Xiaomi var länge en utmanare som inte riktigt fick till det i Sverige, trots en hel del bra telefoner. Det stora problemet var dålig svenskanpassning. 2018 har de dock skärpt till sig. Ett bra exempel på det är flaggskeppet Mi Mix 2 som kom i vintras.

Nu har de släppt en ny version, Mi Mix 2S, som behåller det mesta från föregångaren – men lägger till några välkomna nyheter.

Mi Mix 2S
Mi Mix var från början en phablet-bjässe, men de senaste två modellerna har tack vare 18:9-skärm blivit grepp- och användbara.

Till det yttre är det nästan exakt samma mobil; en stramt men lyxigt utformad lur i glas och metall, med dovt guldskimrande glans i den mörka baksidan. Framförallt har den kvar samma unika och heltäckande skärm utan flärp upptill, fast med selfie-kameran i nederkant istället.

Använder du den så uppmanas du helt enkelt vända telefonen upp och mer i kameraappen. Tyvärr funkar det inte överallt, utan bara i Xiaomis egen app. Kör vi till exempel Messenger eller Skype får vi helt enkelt en bild på oss själva i lite mer grodperspektiv än normalt.

Det andra som brukar sitta i flärpen är högtalare för telefonsamtal. Det har Xiaomi löst med en högtalare som sitter bakom skärmpanelen. Tyvärr har Mi Mix 2S samma problem med detta som föregångaren. Ljudet vid samtal är tunt.

Prestanda största lyftet
Bildskärmen är en ips-panel med 1080p-upplösning, 18:9-bildförhållande, lätt avrundade hörn och fina jämna färger. Tyvärr också med lite tveksam kontrast och låg maximal ljusstyrka.

De stora nyheterna är tre till antalet. För det första är den givetvis uppgraderad med Snapdragon 845 och har riktigt bra prestanda.

För det andra har Xiaomi nu stoppat in stöd för trådlös laddning enligt qi-standarden. Batteriet är annars exakt samma som tidigare på 3 500 mAh. I våra mätningar är batteritiden lite bättre än föregångaren, men det säger inte så mycket då den var medioker på den punkten.

För det tredje är kameran uppdaterad med dubbelkamera. Nu sitter här en huvudkamera på 12 megapixlar med f/1,8-bländare och större sensoryta än föregångaren, vilket ska ge bättre egenskaper i dunkelt ljus, samt en telefotolins för 2x optisk zoom. Även den på 12 megapixlar.

Mi Mix 2S
Xiaomi har gjort flärpfria lurar i tre generationer nu, innan vi ens visste vad en flärp var.

Den ger oss snygga skarpa foton i dagsljus, om än med lite hoppig autofokus i standardläge. Digital zoom får dock ett par problem. För det första med hård digital efterbehandling på pixelnivå, som gör att bilder ser märkligt artificiella ut, men också med skakighet. 

Blygsamma nyheter i mjukvaran

Precis som alla andra premium-mobiler just nu har Mi Mix 2S någon sorts ”ai-läge” i kameraappen. Men vi har svårt att säga vad som är extra intelligent med den. Vi ser inte vad den sysslar med, till exempel verkar det inte röra sig om aktiv motivigenkänning.

Slutligen har nya modellen fått Android 8.0 och ny version av gränssnittet MIUI som nu är uppe i version 9.5. Det lånar som vanligt frist med designelement från IOS, men är i upplägget mer likt just en Android-mobil. 

Fakta Xiaomi Mi Mix 2S

Testad: Maj 2018
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo SDM845 á 2,8 GHz, 4st Kryo 385 Silver á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB
Bildskärm: 5,99 tum ips, 1080x2160 bildpunkter (403 ppt)
Kameror: 12 + 12 megapixel med led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 8.0 med MIUI 9 Global Version
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim (standby), stöd för trådös laddning (qi)
Batteri: 3 400 mAh, 7h 10min webbvideo (wifi), 8h 15min blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 15,1 x 7,5 x o,8 cm
Vikt: 191 gram
Pris: Från 4 760 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: mi.com/en/mix2/

Prestanda

Antutu Benchmark: 269 676 poäng
Geekbench 4: 9 034 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 51 682 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 074 poäng

plus

Kul, unik design
Hög byggkvalitet
Höga prestanda
Relativt bra pris

minus

Tveksam batteritid
Halvdant ljud
Flera praktiska irritationsmoment

Betyg 7 av 10

Xiaomi Mi Mix 2s 64GB Pris vid test: 5090 kr.

Bästa pris just nu: 3890 kr