Samsung Galaxy S9 Plus: Försiktig uppgradering av topptelefon

Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus var kungar på smartphonetronen ända till Iphone X kom i slutet 2017. Därför var förväntningarna höga när Samsung lanserade Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus på Mobile World Congress i februari. Och de nya lurarna levde upp till de förväntningarna, i alla fall delvis. Medan föregångarna var modigt nyskapande är årets versioner en mer försiktig finputsning. De har i stort sett samma design och grundkonstruktion, men med ett par justeringar. Bredare och stabilare metallram minskar risken för att böjda glaset fram eller bak spricker, och föregångarens galet placerade fingeravtrycksläsare sitter bättre till.

>> Läs hela testet av Galaxy S9 och S9 Plus

Toppmodellen av de två är utan tvekan Galaxy S9 Plus, som har fått extra ram-minne, extra batteri och dubbel kamera baktill. Första linsen är samma som i Galaxy S9, med sin unika bländare som kan växla mellan f/1.5 och f/2.4 i bländaröppning. Det innebär bättre ljusupptagning i mörker, men också skarpare foto i dagsljus. Den andra kameran har fast bländare men telefotolins för 2x optisk zoom.

Samsung Galaxy S9 Plus

Bland kamerans nya funktioner är det främst två saker som för övrigt står ut, extrem slowmotion-filmning som både är lätt att använda och ger snyggt resultat, samt nya ar-emoji-funktioner som gör animerade emojis av ditt egna ansikte. Inga direkt nödvändiga tillägg, men väl så kul.

Galaxy S-serien har länge haft de bästa skärmarna i branschen, och i årets modeller håller de fortsatt toppklass, med hög ljusstyrka, utmärkt skärpa och färghantering. Nytt i år är att bra bild åtföljs av riktigt bra ljud. Luren har stereohögtalare med Dolby Atmos-stöd och riktigt övertygande surroundeffekt.

Det lite större format jämfört med Galaxy S9 är lite av en smaksak, men passformen i handen är faktiskt ett litet steg ner från Galaxy S8 Plus. Den hör dock fortfarande till en av de mest komfortabla lurarna i sin storleksklass.

Samsung Galaxy S9 Plus

Nytt Galaxy-flaggskepp innebär också ny processor från Samsung. Exynos 9810 har Samungs egna Exynos M3-kärnor som levererar riktigt vassa prestanda, även om grafikprestanda fortfarande är Samsungs svagare punkt.

M3 rekommenderarSom vanligt har Samsung proppat mobilen med massor av funktioner. Galaxy S8 Plus är vattentät, stödjer två typer av trådlös laddning, dubbla simkort, gps och galileo, egna betalfunktionen Samsung Pay via både nfc och mst, ant+ för synkning av träningsprylar, inbyggd pulsmätare, ansikts- och iris-scanning för inloggning, och ett desktop-läge med dockningsstationen Dex som säljs separat. Digitala assistenten Bixby börjar bli mer användbar. Nu behöver den bara lära sig svenska.

>> Läs hela testet av Galaxy S9 och S9 Plus

Fakta Samsung Galaxy S9 Plus

Kontakt: www.samsung.se
Systemkrets: Exynos 9 Series 9810
Processor: 4st Exynos M3 á 2,8 GHz, 4st Cortex A55 á 1,7 GHz
Grafik: Mali-G72 MP18
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,2 tum amoled, 1 440 x 2 960 bildpunkter (529 ppt)
Kameror: 2 st 12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, ANT+, a-gps, galileo, nfc, mst
Operativsystem: Android 8.0 med Experience UI
Övrigt: Vattentät (IP68), trådlös laddning (wpc/qi och pma), dubbla sim (dual standby), fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, iris-scanner, pulsmätare, desktopläger (Samsung Dex).
Batteri: 3 500 mAh, 11h 15min webbvideo (wifi), 11h 55min blandad användning (4g). ca 25h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,4 x 0,85 cm
Vikt: 189 gram
Pris: Från 7 290 kronor hos Prisjakt. Läs vår guide till var du hittar Samsung S9 och S9 Plus billigast här.

Prestanda

Antutu Benchmark: 249 469 poäng
Geekbench 4: 8 960 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 40 092 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 021 poäng

plus

Maxade prestanda.
Utmärkt bildskärm.
Smart kamera.
Stort batteri.

minus

En del onödigheter i mjukvaran.
Priset.

Betyg 9 av 10