Razer Phone: Klumpig bjässe med fantastisk skärm

Som från ingenstans kom i år en ny mobiltillverkare. Razer, som vanligen gör gaming-tillbehör och datorer, bestämde sig för att köpa lilla mobiltillverkaren Nextbit som tidigare släppt molnbaserade luren Robin. Nyligen kom första resultatet av Razers köp, en kraftfull smartphone med namnet Razer Phone.

Det är precis som Nextbit Robin ett stramt designat rätblock utan de rundade kanter som vi ser i de flesta andra premium-mobiler numera. Men där Nextbit Robin var svalt mjölkvit och turkos har Razer Phone typisk Razer-estetik med svart matt metall runtom och baktill och en Razer-logga mitt bak. Det är också en rejält stor, tung och tjock mobil, med en vikt på nästan två hekto.

Razer ber inte om ursäkt för det, utan marknadsför Razer Phone som ett maxat praktpaket för mobil gaming. Här sitter samma Snapdragon 835 som i flertalet andra Android-lurar. Och den är ju riktigt bra på just grafikprestanda. Generösa 8 GB ramminne ska hjälpa till att ge lite extra kraft. Det är det bara Oneplus som matchar i dag.

Razer Phone

Razer Phone har rejäla framåtriktade stereohögtalare på varsin kortsida av skärmen som ger både snyggt ljud och bra med tryck. Razer Phone har Dolby Atmos-stöd vilket ger lite extra rymd och surround-effekt. Hörlursuttag saknas, utan det som gäller är en medföljande usb-c-adapter om du vill plugga in lurar. Även här är ljudet övertygande bra.

Razer Phone har inte några navigeringsknappar utan allt sker på skärmen. Istället sitter påknapp med fingeravtrycksläsare på ena sidan, en smal sådan i samma still som på Sonys Xperia-mobiler. Den fungerar bra, men kan vara lite svår att nå beroende på hur du vanligen håller luren. Volymknapparna på andra sidan gillar vi dock inte, de är för små och märkligt placerade.

Att svepa runt mellan hemskärmar eller scrolla på en lång webbsida har en underbart silkeslen känsla.

Det andra som gör att Razer Phone sticker ut är skärmen. Den är på 5,7 tum och har 1440p-upplösning. Skärmtekniken är ips av lzgo-typ och har en uppdateringsfrekvens på hela 120 Hz, samt kommer med Razers Ultramotion-teknik. Det ska ge extra bra flyt i spel, och när vi testar med spel som kan rendera snabbt nog så stämmer det verkligen. Det är ett jämnt flyt som är svårt att beskriva utan att uppleva det. 120 Hz-skärmen kommer ännu mer till sin rätt vid vanligt användande. Att svepa runt mellan hemskärmar eller scrolla på en lång webbsida har en underbart silkeslen känsla.

Razer Phone

Trots ett stort batteri på hela 4000 mAh får vi bara lite över medelbra resultat i våra mätningar. Troligen beror det på att skärmen drar lite extra batteri.

Kameran är en dubbelllins med två stycken 12-megapixelsensorer, en vidvinkel med f/1.75 i bländare, och en telefotolins med f/2.6. Den gör ett stabilt jobb och bilderna utomhus är både färg- och kontrastrika. Däremot hänger den inte riktigt med inomhus där exempelvis Iphone 8 Plus presterar bra mycket bättre. Kameraappen är också ovanligt tom på smarta funktioner.

Razer Phone kör Android 7.1 med i stort sett helt rent Android-gränssnitt. Enda tilläggen är egen stil på en del ikoner och appar, ett par egna appar och inställningar som har med spel och den egna hårdvaran att göra (som Dolby Atmos), samt tre förinstallerade spel som demonstrerar vad Snapdragon 835 går för.

Fakta Razer Phone

Tillverkare: Razer
Systemkrets/processor: Snapdragon 835, 4st 2.35 GHz Kryo + 4st 1.9 GHz Kryo
Grafik: Adreno 540
Minne: 8 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,7 tum IGZO IPS LCD, 1440 x 2560 bildpunkter (515 ppt)
Kameror: Dubbla 12 megapixel bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb-c.
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 15/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.1.1 (Android 8 kommer första kvartalet 2018)
Övrigt: Dolby Atmos-högtalare, stöd för THX via adapter
Batteri: 4000 mAh, 9h webbvideo (wifi), 13h 30min blandad avändning (4g), ca 27h samtal (3g)
Storlek: 158.5 x 77.7 x 8 mm
Vikt: 197 gram
Pris: 7 990 kronor hos Webhallen.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 179 762 poäng
Geekbench 4: 6 605 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 41 612 poäng

plus

120 Hz-skärm.
Ingen bloatware.
Bra högtalare.
Prestanda i toppklass.

minus

Klumpig.
Tveksamt designad påknapp.
Saknar tydligt gamerfokus.

Betyg 7 av 10