Lenovo/Motorola Moto Z2 Force: Kraftfull och okrossbar

Moto Z var en av förra årets mest intressanta mobiler med supertunn design och ett spännande modulsystem av skal och tillbehör. Dessutom var det den första mobilen att skippa hörlursuttaget. Det kom även en Moto Z Force, tjockare men med större batteri och Motos okrossbara Shattershield-skärm. Men den såldes aldrig i Sverige. 2017 fick vi dock uppföljaren Moto Z2 Force, som är nya enda Moto-flaggskeppet.

Byggkvaliteten är solid men Moto Z2 Force dras med för små volymknappar på sidorna. Alla Moto Z-mobiler är rejäla till yttermåtten, med 5,5-tumsskärm och inte särskilt tunna kanter runt om. Moto är låsta vid det formatet så länge de har Mods-systemet som består av bakstycken med en viss bredd. En del är bara skal, men andra har funktioner som extra batteri, bättre kameror, högtalare och mycket mer. Telefonen går att köra utan bakstycke men är bekvämast om du använder ett skal, som för övrigt följer med i köpet.

Lenovo Moto Z2 Force

Under skärmen sitter en fingeravtrycksläsare som i standardläge inte gör mer än låser upp telefonen, men som kan ställas om till att vara hemknapp och övrig navigering med svepgester. Eller så navigerar du helt på skärmen. Valet är fritt. Telefonen har en viss vattentålighet och ska klara av en regnskur utan problem, men har inte någon ip-klassning specificerad. Hörlursuttag saknas som sagt och ljudet via adapter är ganska så alldagligt. En inbyggd monohögtalare ger klart och kraftfullt ljud.

Moto Z2 Force har som sagt en nästan okrossbar skärm. Utseendet och känslan är precis den samma som en Gorilla Glass-framsida, men skulle du tappa den i backen så får du som mest repor i ytan. Det låter ju fantastiskt, men det har också en nackdel – skärmytan blir mycket lättare repig även av att bara användas normalt. Ett skärmskydd rekommenderas.
Skärmen är för övrigt en utmärkt amoeld med 1440p-upplösning, klara färger och hyfsad ljusstyrka. Hdr-stöd får vi dock klara oss utan, men det är ju i ganska få situationer som det utnyttjas.

Lenovo Moto Z2 Force

Med Snapdragon 835 under huven och 6 GB ramminne är det inte mycket att klaga på när det gäller prestanda. Batteritiden är också godkänd, om än ojämn. Det beror mycket på valet av appar. En orsak till den höga prestandan är att Moto-mobilerna håller sitt Android extremt rent. Det är nästan ett helt rent Android 7.1, med en handfull extra funktioner för geststyrning, röstkommandon, och aviseringar i strömsparläge. Uppdatering till Android 8.0 ska ske ”under hösten”, enligt Lenovo – men har i skrivande stund inte dykt upp.

Fakta Moto Z2 Force

Tillverkare: Lenovo
Systemkrets/processor: Snapdragon 835, 4st Cortex A73 2,45 GHz + 4 st Cortex A53 1,9 GHz
Grafik: Adreno 540
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum amoled, 2560x1440 bildpunkter (534 ppt)
Kameror: 2 st 12 megapixel m led bak, 5 megapixel m led fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, dockningsport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.1.1
Övrigt: Adapter usb c till 3,5 mm headset, stöd för Moto Mods
Batteri: 2 730 mAh, 13h 10min webbvideo (wifi), 7h 20min blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 15,6 x 7,6 x 0,6-0,8 cm
Vikt: 143 gram
Pris vid test: 7 990 kronor.
Pris nu: 5 490 kronor hos Proshop.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 179 425 poäng
Geekbench 4: 6 717 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 40 516 poäng

plus

Höga prestanda.
Snygg och stryktålig skärm.
Ren Android-upplevelse.
Fler och intressantare moduler i år.

minus

Något otympligt format.
Ojämn batteitid.
Känslig för repor, extra skydd behövs.
Priset.

Betyg 7 av 10

Motorola Moto Z2 Force Pris vid test: 7490 kr.

Bästa pris just nu: 4980 kr