Nokia 9 Pureview: Udda telefon som behöver uppgradering

Senaste toppmobilen från HMD, Nokia 9 Pureview, släpptes tidigt 2019 och är en av få i år som inte uppgraderat till ny systemkrets utan kör på 2018 års bästa Snapdragon. Den är dock prissatt därefter och har för övrigt det mesta vi vill se i ett flaggskepp. Du får 6 GB ram-minne och 128 GB lagring, men ingen plats för sd-kort. Nokia 9 Pureview har trådlös laddning, snabb lte- och wifi-uppkoppling, gott om smarta sensorer, stöd för ant+, och vattentålig konstruktion med IP67-klassning.

Nokia 9 Pureview har plan skärmyta och en 18:9-skärm utan flärp, men istället med extra marginal på ovansidan. Skärmen är en skarp p-oled-panel med utmärkt kontrast, fina färger och hdr10-stöd. Den är inte lika ljusstark som en del konkurrenter, men räcker för det mesta till.

Tillverkaren vill gärna lyfta fram sin Pure Display-teknik som utlovar dynamisk hdr-upplevelse även från vanlig video, men vi har svårt att se att den gör mycket mer än justerar vitbalansen något. Det gör dock inte så mycket när bildupplevelsen är snygg i vilket fall som helst. Telefonens ljud är mer medelmåttigt, med en hyfsad monohögtalare i botten och genomsnittligt ljud i hörlurar och vid samtal.

Nokia 9 Pureview

Stiligt yttre, rent gränssnitt

Telefonen har avfasade, kromglänsande kanter runtom, bekväm storlek och skön lyxkänsla. Däremot är kanterna lite för vassa, och telefonen är ovanligt hal. Fingeravtrycksläsare sitter i skärmen, men hör inte till de bättre sådana. Den är väldigt seg och kräver hårt tryck på glaset.

Nokia kör som alltid med Android One, och en helt ren installation av Android 9.0 utan egna gränssnittstillägg. I skrivande stund har den fortfarande Android 9, men en uppdatering till Android 10 uppges komma i december.

Kameran är en klart udda historia, den har hela fem sensorer, alla på tolv megapixlar, med samma bländare och optik. Positivt är att dessa inte sticker ut extra från telefonens baksida. Data från alla sensorerna kombineras till ett foto med extra mycket ljusinformation. För detta har Nokia 9 Pureview en egen extra kraftfull bildprocessor.

Ojämnt resultat från kamerorna

Fotar vi i mörka miljöer eller använder bokeh-effekt tar det ibland upp till en halv minut att få ett färdigt foto att granska. Det gör hanteringen lite påfrestande, men det går inte att förneka att slutresultatet kan bli riktigt snyggt.

Nokia 9 Pureview

Men bara i rätt ljusförhållanden och om du vet vad du gör som fotograf. I begränsat ljus blir bilderna bleka, ljusnivåerna är som standard överdrivet murriga, och vi blir aldrig riktigt kloka på hur den ställer in vitbalans i automatiskt läge. Den har varken optisk zoom, vidvinkelläge eller särskilt övertygande hantering av mörka miljöer.

Omdöme

Det som sticker ut mest med Nokia 9 Pureview är dess intressanta men begränsande kamera som ger telefonen en väldigt unik look. Men dess främsta styrka tycker vi är rena systemet och snygga skärmen. Bara halvbra batteritid är också en liten besvikelse.

Specifikationer

Produktnamn: Nokia 9 Pureview
Testad: Mars 2019
Tillverkare: HMD / www.nokia.se
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo 385 Gold á 2,8 GHz, 4st Kryo 385 Silver á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 5,99 tum q-oled, 1440 x 2880 bildpunkter
Kameror: 5st 12 MP med ToF-kamera och led bak, 20 MP fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), Wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, nfc, ant+
Operativsystem: Android 9.0
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, trådlös laddning (qi), vattentålig (IP67), stöd för dubbla sim (standby)
Batteri: 3 320 mAh, 11h 10min webbvideo (wifi), ca 10h blandad användning (4g), ca 25h samtal (3g)
Storlek: 15,5 x 7,5 x 0,8 cm
Vikt: 172 gram
Rek. Pris: 6 490 kr
Pris: Från 6 650 kronor hos Prisjakt. 

Prestanda

Antutu Benchmark: 313 038 poäng
Geekbench 4: 8 966 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 65 261 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 633 poäng

plus

Högklassig bildskärm.
Cool, annorlunda design.
Avancerad kamera med bra fotokvalitet.
Rent Android.

minus

Omständlig och begränsande att fota med.
Steget efter i prestanda.
Halvdant ljud.
Hala ytor.

Betyg: 3 av 5

Nokia 9 PureView Dual SIM Pris vid test: 6420 kr.

Bästa pris just nu: 6655 kr