Vårens Xperia XZ2 och XZ2 Compact visade att Sony var på rätt väg. Extrembulkiga Xperia X2 Premium som kom till Sverige alldeles nyss ska mer ses som en nischad parentes, en phablet som inte tillhör det ”normala” smartphoneutbudet.

Ansiktslyftet fullbordas nu av Xperia XZ3. Den har fått en design mer i stil med konkurrenterna 2018, och tankarna går främst till Samsung Galaxy Note 9, med blank välvd glasbaksida som övergår i en lika blankpolerad metallram och vidare till en upphöjd glasframsida. Den har också lätt böjda långsidor som gör att skärmkanterna på sidorna upplevs som extra tunna.

Sony kör utan flärp, så vi får en enkel sex tums skärm med 18:9-bild. Den har en halvcentimeters panel högst upp för högtalare och selfiekamera, vilket gör telefonen lite avlångare. Men det som avgör för komforten är ju greppet tvärs över, och Xperia XZ3 ligger mycket fint i handen och känns inte för stor, trots att den är en centimeter tjock och väger relativt mycket.

Sonys märkliga val av placering av fingeravtrycksläsaren är samma som i Xperia XZ2 och XZ2 Premium, för långt ner mitt på baksidan. Vi får konstant sträcka oss efter den, även när vi håller luren som Sony rekommenderar för att det ska bli ”rätt”. Nåja, kvaliteten i den och även i knappar är i alla fall hög, och dessutom har Sony som så ofta den behändiga separata kameraknappen på sidan. Luren är vattentät med IP68-klassning, vilket givetvis alltid är ett plus.

Xperia XZ3
Sidosensorn är helt enkelt en del av pekskärmen. Eftersom skärmkanten är böjd blir den möjlig att komma åt med pet på kanten. I alla fall i teorin, vi hade lite problem med att få till rätt pet-teknik för den.

I skärmkanten sitter en ny funktion kallad sidosensor. Genom att peta på sidan kan vi få fram en extra snabbmeny med valfria genvägar och sveper vi ner på sidan så stängs den. Det kräver lite övning för att få in rätta tekniken för det. Men då det inte är någon direkt nödvändig funktion kan den också stängas av.

Skärm

En av de stora nyheterna är just skärmen. Nu har Sony äntligen tagit steget till oled, och levererar klockren kontrast, hög maximal ljusstyrka, hdr-stöd och fin lyster i färgerna. Ljusstyrkan är dessutom extra hög vid behov om den står i automatiskt läge.

Upplösningen är på 1440p, perfekt för skärpan i detta format. Sony har tidigare hållit sig till 1080p eller löjligt högupplösta 4k i enstaka extra stora lurar. En orsak har sagts vara att det ändå inte finns något media med 1440p-upplösning.

Xperia XZ3
Inget hörlursuttag, utan det blir till att plugga in adapter.

Prestanda
I prestandaväg är det inga överraskningar. Här sitter givetvis Snapdragon 845 och ger oss solitt med datorkraft för allt vi kan tänka oss vilja göra. Sony tar det dock lugnt med både ramminne och lagring. 4 GB ram och 64 GB flashlagring får anses vara minimikravet på ett flaggskepp just nu, och det är vad vi får. Du kan givetvis stoppa in extraminne på sd-kortplats, eller så kan du använda samma plats för ett extra sim-kort.

Ett lite större batteri på 3 300 mAh oss ett klart lyft i batteritid jämfört med tidigare Xperia-flaggskepp. Energislukande skärm har varit ett problem för Sony i flera år, och vid mätningar som fokuserar på det, framförallt uppspelning av video, får vi många extratimmar. I alla fall om vi går in och stänger av Xreality-bildförbättringen. Den drar en hel del datorkraft och därmed energi. För det mesta ser film grymt bra ut även utan det.

Omdöme

m3 rekommenderar

Det här är det ansiktslyft Sony har behövt i flera år. Xperia XZ3 svarar på vårt tidigare klagomål på både design, batteritidsproblem, bångstyrig kamera och (med lite manuell handpåläggning) omodernt gränssnitt. Hade Sony slängt in extra ramminne, dubbelkameran från Xperia X2 Premium för bättre zoom och bokeh, städat bort lite bloatware och lyckats banta ner vikten några gram hade det varit nära fullträff. Men även utan det är det här riktigt bra.

>> Läs hela testet av Xperia XZ3 här

Fakta Sony Xperia XZ3 Dual

Testad: September 2018
Tillverkare:Sony
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo 385 Gold 2,7 GHz + 4st Kryo 385 Silver 1,7 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6 tum oled, 1440x2880 bildpunkter
Kameror: 19 megapixel med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gem 1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med Xperia UI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattentät (IP68), stöd för dual sim (standby), trådlös laddning (qi)
Batteri: 3 300 mAh, 8h 45min webbvideo (wifi), 12h blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,3 x 1 cm
Vikt: 193 gram
Pris:Från 7 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark: 283 731 poäng
Geekbench 4: 8 823 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 65 817 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 192 poäng

plus

Ny lyxig design
Utmärkt oled-skärm
Höga prestanda
Bra ljudkvalitet

minus

Något tung
Tveksam zoom i kameran
En hel del onödigheter och bloatware

Betyg 8 av 10