Åtta centimeter på bredden, 1,2 centimeter tjock och med en vikt på 236 gram är Xperia XZ2 Premium den biffigaste smartphone vi har sett på mycket länge. Gamla Google Nexus 6 var någon millimeter bredare, men mer slimmad och lätt. Bredden gör att många kan behöva tvåhandsgrepp eller använda ett enhandsläge som krymper skärmytan.

Xperia XZ2 Premium
Xperia XZ2 Premium kan vara den maffigaste telefon vi testat på bra länge.

Baksidan på XZ2 Premium är välvd och i glas, så upplevelsen blir inte brutalt tjock. På baksidan sitter kamera och fingeravtrycksläsare, som precis som på Xperia XZ2 är lågt placerad. Vi håller inte med Sony om att det blir naturligare så.

Superupplösning i skärmen, men varför?

Precis som i föregångaren XZ Premium har skärmen 4k-upplösning. Det är knivskarpt men vi är precis som tidigare osäkra på vad 2 160p och hela 765 pixlar per tum ska vara bra för.

Skärmen har hdr-stöd, stuns i färgerna och Sonys Xreality-teknik för bildförbättring gör att både hög- och lågupplöst video ser riktigt bra ut. Tyvärr saknas får vi inte den där höga ljusstrykan som behövs för bästa möjliga hdr-upplevelse.

Inbyggda högtalarna ger fylligt stereoljud med utmärkt detaljåtergivning i mellanregister och diskant. Bastonerna kommer dock bort lite. Sonys försöker boosta basen med samma unika vibrationsmotor som vi såg i Xperia XZ2. Det ger en skön effekt i spel och film, men missar målet för musik, då den har kontroll för intensitet, men inte frekvens.

I Xperia XZ2 tog Sony bort hörlursuttaget, och även här får vi ansluta via usb-c. Som vanligt får vi inte med hörlurar, och Sony skickar inte ens med en adapter.

Xperia XZ2 Premium
Det breda men korta formatet känns udda efter ett par år av 18:9-skärmar.

Prestanda är i klass med de bästa lurarna på marknaden. Inte så konstigt, då den har en Snapdragon 845-krets, snabb flash-lagring och 6 GB ramminne. Det stora chassit verkar också rymma gott om effektiv kylning. Trots intensiv användning blir den aldrig direkt varm.

Batteriet är på 3 450 mAh. Med stor skärmyta, massor av pixlar, och resurskrävande bildförbättring påslagen äter telefonen batteri väldigt snabbt. Vid beskedlig användning som inte involverar video klarar den sig mer normalgodkänt, och Sony har alltid haft bra standbytid.

Xperia XZ2 Premium kommer med Android 8.0 och Sonys typiska egna gränssnitt, som länge varit i behov av en uppdatering.

Bäst med XZ2 Premium: Kameran

Det här är Sonys första kamera med dubbla sensorer. Sony använder dessa på samma sätt som Huawei, en rgb-sensor och en sekundär svartvit som ger foton extra ljusinformation, och som givetvis också bidrar med djupeffekt vid bokeh-fotning. I dagsljus och normal rumsbelysning får vi fin färgbalans, ofta omedelbar avtryckarrespons tack vare intelligent och konstant aktiv autofokus, och hög detaljåtergivning.

Xperia XZ2 Premium
Imponerande kamera och en udda placerad fingeravtrycksläsare. Det gäller att inte missta den ena för den andra.

Det som ska göra Sonys kamera lite extra bra är dess förmåga att fota i extremt höga iso-lägen och därmed hantera dunkelt ljus bra. Vi får bra dynamik i kvällsfoton, stabila färger och låga brusnivåer.

Det är som videokamera kameran imponerar mest. Den klarar samma kombination som Xperia XZ2, 4k-film i hdr, vilket de än så länge är ensamma om. Ett extra ljuskänsligt läge använder båda sensorerna och ger imponerande skarp och brusfri bild även i riktigt dåligt ljus.

Vi är lite lika imponerande av bildstabilisering och autokontroll av färgtemperaturer, och dess superslowmotionläge har brister.


Fakta Xperia XZ2 Premium Dual H8166

Testad: Augusti 2018
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo 385 Gold 2,7 GHz + 4st Kryo 385 Silver 1,7 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,8 tum ips, 2160x3840 bildpunkter (765 ppt)
Kameror: 19 megapixel + 12 megapixel monokrom m led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 8.0 med Xperia UI
Övrigt: Vattentät IP65/IP68, dual sim (standby), trådlös laddning (qi), fingeravtrycksläsare
Batteri: 3 540 mAh, 5h 20min webbvideo (wifi), 8h 45min blandad användning (4g), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 8 x 1,2 cm
Vikt: 236 gram
Rekommenderat cirkapris vid test: 9 000 kr (rekommenderat cirkapris).
Pris nu: Från 9 288 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Bechmark: 262 283 poäng
Geekbench 4: 8 307 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 62 914 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 710 poäng

plus

Prestanda i toppklass.
Bra bild och ljud.
Tekniskt imponerande kamera.
Hög byggkvalitet.

minus

Väldigt bred, tjock och tung.
Tveksam batteritid.
Gränssnittet behöver förnyas.
Udda placerad fingeravtrycksläsare.

Betyg 6 av 10

Sony Xperia XZ2 Premium Dual H8166 Pris vid test: 9490 kr.

Bästa pris just nu: 5990 kr