Obs: Denna sida innehåller tester av äldre flaggskeppsmobiler betygen reflekterar intrycket vid testtillfället, inte i dag.
 

HTC U11: Skön stil och kraftfullt ljud

U11 innebär en nystart för HTC när det gäller stil och design. Här har HTC gått från det slimmade metallchassi med skarpa kanter som vi såg i HTC 10 till raka motsatsen. Det är välvt glas baktill med rundade kanter och hörn, och heltäckande framtill med extra höga, mjukt avrundade kanter.

Med en 5,5-tumsskärm i traditionellt 16:9-format och inte särskilt tunna skärmkanter är U11 rätt så bred. Tack vare den mjuka formen är den ändå behaglig att greppa. Den har också fått vattentät konstruktion i IP67-klass, vilket innebär at den kan tappas i diskhon.

HTC U11

Här finns också en dold funktion: på vardera sida på nedre halvan av telefonen sitter tryckkänsliga sensorer, så att du kan klämma på luren för att kontrollera den. Edge Sense kallar HTC och när vi först såg funktionen fungerade den i princip bara som en omständlig knapp. Men sedan dess har HTC uppdaterat mjukvaran och nu går det att ställa in vad den gör även i specifika appar.

Det som verkligen lyfter U11 är ljudet. Här får vi både kraftfulla inbyggda högtalare i stereo och högkvalitativt ljud i lurar.

Skärmen är en 1440p ips-panel med rejäl ljusstyrka, övertygande kontrast och bra lyster i färgerna. Den har inte hdr-stöd som till exempel Iphone X, Sony Xperia XZ Premium och Samsung Galaxy S8, men för övrigt har vi inget att klaga på.

Det som verkligen lyfter U11 är ljudet. Här får vi både kraftfulla inbyggda högtalare i stereo och högkvalitativt ljud i lurar. U11 har inte hörlursuttag, utan det handlar här om en dongel till usb c-uttaget, men den har inbyggd och riktigt bra D/A-omvandlare. Du får också med ett par utmärkta in-ear-lurar med brusreducering. Inställningar för ljudbild och equaliser får ci dock klara oss utan, och det är inte riktigt samma toppkvalitet som i HTC 10.

U11 kör Snapdragon 835 och utnyttjar hårdvaran väl. Allt vi gör på den flyter på problemfritt, och hårdvaran ger rejäla muskler till krävande tillämpningar som kameran. Batteritiden är ett minus, runt åtta timmars aktiv användning är inte i samma klass som många av konkurrenterna.

HTC U11

HTC har inte satsat på dubbla kameror utan kör vidare med en sensor och HTC:s egna utrapixel-teknik. Det innebär att sensorn är relativt stor och att individuella pixlar har större yta och bättre ljusupptagning. Den har en f/1,7-bländare, optisk bildstabilisering och gör generellt sett ett utmärkt jobb. Ljuskompensering i mörka miljöer och neutral färgåtergivning hör till höjdpunkterna. Bra mikrofoner gör också att kvalitén på filmning lyfter. Däremot känns kamera-appen begränsad i funktionalitet jämfört med konkurrenterna.

U11 kör Android 7.1 med egna gränssnittet Sense. Det är funktionsrikt men börjar kanske kännas lite gammalt och skulle behöva en grafisk uppgradering. En intressant sak här är digitala assistenten HTC Companion. Den är inte en ersättare till Googles funktioner som Bixby är i Samsungs lurar, utan mer ett komplement. Vi har dock svårt att säga vad den faktiskt gör, de mesta sker i bakgrunden, men den ska med tiden kunna ge dig tips och förslag baserade på ditt beteende. Känns det lite olustigt att telefonen spionerar på allt du gör? För det första gör Google det redan, för det andra går Companion att välja bort om du vill.

Fakta HTC U11

Tillverkare: HTC
Systemkrets/processor: Snapdragon 835 MSM8998 / 4 st Kryo 280, 2,45 GHz + 4 st Kryo 280, 1,9 GHz
Grafik: Adreno 540
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum ips, 1440x2560 bildpunkter (534 ppt)
Kameror: 12 megapixel m led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c med displayport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 13/16), 208.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 7.1
Övrigt: Vattentålig (IP67), fingeravtrycksläsare, Edge Sense
Batteri: 3 000 mAh, 7h webbvideo (wifi), 8h 10min blandad användnnig (4g), ca 19h samtal
Storlek: 15,4 x 7,6 x 0,8 cm
Vikt: 170 gram
Pris: 6 489 kronor hos Netonnet

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 176 225 poäng
Geekbench 4: 6 330 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 40 510 poäng

plus

Bra prestanda.
Elegant design och hög byggkvalitet.
Mycket bra ljud.
Tekniskt högklassig kamera.

minus

Bara knappt godkänd batteritid.
Torftig kameraapp.
Lite mossigt gränssnitt.
Stor i måtten.

Betyg: 7 av 10


LG G6 - Bred skärm och vidvinkelkamera

LG G5 var en bra telefon som ville för mycket, med sin udda kamera och löstagbara moduler. Köparna blev förvirrade och succén uteblev. När LG presenterade G6 var det lösa bottenstycket borta, och kameran hade blivit betydligt bättre.

Dessutom har LG G6 fått ett nytt intressant skärmformat. Bildformatet är 18:9, vilket betyder att den är dubbelt så hög som den är bred. Vi får extra mycket yta för scrollande appar på höjden, bättre stöd för bredbildsvideo och en uppsättning egna appar som är anpassade till formatet. Tredjepartsappar kan antingen skalas upp eller köras med liten svart kant upptill och nedtill.

Skärmen är skarp och har rejält med lyster i färgerna. Den ger dessutom riktigt fin kontrast med bra svärta för att vara en ips, och ljusstyrkan är hög för att kunna visa hdr-material, och G6 har stöd för HDR10 och Dolby Vision HDR.

LG G6

Själva telefonen består av en snygg, matt aluminiumram med blanka avfasade kanter och en lätt välvd glasyta baktill med kamera och fingeravtrycksläsare. En mycket välkommen nyhet är att LG:s flaggskepp nu är vattentätt med IP68-klassning.

På undersidan hittar vi usb typ c-port och högtalare, och på ovansidan ett 3,5 millimeters hörlursuttag. Ljudkvalitén är godkänd, men inte på samma nivå som de bästa lurarna på marknaden.

Prestanda är ungefär de förväntade med en Snapdragon 821 under skalet. Rejält snabb, men inte i absoluta toppklass. Vi får ut dryga åtta timmars videouppspelning med skärmen på full ljusstyrka, och ett par timmar till när vi drar ner på ljuset. Däremot tycker vi att telefonen har en tendens att bli varm ovanligt snabbt även vid måttlig användning.

Kamerorna i LG G5 var en klart udda upplevelse, en vanlig kamera och enM3 rekommenderar med vidvinkellins, och det mesta från föregångaren är kvar i LG G6. Kamerorna har dock fått nya sensorer, bägge på 13 megapixlar. Vi gillar resultatet, med snabb autofokus och pålitligt resultat i de flesta ljusförhållanden. Vidvinkelkameran är en klar förbättring. Den har en f/2.4-bländare och ingen fokuspunkt men däremot rejält skärpedjup. Det här är helt klart en grym turist-kamera för att fota stora majestätiska landskap.

Fakta LG G6

Kontakt: www.lg.com/se
Processor/systemkrets: Snapdragon 821 Pro, 2x 2,35 GHz + 2x 1,6 GHz
Minne: 4 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,7 tum ips, 1440 x 2880 bildpunkter
Kameror: 2 st 13 megapixel med led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7
Övrigt: Vattentät (IP68)
Batteri: 3 300 mAh, 8h 10min webbvideo (wifi), 8h blandad användning (4g), 20h samtal (3g)
Storlek: 14,9 x 7,2 x 0,8 cm
Vikt: 163 gram
Pris: 5 490 kronor hos CDON.
 

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 149 670 poäng
Geekbench 4: 4 164 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 29 325 poäng
 

plus

Extra stor skärm
Utmärkt ergonomi
Rolig kamerakombination
Vattentät
 

minus

Bara halvbra ljud
En del små gränssnittsmissar

Betyg: 8 av 10


M3 rekommenderarSamsung Galaxy Note 8: Bästa (och enda) penn-mobilen

Galaxy Note 8 är den första Note-modellen i Sverige på flera år, om vi inte räknar med snabbt indragna Note 7 från förra året. I princip är det en Galaxy S8 Plus, med dess överflöd av smarta funktioner – trådlös laddning, IP68-klassning, virtuell hemknapp under skärmen, bluetooth 5.0, inloggning med både finger, ansikte och iris-scanning, och stöd för att göra den till en desktop-dator med dockan Dex.

Det du får i Galaxy Note 8 utöver det är stöd för pekpenna och en uppgraderad kamera. Den är också marginellt större, med 6,3-tumsskärm istället för 6,2 tum – och har ett lite tjockare chassi, samt väger lite mer.

Samsung Galaxy Note 8

6,3 tum kan låta enormt, men det handlar ju om nya avlånga skärmformatet. Och Note 8 har böjd skärm på kanterna och extra tunn marginal på långsidorna. Det gör den lika lätt att greppa som de andra bredbildsmobilerna, om än inte ännu lättare. De tunna kanterna och den glansiga glasbaksidan är dock snyggare att titta på än bekväma att hålla i.

Skärmen tillhör det absoluta toppskiktet kvalitetsmässigt med skarp skärpa, lyster i färgerna, hög ljusstyrka och hrd-stöd. Det böjda glaset är alltjämt en liten nackdel bildmässigt, då kontrasten skiftar de sista två millimetrarna innan skärmkanten.

Med en skärm i toppklass är det lite synd att den inbyggda högtalaren i Galaxy Note 8 inte är mer än genomsnittligt bra. Med hörlurar låter det bättre. För det första får vi med ett par riktigt bra in-ear-lurar från AKG, för det andra har Samsung ett gäng smarta verktyg för att anpassa ljudet.

Precis som Galaxy S8 Plus har Galaxy Note 8 Samsungs egna Exynos 9-krets med vass arbetsprestanda men lite beskedligare grafikprestanda. Note 8 har fått 6 GB ram-minne istället för 4 GB, troligen för att klara av de extra gränssnittsfunktionerna som pekpenna innebär. Vi ser inte att det påverkar prestanda på något annat sätt. Pennan som sitter infälld på undersidan ger dig god kontroll och Samsung har ett gäng smarta funktioner för att utnyttja den i gränssnittet.

Pennan verkar ta upp lite extra utrymme inuti, för Galaxy Note 8 har mindre batteri än Galaxy S8 Plus, och därmed också lite sämre, men fortfarande relativt bra, batteritid.

Samsung Galaxy Note 8

Det andra stora nya i Note 8 är kameran. Samsung får nu äntligen kamera med dubbellins baktill. Det är samma upplägg som i till exempel Iphone 7 Plus – en kamera har normal optik och den andra ger extra zoom. För övrigt är det exakt samma sensor som i Galaxy S8. Vi gillade redan kameran i Galaxy S8 Plus, så det här är bara samma, fast lite bättre.

När Samsung bytte ut kamerahuset hade vi hoppats att de också fixade det sämsta med Galaxy S8 Plus, nämligen den galet placerade fingeravtryckslädaren. Men icke, den sitter på samma irriterande och omöjliga plats som förr, alldeles för nära kameran.

Fakta Samsung Galaxy Note 8 SM-N950FD

Tillverkare: Samsung
Systemkrets/processor: Exynos 9 Octa (8895), 4st M2 Mongoose, 2,3 GHz + 4st Cortex A53, 1,69 GHz
Grafik: Mali-G71 MP20
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB Flash, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,3 tum amoled, 1440x2960 bildpunkter, 18,5:9
Kameror: 2st 12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g cat 16/13, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, mst
Övrigt: Vattentät (IP68), stöd för trådlös laddning (QI, PMA), fingeravtrycksläsare, iris-scanner, ansiktsigenkänning, stöd för dubbla sim-kort
Operativsystem: Android 7.1
Batteri: 3 300 mAh, 11h 5min webbvideo (wifi), 9h 20min blandad användning (4g), ca 22 h samtal (3g)
Storlek: 16,3 x 7,5 x 0,86 cm
Vikt: 195 gram
Pris: 9 990 kronor hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 172 977 poäng
Geekbench 4: 6 538 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 31 721 poäng

plus

Jobbprestanda i topp.
Utmärkt bildskärm.
Fullmatad med funktionalitet.
Bra batteritid.
God pennkontroll och smarta nya funktioner.

minus

Något tjock och tung.
Bitvis osmart gränssnitt och design.
Priset.

Betyg: 8 av 10


Samsung Galaxy S8 och S8 Plus

Samsung Galaxy S8 - solklar tiopoängare (S8 Plus inte långt efter)

De två nya modellerna, Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus, är identiska på alla punkter förutom storleken, samt batteriet. Och så priset, Galaxy S8 Plus är en tusenlapp dyrare. I övrigt rör det sig om samma hårdvara, lika mycket minne, samma kamera och exakt samma funktioner. Därför testar vi dem här parallellt, och noterar skillnaderna när det är aktuellt.

Det mest uppenbara med de nya modellerna är ett gäng nya designgrepp. För det första har Galaxy S8 inte platt skärm som Galaxy S7, nu är det istället böjda avrundningar på både Galaxy S8 och Galaxy S8 Edge. För det andra har telefonerna fått ett nytt skärmformat. Samsung har här gått ifrån traditionella 16:9 (samma som i de flesta datorskärmar och tv-apparater) till det mer långsmala 18,5:9. Det är nästan samma format som i nya LG G6 som vi testar nästa vecka, men den har istället 18:9.

Galaxy S8

En intressant detalj är att skärmupplösningen är ställbar till 720p, 1080p och 1440p. Det blir inte nödvändigtvis mer pixligt på 720p, men foton, video och spel renderas i lägre upplösning, vilket spar batteri. Som standard står upplösningen på 1080p, och det fungerar bra i de flesta sammanhang, men vill du till exempel köra VR så kan det vara bra att ställa upp den.

Själva skärmpanelen är annars i absoluta toppklass. Det är samma knivskarpa amoled som i föregångaren, fast med ett par förbättringar. Mest uppenbart är en nästan bländande ljusstyrka på upp emot 1 000 cd/m2. Det är mer än en dubblering jämfört med Galaxy S7 (och de flesta andra mobilskärmar i branschen), och något du inte lär utnyttja mer än i extremfall. Ljusinställningen i mobilen varnar till och med för att ställa upp den så högt.

Samsung Galaxy S8
Rundade kanter och äntligen usb-c.

Både Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus har ovanligt tunna skärmkanter på långsidorna. Samsung kallar detta för ”Infinity Edge” och i reklamen framställs telefonerna som kantfria. I själva verket är det bara marginellt smalare skärmkant på sidorna än vad vi sett i en del andra telefoner på senare tid. Men med smart design får Samsung kanten att upplevas som ännu smalare.

Att ge sig ut på okänd mark som Samsung gjort med Galaxy S8 är en risk, men resultatet är – med några få undantag – faktiskt alldeles lysande. Galaxy S8 lyckats kombinera stor rymlig skärm med litet behändigt format på ett sätt vi inte riktigt trodde var möjligt. 

Samsung Galaxy S8 och S8 Plus, sida vid sida. Se jämförelse i filmen ovan.

Bäst av de två är i vårt tycke Galaxy S8. Trots 5,8-tumsskärm känns den lika behändig att hålla i som en Iphone 7. Därför får den vår sällan utdelade tiopoängare. Det innebär inte hundraprocentig perfektion eller att Galaxy S8 är rätt telefon för alla. Den är ju trots allt rätt så dyr. Men de detaljer som är mindre än perfekta är just detaljer. Många av dem, som böjda skärmkanterna och de blanka glasytorna är en smaksak om du gillar eller inte.

Läs mer: Ett detaljerat och mer utförligt test av Galaxy S8 och S8 Plus hittar du här


Fakta Galaxy S8M3 Bäst i test

Processor/systemkrets: Exynos 9 Octa 8895, 4x 2,3 GHz + 4x 1,69 GHz
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,8 tum amoled, 1440x2960 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g cat 16/13, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, mst
Operativsystem: Android 7
Övrigt: Vattentät (IP68), trådlös laddning (qi, pma), iris-scanner, ansiktsigenkänning
Batteri: 3 000 mAh, 11h 45 min webbvideo (wifi), 9h 20min blandad användning (4g), ca 20 h samtal (3g)
Storlek: 15 x 6,8 x 0,8 cm
Vikt: 155 gram
Pris: 7 990 kronor hos CDON.
Läs mer: samsung.com/se/

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 173 094 poäng
Geekbench 4: 6 710 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 28 355 poäng

plus

Utmärkt kompakt trots stor skärm
Fantastisk bildskärm
Höga prestanda
Bra batteritid
Mängder av intressanta funktioner

minus

Osmart placerad fingeravtrycksläsare

Fakta Galaxy S8 Plus

Tillverkare: Samsung
Produkttyp: Smartphone
Systemkrets: Exynos 9 Octa (8895)
Processor: 4st M2 Mongoose, 2,3 GHz + 4st Cortex A53, 1,69 GHz
Grafik: Mali-G71 MP20
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB Flash, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,2 tum amoled, 1440x2960 bildpunkter, 18,5:9 bildförhållande
Kameror: 12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g cat 16/13, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, mst
Övrigt: Vattentät (IP68), stöd för trådlös laddning (QI, PMA), fingeravtrycksläsare, iris-scanner, ansiktsigenkänning
Operativsystem: Android 7.0
Batteri: 3 500 mAh, 12h 30min webbvideo (wifi), 10 h blandad användning (4g), ca 24 h samtal (3g)
Storlek: 15,95 x 7,4 x 0,8 cm
Vikt: 173 gram
Pris: 8 990 kronor hos CDON.
Läs mer: samsung.com/se

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 173 879 poäng
Geekbench 4: 6 694 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 28 960 poäng

plus

Fantastisk bildskärm
Höga prestanda
Bra batteritid
Mängder av intressanta funktioner

minus

Osmart placerad fingeravtrycksläsare
Fortfarande något stor

Betyg Galaxy S8 Plus: 10 av 10

Betyg Galaxy S8: 9 av 10Betyg 9 av 10

Sony Xperia XZ Premium: Lyxig och bastant med skryt-skärm

Sony Xperia XZ Premium släpptes i våras, därefter släppte Sony en uppföljare Xperia XZ1, strax efter sommaren. Så varför är det inte den som är med i detta test? Det visade sig att XZ Premium är den mest avancerade av de två, med större bildskärm, lyxigare design och högre pris. Xperia XZ1 har två fördelar, den kör Android 8.0 och en ny kul 3d-scannings-app. Men nu har Xperia XZ Premium uppdaterats till nya Android och också fått tillgång till samma 3d-app. Så då är det den tveklöst mest maxade Sony-mobilen just nu.

Om du minns Xperia Z5 Premium så är det här lite av en uppföljare, med samma egenskaper som gjorde den unik. Dels en spegelblank baksida som ger mobilen ett lyxigt utseende, dels en påkostad bildskärm med 4k-upplösning. Xperia XZ Premium är en 5,5-tummare i 16:9-format, och med relativt breda marginaler runt om, och en rejäl vikt på nästan två hekto är det en stor sak att hålla i handen. Det känns som om Sony behöver ta tag i sin designfilosofi och hitta på något nytt snart.

Sony Xperia XZ Premium

Under huven sitter en Snapdragon 835-processor som levererar precis vad vi förväntar oss, det vill säga solida jobbprestanda och grafikprestanda i toppklass. Ett par extra gigabyte ram-minne hade varit trevligt, men är inte nödvändigt. Här sitter ett batteri på 3 230 mAh, vilket är rätt så generöst. Men i våra första mätningar där vi spelar upp strömmad video får vi mediokra 6,5 timmars batteritid. Andra tillämpningar, som webbsurf och sociala appar, ser ut att dra lite mindre, och där blir resultatet klart mer godkänt.

Den korta batteritiden beror förmodligen främst på bildskärmen som är något alldeles extra. Vi pratar full 4k-upplösning och punkttäthet på över 800 pixlar per tum. Och dessutom har den hdr-stöd, med ljusstark panel och hög kontrast. För det mesta kör den enkelt uppskalad 1080p-bild. Det är endast i ett fåtal appar, som Sonys egna mediaspelare, som 4k utnyttjas. Inte för att vi kan se någon större skillnad utan lupp.

Sony har alltid bra ljud i sina mobiler och Xperia XZ Premium är inget undantag. Både ljudet ur lurar (som du får skaffa själv, inga ingår) och ut högtalarna har fin detaljåtergivnnig och bra dynamik.

Sony Xperia XZ Premium

Kameran är en 19 megapixelsensor, f/2.0-bländare och digital bildstabilisering, förutsägande autofokus (som ska göra det lättare att ta ögonblicksbilder på rörliga objekt) och möjlighet att filma korta sekvenser i hela 960 bilder per sekund. Det mesta fungerar övertygande, och Sony är definitivt med i mobilkameraracet. Men avsaknaden av optisk bildstabilisering märks i vissa lägen.

Fakta Sony Xperia XZ Premium G8141

Tillverkare: Sony
Systemkrets/processor: Snapdragon 835, 4 st Kryo 280, 2,46 GHz + 4 st Kryo 280, 1,9 GHz
Grafik: Adreno 540
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum ips , 2160x3840 bildpunkter (807 ppt)
Kameror: 19 megapixel m led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 8 (kan behöva uppdatering)
Övrigt: Vattentät (IP68)
Batteri: 3 230 mAh, 6h 25min webbvideo (wifi), 8h 50min blandad användning (4g), ca 19h samtal (3g)
Storlek: 15,6 x 7,8 x 0,8 cm
Vikt: 195 gram
Pris: 7 990 kronor hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 171 935 poäng
Geekbench 4: 6 376 poäng
3dmark Ice Storm Umlimited: 40 275 poäng

plus

Bra prestanda.
Stor ljusstark skärm med 4k-möjlighet.
Kompetent kamera.
Bra ljud.

minus

Stor och tung.
4k ger begränsat mervärde.
Ojämn batteritid.

Betyg: 7 av 10


Xiaomi Mi Mix 2: Unik design och sänkt pris

Xiaomi är en mobiljätte i Kina, men en udda uppstickare här i Sverige. I år har deras mobiler dock börjat säljas på bredare front och fått bättre lokalisering, så kanske kan det bli ändring på det. Xiaomi Mi Mix 2, som kom precis innan nyår och som vi testade i vintras, är ett bra exempel på det.

Det är en elegant och lyxigt utformad telefon med kraftfull hårdvara och en hel del unika egenskaper. Det mest uppenbara är designen. Iphone X hyllades som revolutionerande med sin heltäckande skärm, minus flärpen. Men då hade Xiaomi redan året innan släppt Mi Mix med heltäckande skärm upptill – helt utan flärp.

Xiaomi Mi Mix 2

Det kan Xiaomi göra genom att flytta kameran fram till nederkanten av luren, och bygga in högtalaren för samtal bakom skärmpanelen. Resultatet är onekligen stiligt men tyvärr opraktiskt. Ljudet från högtalaren blir tunt, och att använda kameran är omständigt, då vi uppmanas att vända telefonen upp och ned.

Uppföljaren Mi Mix 2 ser likadan ut, men är tunnare, smalare på bredden och klart lättare än föregångaren, tack vare ny 18:9-skärm på 5,99 tum. Mi Mix bar en otymplig bjässe. Mi Mix 2 en mer behändig telefon i stil med till exempel LG V30. När den kom kostade den cirka 7 000 kronor, men numera går den faktiskt att hitta för precis under 5 000 kronor, kanske lite lägre om du har tur. Det finns också en dyrare 128 GB-version med 8 GB ramminne, men den har vi inte haft tillfälle att testa.

För det får du en telefon med Snapdragon 835-krets, 6 GB ramminne och 64 GB lagring, men tyvärr ingen sd-kortläsare. Prestanda verkar ligga under andra mobiler med samma processor, men det innebär absolut inte att Mi Mix 2 är långsam. Allt vi gör på den upplevs som rappt. Dess batteritid är dock lite i underkant trots stort batteri på 3 400 mAh. Det kan delvis bero på att den har ips-skärm med stor yta att lysa upp. Detta trots måttlig maximal ljusstyrka.

Xiaomi Mi Mix 2

Kameran är en tolvmegapixel med Sonys IMX368-sensor, vilket innebär snabb och pålitlig autofokus och optisk bildstabilisator. Den tar dugliga men inte sensationella foton i bra ljus, och fungerar förvånansvärt bra för videofilmning. I dämpat ljus blir det dock visst problem med autofokusen som kan behöva lite tid och ett par extra försök.

Mi Mix 2 kör Android 7.1.1 med egna gränssnittet MIUI 8.5. Det skiljer sig rejält från standard-Android men har en snyggt minimalistisk stil, samt ett gäng extra funktioner som kan vara praktiska. Exempelvis Dual Apps som låter dig starta vissa appar med två olika profiler.

Fakta Xiaomi Mi Mix 2

Kontakt: www.mi.com/en
Systemkrets: Snapdragon 835
Processor: 4 st Kryo 280 á 2,45 GHz + 4 st Kryo 280 á 1,9 GHz
Grafik: Adreno 540
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB
Bildskärm: 5,99 tum ips, 1080x2160 bildpunkter (403 ppt)
Kameror: 12 megapixel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 208.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.1 med MIUI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 3 400 mAh, 6h 55min webbvideo (wifi), ca 8h blandad användning (4g), ca 24h samtal (3g)
Storlek: 15,2 x 7,55 x 0,75 cm
Vikt: 187 gram
Pris: Från 4 390 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark: 156 226 poäng
Geekbench 4: 5 260 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 40 820 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: Ej mätt

plus

Snygg och välbyggd.
Goda prestanda.
Bra inbyggda stereohögtalare.
Många smarta funktioner i gränssnittet.

minus

Ingen vidare batteritid.
Alldaglig kamera.
Saknar en del premium-egenskaper.

Betyg: 7 av 10


Xiaomi Mi6: Minst och billigast, men fortfarande snabb

Bland alla enorma mobiler kan det vara skönt med något lite nättare. Mi6 är en fem tums (eller 5,15 för att vara exakt) smartphone i en ny stil för Xiaomi – kompakt och slimmad med mjukt rundade hörn och en pianolackssvart glasbaksida. Den vi testat här är versionen med 64 GB lagring. Det finns också en lyxmodell med 128 GB, och den har dessutom keramisk baksida. Det är inte full vattentålighet med IP-klassning som en del av konkurrenterna, men är däremot stänktålig, så den ska klara en regnskur eller en spilld kopp kaffe.

Skärmen är en 1080p ips-panel, som ger oss snygg bild, men som inte sticker ut på något sätt, men inte heller har några uppenbara nackdelar. Färgerna är rena och klara, ljusstyrkan hög nog för problemfri användning i de flesta situationer, och vi har dessutom möjlighet att ställa in både färgtemperatur och ett par olika kontrastlägen.

Xiaomi Mi6

På undersidan sitter ett högtalargaller och en usb-c-port. Xiaomi har gjort som en handfull andra tillverkare och skippat hörlursuttaget. Istället får vi med en adapter att plugga in i usb-c-uttaget. Ljudkvaliten via adapter är godkänd, men inte mycket mer.

Det är även högtalare på övre kortsidan, men de är dolda, och tillsammans ger de oss bra stereospridning på ljudet och hyfsat ren ljudbild, även om den nästan helt saknar tillstymmelse till bas. Vi är inte heller hundra procent övertygade av ljudkvaliteten i örat vid samtal. Röster får en något vass ton.

Det här är den nättaste telefonen vi testat med Snapdragon 835. Trots det tunna chassit är värmeutvecklingen minimal. Mi6 blir aldrig obekvämt varm att hålla i, oavsett hur hårt vi stressar den. Det är positivt, och batteritiden är också den relativt lång. Pålitlig och snabb laddning med medföljande laddare är också ett plus i kanten, men något trådlöst alternativ får vi inte.

Med Mi6 har Xiaomi hoppat på tåget med dubbla sensorer till huvudkameran på baksidan. Här handlar det om två 12-megapixelsensorer med olika brännvidd, så att du kan få en optisk zoom genom att växla mellan dem, precis som i till exempel Iphone X. Skärpan vid maximal inzoomning är inte optimal, men annars gillar vi resultatet. Färger är klara och starka, optisk bildstabilisator och snabb autofokus ger oss bra kontroll i livliga miljöer. I svagt ljus brister det lite, med aggressiv och ganska brusig iso-kompensation.

Xiaomi Mi6

Som alltid när det handlar om Xiaomi är det lite bristfällig anpassning till den svenska marknaden, men gränssnitt och appar som bara delvis är översatta, och utan stöd för ett av de svenska frekvensbanden för lte. Men med tanke på ett lågt pris och ett för övrigt snyggt smidigt gränssnitt tycker vi att det är en intressant mobil, så länge du är medveten om dessa egenheter.

Fakta Xiaomi Mi6 64GB

Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets/processor: Snapdragon 835 MSM8998
Processor: 4x2,45 GHz Kryo + 4x1,9 GHz Kryo
Grafik: Adreno 540
Minne: 6 GB
Lagring: 64/128 GB
Bildskärm: 5,15 tum ips, 1080x1920 bildpunkter (428 ppt)
Kameror: 2 st 12 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13)*, bluetooth 5.0, 802.11a/b/g/n/ac, a-gps, nfc, ir
Operativsystem: Android 7.1 med MIUI 8.0
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stänktålig, stöd för dubbla sim
Batteri: 3350 mAh, 11h 50min webbvideo (wifi), 9h 40min blandad användning (4g), ca 25h samtal (3g)
Storlek: 14,5 x 7,05 x 0,75 cm
Vikt: 172 g
Pris: 4 637 kronor hos Proshop.

* Stöd för 800 MHz LTE saknas

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 175 429 poäng
Geekbench 4: 6 389 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 41 438 poäng

plus

Maxade prestanda.
Behändigt format.
Många smarta funktioner i MIUI.
Priset.

minus

Bristfällig svenskanpassning.
Halvdant ljud.
Inget separat hörlursuttag.

Betyg: 7 av 10


Huawei P10 Plus –  Hög komfort och vässad kamera

M3 rekommenderarNär vi testade Huawei P10 tyckte vi att den tappat mycket av det som gjorde P9 unik i både design och funktion. Därför är det en positiv överraskning att P10 Plus lyckas bättre med att skaffa sig en egen stil, och inte bara ser ut som en Iphone-klon. Baktill möts vi av en slipad matt yta som på nära håll påminner lite om fiskfjäll, både snyggt och bekvämt att hålla i. Telefonen är tunn, bara sju millimeter och utan utstickande kameralins.

Under skärmen på framsidan sitter en fingeravtrycksläsare, precis som på P10. Det är lite synd att den flyttats från baksidan, men det har också sina praktiska fördelar. Den är inte inställd att göra det som standard – det får vi gå in i inställningsmenyn och fixa till. Vi är lika tveksamma till den här som i P10. Backfunktion och appväxling nås inte med separata knappar utan med olika gester, något som tyvärr inte fungerar helt klockrent.

Huawei P 10 Plus

Skillnaden på P10 och P10 Plus är många. För det första har vi här en 1440p-skärm. Dock inte en amoled som i föregångaren P9 Plus. Här hittar vi också samma högtalarlösning som i Huawei Mate 9 Pro med möjlighet till stereo med bra spridning.

Under huven finns en del uppgraderingar. Framför allt får vi två gigabyte extra ram-minne, vilket kan vara bra på en stor telefon där du kanske vill köra dubbla appar i split-screen. Dessutom har vi 128 gb flash-lagring istället för 64 gb. Processorn är samma som i P10 och Mate 9 Pro. Den ligger bra till prestandamässigt i kampen med Snapdragon 821 och Apple A10. Vi får ut en arbetsdag av intensivt användande ur batteriet. Godkänt men inte fantastiskt.

Kameran har Huaweis intressanta kombination av monokrom- och färg-sensor. Nytt i P10 Plus är uppgraderad optik. Vi får en bildkvalitet som för det mesta övertygar men som tappar en del vid kraftig inzoomning. Huawei vill själva lyfta fram ett nytt automatiskt läge som ska ge ”perfekta portträtt”. Det känns som mycket hajp för rätt lite effekt. Istället tycker vi fortfarande att kamerans svartvita läge är det bästa med den.

Fakta Huawei P10 Plus

Kontakt: www.huaweidevice.se
Processor/systemkrets: HiSilicon Kirin 960, 4x 2,36 GHz + 4x 1,8 GHz
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum ips, 1440x2560 bildpunkter
Kameror: 20 megapixel med led bak (12 MP rgb + 20 MP monokrom), 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, galileo, nfc, ir
Operativsystem: Android 7
Övrigt: Dubbla sim
Batteri: 3 750 mAh, 6h 16min webbvideo (wifi), 8h 10min blandad användning (4g), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 7,4 x 15,4 x 0,7 cm
Vikt: 165 g
Pris: 7 990 kronor hos CDON.
Läs mer: consumer.huawei.com/se
 

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 140 987 poäng
Geekbench 4: 6 378 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 28 326 poäng 
 

plus

Bekväm trots stora formatet
Smart, flexibelt gränssnitt
Bra jobbprestanda
Kamera med intressanta funktioner
 

minus

Inte maxad grafikprestanda
Knappt godkänd batteritid
Hemknappsfunktionen behöver finputsas

Betyg: 8 av 10


Sony Xperia XZ1 - kameramobil med super-slowmotion

Den första stora skillnaden jämfört med Xperia XZ Premium är formatet. Xperia XZ Premium är en 5,5-tummare och Xperia XZ1 är en tunnare, lättare och kompaktare modell med 5,2-tumsskärm. Här handlar det inte om nya experimentella format som hos Galaxy S8, LG G6 och kommande Iphone X, utan vanligt 16:9.

Xperia XZ1

Det är samma rätvinkliga design och avhuggna kortsidor som vi är vana vid från Sony, och även om det är att par lite för uppenbara fogar upptill och nedtill så är byggkvaliteten av hög klass. De rätt så breda skärmkanterna känns också lite mossiga. Det är märkligt att det är budgetmodellerna Xperia XA och XA1 som till det yttre känns mest moderna av de senaste årens Sony-lurar.

Mycket för musikälskaren

Ljudkvaliteten har länge alltid varit hög i Sonys lurar. Pluggar du in ett par hörlurar i Xperia XZ1 får du ett rikt, fylligt och detaljerat ljud med många bra möjligheter till smarta anpassningar. Men som vanligt är det något du får stå för själv, Sony skickar inte med någon handsfree-enhet, vilket känns lite snålt med tanke på prislappen.

Prestanda

Prestandan är vad vi förväntar oss av ett flaggskepp så här mitt i 2017. Xperia XZ1 kör Snapdragon 835 och ligger nära toppen just nu prestandamässigt, speciellt när det gäller spelgrafik. Det finns inte mycket som den här telefonen inte kan tugga sig igenom med ren råstyrka, och samtidigt ska det vara betydligt strömsnålare hårdvara än förra årets bästa Snapdragon.

Inga kameranyheter

Xperia XZ1 har samma kamera som vårens toppmodell, en 19-megapixelsensor baktill och en 13-megapixelsensor fram. Funktionsmässigt har de båda smart autofokus för rörliga objekt och möjlighet att filma korta sekvenser i extrem slow motion. Sonys kameror har varit ojämna på senare år, men i deras kraftfulla flaggskepp har de överlag övertygat.

Omdöme

Xperia XZ1 är absolut ingen dålig telefon, men batteritiden hindrar den från att få ett toppbetyg. Och den känns ärligt talat rätt så onödig. Hårdvarumässigt är det en Xperia XZ Premium, fast lite sämre. Sony hade gjort sig själva en tjänst om de släppt Xperia XZ Premium nu, stoppat in Android 8 och 3d-appen i den och kallat den för Xperia XZ1 Plus istället. Då hade de haft ett äkta flaggskepp att skryta med denna höst.

>> Läs hela testet och se specifikationer här

plus

Goda prestanda
Kul men inte så nyttig 3d-funktion
Bra ljud
Android 8

minus

Inte så inspirerande design
En del störande extraappar
Tveksam batteritid

Betyg: 7 av 10