Produkt: Iphone 11
Pris: 7 931 kronor hos CDON (64 GB) | Se fler priser och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Iphone 11 – det smartaste Iphone-valet

Den som väljer en Iphone 11 får det bästa Apple har att ge i form säker inloggning med Face ID, framtidssäkrad prestanda med A13-chippet, hög kamerakvalitet med två nya kameror och batteritid som gått från riktigt bra till ännu lite bättre – samtidigt som du slipper spendera långt över 10 000 kronor på en telefon från Pro-serien.

Läs även: Allt om Iphone 11 Pro och 11 Pro Max

Iphone 11 har inte den fantastiskt fina oled-skärmen från Iphone 11 Pro, eller den extra tele-kameran på baksidan, men ”elvan” fick i alla fall samma, starkare glas som Pro-modellerna. Vattentätningen är inte fullt lika bra som i Pro-serien, men den har förbättrats mot Iphone XR – ip68 istället för ip67 (men var medveten om att vattenskador fortfarande inte täcks av garantin).

Här finns också Wifi 6-stöd samt U1-chippet, där det senare bland annat möjliggör en väldigt lokal lokalisering: peka på en annan Iphone med U1-chippet, varpå telefonen du pekar på dyker upp först i listan av Airdrop-enheter. Detta chipp kommer troligen få fler funktioner i framtiden.

En Iphone 11 bör altså vara precis lika framtidssäkrad som en Iphone 11 Pro.


Test Iphone 11
Iphone XR i rött, Iphone 11 i vitt.

Kamera med ultravidvinkel

Apple har tillverkat Iphone-modeller med dubbelkameror på baksidan sedan 2016, då Iphone 7 Plus var först ut med tekniken. När Iphone 11 nu också fått en dubbelkamera valde man inte tele, som många nog förväntat sig, utan en ultravidvinkelkamera som komplement till den vanliga vidvinkeln. Apples argument är att ultravidvinkeln kan ge en helt annan typ av bilder än vad som är möjligt med tele, och att fler helt enkelt kommer uppskatta en ultravidvinkel.

De två kameror som finns kvar här på baksidan ska också vara exakt samma kamerasystem som finns Iphone 11 Pro, minus teleobjektivet då.

  • Ultravidvinkel – 13 millimeter, f/2,4, 12 megapixlar, 120 graders synfält.
  • Vidvinkel – 26 millimeter, f/1,8, 12 megapixlar, optisk stabilisering.

Ultravidvinkeln ger verkligen annorlunda bilder och möjlighet till helt andra kompositioner. Kameran i sig är dock rätt risig, i alla fall i jämförelse med huvudkameran. Den har fem glaselement mot sex i vidvinkeln. Detaljer är sämre bevarade, det uppstår ibland en viss vinjettering i dunklare miljöer, och med en bländare på maximala f/2,4 är framför allt mörkeregenskaperna sämre.

Med andra ord, om bilderna måste bli så bra som möjligt rent tekniskt är det den vanliga vidvinkelkameran som gäller. Ultravidvinkeln kan däremot, som sagt, ge en helt annan typ av bilder.

Test Iphone 11
Den vanliga vidvinkeln...
Test Iphone 11
... och den betydligt mer dramatiska ultravidvinkeln.

Det nya Nattläget i Iphone 11 må vara ”inspirerat” av Googles Pixel-telefoner, men alldeles oavsett vem som råkade komma på funktionen först, har Apple gjort ett bra jobb med sin version av det.

Att fotografera handlar mycket om att bemästra ljus, så att fota i mörker är på sätt och vis en omöjlighet (så länge vi inte kan ställa kameran på ett stativ och låta slutaren vara öppen länge), men med nattläget i årets Iphone-modeller är ekvationen lite annorlunda.

Perfekta blir bilderna inte – fysikens lagar liksom motarbetar oss redan från början – men bilderna blir klart användbara. Mörka miljöer blir som upplysta, och bilder som var nästan omöjliga att ta med en Iphone XR eller Iphone XS blir plötsligt möjliga.

Test Iphone 11
Bild från Iphone 11 med nattläge aktiverat.

Allra bäst blir det såklart om mobilen monteras på ett stativ, då slutaren kan vara öppen en längre tid utan att ge rörelseoskärpa. Det går att förlänga slutartiden manuellt i nattläget, men grundinställningen är att allt sköts automatiskt.

Prestanda i klass med Iphone 11 Pro

Det fina med denna kategori Iphone är att köparen inte behöver göra avkall på prestanda för att hen valt en billigare telefon. Här finns samma nya, snabbare men också energisnålare A13-processor som i Iphone 11 Pro. Mängden arbetsminne är inte fullt lika hög som i Pro-serien, men den har i alla fall utökats med 50 procent från Iphone XR – från två gigabyte till tre gigabyte.

Apple-floppar vi minns

För vem är Iphone 11?

Iphone 11 är värd att överväga för alla som har något äldre än en Iphone XR, det vill säga Iphone 8, Iphone 8 Plus och äldre telefoner. Även en Iphone X-ägare kan överväga en Iphone 11. Kamerorna har blivit rejält bättre på ett par år, och kanske har du mer nytta av en ultravidvinkel än en tele i mobilen. Men var som sagt beredd på en sämre skärm om du kommer från Iphone X.

Omdöme

Bra köpIphone 11 är inte bäst på alla fronter, men är den bästa avvägningen mellan pris, prestanda och funktioner. Behöver du en ny Iphone är det här det smartaste valet.

Läs fullständiga testet av Iphone 11

Specifikationer: Iphone 11

Testad: September 2019.
Lagringskapacitet: 64/128/256 GB.
Färger: Lila, grön, gul, svart, vit, röd.
Processor: Apple A13 Bionic, sex kärnor cpu, fyra kärnor gpu, tredje generationens Neural Engine med åtta kärnor.
Skärm: Liquid Retina-skärm, 6,1 tum lcd ips-skärm. 1 792 x 828 pixlar (326 dpi). True Tone. P3-färger.
Kontrast: 1 400:1.
Ljusstyrka: Max 625 cd/m2.
Batteritid: Upp till 10h videostreaming. Samtalstid: ingen uppgift. Trådlös laddning med qi-laddare. Stödjer snabbladdning, upp till 50 procent på 30 minuter.
Bakre kamera: Dubbel 12 megapixel med ultravidvinkel (bländare ƒ/2,4, 120 grader synfält), och vidvinkelobjektiv (bländare ƒ/1,8), optisk bildstabilisering på vidvinkelobjektivet. Smart hdr. Nattläge.
Frontkamera: 12 megapixel (bländare ƒ/2,2).
Video: Inspelning i upp till 4k (24, 30 eller 60 bilder/s).
Mått: 75,7 x 150,9 x 8,3 mm.
Vikt: 194 gram.
Vattentålig: Ja, ip68-klassad (maxdjup två meter i upp till 30 minuter).
Tillverkare: Apple.
Rek. pris: 9 195 kronor (64 GB), 9 795 kronor (128 GB), 11 095 kronor (256 GB) hos Apple.
Pris: 7 931 kronor hos CDON (64 GB) | Se fler priser och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

plus

Prestanda i absolut toppklass.
Äntligen dubbelkamera!
Lägre pris.

minus

Skärmen är duglig, men inte mer.
Inte lika lyxig känsla som Pro.
Samma gamla 5-wattladdare.

Betyg: 5 av 5

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 8604 kr.

Bästa pris just nu: 7405 kr