst ljud och bild till ett fördelaktigt pris. Andra egenskaper, som exempelvis kameran, är mer alldagliga och värmen telefonen genererar kan ibland bli ett komfortproblem.  

Positivt

 • Snabb trots kompakt format
 • Utmärkt skärm och ljud
 • Bra batteritid
 • Priset

Negativt

 • Kan bli obekvämt varm
 • Saknar vissa premiumegenskaper
 • Anonym design
Testad: Maj 2021
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Snapdragon 888
Minne: 8/16 GB
Lagring: 128/256 GB
Pris: Från 6 990 kronor via Prisjakt (8/128 GB)

 Läs hela testet av Asus Zenfone 8 


Asus Zenfone 9: Charmig minimobil med vassa prestanda

Den läckra mobilen Asus Zenfone 9 drar in på måtten, men inte på kraften

Asus Zenfone 9
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Asus har tagit minstingen Zenfone 8 och förbättrat flera punkter. Zenfone 9 har en stadig kamera med imponerande skärpa, ljud och bild i världsklass, ett gäng smarta gränssnittstillägg och en ny design som både är charmig och praktisk. Vi är tveksamma om det är smart med en så pass kraftfull systemkrets, då det leder till överhettning i det kompakta chassit. Men kan du hantera det och inte kör tunga mobilspel är den väl värd sitt högre, men fortfarande rimliga, pris.

Positivt

 • Kompakt design och egen stil
 • Högklassig skärm och ljud
 • Bra batteritid
 • Skarp och stabil kamera

Negativt

 • Blir varm vid hårdkörning
 • Ingen trådlös laddning
 • Ingen zoomkamera
Testad: Juli 2022
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ gen 1
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Pris: Från 8 490 kronor via Prisjakt (8/128 GB), Från 9 490 kronor via Prisjakt (16/256) eller från 8 990 kronor via Prisjakt (8/256)

 Läs hela testet av Asus Zenfone 9


Pixel 7: Stort prisvärde, mindre wow-faktor

Grundmodellen i Pixel 7-serien är en kvalitetstelefon med få negativa sidor. Men den präglas fortfarande av vad vi inte får.

Pixel 7
Betyg 4 av 5

Omdöme

Pixel 7 har inte samma toppmobilskänsla som Pixel 7 Pro. Du får fortfarande en snabb och modern telefon med många intressanta funktioner, speciellt när Android 13 kombineras med Googles Tensor G2-krets. Vi är inte helt övertygade av ett par designval och saknar zoomkamera, ljudkvalitet och större batteriet från 7 Pro. Med tanke på priset är det dock svårt att klaga.

Positivt

 • Bra prestanda för pengarna
 • Byggkvalitet i toppklass
 • Utmärkt huvudkamera
 • Rena och smarta Android 13

Negativt

 • Ingen zoomkamera
 • Plattare ljud
 • Halvsnabb laddning, laddare ingår ej
Testad: Oktober 2022
TillverkareGoogle
Systemkrets: Google Tensor G2
Minne: 8 GB
Lagring: 128/256 GB
PrisFrån 7 290 kronor via Prisjakt (128 GB) eller från 8 290 kronor via Prisjakt (256 GB)

 Läs hela testet av Pixel 7


Pixel 7 Pro: Vi testar Googles nya toppmobil

Lever toppmodellen Pixel 7 Pro upp till hajpen? Vi har testat!

Pixel 7 Pro
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

De som längtat efter Pixels Sverige-debut lär inte bli besvikna av den nya toppmodellen. Den är inte snabbast på marknaden men utan tvekan snabb nog. Du får genomtänkt design, ett system med smart automatik som fungerar, för det mesta utmärkta kameror och ett batteri som räcker längre än väntat. Det finns mycket som kan locka många svenskar att bli nya Pixel-användare. Ett inte hutlöst pris trissar upp omdömet ett extra steg.

Positivt

 • Välbyggd, elegant med egen stil
 • Högklassig och lättanvänd kamera
 • Utmärkt skärm och ljud
 • Lång batteritid

Negativt

 • Steget efter i prestanda-racet
 • Svagare vidvinkel och vissa vitbalansproblem
 • Halvsnabb laddning, laddare ingår ej
Testad: Oktober 2022
TillverkareGoogle
Systemkrets: Google Tensor G2
Minne: 12 GB
Lagring: 128/256 GB
PrisFrån 9 990 kronor via Prisjakt (128 GB) eller från 10 990 kronor via prisjakt (256 GB)

 Läs hela testet av Pixel 7 Pro


Motorola Edge 20 Pro: En billigare premiummobil

2021 års toppmodell Edge 20 Pro är en mer konservativ mobil än föregångaren. Men också billigare.

Motorola Edge 20 Pro
Betyg 3 av 5

Omdöme

God prestanda, bra men bångstyrig kamera, snygg skärm och pressat pris är de största fördelarna med Edge 20 Pro. Men det vill till att du blir vän med det stora formatet och kan förlåta en del små irritationsmoment. Nya Ready For-systemet är en kul bonus, men inte en avgörande fördel. Jämfört med förra årets Edge Plus känns det här avslaget, och det finns vassare konkurrenter till samma pris.

Positivt

 • Stor snygg skärm
 • Kan ta utmärkta foton
 • God prestanda
 • Bra batteritid

Negativt

 • Mono-högtalare
 • Saknar flera premiumfunktioner
 • Bred och otymplig
 • Ojämn och svårhanterad kamera
Testad: Augusti 2021
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 870
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Pris: Från 4 990 kronor via Prisjakt (12/256)

 Läs hela testet av Motorola Edge 20 Pro 


Motorola Edge 30 Pro: Prestandamobil till rätt pris

Motorola stoppar in bra hårdvara i ett enkelt paket.

Motorola Edge 30 Pro
Betyg 4 av 5

Omdöme

Snabbaste Android-mobilen hittills i ett nonsensfritt bygge, bra bild och ljud, starkt snabbladdat batteri och slagkraftigt pris. Kameran gör några udda prioriteringar, enstaka premium-egenskaper saknas och nya Android-designen är lite av en smaksak, men annars är det inte mycket vi har att klaga på.

Positivt

 • Nya snabba Snapdragon
 • Hög klass på skärm och högtalare
 • Stort, snabbladdat batteri
 • Bra pris

Negativt

 • Ingen zoomkamera
 • Ej vattentät, oklar tålighet
 • Dämpad spelprestanda vid längre sessioner
Testad: Mars 2022
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 1
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Pris: 7 990 kronor hos Webhallen

 Läs hela testet av Motorola Edge 30 Pro


Edge 30 Ultra: Vi testar Motorolas 200-megapixelmobil

Motorola samlar många stora siffror i en och samma mobil, och kombinerar de med en sympatiskt liten siffra i form av prislappen. Men siffror är inte allt. Hur är nya toppmodelllen att använda?

Motorola Edge 30 Ultra
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Det hade kunnat vara alldeles lysande, men Motorola verkar mer intresserade av att bocka av höga siffror för Edge 30 Pro, istället för att tänka efter hur dessa gör en mobil bättre. Bra batteriegenskaper är ett stort plus, men en skärm som inte kan kontrollera färgerna och högtalare med mer kraft än finess förtar intrycket. Kamerorna fotar bara godkänt bra, trots flera ovanligt stora och högupplösta sensorer.

Positivt

 • Välbyggd och med egen stil
 • Bra kameror i dagsljus
 • Stort och snabbladdat batteri
 • Fördelaktigt pris

Negativt

 • Skärm och högtalare som saknar finess
 • Opålitlig kvalitet för nattfoto och film
 • Ojämna prestanda trots snabb krets
Testad: September 2022
TillverkareMotorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
PrisKostar 9 990 kronor på Proshop

 Läs hela testet av Motorola Edge 30 Ultra


Oneplus 10 Pro: Vågad design, men inte mycket mer

Nyskapandet är mest på ytan i Oneplus nya flaggskeppsmobil.

Oneplus 10 Pro
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Det viktigaste är bra. Oneplus 10 Pro är snabb, välbyggd, har högklassig skärm och en av branschens bästa batteritider, både för drift och laddning. Men kameran förvirrar, högtalarna lever inte upp till förhoppningarna, och med ett pris över 10 000-kronorsstrecket erbjuder den ganska lite som ger mervärde.

Positivt

 • Välbyggd och med snygg annorlunda design
 • Högklassig bildskärm
 • Utmärkt batteritid och snabb laddning
 • Cool ny vidvinkelkamera

Negativt

 • Inte bästa högtalarna
 • Oklara besked om tålighet
 • Borttagen makrofotning
 • Något dyr för vad du får
Testad: Mars 2022
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 1
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Aktuellt pris: Rek. pris: 10 490 kr (8/128 GB), 11 490 kr (12/256 GB)
Pris: (8/128) Från 8 981 kronor via Prisjakt (12/256) Från 9 854 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Oneplus 10 Pro


Oneplus 10T: Det smartare valet

Nya Oneplus-mobilen sticker ut mindre än deras toppmodeller någonsin gjort. Men den levererar där det verkligen gäller.

Oneplus 10T
Betyg 4 av 5

Omdöme

Vi tappar ytterligare lite av de egenskaper som gjort att Oneplus stuckit ut genom åren. Men återfår några av de viktigaste; kompromisslösa prestanda och blixtsnabb känsla, samt ett lockande pris. För att inte tala om lysande batteritid och supersnabb laddning. Oneplus 10T känns mer som en klassisk Oneplus än vad Oneplus 10 Pro gjorde, trots att vi fått säja adjö till ikoniska slidern på sidan. Klarar du dig utan Pro-modellens mer avancerade kamera är den ett bättre köp.

Positivt

 • Prestanda i toppnivå
 • Snygg, ljusstark och snabb skärm
 • Stort och extra snabbladdat batteri
 • Fördelaktigt pris

Negativt

 • Ingen alert-kontroll på sidan
 • Kameror mer i mellanklass
 • Ingen trådlös laddning
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Minne: 8/16 GB
Lagring: 128/256 GB
Pris: 7 990 kronor hos Webhallen (8/128 GB), eller 8 990 kronor hos Webhallen (16/256 GB)

 Läs hela testet av Oneplus 10T


Realme GT 5G: Prispressad toppmobil

En mobil i toppskiktet som håller nere priset genom att bara satsa på det viktigaste.

Realme GT 5G
Betyg 4 av 5

Omdöme

Med en design som inte liknar andra mobiler, och prestanda som du får tygla på egen hand för att få rätt komfort, går Realme GT sin egen väg. Den har inte en kamera i absolut toppklass och enstaka detaljer har budgetvibbar, men med ett pressat pris och hög klass på det viktiga blir den ändå en het utmanare till de stora mobiljättarna.

Positivt

 • Hög topp-prestanda
 • Snygg amoled-skärm
 • Unik design
 • Stort och snabbladdat batteri

Negativt

 • Kan snabbt bli varm
 • Oklart hur tålig den är
 • Mediokra extrakameror
Testad: Oktober 2021
Tillverkare: Realme
Systemkrets: Snapdragon 888
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Pris: Kostar 6 466 kronor hos Amazon Sverige (12/256 GB) eller 4 728 kronor hos Amazon Sverige (8/128 GB)

 Läs hela testet av Realme GT 5G 


Realme GT 2 Pro: Utmanar med rätt pris och unik kamera

Här får du prestanda, skärm och batteritid i toppklass, utan att betala oförskämt mycket.

Realme GT 2 Pro
Betyg 4 av 5

Omdöme

Realme har varit en lovande utmanare i flera år och med GT 2 Pro har de fått till sin bästa telefon hittills. Kameran är ett stort lyft, även om den har en del kvar för att konkurrera med de allra bästa, men du får prestanda, batteritid, uppdateringspolicy och skärm i toppklass i ett ovanligt charmigt paket.

Positivt

 • Prestanda i topp
 • Utmärkt batteritid
 • Utstickande design med hög komfort
 • Snygg skärm och bra ljud

Negativt

 • Kameran steget efter de bästa
 • Plastiga stilen inte för alla
 • Ingen trådlös laddning
Testad: April 2022
Tillverkare: Realme
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 1
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Aktuellt prisKostar 8 384 kronor hos Amazon Sverige (8/128 GB), Från 8 023 kronor via Prisjakt (12/256 GB)

 Läs hela testet av Realme GT 2 Pro 


Realme GT Neo 3 150W: Utmanare med extremsnabb laddning

Med den snabbaste batteriladdningen hittills och en ovanlig processor är det inte bara designen som sticker ut.

Realme GT Neo 3 150W
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Realme gillar att överraska och här gör de det igen. En iögonfallande design, en systemkrets vi inte sett tidigare, lysande bild och ljud, och den mest kraftfulla batteriladdningen hittills. Den är lite av en gimmick, och tyvärr kommer GT Neo 3 också med en handfull kompromisser. Coolt är det, men telefonen har svårt att hävda sig mot mer genomtänkta och kompletta premium-konkurrenter.

Positivt

 • Nära topp-prestanda
 • Välbyggd och med utstickande stil
 • Extremt snabbladdad
 • Utmärkt skärm

Negativt

 • Nedbantad kamera
 • Måttliga spelprestanda
 • Saknar vissa premiumegenskaper
 • En del bloatware
Testad: Juni 2022
Tillverkare: Realme
Systemkrets: MediaTek Dimensity 8100
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Rek. pris: 7 490 kr
Pris: Från 7599 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Realme GT Neo 3 


ROG Phone 5s Pro: Gamingmobil med spektakulära prestanda

ROG Phones effektiva kylning trimmar upp Android-prestanda till en ny nivå.

ROG Phone 5s Pro
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är inga enorma skillnader på ROG Phone 5s Pro och dess föregångare, utan det handlar mest om trimmad prestanda. Det är inte nog för att slänga ut en ROG Phone 5, men är du på jakt efter din första seriösa gamingmobil och vill ha den bästa oavsett pris, så är den en het kandidat. Ibland bokstavligen, så medföljande fläktmodul kommer väl till pass.

Positivt

 • Riktigt höga prestanda
 • Fantastisk skärm och ljud
 • Extra spelkontroller och tillbehör
 • Stort och snabbladdat batteri

Negativt

 • Kan bli varm att greppa
 • Alla extra kontroller inte lika bra
 • Inte kamera i toppklass
 • Priset
Testad: November 2021
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Snapdragon 888+
Minne: 18 GB
Lagring: 512 GB
Pris: Från 9 486 kronor via Prisjakt (12/512 GB)

 Läs hela testet av ROG Phone 5s Pro


ROG Phone 6 Pro: Gamingmobil med långlivad topp-prestanda

Asus gamingmobil med uppgraderad Snapdragon och specialbyggd kylning sätter rekord i långlivad prestanda.

ROG Phone 6 Pro
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

ROG Phone 6 Pro är svår att rekommendera för gemene man, men alla prylar är inte byggda för alla. Vill du ha absolut maxad mobil spelprestanda och inte bryr dig om komfort eller pris, har du det här, plus en av de bästa skärm- och högtalarkombinationer du kan få. Det är samtidigt svårt att se Pro-modellens fördelar mot mindre dyra ROG Phone 6. Flera av dess specialfunktioner är också långt från behändigt användarvänliga.

Positivt

 • Optimerade prestanda
 • Utmärkt skärm och ljud
 • Extra mycket batteri
 • Många bra tillbehör och extrafunktioner

Negativt

 • Svårhanterade extra kontroller
 • Stor och tung
 • Kylaren ingår ej
 • Rejält dyr
Testad: Juli 2022
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ gen 1
Minne: 18 GB
Lagring: 512 GB
Pris: Från 14 490 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av ROG Phone 6 Pro


Samsung Galaxy S22: Minsta Galaxyn charmar

Kompakt toppmobil med kvalitet i alla detaljer.

Samsung Galaxy S22
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det vore lögn att kalla Galaxy S22 äkta kompakt, men med mindre mått än redan halvkompakta S21 hör den till de bästa mobilerna i mindre storlek. Och det utan att förlora något viktigt. Ett par små kompromisser för att hålla mått och pris nere fråntar inte att det är en höjdartelefon.

Positivt

 • Kompakt och bekväm
 • Bra skärm och snyggt ljud
 • Flaggskeppsprestanda
 • Generöst med Android-uppdateringar

Negativt

 • Lite efter de bästa i prestanda
 • Mindre batteri och långsammare laddning
Testad: Mars 2022
KontaktSamsung
Systemkrets: Samsung Exynos 2200
Minne: 8 GB
Lagring: 128 / 256 GB
Pris: Från 7 948 kronor via Prisjakt (8/128 GB)
...
 Läs hela testet av Galaxy S22 Plus 

Samsung Galaxy S22 Plus: Smart och snygg, men inte klockren

Mobilen har bra prestanda, men lever inte upp till de högt ställda förväntningarna.

Samsung Galaxy S22 Plus
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Galaxy S22 Plus är en kvalitetsmobil med rätta prestandan, en både ljusstark smart skärm, och utmärkt uppdateringsplan. Men på enstaka punkter lever den inte upp till skyhöga förväntningarna. Samsungs annars ofta så bra batteritid uteblir, nya kameran har oväntade problem, och den kan inte maxa spelprestanda. Med tanke på det fortfarande höga priset är det svårt att kalla den för en fullträff.

Positivt

 • Stabila cpu-prestanda
 • Lysande bild och rent, snyggt ljud
 • Byggkvalitet i toppklass
 • Generöst med Android-uppdateringar

Negativt

 • Blir varm av spel
 • Kameran kan finputsas
 • Har tappat i batteritid
 • Fortfarande dyr
Testad: Februari 2022
Kontakt: Samsung
Systemkrets: Samsung Exynos 2200
Minne: 8 GB
Lagring: 128 / 256 GB
Pris: Från 9 911 kronor via Prisjakt (8/128GB)
...
 Läs hela testet av Galaxy S22 Plus 

Samsung Galaxy S22 Ultra: Mångsidig och lyxig mobil

I nya Galaxy S22 Ultra vill Samsung kombinera det bästa av alla världar, från produktivitet till foto till gaming.

Samsung Galaxy S22 Ultra
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är ambitiöst, och på många punkter lyckas Samsung leverera en mobil som kan i princip allt, även om den inte lever upp till våra höga förväntningar på alla punkter. Men frågan är vem det lockar. Fans av Galaxy Note? Definitivt. Andra som vill ha en Samsung i absoluta elitklass? Inte lika självklart.

Positivt

 • Ett visst prestandalyft, speciellt grafiken
 • Solid och välbyggd
 • Allt du saknat från Note-serien
 • Generöst med Andoid-uppdateringar

Negativt

 • Stor och tung
 • Kortare batteritid
 • Priset
Testad: Februari 2022
Kontakt: Samsung
Systemkrets: Samsung Exynos 2200
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128, 256, 512 GB eller 1 TB
Pris: Från 12 729 kronor via Prisjakt (12/256GB)
...
 Läs hela testet av Samsung Galaxy S22 Ultra 

Galaxy Z Flip 4: Samsung bygger vidare på flippad framgång

Efter förra årets överraskningar känns nyheterna i Galaxy Z Flip 4 mer avslagna. Men det är inte negativt. Flip har mognat och kan nu finputsas.

Samsung Galaxy Z Flip 4
Betyg 4 av 5

Omdöme

Den som väntade sig något radikalt från Samsung lär bli besviken, men om du var nyfiken på förra årets Z Flip, men höll tillbaka på grund av batteritiden, är det nu dags. Det, och andra små livskvalitetsförbättringar, gör att vi rekommenderar den. Kameran är fortfarande medioker för prisklassen, men det är en kompromiss som man nog fortsatt får acceptera.

Positivt

 • Coolt koncept som fortfarande håller
 • Toppklass på skärm och ljud
 • Bättre batteritid
 • Fler funktioner i extraskärmen

Negativt

 • Underpresterar något
 • Måttlig förbättring av kameror
 • Fortfarande tjock hopfälld
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Minne: 8 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Pris: 12 990 kronor hos Webhallen

 Läs hela testet av Galaxy Z Flip 4 


Samsung Galaxy Z Fold 4: Allt-i-ett i fickformat

Nu börjar det kännas som att Samsungs stora vikmobil till slut kan ersätta både en surfplatta och en premium-mobil.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Subtila men betydande designförändringar, prestanda i toppklass, smartare multitasking och äntligen en kamera som gör att vi inte längtar tillbaka till Galaxy S-mobilerna. Galaxy Z Fold 4 är en förbättrad vikbar hybrid på flera punkter. Det är inte, och kommer nog aldrig att bli, en pryl för de stora massorna, men för den som är en fan av konceptet finns det mycket att gilla.

Positivt

 • Smartare format för mobilläge
 • Klart bättre kameror
 • Stabilt höga prestanda
 • Ny, smidig multitasking

Negativt

 • Fortfarande stor och tjock
 • Penna kostar extra och går ej att fästa
 • Fortfarande dyr
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Snapdragon 8+ gen 1
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB/512 GB/1 TB
Pris20 990 kronor hos Webhallen (12/256)

 Läs hela testet av Galaxy Z Fold 4 


Sony Xperia 1 III: Många spännande nyheter i Sonys nya topplur

Xperia 1 III ger oss flera funktioner vi saknade i föregångaren.

Sony Xperia 1 III
Betyg 4 av 5

Omdöme

Snabbare skärm, flera intressanta kameranyheter och mer genomtänkt fotogränssnitt lyfter årets topptelefon från Sony. Allt är inte perfekt, framför allt lyckas den inte kombinera skärmupplösning med strömsnål drift, med det finns tillräckligt mycket positivt här för att Xperia 1 III ska vara med och slåss i mobiltoppen.

Positivt

 • Elegant, stram och egen design
 • Rätta prestandan
 • Utmärkt bild och ljud för media
 • Flera smarta kamerauppgraderingar

Negativt

 • Måttlig ljusstyrka i skärmen
 • Batteritiden kunde vara bättre
 • Priset
Testad: Juli 2021
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Snapdragon 888
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Pris: 12 990 kronor hos Webhallen

 Läs hea vårt test av Sony Xperia 1 III 


Sony Xperia 1 IV: Den mesta Sony-telefonen någonsin

Sony tar mediaskapande till en helt ny nivå.

Sony Xperia 1 IV
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Den är dyr som få, men fylld med styrkor som andra mobiltillverkare inte prioriterar. Med fler verktyg än någonsin, för dig som skapar media i nära proffsklass, har den hög inlärningströskel, men det kan vara värd besväret. Det är främst en mobil för redan frälsta Sony-fans, men är samtidigt tillräckligt bra för att kunna frälsa nya fans. Dessutom åtgärdar den ett par punkter som höll Xperia 1 III från ett toppbetyg.

Positivt

 • Lysande skärm och ljud
 • Högklassiga kameror och bra mikrofon
 • Stilren stram design
 • Bra batteritid, trots allt

Negativt

 • Halvsnabb laddning
 • En del bloatware
 • Kan bli varm
Testad: Juni 2022
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 1
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB, plats för mikro sd
Pris: 13 990 kronor hos Webhallen

 Läs hela vårt test av Sony Xperia 1 IV 


Sony Xperia 5 III: Sonys kompakta lyxmobil räcker länge

Mer behändig, bättre batteritid, lägre pris och ändå lika bra som Sonys stora toppmobil på det mesta.

Sony Xperia 5 III
Betyg 4 av 5

Omdöme

Sony gör mobiler som inte liknar andra, med unik design, unikt upplägg för kameror och intressant mediefokus. För det mesta med lyckat resultat. Det som har gjort tidigare generationer av Sony Xperia 5 extra intressanta har dock mist sin lyster. Inte för att Sony blivit sämre, utan för att konkurrerande kompakta mobiler har blivit bättre.

Positivt

 • Smal och greppvänlig
 • Bra prestanda
 • Utmärkt bild och ljud
 • Mångsidig och smart kamera

Negativt

 • Kan bli varm och tappa prestanda
 • En del bloatware
 • Något låg skärmljusstyrka
Testad: September 2021
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Snapdragon 888
Grafik: Adreno 660
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Pris: 9 390 kronor hos Webhallen

 Läs hela testet av Sony Xperia 5 III 


Sony Xperia 5 IV: Smal kvalitetsmobil till bra pris

Gör det mesta som Xperia 1 gör, men med ett mindre format och med några kompromisser.

Sony Xperia 5 IV
Betyg 4 av 5

Omdöme

Xperia 5 IV är en sympatisk mobil med Sonys distinkta personlighet. Den ger dig de flesta av de funktioner som vi uppskattar i dyrare Xperia 1 IV. Som snabb, smart kamera och intressanta funktioner för både skapande och konsumerande av media, fast i behändigare format och lägre pris. Kamerorna är huvudattraktionen och trots enklare zoom levererar de hög kvalitet. Irriterande överhettning och dämpade prestanda håller dock telefonen från full pott i betyg. Men är du medveten om detta och gillar Sonys egensinniga stil kan vi absolut rekommendera den.

Positivt

 • Fin skärm och utmärkt ljud
 • Snabba smarta kameror
 • Smal och greppvänlig
 • Fördelaktigt pris

Negativt

 • Halkar efter i prestanda
 • Blir snabbt varm
 • En del bloatware
 • Halvsnabb laddning
Testad: September 2022
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Grafik: Adreno 730
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Pris9 990 kronor hos Webhallen

 Läs hela testet av Sony Xperia 5 IV


Sony Xperia Pro-I: Kameran framför allt i nya proffsmobilen

Nya Xperian är inte mobil först, utan först och främst en kamera.

Sony Xperia Pro-I
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Sonys superambitiösa mobil med halfproffsig kamera, eller halvproffsig kamera med mobil, beroende på hur man ser på saken, gör flera intressanta saker med både hårdvara och gränssnitt. Enstaka funktioner och användarscenarion glänser till, men det känns som om Sony behöver ta en omgång till och finputsa konceptet. Med tanke på priset så krävs inget mindre än perfektion, och riktigt där är vi inte ännu.

Positivt

 • Många goda egenskaper som toppmobil
 • Intressant huvudkamera med utmärkt fokus
 • Dubbla bländarlägena
 • Ny behändig filmkontroll

Negativt

 • Sämre ljud än Xperia 1 III
 • Inte bästa batteritiden
 • Kräver kamerakunskap
 • Priset
Testad: December 2021
TillverkareSony
Systemkrets: Snapdragon 888
Grafik: Adreno 660
Minne: 12 GB
Lagring: 512 GB, plats för mikro sd
Pris: 17 990 kronor hos Komplett

 Läs hela testet av Sony Xperia Pro-I


Xiaomi 12 Pro: Sätter nya rekord

Xiaomis nya flaggskepp är snabbaste Android-mobilen hittills.

Xiaomi 12 Pro
Betyg 4 av 5

Omdöme

Xiaomi sätter nya prestandarekord för Android, och är bättre på att hålla prestandan uppe än konkurrenterna. Den har utmärkt skärm, stram design, brutalsnabb laddning och en kamera som bitvis är i absoluta toppklass. En del detaljer håller den dock från ett riktigt toppbetyg, men är ändå bäst i år om du inte vill upp ytterligare en prisklass till Iphone 13 Pro Max-nivå.

Positivt

 • Snabbast hittills med Android
 • Utmärkt bildskärm
 • Hög byggkvalitet och komfort
 • Snabb, säker och smart huvudkamera
 • Extremt snabbladdat batteri

Negativt

 • Inga besked om tålighet
 • Måttligt zoomomfång i kameran
 • Ojämn batteritid
Testad: April 2022
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 1
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Pris: Från 9 990 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Xiaomi 12 Pro 


Xiaomi 11T Pro: Utmanar med extrem laddning och bra pris

Det är mycket som imponerar i denna nästan-premium-mobil.

Xiaomi 11T Pro
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är en bred och tung mobil som saknar en del för att hamna i riktig premiumklass. Och förvirringen runt vad den egentligen levererar för prestanda är ett minus. De saker den gör bra gör den dock utmärkt. Som mediemobil är den i absolut toppklass, och Xiaomi bryter ny mark med brutalsnabb batteriladdning.

Positivt

 • Snygg och välbyggd
 • Utmärkt bild och ljud
 • Stort batteri med extremsnabb laddning
 • Bra pris

Negativt

 • Stor och tung
 • Inte helt pålitlig prestanda
 • Saknar en del premiumegenskaper
Testad: Oktober 2021
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 888
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Pris: Kostar 4 895 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Xiaomi 11T Pro