Under i stort sett varje månad kommer det en hel flod av nya spännande smarta mobiltelefoner i svenska butikshyllor, och givetvis även som test här hos oss.

Prestanda och kameror i fokus

Det är med andra ord dags att samla ihop alla de hetaste och bästa smartphonemodellerna och se hur de står sig gentemot varandra.

Även på andra områden tar tillverkarna intressanta kliv framåt, bland annat som musikspelare, där högdefinitionsljud och bättre hörlursförstärkare har börjat dyka upp i ett flertal. Det är ännu mer undantag än regel, men vi gillar verkligen att den bollen nu är i rullning. Samtidigt löser andra tillverkare ljudfrågan på annat sätt, skipper hörlursuttaget helt och menar att du nu ska köra trådlöst.
 
Vi ser också en tydlig förbättring när det gäller trådlös kommunikation. Telefonerna har fått den så kallade mimo-tekniken i wifi-mottagarna och får bättre och bättre 4g-prestanda överlag jämfört med för ett eller två år sedan. Med tanke på att flera telefoner har fantastiska 1440p-skärmar och eftersom högupplöst video blir vanligare på nätet så kan just snabb uppkoppling i alla lägen vara guld värt.

Mobilkameror
Kamerorna är kanske det som de flesta av telefonerna i testet konkurrerar som hårdast med. Flera tillverkare påstår sig ha "världens bästa" och i år innehåller de fler intressanta innovationer än på länge.

Don efter person

I startfältet hittar vi en spännande skara telefoner, som sticker ut på olika sätt. Vi har fokuserat på de nyaste och bästa modellen från vardera tillverkare som just nu har modeller i premium-klass. Dessutom har vi valt att ta med ett par av de äldre telefonerna som testats tidigare under detta eller förra året. Vi tar oss den friheten eftersom just de fortfarande är så pass bra och populära, men skiljer sig tillräckligt mycket från sina nyare syskon.

Detta är alltså telefoner som vi testat vid olika tilfällen. Så tänk på ett omdömen och betyg är en färskvara. En äldre telefon kan ha blivit slagen av en nyare konkurrent, eller så har ett gott första intryck inte hållit i längden. Ibland kan de rentav blivit bättre med tiden, med uppdateringar av mjukvara och sänkt pris. Här har vi uppdaterat med aktuella produktfakta och pris. Det blir det många åttor, nior och rekommendationer. Det här är överlag bra prylar, och du får själv avgöra vilka kriterier som är viktiga för dig.

Så gjorde vi testet

Telefonerna testades fabriksnya efter eventuella systemuppdateringar. Uppkoppling skedde mot ett hemnätverk med 802.11ac-wifi samt mot ett Telenor mobilabonnemang. Telefonerna prestandamättes med Antutu Bechmark 6 och 3dmark Ice Storm Unlimited, samt bedömdes manuellt med navigering på webbsidor i telefonens standardwebbläsare och hantering av stora pdf-filer. Batteritiden mättes i tre lägen: uppspelning av 1080p Youtube-video över wifi på maximal ljusstyrka, kontorsjobb och webbsurf via 4g på 50 procents ljusstyrka, samt samtal över 3g.
 

Artikeln uppdaterad:

2017-06-22 med tester av Oneplus 5, Huawei P10, Sony Xperia XZs, HTC U11 och Xiaomi Mi6
2017-05-31 med tester av Huawei P10 Plus, LG G6, Oneplus 3T, Sony Xperia XZ Premium och Xiamoi Mi5s Plus
2017-04-24 med tester av Samsung Galaxy S8 och S8 Plus
2017-02-24 med tester av HTC U Ultra och HP Elite X3
2016-12-20 med tester av ZTE Axon 7 och Huawei Mate 9 Pro

Samsung Galaxy S8 SM-G950F 64GB Pris vid test: 6742 kr.

Bästa pris just nu: 6599 kr