Fler mobiltester

2019 var inget enormt år för mobiltelefonbranschen. Vi väntar fortfarande på 5g som kan börja bli etablerat i Sverige förhoppningsvis under 2020, och när det gäller andra mobila innovationer har det varit ganska svalt.

Mobilerna med bäst kamera – stort test

De sedvanliga uppgraderingarna av processorer och kameror fortsätter alltjämt, med vassare prestanda, och allt fler fotolinser. Men det känns som en linjär utveckling – precis det förväntade, men inte mycket mer. Mindre och ibland obefintliga skärmfläpar, fingeravtrycksläsare instoppade bakom skärmarna, och nya smarta funktioner som omvänd trådlös laddning har fått viss uppmärksamhet, men de känns som parenteser, funktioner som är kul men inte avgörande.

5 saker att tänka på när du köper ny mobil

Bättre skärmar och mer batteri

Två tekniska trender hoppas vi få se mer av. En är större batterier. 4 000 mAh eller ibland mer börjar bli standard i de bästa flaggskeppen, och batteritiden vässas därefter samtidigt som hårdvara blir strömsnålare.

Den andra är högfrekventa skärmar. Det började med specialmobiler för spel från Razer och Asus, men har nu spritt sig även till Oneplus som satt in 90 Hz-panel i sina lurar. Det ger mer för upplevelsen än man kan tro. Och det ryktas om att andra tillverkare är på väg åt samma håll. Efter oled och hdr känns det som den viktigaste utvecklingen på skärmsidan på länge.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Annars har kanske det mest spännande skett vid sidan av de traditionella mobilsläppen. Dels har det varit spännande att se 5g-mobiler lanseras i andra länder, även om de inte är här ännu. Dels har vi fått stifta bekantskap med ett helt nytt format, den vikbara smartphonen, som fälls ut som en bok och blir till surfplatta. Konceptet är coolt, men än så länge är det inte riktigt redo att ta över från den traditionella rektangeln.

Galaxy Fold
Är böjbara mobiler som Samsung Galaxy Fold framtidens melodi? Kanske, men än så länge är de inte redo att erövra världen.

Ett spännande år på andra sätt

För smartphonebranschen har det ändå varit ett tumultartat år. Vi har sett hur två tidigare mobiljättar nästan helt har fallit bort från kartan. LG har visat upp nya modeller men inte släppt någonting av intresse i Sverige, och HTC verkar numera fokusera helt på sina vr-headset istället. Även Motorola verkar ha gett upp som flaggskeppstillverkare, men de är långt ifrån osynliga, och satsar istället hårt på billigare mobiler.

Det går inte heller att prata mobiler 2019 utan att nämna den handelsblockad som drabbat Huawei (och därmed också Honor) och som hittills berövat oss åtminstone en superintressant ny toppmobil. Medan framtiden för Huawei är osäker har ett par andra tillverkare lagt i en ny växel. Oneplus som dubblat med två lurar istället för en och satsar mer och mer på lyx istället för prispress, och Xiaomi som nu storsatsar på västvärlden.

Även tidigare nästan uträknade ZTE har gjort comeback i Sverige med en av årets allra bästa premium-mobiler, och pc-jätten Asus satsar friskt vidare på ett brett urval av intressanta mobiler.

Äpplen och päron

Här har vi spanat in vad tillverkarna släppt under året och valt ut deras just nu allra bästa och mest maxade mobiler. Det här är modellerna som tillverkarna stoppar in det mesta av det bästa i och lägger ner extra omsorg på kvalitet, design och prestanda. Därför blir det många toppbetyg och rekommendationer.

I ett test som detta blir det svårt att kora en definitiv testvinnare. Det handlar om telefoner som hamnar i olika prisklasser, där de dyraste är dubbelt så påkostade som de billigaste, och även skillnaden mellan de dyrare modellerna är stor. Inte i kvalitetsnivå, men i inriktning.

De olika flaggskeppen i prisklassen runt eller över 10 000 kronor försöker alla utmärka sig med något unikt. Apple kör sitt eget race med eget operativ- och ekosystem, Asus lur har extra bra spelegenskaper, Samsungs kommer med inbyggd stylus-penna, Sonys har fokuserat på film, både att titta på och att filma, och Huawei satsar på unika kameraegenskaper.

Så vilken är bäst? Det är väldigt svårt att säga. Det är upp till dig att känna efter var smärtgränsen för plånboken går. Och en enskild svaghet i en lur kan vara avgörande för just dig. Det kan ju också finnas liknande modeller av till exempel en Apple Iphone eller Samsung Galaxy som också de är riktigt bra, men lite enklare och billigare, och som därför inte fick vara med här.

Så gjorde vi urvalet och testet

Under 2019 har vi testat samtliga viktiga smartphones officiellt släppta på den svenska marknaden. Här har vi sammanställt och återbesökt testerna av vardera tillverkares mest maxade telefon, och gjort en ny bedömning av de som testats tidigare under året utefter konkurrensläget just nu. Enstaka betyg och omdömen kan därför ha justerats jämfört med vårt första test. I ett test som detta där vi jämför enbart flaggskepp tar vi inte heller hänsyn till priset lika mycket som i våra vanliga tester, även om det fortfarande givetvis är en faktor.

Iphone 11 Max Pro nytestades helt, då den recension vi har kommer från Macworld och mest jämför den med tidigare Iphones istället för Android-konkurrenter. Telefonerna har prestandatestats med Antutu Benchmark, Geekbench och 3dmark. Under året har dock Geekbench uppdaterats från version 4 till 5, vilket innebar ny poängskala. Prestanda har också bedömts manuellt med webbsurfning, jobb i mobila Office, uppspelning av strömmad video och blandade appar. Batteritid mäts med videoströmning på full ljusstyrka samt vid webbsurf på låg ljusstyrka.