Missa inte: Här är bästa Black Friday-erbjudandena på mobiler!

Under i stort sett varje månad kommer det en hel flod av nya spännande smarta mobiltelefoner i svenska butikshyllor, och givetvis även som test här hos oss.

Vilken mobil ska man köpa?

Men vilken är den bästa smarta mobilen just nu? Det är dags att samla ihop alla de hetaste och bästa smartphonemodellerna och se hur de står sig gentemot varandra. I det här jämförande testet ställer vi mobiler från alla de stora tillverkarna mot varandra. Bland annat:

  • Apple
  • Samsung
  • Asus
  • HTC
  • Huawei
  • LG
  • Sony
  • Xiaomi
  • Med flera

Det som tillverkarn mest försöker överträffa varandra med är mer och mer prestanda, bättre och bättre bildskärmar, och nya innovationer i mobilernas kameror. Vi har sett hur sådant som hdr i bildskärmar blivit allt vanligare, och hur nya skärmformatet 18:9 (eller liknande varianter som är ännu lite mer avlånga) har tagit över. Senaste trenden är att sträcka ut skärmen ända ut i kanterna, speciellt upptill, med så kallad flärp för att få plats med högtalare och selfiekamera. 

Tillverkarna tar konstant intressanta kliv framåt, bland annat som musikspelare, där högdefinitionsljud och bättre hörlursförstärkare har börjat dyka upp i ett flertal mobilet. Det är ännu mer undantag än regel, men vi gillar verkligen att den bollen nu är i rullning. Samtidigt löser andra tillverkare ljudfrågan på annat sätt, skipper hörlursuttaget helt och menar att du nu ska köra trådlöst.
 
Läs även: Här är Nokia 8

Vi ser också en tydlig förbättring när det gäller trådlös kommunikation. Telefonerna har fått den så kallade mimo-tekniken i wifi-mottagarna och får bättre och bättre 4g-prestanda överlag jämfört med för ett eller två år sedan. Med tanke på att flera telefoner har fantastiska 1440p-skärmar och eftersom högupplöst video blir vanligare på nätet så kan just snabb uppkoppling i alla lägen vara guld värt.

Mobilkameror
Kamerorna är kanske det som de flesta av telefonerna i testet konkurrerar som hårdast med. Flera tillverkare påstår sig ha "världens bästa" och i år innehåller de fler intressanta innovationer än på länge.

Mer eller mindre intelligent AI

Hittills under vintern och våren har den stora snackisen i mobilvärlden annars handlat om AI. Nya systemkretsar, först Huaweis Kirin 970 och sedan Apple s A11 Bionic, introducerade specifika AI-processorer, och strax därefter följe Quallcomm och Samsung efter med egna AI-motorer i de nya Snapdragon- och Exynos-kretsarna.

Det är lite svårt att säga exakt vad denna AI gör. Det handlar inte om Skynet i din mobil, i alla fall inte än, utan främst om ett nytt sätt att strukturera processorer som gör att vissa sorters saker kan göras snabbare än förut. Det mest uppenbara som tillverkarna visar upp som exempel är snabbare objektigenkänning och bättre automatik i kamerorna. Det här är inget nytt. Gamla Xperia-kameror kunde detektera för, mat, djur, blommor med mera och anpassa fotningen därefter, men med AI under huven förbättras det rejält.

Den sortens mönsterigenkänning kan också appliceras på andra saker. Huawei pratar till exempel om hur AI kan analysera dina rutiner och vanor, och optimera systemet så att det blir snabbt för sådant du gör oftare, anpassa batterihanteringen efter ditt beteende, och så vidare.

Don efter person

I startfältet hittar vi en spännande skara telefoner, som sticker ut på olika sätt. Vi har fokuserat på de nyaste och bästa modellen från vardera tillverkare som just nu har modeller i premium-klass. Dessutom har vi valt att ta med ett par av de äldre telefonerna som testats tidigare under detta eller förra året. Vi tar oss den friheten eftersom just de fortfarande är så pass bra och populära, men skiljer sig tillräckligt mycket från sina nyare syskon.

Detta är alltså telefoner som vi testat vid olika tilfällen. Så tänk på ett omdömen och betyg är en färskvara. En äldre telefon kan ha blivit slagen av en nyare konkurrent, eller så har ett gott första intryck inte hållit i längden. Ibland kan de rentav blivit bättre med tiden, med uppdateringar av mjukvara och sänkt pris. Här har vi uppdaterat med aktuella produktfakta och pris. Det blir det många åttor, nior och rekommendationer. Det här är överlag bra prylar, och du får själv avgöra vilka kriterier som är viktiga för dig.

Så gjorde vi testet

Telefonerna testades fabriksnya efter eventuella systemuppdateringar. Uppkoppling skedde mot ett hemnätverk med 802.11ac-wifi samt mot ett Telenor mobilabonnemang. Telefonerna prestandamättes med Antutu Bechmark 7, Geekbench 4 och 3dmark Ice Storm Unlimited, samt bedömdes manuellt med navigering på webbsidor i telefonens standardwebbläsare och hantering av stora pdf-filer.

Batteritiden mättes i tre lägen: uppspelning av 1080p Youtube-video över wifi på maximal ljusstyrka, kontorsjobb och webbsurf via 4g på 50 procents ljusstyrka, samt samtal över 3g.

Samsung Galaxy S8 SM-G950F 64GB Pris vid test: 6742 kr.

Bästa pris just nu: 4290 kr