Våren är alltid den hetaste säsongen för mobiltelefonbranschen. Apple släpper i och för sig alltid nytt under höstsäsongen, och vi har också under senaste åren sett andra intressanta lanseringar då, men i ren volym är det inget som slår säsongen från Mobile World Congress i slutet av februari fram till försommaren.

Läs även: Test av mobilerna med bäst kamera

Det innebär nya mobila processorer från Qualcomm och Samsung, nya flaggskepp från de flesta Android-baserade tillverkare, förhandstitt och beta-släpp av nästa Android-version och en frenetisk verksamhet på vår nyhetsredaktion och i testlabbet.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Mer kamera bak, mindre kamera fram

Bland trenderna i år är det ett par saker som sticker ut. Vi börjar, efter ett par år av skärm-maximering och 18:9-format eller mer, till slut att se flärpens död. Tillverkarna har lyckats att antingen krympa kamerafliken till en minimal sak på ett fåtal millimeter, en diskret kamera-ö inne i skärmen, eller hittat metoder att ta bort selfiekameran helt från skärmytan.

Alla lösningar för det kommer med sina egna för- och nackdelar. Men branschen har tydligen bestämt sig för att det är en styggelse att istället ha en hel list på några millimeter ovanför skärmen. Vi är inte helt säkra på varför.

Kameradelen växer och blir mer och mer avancerad. Att bara ha en kameralins baktill är ett extremt undantag, och telefoner med två kameror börjar snart hamna i minoritet. Nu är det trippelkameror med omfång från vidvinkel till extra kraftfull zoom som gäller. Förra årets ai-frossa har lagt sig, och det pratas mycket mindre om ai-assisterad foto än förut, även om funktionen fortfarande finns där i bakgrunden på de flesta av lurarna.

5g på g

Den stora trenden i kulisserna är annars 5g, och flera av tillverkarna här, främst Samsung, Oneplus och ZTE, har 5g-modeller redo att rulla ut. Men till Sverige kommer de inte, av den enkla anledningen att det här än så länge inte finns något 5g-nätverk att koppla upp dem på. Visst går det fint att köra 4g på dem också, men det är ju ganska poänglöst.

Vi svenskar får räkna med att 4g dominerar marknaden i ett par år till. Så köper du en ny 4g-lur idag kan du vara trygg med att den inte känns antik än på ett tag.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi valde ut de färskaste och mest intressanta mobilerna från olika tillverkare just nu. Vi har valt bort specialbyggen för mobilgaming, och fokuserar på allroundmobiler byggda lika mycket för kommunikation, webb, media och foto som för spel. Honor 20 Pro hann vi inte få in till testet och därför representeras tillverkaren av tidigare flaggskepp som fortfarande säljs brett och är relativt nytt.

Telefonerna har testats vid olika tillfällen under året vid respektive lansering, och här har vi gjort en ny bedömning av deras kvaliteter och prisvärde utefter konkurrensläget idag. Därför kan tidigare betyg och omdömen ha justerats.