Med Galaxy Note 9 har Samsung inte gjort någras radikala förändringar av konceptet, stilen, utförandet eller designen. Det är samma lite kantigare version av en Galaxy S som Galaxy Note 8 var, samma böjda glas bak- och framtill men marginellt större i måtten och med mindre mjuk rundning på hörnen.

Läs även: Köpguide – här hittar du snyggaste skalen till Note 9

Design: Små yttre skillnader

Den största nyheten utseendemässigt är en uppsättning nya färger varav bara en går att få tag på i Sverige, en djupblå variant. Sedan finns också en traditionellt svart. Luren hör till de större och bredare bland flaggskeppsmobiler just nu, men tack vare de avsmalnande kanterna så känns den fortfarande godkänt bekväm att hålla i.

Galaxy Note 9

Samsung själva vill gärna rikta uppmärksamheten till en ny avfasning i slipningen av metallramen som ska få telefonen att upplevas som mer slimmad än föregångaren. Men med Galaxy Note 9 och Galaxy Note 8 sida vid sida kan vi inte säga att vi upplever någon nämnvärd skillnad.

En liten sak har dock förbättrats; fingeravtrycksläsaren på baksidan har flyttat från dess galna placering i Galaxy Note 8 till att nu sitta under kameran i mitten. Dessutom har den blivit bättre än på Galaxy S9. Där satt den rätt men var svår att känna med fingret. Nu har den en tydligare kant så att du slipper treva efter en på baksidan av luren.

Galaxy Note 9 är uppgraderad med senaste Exynos 9-kretsen med dess fina kombination av höga cpu-prestanda och bra energieffektivitet. På en punkt ligger den dock kännbart efter toppkretsarna från Qualcomm och Apple; grafikprestandan. Den är inte dålig, men inte alls i samma klass.

Note 9 har dock fått en ny och mer effektiv kylningslösning inbyggd, med vätskabaserad avledning från de värmeutvecklande kärnorna. De gör inget mät- eller kännbart för topprestandan. Men det ska förbättra stabiliteten över tid om du gör riktigt intensiva saker som videoprocessning och just grafiktunga spel.

S Pen: Penna med bonusfunktion

Förutom kylningen är det egentligen bara en funktion till som kan anses kallas för innovation, och den sitter i pekpennan S Pen. Den har nämligen fått inbyggd bluetooth av lågenergityp, vilket gör att du med hjälp av knappen på den kan använda den som fjärrkontroll till appar i telefonen.

Du kan använda den som fjärrutlösare till kameran, bläddra i bildgalleriet, spela, pausa och bläddra mellan klipp på Youtube, backa till föregående sida i webbläsare och kontrollera presentationer. En liten kondensator laddas upp på en halvminut när pennan sitter i mobilen, och sedan räcker i ungefär en halvtimme åt gången.

Galaxy Note 9

Note 9 har också givetvis Dex, Samsungs skrivbordsgränssnitt som gör den till en fullt fungerande kontorsdator när den är ansluten till en docka. Samsung släpper också en ny minimal Dex-docka som bara är just en minimal displayport-dongel.

Lagring: Massor av minne

Utöver dessa nyheter handlar det mesta om saker som Samsung lånat från Galaxy S9 Plus, samt regelrätta uppgraderingar. Galaxy Note 9 får mer ram-minne och mer lagring, 6 GB ram och 128 GB lagring eller hela 8 GB och 512 GB.

Kameran har hämtats helt och hållet från Galaxy S9 Plus. Det är inte helt fel, då det är en av de bästa kameramobilerna just nu, med fint mörkerfoto och många smarta funktioner. I Galaxy Note 9 har appen uppgraderats med fler ai-funktioner.

Galaxy Note 9

Lysande batteritid
Den sista stora nyheten är att Galaxy Note 9 har fått ett extra stort batteri på 4 000 mAh. Det är orsaken till att den är lite större och tyngre än Galaxy Note 8. Med större batteri får vi nu över 13 timmars aktivt användande. Om vi spelar, fotar, filmar eller kör Dex drar den dock mer.

När det gäller andra egenskaper får vi precis vad vi väntar oss, däribland en av de bästa mobilskärmarna med skarp och ljusstark 1440p amoled, snyggt klart ljud ur inbyggda stereohögtalare med Atmos-stöd, och bra men inte världsklasskvalitet på hörlursljud i 3,5-mm-uttag.

Dessutom får vi i princip alla funktioner vi kan tänka oss. Vi pratar trådlös laddning, ip68-klassning av både lur och penna, snabb lte i upp till gigabit-hastighet (vilket ingen operatör ger dig), stöd för ant+ för trängningsdata, inbyggd pulsmätare, iris, ansiktsigenkänning och fingeravtrycksläsare för inloggning, egna betalningslösningen Samsung Pay (som till skillnad från Googles är live och fungerar i Sverige) och smarta säkerhetsfunktionen Knox.

Saker vi än så länge inte imponeras av är egna smarta assistenten Bixby, Samsungs AR emojis, och en drös onödiga appar. Till exempel egen webbläsare, mejlklient med mera när Androids original är utmärkta

M3 rekommenderar

Omdöme
Samsung gör oss inte besvikna med Galaxy Note 9. Den levererar på de punkter Samsung alltid är bra på som funktionsrikedom, bild- och ljudkvalitet, kamera och batteritid. Flera av de nya egenskaperna i Galaxy Note 9 övertygar, som bluetooth i pennan, maxat batteri, vässad kamera och massor med lagring.

Det är dock fortfarande en nischad mobil för en speciell skara användare, som verkligen uppskattar pennan och som har stora summor pengar att bränna. Priset på toppmodellen är över 13 000 kronor, även om du kan komma undan billigare med Samsungs inbytesprogram av gamla smartphones.

Läs även: Köpguide – här hittar du snyggaste skalen till Note 9


Fakta Samsung Galaxy Note 9 SM-N960F/DS

Testad: Augusti 2018
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Exynos 9 Octa 9810
Processor: 4st Exynos M3 á 2,8 GHz, 4st Cortex A55 á 1,7 GHz
Grafik: Mali-G72 MP18
Minne: 6/8 GB ram
Lagring: 128/512 GB Flash, plats för mikro SD upp till 512 GB
Bildskärm: 6,4 tum amoled, 1440x2960 bildpunkter (516 ppt)
Kameror: 2 st 12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, ANT+, a-gps, galileo, nfc, mst
Operativsystem: Android 8.1 med Experience UI
Övrigt: SPen med LE bluetooth, vattentät (IP68), stöd för trådlös laddning (wpc/qi och pma), stöd för dubbla sim (dual standby med volte-stöd), fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, iris-scanner, pulsmätare, stöd för Samsung Dex.
Batteri: 4 000 mAh, 13h webbvideo (wifi), 13h 40min blandad användning (4g). ca 30h samtal (3g) 17.50 20.17 81%
Storlek: 16,2 x 7,65 x 0,9 cm
Vikt: 201 gram
Pris: Från 9 905 kr (128 GB) hos Prisjakt, 12 950 kr (8 GB / 512 GB). Läs vår guide till var du hittar Note 9 billigast här.

Prestanda, Note 9 med 6 GB / 128 GB
Antutu Benchmark: 240 897 poäng
Geekbench 4: 9 148 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 40 623 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 342 poäng

Prestanda, Note 9 med 8 GB / 512 GB
Antutu Benchmark: 244 023 poäng
Geekbench 4: 9 279 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 41 910 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 499 poäng

plus

Höga prestanda.
Snygg bildskärm och bra ljud.
Utmärkt batteritid.
Nya smarta pennan.
Extra mycket lagringsplats.

minus

Priset!
Relativt stor och tung.
Onödiga egna appar och funktioner.

Betyg 8 av 10

Samsung Galaxy Note 9 SM-N960F/DS 128GB Pris vid test: 10741 kr.

Bästa pris just nu: 8600 kr