Obs: Denna sida innehåller tester av äldre flaggskeppsmobiler betygen reflekterar intrycket vid testtillfället, inte i dag.


Förutom batteritid och skärmstorlek är Iphone XS och Iphone XS Max precis samma telefoner. A12-processorn har visserligen några fler pixlar att driva i Max-modellen men valet mellan modellerna handlar till största del om vilken skärmstorlek du är mest bekväm med. Läs test av båda telefonerna här.

Iphone XS Max: Mycket bra men extremt dyr

Iphone har aldrig varit direkt billig, men senaste upplagan av Apples mobil som kom 2018 var en riktig prischock. Den dyraste modellen med 512 GB lagring kostar över 16 000 kronor, tredubbelt mot en del konkurrenters flaggskepp. Visserligen är den bra, men tre gånger så bra är en överdrift. Vi har testat modellen med 64 GB lagring istället. Men även då får man betala runt 13 000 kronor.

För det får man en mobil som till det yttre är en mix av förra årets Iphone 8 Plus och Iphone X. Den har större format än Iphone X, en 18:9-skärm på hela 6,5 tum som precis som på Iphone X är utsträckt och täcker hela framsidan, förutom flärpen för kameror och högtalare på ovansidan.

Upplösningen på 1 242 x 2 688 bildpunkter är inte enorm men ger helt klart skönt skarp bild, och amoled-panelen levererar klockren kontrast, fina färger och riktigt hög maximal ljusstyrka. Kombinerat med utmärkta inbyggda högtalare ger den oss en lyckad filmupplevelse i fickformat.

Apple Iphone XS Max

Liksom tidigare Iphone Plus-telefoner har Iphone XS Max stöd för landskapsläge i vissa appar, som Kalender och Meddelanden. Men så mycket mer än så har Apple inte ansträngt sig när det gäller att nyttja den stora skärmen. IOS skulle verkligen må bra av ett bild i bild-läge.

M3 rekommenderar

Nya processorn A12 Bionic står inte för något stort lyft jämfört med A11, på ett ungefär en förbättring med 15 procent. Grafikkretsen har förbättrats mer, men det är tveksamt om det finns så många mobilspel som verkligen kan utnyttja det. Apple ligger dock stadigt före konkurrenterna i prestandaracet just nu, även om marginalerna har minskat något. A12-kretsen har också ny neural processor för ai (artificiell intelligens), men effekterna av en sådan är mindre direkta.

Framförallt märks det på ny avancerad hdr-funktion i kameran. Det är samma uppsättning dubbelkameror som i förra årets X- och Plus-modell, en normallins och en telefotolins med 2x optisk zoom. Bägge har 12 megapixels sensor och optisk bildstabilisering. Nytt är att standardlinsen ska ha fått bättre ljusintag. Annars är det främst i mjukvaran nyheterna sitter, som förbättrad hdr och livefokus.

Apple Iphone XS Max

Det är kort och gott toppkvalitet på nästan allt. Luren är vattentät, har smidig ansiktsinloggning och Apples behändiga 3d touch i skärmen. På en punkt börjar dock Apple halka efter och det är batteritiden. När Apple dumsnålar och inte ens skickar med en snabbladdare (trots stöd för det) kan det lätt bli batteribrist efter en intensiv dag.

Fakta Apple Iphone XS Max 64 GB

Testad: December 2018
Kontakt: www.apple.se
Systemkrets: Apple A12 Bionic
Processor: 2 st Vortex 2,49 GHz, 4 st Tempest
Grafik: A12 graphics
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB
Bildskärm: 6,5 tum oled, 1242x2688 bildpunkter, 3d touch
Kameror: 12 x 12 megapixel med led bak, 7 megapixel fram
Anslutningar: Lightning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: IOS 12
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), ansiktsigenkänning, trådlös laddning (qi), vattentät (ip68)
Batteri: 3 000 mAh, 6h 55min webbvideo (wifi), 8h blandad användning (4g), ca 18h samtal (3g)
Storlek: 77,4 x 157,5 x 7,7 mm
Vikt: 208 gram
Pris december 2018: 13 000 kr hos Apple.
Pris XS Max: 12 499 kronor (64 GB) hos Teknikproffset. Se operatörernas bästa pris här!
Pris XS: Från 11 111 kronor (64 GB) hos CDON. Se operatörernas bästa pris här!

Prestanda

Antutu Benchmark: Ej mätt
Geekbench 4: 11 101 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 77 238 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 525 poäng

plus

Bästa prestandan.
Kvalitativ kamera med smarta funktioner.
Ljusstark och snygg skärm.
Bra högtalare.

minus

Bred och tung.
Måttlig batteritid.
Väldigt dyr.

Betyg: 8 av 10


HTC U12 Plus: Kraftfull, välljudande och klumpig

HTC U 12 Plus liknar förra årets U11 Plus, med skarpare hörn, böjt glas baktill och en rätt så bred metallram runtom. Vi slipper utstickande kameralins och det är gott om plats för komponenter, funktioner och batteri under skalet.

Volym och på-knappen är inte riktiga knappar, utan tryckkänsliga touch-kontroller formade som utstickande knappar. Det är inte helt lyckat, med stum känsla och dålig klickkänsla trots haptisk feedback. Precis som U11 har U12 Plus även Edge Sense-kontroll, nedre halvan av långsidorna är känslig för att kramas och fungerar som extra knapp. Den har fler funktioner än tidigare och börjar till slut bli riktigt intressant.

Precis som Sony och Samsung struntar HTC i flärp-trenden. Deras 18:9-skärm har helt raka hörn. Det känns nästan lite uppfriskande. Skärmen är en stor ips-panel med 1440p-upplösning. Den har fin lyster i färgerna och ska stödja både dci-p3, srgb, och hdr 10. Däremot verkar den maximala ljusstyrkan inte vara särskilt hög.

HTC U12 Plus

U12 Plus har en riktigt kraftfull inbyggd högtalare med resonanslåda inbyggd i chassit. Den levererar rent, fylligt, kraftfullt och välbalanserat stereoljud. Även ljudet i medföljande in ear-lurarna Usonic är utmärkt. Dessa ansluts med usb c – 3,5 millimeters hörlursutgång finns inte. Och generell adapter från standard usb c-audio till 3,5 millimeter fungerar inte att plugga in. HTC har istället en proprietär adapter som säljs separat. Det känns dumsnålt.

Givetvis kör den Snapdragon 845 och har förväntad prestanda därefter. Allt vi gör på den går rappt och problemfritt. Den presterar inte riktigt i topp, men det går fortfarande undan. Trots generösa 3500 mAh-batteri så är driftstiden inte mer än knappt godkänd.

HTC:s Sense-gränssnitt hörde länge till de mest tungrodda på marknaden, men på senare tid har de slimmat den visuella upplevelsen. Vi får dock en hel drös egna appar och funktioner som vi mestadels inte känner något direkt behov av. På plussidan kan vi istället nämna stöd för röstkommandon till både Amazon Alexa och Google Assistent.

HTC U12 Plus

Slutligen har U12 Plus fått ny en kamera, HTC:s första med dubbla sensorer. Den tar pålitligt bra bilder i dagsljus, och zoomfoto är också riktigt övertygande. Däremot märks det en tydlig skillnad i färg när vi går över till telefotolinsen, den sensorn ger oss helt enkelt påtagligt lägre mättnad i bilder. Inomhus och på kvällen får vi rena bilder med neutrala färger och rätt så lite brus, så länge vi inte zoomar.

Fakta HTC U12 Plus

Testad: Juni 2018
Kontakt: www.htc.com/se
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo SDM845 á 2,8 GHz, 4st Kryo 385 Silver á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd upp till 128 GB
Bildskärm: 6 tum ips, 1440x2880 bildpunkter
Kameror: 12+16 megapixel med led bak, 8+8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 8.0 med HTC Sense
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, vattentät (ip68), stöd för dubbla sim (standby), Edge Sense 2, adapter usb c till hörlur
Batteri: 3 500 mAh, 6h 20min webbvideo (wifi), 8h 10min blandad användning (4g), ca 25h samtal (3g)
Storlek: 7,4 × 15,7 × 1 cm
Vikt: 188 gram
Pris december 2018: 8 000 kr
Pris: Från 5 950 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark: 263 068 poäng
Geekbench 4: 8 747 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 62 772 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 524 poäng

plus

Goda prestanda.
Förbättrade kameror.
Kraftfulla högtalare.
Massor av extra funktioner.

minus

Tjock, tung och kantig.
Rörig användarupplevelse.
Ingen möjlighet till analog hörlur.
Knappt godkänd batteritid.

Betyg: 7 av 10


Huawei Mate 20 Pro: Smarta funktioner, stort batteri och utmärkt kamera

Huawei Mate 20 Pro ser ut som om någon tagit en Huawei P20 Pro och en Samsung Galaxy S9 Plus och slagit ihop dem. Den har Samsung-telefonens böjda skärmkanter, smala metallram och rundade hörn, men Huaweis färgval och ytor, flärp i skärmen och EMUI-gränssnittet.

EMUI, här ovanpå Android 9, är som alltid funktionsrikt och går att ställa in så att du får ett upplägg som passar dig. Men det är samtidigt lite rörigt, trots att Huawei stramar upp upplägget något i nya versionen.

Tre olika färger av telefonen går att köpa i Sverige – en svart, en mörkblå och den tonade Twilight-design som även Huawei P20 Pro har. Trots stor skärm på 6,36 tum och ett extra stort batteri så upplever vi Mate 20 Pro som en rätt så kompakt lur, mycket tack vare de avsmalnande kanterna.

Huawei Mate 20 Pro

Skärmen är en verklig höjdare, en amoled-panel med klara färger, hdr-stöd och stort omfång, klockren kontrast och upp till hela 850 cd/m2 i ljusstyrka. Den har 1440p-upplösning i skärmen, vilket ger lite extra krispighet i vissa situationer. Den skalar dock ned upplösningen till 1080p som standard för att spara batteri.

Ljudet har aldrig varit Huaweis starka sida. Denna gång får vi lite fylligare bas och mer detaljerat ljud ur stereohögtalarna. Men högtalaren på undersidan sitter inne i usb-porten, så har vi laddaren inpluggad blir den dämpad. Ett konstigt designval där. I hörlurar via medföljande usb-c-adapter får vi välbalanserad ljudbild, men låg maxvolym.

Fingeravtrycksläsaren är optisk och inbyggd i skärmen. Det kommer upp en markör mitt på skärmen när det är dags att använda den. Pålitligheten i den var initialt svajig men har blivit bättre med systemuppdateringar. Den är dock fortfarande långsammare än en fysisk läsare. Mate 20 Pro har också ansiktsigenkänning med riktig ir-kamera och samma precision, snabbhet och säkerhet som i en Iphone.

Nya systemkretsen Kirin 980 är den klart kraftfullaste processorn i en Android-telefon just nu. Ungefär 10 till 15 procent bättre än Snapdragon 845 eller Exynos 9810. Det är fortfarande något efter Apples mobilprocessor, men inte lika mycket som förra generationen. Tyvärr har Mate 20 Pro inte lika kraftfull grafik. Snapdragon 845 är fortfarande klart kraftfullare.

Den Mate 20 Pro vi får till Sverige har 6 GB ram och 128 GB lagring. Är inte 128 GB nog för dig kan du utöka, men inte med mikro-sd utan ett eget format kallat NM Card med storlek som ett nano-simkort.

Huawei Mate 20 Pro

Mate 20 Pro har flera stora nyheter när det gäller strömhanteringen, ett batteri på hela 4 200 mAh, extra kraftfull snabbladdning och hög effekt på den trådlösa laddningen. Slutligen har den ”omvänd trådlös laddning” som gör den till en powerbank och qi-laddare i ett. Tryck en pryl med qi-stöd mot den och dela med dig av kraften i batteriet.

m3 rekommenderar

Slutligen kollar vi in den nya kameran där Huawei har gjort stora förändringar. Man har slängt ut den monokroma sensorn och i stället satt in en rgb-sensor med extra vidvinklig optik. Vi har alltså fortfarande tre sensorer: Ultra-vidvinkel på 20 megapixel, vanlig kamera (Huawei kallar även den vidvinkel) med 40 megapixlar, och 8 megapixel med telefotolins för extra zoom.

Det stora zoomomfånget går att kontrollera steglöst. Utzoomade landskapsbilder kan bli riktigt mäktiga, i stil med de vi kan få med en LG G7. Vidvinkellinsen fungerar också för riktigt övertygande makrofotografering.

Ai-funktionerna har blivit snabbare och fått mer mångsidig motivigenkänning. Det vi uppskattar mest är att det Huawei sedan gör med intelligensen inte är lika påträngande som förut. Automatiska inställningar och efterbehandling sköts mer subtilt.

Huawei Mate 20 Pro

Med ett pris på 9 990 kronor sätter Huawei press på snäppet dyrare Samsung Galaxy Note 9 och galet mycket dyrare Apple Iphone XS Max. Den är fylld till bredden med smarta funktioner, har designen, bildskärmen och lyxkänslan, en kamera som sätter fotoglädje i första rummet, prestanda nog att konkurrera och ligger steget före i batteritid och laddningsfunktioner.


Fakta Huawei Mate 20 Pro

Testad: Oktober 2018
Kontakt: www.huawei.se
Systemkrets: Hisilicon Kirin 980
Processor: 2 st Cortex-A76 2,6 GHz, 2 st Cortex-A76 1,92 GHz, 4st Cortex A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G76 MP10
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för minneskort (NM Card upp till 256 GB)
Bildskärm: 6,36 tum amoled, 1440x3120 bildpunkter
Kameror: 40 megapixel + 20 megapixel (ultra-vidvinkel) + 8 megapixel (telefoto) med led fram, 24 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 21/18), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med EMUI 9
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), trådlös laddning och omvänd trådlös laddning (qi), vattentät (IP68), fingeravtrycksläsare i skärm, ansiktsigenkänning, desktop-läge, adapter usb c till hörlur
Batteri: 4 200 mAh, 13h 20min webbvideo (wi-fi), 14h 30min blandad användning (4g), ca 33h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,25, 0,85 cm
Vikt: 189 gram
Pris december 2018: 10 000 kr
Pris: Från 5 727 kronor hos Prisjakt. Se operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Prestanda

Antutu Benchmark: 301 223 poäng
Geekbench 4: 10 005 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 54 542 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 265 poäng

plus

Mycket höga prestanda.
Stort batteri och snabb laddning.
Många smarta extrafunktioner.
Utmärkt bildskärm.
Rolig kamera.

minus

Ljudet inte i samma toppklass som resten.
En del irritationsmoment i mjukvaran.

Betyg: 9 av 10


Iphone 8 och Iphone 8 Plus

De är väldigt lika föregångsmodellerna men Iphone 8 och Iphone 8 Plus bjuder på en hel del nyheter, framför allt på prestandasidan. Men det första som slår oss när vi börjar bekanta oss med Iphone 8 och Iphone 8 plus är finishen. Nu har även baksidan fått samma glasyta som fronten, vilket känns riktigt bra. Det gör också att vi slipper tvålkänslan från Iphone 7. Äntligen kan vi använda Iphone utan skal igen, utan att behöva oroa oss för att tappa telefonen stup i ett.

Läs även: Megatest – skal och fodral som skyddar Iphone 7 och 8

Test Iphone 8

Äntligen trådlös laddning

Trådlös laddning är inte nytt, men det är på tiden att vi Iphoneägare kan ladda mobilen trådlöst, t ex i bilen. Apple har valtQi-teknik, en redan etablerad standard, och tills Apple släpper sin egen laddplatta nästa år finns flera tredjepartslösningar att använda. I och med en kommande uppdatering ska laddhastigheten förbättras, idag går det ganska långsamt.

Läs även: Här är 7 snygga trådlösa laddare till din Iphone 8

En annan välkommen nyhet är snabbladdningen. Med en tillräckligt kraftig laddare kan du ladda upp Iphone 8-batteriet till 50% på en halvtimme. Du kan t ex använda laddaren till din Ipad Pro eller din nya Macbook (med usb till lightning-kontakt). Laddaren som medföljer i Iphonekartongen är tyvärr inte tillräckligt kraftig för snabbladdning, vilket är lite synd.

Läs även: Mobilskalen som laddar din gamla Iphone trådlöst

Slow motion i full hd

Kameran har förbättrats rejält även om det knappt syns i specarna. Men med snabbare sensor och djupare pixelbrunnar, uppbackade av en sjukt snabb processor (som vi återkommer till), gör det kameran helt enastående. Att filma i 1080p med 240 bilder per sekund öppnar upp för riktigt bra slow motion-effekter utan att tappa skärpa. Och att spela in rörligt i 4k-upplösning med 60 bilder per sekund imponerar lika mycket. Galet bra!

Processorn (Apple A11) i Iphone 8 sopar banan med konkurrenterna

Mest av allt imponerar dock den nya sexkärniga processorn A11 Bionic. Det är densamma som sitter iIphone X, och den utklassar all konkurrens just nu. Till och med Ipad Pro.

I benchmarkprogrammet Geekbench presterar Iphone 8 Plus mäktiga 10 327 poäng (multicore), vilket är 58 procent snabbare än Samsungs nylanserade Galaxy Note 8 och strax över 70 procent bättre änIphone 7Plus. Även i 3D Mark (Ice Storm Unlimited) imponerar A11-processorn med 61 591 poäng mot 36 411 som vår Iphone 7 Plus lyckades prestera. Och då är redan föregående Iphonemodell snabbare än Samsungs nylanserade toppmodell.

Test Iphone 8
Iphone 8 är riktigt snabb, här är resultatet från Iphone 8 Plus (vänster) jämfört med Iphone 7 Plus (höger).

Läs även: Långtidstest av Iphone 7 – förra modellen håller än

Fakta Apple Iphone 8

Tillverkare: Apple
Skärm: 4,7 tum LCD 735 x 1334 pixlar (326 ppi)
Processor: Apple A11 Bionic, 6-kärnig med inbäddad rörelsecoprocessor (M11)
Lagringskapacitet: 64/256 GB
Kontrast: 1400:1
Ljusstyrka: 625 cd/m2
Batteritid: 14 h samtal, 12 h surf
Bakre kamera: 12 Mpixel (bländare ƒ/1,8), optisk bildstabilisering
Frontkamera: 7 Mpixel (bländare ƒ/2,2)
Mått: 67 x 138 x 7,3 mm
Vikt: 148 gram
Vattentålig: Ja, IP67-klassad
Rek. pris vid test Iphone 8: 6 990 kr (64 GB) hos Netonnet.
Pris nu: Från 6 300 kr (64 GB) hos Prisjakt | Se operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!

Missa inte: Här hittar du Iphone 8 och Iphone 8 Plus billigast!

Fakta Iphone 8 Plus

Tillverkare: Apple
Skärm: 5,5 tum LCD 1920 x 1080 pixlar (401 ppi)
Processor: Apple A11 Bionic, 6-kärnig med inbäddad rörelsecoprocessor (M11)
Lagringskapacitet: 64/256 GB
Kontrast: 1300:1
Ljusstyrka: 625 cd/m2
Batteritid: 21 h samtal, 13 h surf
Bakre kamera: Dubbel12 Mpixel med vidvinkelobjektiv (bländare ƒ/1,8) och teleobjektiv (bländare ƒ/2,8), optisk bildstabilisering
Frontkamera: 7 Mpixel (bländare ƒ/2,2)
Mått: 78 x 158 x 7,5 mm
Vikt: 202 gram
Vattentålig: Ja, IP-67-klassad
Rek. pris vid test Iphone 8 Plus:8 390 kr (64 GB) hos Webhallen.
Pris nu: 7 777 kr (64 GB) hos Teknikproffset | Se operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!

Läs vidare: Hela testet av Iphone 8 och 8 Plus

plus

Extremt snabb
Materialvalet på baksidan
Kameran!

minus

Gammal design

>> Läs hela testet och se specifikationer till Iphone 8 och 8 Plus här 


Iphone X: Oslagbar prestanda och vågad designM3 rekommenderar

Apple släppte tre telefoner i september. Iphone 8 och Iphone 8 Plus är intressanta uppgraderingar i sig, med brutalsnabb processor som utklassar alla andra mobiler just nu, trådlös laddning, vattentåligt chassi och vassare kamera. Men den stora snackisen blev Iphone X, som visade sig vara det nya riktiga flaggskeppet. Den har ny design, ny skärm och ett minst sagt saftigt pris på över 11 000 kronor.

>> Långtidstest av Iphone X hittar du här

Det som skiljer Iphone från mängden just nu är dess nya processor A11 Bionic med topprestanda långt över konkurrenter som Kirin 960, Snapdragon 835 och Exynos 9 Octa. Trots detta är batteritiden klart godkänd, om än inte bäst i klassen. I vissa lägen kan dock Iphone X bli varm på baksidan, till exempel när vi hårdkör kameran.

Iphone X

Storleksmässigt placerar sig Iphone X mellan Iphone 8 och Iphone 8 Plus. Till yttermåtten alltså. Med en skärm som täcker nästan hela framsidan, och med 18:9-bildförhållande, är den verkliga skärmytan klart större. Där kameran framtill sitter har vi fått en svart ”flärp” som går in en bit i ovankanten. Så dem allra översta delen blir mest som två små extraskärmar där ikoner för exempelvi batteri och signal visas.

Vi brukar hävda att Samsungs skärmar i Galaxy S-serien är branschens bästa, men med Iphone X har Apple gått om.

Skärmpanelen är en knivskarp och ljusstark amoled. Vi brukar hävda att Samsungs skärmar i Galaxy S-serien är branschens bästa, men med Iphone X har Apple gått om, mycket tack vare funktionen True Tone som anpassar vitbalansen efter omgivande ljus.

Skärmen är fantastisk för film, så länge filmen inte är i fullt 18:9-format, för då skär flärpen in och stör. I 16:9-format får vi svarta kanter på sidorna. Iphone X har också ett par rejäla stereohögtalare som låter riktigt bra. Precis som Iphone 7 och Iphone 8 saknar Iphone X hörlursuttag, så det är trådlöst eller lurar med lightning-kontakt som gäller.

Med skärm på hela framsidan har Apple tagit bort hemknappen och fingeravtrycksläsaren. Istället loggar du in med ansiktsigenkänning, som i praktiken fungerar som så att du enbart behöver titta på skärmen för att låsa upp Iphone X.

Iphone X

Avsaknad av hemknapp har gjort att Apple fått anpassa IOS för ny typ av navigering, med ett gäng svepgester istället för tryck och långtryck på knappen. Navigeringen tar ett tag att vänja sig vid, och för den som vill går det faktiskt att fixa en virtuell hemknapp.

Iphone X är trots flärp och färre alternativ för inloggning bäst hittills i år.

Kameran är nästan samma som i Iphone 8, fast ännu lite bättre, med optisk bildstabilisator på bägge sensorerna baktill och större bländare på telefotolinsen. Dessa kameror är ett stort lyft från Iphone 7 Plus framförallt för mörkerfoto och detaljåtergivningen vid max inzoomning.

Kameran, skärmen, ljudet, batteritiden, formatet och den mäktiga prestandan går inte att ignorera. Iphone X är trots flärp och färre alternativ för inloggning bäst hittills i år. Den är visserligen också dyrast, men ska det vara flaggskepp så ska det.

>> Långtidstest av Iphone X hittar du här

Fakta Apple Iphone X

Tillverkare: Apple
Systemkrets/processor: Apple A11 Bionic, 2x Monsoon 2,39 GHS, 4x Mistral, M11
Grafik: Apple PowerVR Rouge
Minne: 3 GB
Lagring: 64/256 GB
Bildskärm: 5,8 tum amoled, 2426x1125 bildpunkter (458 ppt)
Kameror: 2 st 12 megapixel med led bak, 7 megapixel fram
Anslutningar: Lightning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc (för Apple Pay)
Övrigt: Ansiktsigenkänning, vattentålig (IP67), stöd för trådlös laddning (qi)
Operativsystem: IOS 11
Batteri: 2716 mAh, 10h 10min webbvideo (wifi), 11h 45min blandad användning (4g), ca 21h samtal (3g)
Storlek: 7,1 x 14,4 x 0,8 cm
Vikt: 174 gram
Pris:Från 9 250 kronor hos Prisjakt | Se operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!

Missa inte: Här hittar du Iphone X billigast just nu!

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 209 044 poäng
Geekbench 4: 10 003 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 63 562 poäng

plus

Utmärkt lagom format.
Skärmen.
Face ID som fungerar.
Kameran.
Godkänd batteritid.

minus

Priset.
Många appar som behöver anpassas till den nya skärmen.


LG G7 Thinq: Ett överraskande fynd

Senaste flaggskeppet LG G7 har fått ett "Thinq" tillagt på slutet, men för enkelhetens skull kallar vi den här för bara G7, någon annan G7 finns inte. Byggkvaliteten är klanderfri med en ram av polerad metall, knappar med skönt taktil känsla och heltäckande 2,5d-glas framtill. Luren är både vattentät och ska ha testats mot stötar och slag.

Bildförhållandet är 19,5:9, så sidorna av flärpen används för det mesta bara för att visa ikoner och skär inte in i bredbildsvideo och appar. Fingeravtrycksläsaren på baksidan är inte längre på-knapp, vilket den varit i de flesta LG-lurar på senare tid, utan nu sitter det en traditionell på-knapp på ena sidan istället. G7 har också en extra knapp som direkt startar Google Assistent.
LG UX, LG:s egna Android-gränssnitt, ger mycket extra funktioner men kan bli lite rörigt och tungrott från och till.

G7 har Snapdragon 845, 64 GB lagring och 4 GB ram-minne. Det är i lägsta laget för ett flaggskepp 2018, men så har den å andra sidan efter ett högt lanseringspris i våras justerats ned till att bli en av de mest prisvärda toppmobilerna just nu och får anses vara ett riktigt bra köp nu.

LG G7 Thinq

Den levererar dock bara knappt godkänd batteritid med strax över åtta timmars strömmad video på hög ljusstyrka. Skärmen är en högupplöst 1440p ips-panel med alla goda egenskaper som hör toppsegmentet till, som bra hdr-stöd, stort färgomfång och rejäl maximal ljusstyrka. Den har ett extra boost-läge tänkt för tillfällig användning i starkt solsken. Då pressas ljusstyrkan tillfälligt upp till närmare 1 000 cd/m2.

m3 rekommenderar

Vi får en riktigt bra inbyggd dac och hörlursförstärkare, vilket gör att den levererar ljud till trådade hörlurar i klass med de allra bästa. Den inbyggda högtalaren är i mono och den har svårt att balansera ljudbilden på hög volym. Men det är bra för att det faktiskt går att dra upp volymen rejält.

Kameran är snarlik den som suttit i LG-lurar i flera år nu, med en sensor med normal optik och en med extra vidvinkel för riktigt snygga landskapsbilder. I normalläge tar bägge riktigt snygga, skarpa bilder, om än med lite överdriven kontrast och färgmättnad i standardläge. En sak som däremot inte imponerar är zoomen, som ger onaturligt resultat.

LG G7 Thinq

Det är stort fokus på ai och objektigenkänning. Vi är dock tveksamma till vad den egentligen gör. Informationen på skärmen är minst sagt förvirrande.

På en punkt får LG G7 dock rejäla pluspoäng, och det är som videokamera. Den har kanske den bästa bildstabiliseringen för att filma med som vi sett i en mobil.

Fakta LG G7 Thinq

Testad: Maj 2018
Kontakt: www.lg.com/se
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo SDM845 á 2,8 GHz, 4st Kryo 385 Silver á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,1 tum ips, 1 440 x 3 120 bildpunkter
Kameror: 16 + 16 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.0 med LG UX
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, vattentät (ip68), stöttestad (mil-std-810g), trådlös laddning (qi)
Batteri: 3 000 mAh, 8h 10min webbvideo (wifi), 9h 15min blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 15,3 x 7,2 x 0,8 cm
Vikt: 257 309 poäng
Pris december 2018: 5 000 kr
Pris: Från 4 286 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark: 257 309 poäng
Geekbench 4: 8 733 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 55 304 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 511 poäng

plus

Höga prestanda.
Ljusstark skärm.
Bra ljud i hörlurarna.
Smarta funktioner i kameran.
Bra pris.

minus

Mono-högtalare.
Bara godkänd batteritid.
Bitvis rörigt gränssnitt.

Betyg: 8 av 10


M3 rekommenderarLG V30: Fantastisk för film

LG G6 var den första mobilen att introducera det nya 18:9-skärmformatet och även först med hdr i skärmen. Men på grund av att den körde en gammal Snapdragon-processor hamnade den lite på efterkälken under året. Därför är LG V30 en välkommen bekantskap, ett äkta flaggskepp med Snapdragon 835 och egenskaper som utmanar de bästa.

Designmässigt är LG V30 mer avrundad än LG G6, och påminner snarare om HTC U11 eller Samsung Galaxy S8. Den blanka glasbaksidan kan dock bli lite svettig, något den delar med alla lurar med glas baktill. Metallramen runtom är blankpolerad och känns mer som rostfritt stål än aluminium, vilket bidrar till en lyxig känsla.

LGV30

Den är vattentät och IP68-klassad, och LG påstår också att den ska vara stöttålig. Det har vi inte kunnat testa, men eftersom den har en bredare och stadigare metallram än Galaxy Note 8 och Iphone X kan det ligga lite i det. För övrigt är den också utrustad med trådlös laddning och har stöd för enklare ansiktsigenkänning.

Telefoner med nya Snapdragon 835 har varit ojämna i våra batteritester, men LG V30 klarar sig riktigt bra vid aktivt jobb. Däremot imponerar inte standbytiden lika mycket. 4 GB ramminne är också lite i underkant jämfört med en del konkurrenter, men för det mesta räcker det utmärkt.

Skärmen är en ljusstark p-oled på 6 tum och med HDR 10-stöd. Upplösningen är 1440p men går att ställa ner till 1080p eller 720p om du vill spara ström. Till det kan läggas ett stort färgomfång strax över p3-standarden. Skärmen har dock tydliga ljusvariationer med bandning horisontellt vid låg ljusstyrka. Det är inte ett jättestort klagomål, men i flaggskepp vill vi se perfektion.

Kameran har samma upplägg som i LG G6. Här får vi en traditionell kamera tillsammans med en kamera med vidvinkellins och fast fokus med stort skärpedjup. Det ger oss möjlighet att ta riktigt majestätiska landskapsbilder. Kamerorna i LG V30 har också fått nya sensorer. Vi får rappare fokus och hantering tack vare några procent extra i processorprestanda. Fotoegenskaperna i övrigt är goda men inte vassast i klassen.

Det LG V30 gör bättre än de flesta är att filma. Kamera-appen har ett mycket detaljerat manuellt videoläge, och vi får ett specialläge med ett gäng riktigt kul effekter och funktioner. LG V30 har även en mikrofon som passar extra bra för just video.

LG har också gett oss en sak som LG G6 saknade – riktigt bra inbyggt ljud. LG V30 behåller hörlursuttaget och matar det med ljud från en högkvalitativ 32 bitars hi-fi-dac som ger krispigt och rent ljud. Tyvärr matchas det inte av bra högtalarljud, dess inbyggda monohögtalare låter både tunn och burkig.

Fakta LG V30 H930

Tillverkare: LG
Systemkrets/processor: Snapdragon 835, 4 st Kryo 280, 2,45 GHz + 4 st Kryo 280, 1,9 GHz
Grafik: Adreno 540
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6 tum oled, 1440x2880 bildpunkter (537 ppt),
Kameror: 16 megapixel + 13 megapixel vidvinkel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 7.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, röstigenkänning, vattentät (IP68), stöttålig (MIL-STD 810G), trådlös laddning (QI, PMA)
Batteri: 3 300 mAh, 14h 20min webbvideo, 10h 10min blandad användning, ca 23h samtal
Storlek: 15,2 x 7,55 x 0,74 cm
Vikt: 158 gram
Pris vid test: 12 000 kronor.
Pris nu:Från 2 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 175 697
Geekbench 4: 6 201
3dmark Ice Storm Unlimited: 38 030

plus

Elegant design och hög kvalitetskänsla
Mycket bra ljud för hörlurar
Annorlunda och rolig kamera
Grym för videofilmning
Bra batteritid

minus

Tunt ljud ut högtalare
Vissa bildskärmsproblem
Gammalt Android och bitvis osmidigt gränssnitt

 

Oneplus 6T: Dold inloggning och ny maxad skärm

Oneplus 6T är en finputsning av Oneplus 6 från våren 2018 med en handfull större och mindre förändringar. Det är dock samma Snapdragon 845-processor, 6-8 GB ram-minne (8 i vår modell) och samma klös i prestandan. Oneplus 6T presterar något bättre i våra mätningar – troligen tack vare Android 9 och en ny version av gränssnittet Oxygen OS. En ny funktion förladdar appar du ofta använder i ram-minnet så att de kan startas omedelbart.

Till formen är Oneplus 6T mycket lik Oneplus 6. Det är plant 2,5d-glas framtill och glas med böjda kanter baktill, antingen blank eller med mattad baksida. Precis som Oneplus 6 så saknar vi ip-klassning för vattentäthet, utan vi får nöja oss med ett vagt löfte att den är vattenresistent.

Oneplus 6T har ny design på skärmen. Den tar upp ännu mer yta framtill, med kortare marginal nedtill och en minimal droppformad flärp i ovankant. Det här gillar vi skarpt, det ger Oneplus 6T den unika känsla som annars saknas i designen. Den lilla flärpen gör att utrymmet för ikoner upptill blir större, något vi annars ogillar med flärpar i allmänhet.

Oneplus 6T

Skärmen är en snygg amoled med 1080p-upplösning, färgprofiler som matchar både srgb och dci-p3, auto-läge för färgton med rgb-sensor samt full manuell kontroll om du föredrar det. Oneplus 6T är först ut med Gorilla Glass 6. Det set ut att ge ett vagt regnbågsskimmer i snäva betraktningsvinklar, men annars verkar det inte påverka skärmbilden.

m3 rekommenderar

Oneplus 6T har precis som Huawei Mate 20 Pro fingeravtrycksläsaren i skärmen. Att ha läsaren på framsidan är praktiskt, då den går att komma åt med telefonen liggande på ett bord. Tekniken är dock inte lika snabb som en direktkontaktläsare.

Oneplus har nu också tagit bort hörlursuttaget. Nu är det ljud via usb-c och bluetooth som gäller. Ljudhårdvaran verkar vara samma som tidigare och ljudkvaliteten i lurar är oförändrad. Oneplus hör inte till de bästa telefonerna för en audiofil, men gör ett godkänt jobb. Samma sak kan sägas om dess inbyggda monohögtalare.

Kameran är exakt samma som i Oneplus 6, en 16- och en 20-megapixelsensor som samarbetar för att få extra ljusinformation till bilder. Den producerar riktigt bra bilder i normalljus, och ger övertygande kontroll, brusfritt resultat och balanserade färger i mörkerfoto inomhus. Appen ska dock vara uppdaterad med smartare automatik enligt Oneplus. Men det är inget som märks lika påtagligt som i en del andra telefoner som skyltar med ai.

Oneplus 6T

Oneplus tar nu bort 64 GB-alternativet, och priset för 128 GB-modellen höjs också en aning jämfört med Oneplus 6. Oneplus 6T är helt enkelt inte luren som ger bästa prestanda för minst pengar, även om den fortfarande är prisvärd.

Fakta Oneplus 6T 256 GB

Testad: Oktober 2018
Kontakt: www.oneplus.com
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo SDM845 á 2,8 GHz, 4st Kryo 385 Silver á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Bildskärm: 6,41 tum amoled, 1080x2340 bildpunkter (402 ppt)
Kameror: 16 + 20 megapixel med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, fnfc
Operativsystem: Android 9.0 med Oxygen OS
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, adapter usb c till hörlur
Batteri: 3 700 mAh, 14h 30min webbvideo (wifi), 13h 10min blandad användning (4g), ca 27h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,5 x 0,8 cm
Vikt: 185 gram
Pris december 2018: 6 800 kr
Pris: 6 490 kronor hos Proshop. Se operatörernas bästa priser i vår jämförelse här!

Prestanda

Antutu Benchmark: 297 312 poäng
Geekbench 4: 8 936 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 64 928 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 751 poäng

plus

Höga prestanda.
Stor, snygg skärm.
Smart, snyggt, snabbt system.
Kompetent kamera för allt utom zoom.
Bra batteritid.

minus

Fortfarande inget imponerande ljud.
Ingen trådlös laddning.
Otydligt om vattentåligheten.

Betyg 8 av 10


M3 rekommenderarOneplus 7: Håller på traditionerna

Oneplus 7 är en mer naturlig uppföljare till Oneplus 6T är vad den lyvigare och dyrare Oneplus 7 Pro är. Här får vi inte flärpfri skärm utan istället samma droppformade kameradel som i Oneplus 6T, och därmed inte heller någon popup-selfiekamera.

Skärmen är plan där Oneplus 7 Pro har böjda kanter. Det är också en enklare skärm. Fortfarande en riktigt snygg amoled med bra ljusstyrka och utmärkt färgrymd, men med 1080p-upplösning och vanliga 60 Hz bildfrekvens istället för 90.

Även här sitter fingeravtrycksläsaren inne i skärmen. Av någon anledning är den dock inte lika rapp på att känna igen en tumme när vi testar, utan det blir konstant ett par tiondelar extra i väntetid. Det är lite irriterande. Tur då att ansiktsupplåsningen är snabb.

Oneplus 7

Prestanda utan problem

Givetvis har Oneplus 7 nya Snapdragon 855 och maxad prestanda därefter. Den har också ufc 3.0-lagring precis som Oneplus 7 Pro, vilket är ett rejält lyft i läs- och skrivhastigheter till flash-minnet. Det är Oneplus ännu ensamma om.

Oneplus 7 finns i två utföranden: med 6 GB ram och 128 GB flash, eller med 8 GB ram och 256 GB flash. Den senare säljs i skrivande stund bara på Oneplus webb, medan den första och lite billigare finns i ett flertal stora butiker. Den vi fått in för test är 8 GB-modellen.

Prestandamässigt verkar de inte skilja sig åt, men med extra ram-minne får du givetvis en mer problemfri hantering av många aktiva appar och stora dokument. Oneplus funktion ram-förstärkning, som förladdar appar du använder ofta för blixtsnabb uppstart, fungerar givetvis också bättre ju mer ram-minne du har.

Precis som sitt storasyskon har Oneplus 7 försetts med stereohögtalare. Den låter faktiskt snäppet bättre än Oneplus 7 Pro med bättre balans mellan höger och vänster. För hörlurar får vi plugga in adapter via usb-c, och får då relativt snyggt ljud, men inget exceptionellt. Trådlöst har den stöd för både aptx hd och ldac via bluetooth.

Oneplus 7 är lite mindre än 7 Pro i skärmstorlek, och snäppet mindre i alla mått. Det innebär också att Oneplus inte fått plats med ett riktigt lika stort batteri. Här får du nöja dig med 3 700 mAh stället för 4 000. Det är fortfarande bra och med enklare skärm räcker den ungefär lika länge.

Oneplus 7 kameror

Zoom in och ut bortbantad

Kameran består egentligen bara av en lins, samma 48-megapixlars sensor som i Oneplus 7 Pro, även här med optisk bildstabilisator. Hör sitter sedan även en 5-megapixlare som bara används för djupseende.

I normalläge fotar kameran ungefär lika bra som Oneplus 7 Pro, vilket är ett gott betyg. Vi får knivskarpa foton med fin dynamik både utomhus och inomhus, men i mörkare miljöer märker vi av att kameran inte har samma laserguidade autofokus som Oneplus 7. Och i riktigt mörka rum är den inte riktigt lika bra på att lyfta upp ljuset, då bländaröppningen är mindre. Vi får inte heller någon optisk zoom eller vidvinkellins.

Omdöme

Oneplus 7 känns mer som en traditionell Oneplus-lur. Plan skärm, kompaktare format och selfie-kamera som gör ansiktsupplåsning användbar uppskattas. Och priset är visserligen lågt, men inte lägst i klassen. Ett par, tre konkurrenter har numera högre prispress.

Läs hela testet här

Specifikationer

Produktnamn: Oneplus 7
Testad: Juni 2019
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Snapdragon 855
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,84 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 6/8 GB
Lagring: 128/256 GB
Bildskärm: 6,4 tum amoled, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 5 megapixel djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 9 med Oxygen OS
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 3 700 mAh, 14h 25min webbvideo (wifi), 15h 10min blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,5 x 0,8 cm
Vikt: 182 gram
Rek. pris: 6 195 kronor (6/128GB), 6 795 kronor (8/256 GB).
Pris: 6 195 kronor (6/128 GB) hos Webhallen. Se operatörernas och fler återförsäljares pris på Oneplus 7 i vår jämförelse här!

Prestanda

Antutu Benchmark: 370 187 poäng
Geekbench 4: 11 254 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 67 230 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 5 697 poäng

plus

Prestanda i topp.
Bra skärm och ljud.
God batteritid.

minus

Kameran ligger efter.
Något långsam fingeravtrycksläsare.

Betyg: 8 av 10


Oneplus 7 Pro: Snabbast i klassen, på flera sätt

Oneplus har sedan debuten för fem år sedan konsekvent släppt smarta lurar med rätt prioriteter: kvalitetsdesign, höga prestanda och fördelaktigt pris. Nya Oneplus 7 Pro är dock deras dyraste lur hittills och kostar mellan 7 895 och 9 195 kronor.

Det är mycket som är sig likt från föregångaren Oneplus 6t. Nästan heltäckande skärm och mjukt rundade hörn, baksida som går att få i blankt eller frostat glas, fingeravtrycksläsare i skärmen och Oneplus fysiska switch för stör ej-läge på sidan. Fingeravtrycksläsaren har blivit betydligt snabbare än i Oneplus 6T – det uppskattas.

Med 6,67-tums amoled-skärm är den en av de bredaste lurarna i klassen, men är ändå hyfsat greppvänlig. Skärmen är ny för Oneplus på flera sätt. För det första har den aningen böjda skärmkanter, för det andra har den ingen som helst flärp upptill.

Oneplus 7 Pro

Selfiekameran är istället gömd i en motoriserad popup-modul som kommer fram vid behov. En kul och snygg lösning, men precis som för Asus Zenfone 6 känns det som en onödig risk med extra mekanik. Dessutom gör det ansiktsinloggningen omständlig och långsam.

Det här är också Oneplus första modell med 1440p-panel, vilket ger lite extra skärpa. Här är skärmytan så pass stor att skillnaden syns. Det mest intressanta är dock att den fått 90 Hz bildfrekvens. Det ger bättre flyt i gränssnittet, animeringar och scroll i dokument. Det har vi bara sett på speciella gamingmobiler tidigare.

Även ljudet har fått ett lyft med stereohögtalare och Dolby Atmos-stöd. Vi får tydlig stereo, men det mesta av ljudet är fortfarande koncentrerat till bottenhögtalaren. Dock bättre än mono och rent allmänt är ljudet bättre än i föregångaren.

Oneplus har levererat topprestanda, och 7 Pro är inget undantag. Du får snabbaste Snapdragon, upp till hela 12 GB ramminne, smart system som förladdar ofta använda appar, väloptimerade gränssnittet OxygenOS och första luren med extra snabba lagringsstandarden ufs 3.0. Även dess batteri på 4 000 mAh är extra snabbladdat tack vare egna nya snabbladdaren Warp Charge 30 med just 30 watts effekt. Däremot fortsätter Oneplus att skippa trådlös laddare.

Oneplus 7 Pro

Slutligen har vi kameran. Huvudkameran är samma 48-megapixlare från Sony som i ett flertal mobiler denna vår, och den får sällskap av en utmärkt telefotolins med 3x optisk zoom och en vidvinkellins. Kameran tar rena, snygga bilder med bra dynamik i de flesta ljusförhållanden och är riktigt kvick. Huawei och Samsung fotar bättre i riktigt mörka rum, men då är vi petiga. Det här är en kanonmobil att fota med.

Omdöme

M3 rekommenderar

Det här är inte den prispressade prestandamobil vi en gång lärde känna från Oneplus, utan ett riktigt lyxpaket med upplevelsen i centrum. Och en prislapp därefter. Men så får vi ju också en massa nytt och superintressant. Framför allt kanske bästa skärmen just nu. Vi är dock inte övertygade av popup-selfie, och vi saknar alltjämt trådlös laddning och väl definierad vattentålighet.

Specifikationer

Produktnamn: Oneplus 7 Pro
Testad: Maj 2019
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Snapdragon 855
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,84 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 6/8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Bildskärm: 6,67 tum amoled, 1440x3120 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 48 MP + 16 MP vidvinkel + 8 MP telefoto med med bak, 16 MP fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi 5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med Oxygen OS
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stänktålig (ospecificerat)
Batteri: 4 000 mAh, 13h 20min webbvideo (wifi), 14h blandad användning (4g), ca 26h samtal (3g)
Storlek: 16,3 x 7,6 x 0,88 cm
Vikt: 210 gram
Rek. Pris: Från 7 895 kr (128 GB)
Pris: 7 795 kronor (6/128 GB) hos Proshop. Se operatörernas och fler återförsäljares pris på Oneplus 7 i vår jämförelse här!

Prestanda

Antutu Benchmark: 373 563 poäng
Geekbench 4: 10 978 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 64 302 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 5 573 poäng

plus

Prestanda i topp.
Snygg, snabb, ljusstark skärm.
Högklassig kamera.
God batteritid.

minus

Popupkameran irriterar mer än charmar.
Saknar enstaka funktioner som andra flaggskepp har.
Högre pris än förr.

Betyg: 8 av 10


Sony Xperia XZ3: På rätt väg men behöver vässas

Sonys mobiler har kämpat i motvind i ett par generationer, med osmarta design och dåliga hårdvaruval. Nya Xperia XZ3 är definitivt ett steg i rätt riktning. Den har fått en design mer i stil med konkurrenterna, och tankarna går främst till Samsung Galaxy Note 9, med blank välvd glasbaksida, polerad metallram och upphöjd glasframsida.

Sony kör även utan flärp, så vi får en enkel sex tums skärm med 18:9-bild. Den har en halvcentimeters panel högst upp för högtalare och selfie-kamera, vilket gör telefonen lite mer avlång än konkurrenterna. Men det som avgör för komforten är ju greppet tvärs över, och Xperia XZ3 ligger mycket fint i handen, trots att den är en centimeter tjock.

Sonys märkliga val av placering av fingeravtrycksläsaren är samma som i Xperia XZ2 och XZ2 Premium, för långt ner mitt på baksidan. Vi får konstant sträcka oss efter den, även när vi håller luren som Sony rekommenderar för att det ska bli ”rätt”. Kvaliteten i den och även i knappar är i alla fall hög, och dessutom har Sony som så ofta behändig separat kameraknappen på sidan. Luren är vattentät med ip68-klassning, vilket givetvis alltid är ett plus.

Sony Xperia XZ3

I skärmkanten sitter en ny funktion kallad sidosensor. Genom att peta på sidan kan vi få fram en extra snabbmeny med valfria genvägar och sveper vi ner på sidan så stängs den. Det kräver lite övning för att få in rätta tekniken för det.

Nu har Sony äntligen tagit steget till oled, och skärmen har klockren kontrast, hög ljusstyrka, hdr-stöd och fin lyster i färgerna. Upplösningen är på 1440p, perfekt för skärpan i detta format. Ett lite större batteri på 3 300 mAh ger oss ett klart lyft i batteritid jämfört med tidigare Xperia-flaggskepp.

Som alltid levererar Sony bra ljud, både i inbyggd högtalare och i hörlurar. Nu är det dock audio via usb c som gäller.

Sony Xperia XZ3

Energislukande skärm har varit ett problem för Sony i flera år, och vid mätningar som fokuserar på det, framförallt uppspelning av video, får vi många extratimmar. I alla fall om vi går in och stänger av Xreality-bildförbättringen. Den drar en hel del datorkraft och därmed energi.

I prestandaväg är det inga överraskningar. Här sitter givetvis Snapdragon 845 och ger oss solitt med datorkraft för allt vi kan tänka oss vilja göra. Sony snålar dock med både ram-minne och lagring. 4 GB ram och 64 GB flashlagring får anses vara minimikravet på ett flaggskepp just nu, och det är vad vi får. Det gör dess jämförelsevis höga prislapp lite obekväm.

Fakta Sony Xperia XZ3

Testad: September 2018
Kontakt: www.sony.se
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo SDM845 á 2,8 GHz, 4st Kryo 385 Silver á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6 tum oled, 1440x2880 bildpunkter
Kameror: 19 megapixel med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med Xperia UI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattentät (ip68), stöd för dual sim (standby), trådlös laddning (qi)
Batteri: 3 300 mAh, 8h 45min webbvideo (wifi), 12h blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,3 x 1 cm
Vikt: 193 gram
Pris december 2018: 7 800 kr
Pris: Från 7 665 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark: 283 731 poäng
Geekbench 4: 8 823 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 65 817 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 192 poäng

plus

Ny lyxig design.
Utmärkt oled-skärm.
Höga prestanda.
Bra ljudkvalitet.

minus

Något tung.
Tveksam zoom i kameran.
En hel del onödigheter och bloatware.

Betyg: 7 av 10


Samsung Galaxy Note 9: Påkostad, funktionsfylld och högklassig

Med Galaxy Note 9 har Samsung inte gjort några radikala förändringar. Det är samma lite kantigare version av en Galaxy S som Galaxy Note 8 var. Luren hör till de större och bredare bland flaggskeppsmobiler just nu, men tack vare de avsmalnande kanterna så känns den fortfarande godkänt bekväm att hålla i.

Fingeravtrycksläsaren på baksidan har flyttat från dess galna placering i Galaxy Note 8 till att nu sitta under kameran i mitten. Dessutom har den blivit bättre än på Galaxy S9, där den också satt rätt men var svår att känna med fingret.

Galaxy Note 9 har fått mer minne och lagring än föregångaren, 6 GB ram och 128 GB lagring eller hela 8 GB och 512 GB. Den kör senaste Samsung Exynos 9-kretsen med dess fina kombination av höga cpu-prestanda och bra energieffektivitet, och med 4 000 mAh batteri är batteritiden bland de bästa i branschen.

Samsung Galaxy Note 9

På en punkt ligger den dock kännbart efter toppkretsarna från Qualcomm och Apple: grafikprestandan. Den är inte dålig, men inte alls i samma klass. Note 9 ska dock ha extra effektiv kylning. Det ska förbättra stabiliteten över tid om du gör riktigt intensiva saker som just grafiktunga spel. Vi upplever inte skillnaden, men det kanske behövs långvarigt hårdtest för det.

M3 rekommenderar

Förutom kylningen är det egentligen bara en funktion till som kan kallas för innovation, och den sitter i pekpennan S Pen. Den har nämligen fått inbyggd bluetooth av lågenergityp, vilket gör att du med hjälp av knappen på den kan använda den som fjärrkontroll till appar i telefonen. Till exempel som kamerautlösare eller för att bläddra i presentationer. Det är smart.

Note 9 har också givetvis Dex, Samsungs skrivbordsgränssnitt som gör den till en fullt fungerande kontorsdator när den är ansluten till en docka. Samsung släpper också en ny minimal Dex-docka som bara är just en minimal displayport-dongel, bra för till exempel presentationer.

Kameran har hämtats helt och hållet från Galaxy S9 Plus. Det är inte helt fel, då det är en av de bästa kameramobilerna just nu, med fint mörkerfoto och många smarta funktioner. I Galaxy Note 9 har appen uppgraderats med fler ai-funktioner.

Samsung Galaxy Note 9

Samsung levererar som alltid skarp och ljusstark 1440p amoled-skärm, snyggt klart ljud ur inbyggda stereohögtalare, och bra men inte världsklasskvalitet på hörlursljudet. Dessutom får vi trådlös laddning, ip68-klassning av både lur och penna, och massor av andra små funktioner och finesser i både hårdvara och mjukvara. Smarta assistenten Bixby, Samsungs ar-emojis, och en drös onödiga appar som egen webbläsare imponerar dock inte.

Fakta Samsung Galaxy Note9 512 GB

Testad: Oktober 2018
Kontakt: www.samsung.se
Systemkrets: Exynos 9 Octa 9810
Processor: 4st Exynos M3 á 2,8 GHz, 4st Cortex A55 á 1,7 GHz
Grafik: Mali-G72 MP18
Minne: 8 GB
Lagring: 512 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,4 tum amoled, 1440x2960 bildpunkter
Kameror: 12 + 12 megapixel bak med led, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, ANT+, a-gps, galileo, nfc, mst
Operativsystem: Android 8.1 med Experience UI
Övrigt: Pekpenna, vattentät (ip68), trådlös laddning (qi och pma), dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, iris-skanner, pulsmätare, desktopläge
Batteri: 4 000 mAh, 13h webbvideo (wifi), 13h 40min blandad användning (4g). ca 30h samtal (3g)
Storlek: 16,2 x 7,65 x 0,9 cm
Vikt: 201 gram
Pris december 2018: 12 000 kr
Pris: Från 7 025 kronor hos Prisjakt. Se operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Prestanda

Antutu Benchmark: 244 023 poäng
Geekbench 4: 9 279 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 41 910 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 499 poäng

plus

Höga cpu-prestanda.
Snygg bildskärm och bra ljud.
Utmärkt batteritid.
Nya smarta pennan.
Extra mycket minne och lagringsutrymme.

minus

Relativt stor och tung.
Onödiga egna appar och funktioner.
Inte maxad grafikprestanda.
Mycket dyr.

Betyg: 8 av 10


Samsung Galaxy S9: Samsung gör det mesta rätt

Förra våren gav viSamsung Galaxy S8en av våra sällsynta fullpoängare i betyg. Den var inte felfri, men den representerade så mycket nytt och intressant att vi kunde överse ett par kosmetiska missar. Nu är uppföljaren Galaxy S9 här, och åtminstone på pappret har Samsung förbättrat den på flera punkter jämfört med föregångaren. Osar det ny full pott? Riktigt så enkelt är det inte. Det handlar om att övertyga i konkurrensen här och nu.

Till det yttre är det inte mycket nytt. Det är glasytor bak och fram, böjda kanter och mjuk övergång till en rundad aluminiumram. Galaxy S9 har fått aningen mindre avrundade hörn och är marginellt tjockare och tyngre än Galaxy S8. Den högre vikten ska bland annat komma av tjockare och mer tåligt glas och chassi i allmänhet, så några extra gram kan vara värt det.

Dess utmärkta byggkvalitet och höga greppvänlighet går inte att ta miste på. Dessutom har Samsung äntligen tagit sitt förnuft till fånga och satt fingeravtrycksläsaren på en mer vettig plats, rakt under kameran i mitten. Den är dock fortfarande otydligt utmärkt.

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9 är precis som Galaxy S8 utmärkt greppvänlig.

Nu i stereo

En förbättring märks på ljudet – Galaxy S9 har en av de bättre uppsättningarna mobilhögtalare just nu. Högtalaren upptill för samtal har fått kraftfullare förstärkare och ger luren stereoljud och extra tryck, och med Dolby Atmos-stöd får vi riktigt imponerande surroundspridning, både med och utan hörlurar.

Som en av få tillverkare behåller Samsung också 3.5-millimetersporten för hörlurar och skickar dessutom med ett par bra in-ear-lurar signerade AKG. De ger ett rent och snyggt ljud, men är lite mesiga i basen. Det verkar vara samma dac och förstärkare som i föregångaren. Vi märker i alla fall ingen skillnad vid en provlyssning, och vi har samma inställningsmöjligheter för ljudbilden. Det innebär hög klass, men att det fortfarande finns ett fåtal mobiler med vassare ljud för den verkliga audiofilen.

Samsung Galaxy S9
Snabb usb c och hörlursuttag. Två saker vi inte tackar nej till.

Fin skärm och funktionsfrossa

Bildskärmen har fått sig en mindre uppdatering, och har nu bättre färgkorrekthet, upptrissad ljusstyrka och mindre skiftningar vid snäv betraktningsvinkel. Annars är det samma 18,5:9-skärm med 1440p-upplösning som tidigare. Upplösningen är ställbar och står på 1080p som standard för att spara batteri. Vi ser ingen anledning att ändra det utan möjligen instoppad i ett Gear VR-headset, skärmen är skarp som den är.

De senaste åren har Samsungs toppmobiler bockat av nästan varenda funktion som du kan tänka dig i en telefon. I Galaxy S9 hittar vi snabb cat18-lte som ger teoretisk 4g-data på över 1 Gbit/s och usb 3.1-port med displayportstöd. Utöver det får vi också skrivbordsgränssnittet Dex (kräver separat dockningsstation) trådlös laddning, stöd för både gps och galileo, AMT+-stöd för fitnesstillbehör, inbyggd pulsmätare och kombinerad iris-och ansiktsigenkänning. Bland annat.

Samsung Galaxy S9
Nej, det är inte helt kantfriitt på sidorna. Det har det aldrig varit. Men Samsungs böjda skärm ger den mer kantfri känsla än konkurrenterna.

Maxade jobbprestanda

Ny Galaxy S-generation brukar innebära en ny snabb Exynos-krets och årets version Exynos 9 Series 9810 är ett påtagligt lyft. Fyra snabba kärnor av nya typen Exynos M3 ger den mäktig maxprestanda. Den når inte riktigt upp i senaste Iphone-generationens toppnoteringar, men slår befintliga Android-lurar med bred marginal. Chipet har sedan fyra extra strömsnålare Cortex-kärnor för vardagligare jobb.

Grafiken i Exynos har alltid legat steget efter Qualcomm Snapdragon och Galaxy S9 matchar nästan ett år gamla Snapdragon 835 i spelprestanda, men hamnar fortfarande bakom både den och Apple A11. När vi testkör Antutu Benchmark blåser däremot Galaxy S9 bekvämt förbi både alla andra Android-lurar vi sett och annars så mäktiga Iphone X. Det är omöjligt att säga varför, kanske har Galaxy S9 snabbare minnen eller utnyttjar grafiken bättre för 2d-grafik. I vilket fall som helst pratar vi prestanda i toppklass här.

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9 är marginellt tjockare än föregångaren, men fortfarande slimmad.

Bästa mörkerseendet hittills

Det kan behövas, med Samsungs nya och ambitiösa kamera. Det är fortfarande bara en kameralins i Galaxy S9. Samsung levererar endast dubbelkamera i Galaxy S9 Plus – som vi återkommer med test av. Där används den extra linsen mest för extra zoom, så förutom den funktioner levererar Galaxy S9 samma kvalitet. Den stora nyheten här en justerbar bländare som kan växla mellan bländaröppningarna f/2,4 och f/1,5.

Den första ger skarpa och snygga foton vid bra ljusförhållanden, medan den andra släpper in betydligt mer än någon annan mobilkamera just nu, och ger extra ljuskänslighet i mörka rum. Det gör att kameran inte behöver ljuskompensera lika mycket digitalt, vilket ger bättre nyansering, mer korrekta färger och mindre brus vid mörkerfoto. Vanligen väljer kameran själv vilken bländare som körs, men pro-läget har även fått kontroll för det.

Den andra nya funktionen är ett nytt Super Slo-Mo-läge som låter dig filma korta sekvenser med hela 960 bilder per sekund i 720p. Här får du en markering i sökaren som automatiskt triggar en slow motion-inspelning om något rör sig i den. Det gör att det är lätt att använda, men typen av motiv du kan filma i det läget blir rätt så begränsade.

Samsung Galaxy S9

Digitala du

I kameraappen hittar vi också ar-emojin. Precis som Apples variant låter den dig animera färdiga figurer med selfie-kameran, men här finns också en funktion som gör att du kan fixa en animerad version av dig själv. Du tar helt enkelt en selfie, och appen spottar ut sig en digital 3d-modell. Det fungerar förvånansvärt bra, även om resultatet inte blir riktigt så likt som vi hoppats på.

Mjukvarumässigt är ar-emojin den största nyheten. Annars är det inte mycket som skiljer Galaxy S9 från tidigare Galaxy S8. Det är givetvis Android 8 nu, och kombinerat med det smidiga gränssnittet från Note 8 får vi en snabb och för det mesta lättarbetad upplevelse. Samsung envisas med en hel del extra appar, som en egen webbläsare. Och ärligt talat: är det någon som använder extra Edge-menyn på en Galaxy-lur? Den kan Samsung lika gärna skippa.

Den smarta assistenten Bixby har fortfarande en del att arbeta på när det gäller lokalt innehåll och vi väntar fortfarande på svenskt språkstöd.

Galalxy gränssnitt
Gränssnittet är sig likt sedan tidigare, feast nu med lite extra Oreo-funktioner. Till höger ser vi också nya ar-selfie-funktionen. Men är det särskilt likt vår testredaktör Mattias Inghe? Nja, det blev snarare snubben från Boxer-reklamen...

M3 rekommenderarOmdöme

Samsung gör det mesta rätt med Galaxy S9 och de få missarna från Galaxy S8 har blivit åtgärdade. Vi får en förväntad men ändå imponerande prestandauppgradering, och en kamera som sätter ny standard för mobilt foto i mörker.

Men Galaxy S9 innebär inte samma lavin av spektakulära nya egenskaper som Galaxy S8 var. Har du en Galaxy S8 i dag så är den en kostsam uppgradering för lite nya kameraegenskaper och animerade emojis (som borde kunna komma som uppgraderad fotoapp framöver). Har du däremot ett äldre flaggskepp och letar nytt är den däremot ett absolut toppval.


Fakta Samsung Galaxy S9 SM-G960F/DS

Testad: Mars 2018
Tillverkare:Samsung
Systemkrets: Exynos 9 Series 9810
Processor: 4st Exynos M3 á 2,8 GHz, 4st Cortex A55 á 1,7 GHz
Grafik: Mali-G72 MP18
Minne: 4 GB ram
Lagring: 64 GB Flash, plats för mikro sd upp till 400 GB
Bildskärm: 5,8 tum amoled, 18,5:9 bildförhållande, 1 440 x 2 960 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, ANT+, a-gps, galileo, nfc, mst
Operativsystem: Android 8.0 med Experience UI
Övrigt: Vattentät (IP68), stöd för trådlös laddning (wpc/qi och pma), stöd för dubbla sim (dual standby med volte-stöd), fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, iris-scanner, pulsmätare, stöd för Samsung Dex.
Batteri: 3 000 mAh, 10h 10min webbvideo (wifi), 11h blandad användning (4g). ca 22h samtal (3g)
Storlek: 14,8 x 6,8 x 0,85 cm
Vikt: 163 gram
Rek pris vid test: 8 890 kronor.
Pris: Från 5 368 kr hos Prisjakt | Se operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!


Prestanda

Antutu Benchmark 7.0: 242 015 poäng
Geekbench 4: 8 805 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 37 677 poäng
3dmark Sling Shot Unlimited: 4 051 poäng

plus

Maxade prestanda.
Utmärkt bildskärm.
Smart kamera.
Bra ljud.

minus

En del onödigheter i mjukvaran.
Priset.


Samsung Galaxy S9 Plus: Försiktig uppgradering av topptelefon

Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus var kungar på smartphonetronen ända till Iphone X kom i slutet 2017. Därför var förväntningarna höga när Samsung lanserade Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus på Mobile World Congress i februari. Och de nya lurarna levde upp till de förväntningarna, i alla fall delvis. Medan föregångarna var modigt nyskapande är årets versioner en mer försiktig finputsning. De har i stort sett samma design och grundkonstruktion, men med ett par justeringar. Bredare och stabilare metallram minskar risken för att böjda glaset fram eller bak spricker, och föregångarens galet placerade fingeravtrycksläsare sitter bättre till.

>> Läs hela testet av Galaxy S9 och S9 Plus

Toppmodellen av de två är utan tvekan Galaxy S9 Plus, som har fått extra ram-minne, extra batteri och dubbel kamera baktill. Första linsen är samma som i Galaxy S9, med sin unika bländare som kan växla mellan f/1.5 och f/2.4 i bländaröppning. Det innebär bättre ljusupptagning i mörker, men också skarpare foto i dagsljus. Den andra kameran har fast bländare men telefotolins för 2x optisk zoom.

Samsung Galaxy S9 Plus

Bland kamerans nya funktioner är det främst två saker som för övrigt står ut, extrem slowmotion-filmning som både är lätt att använda och ger snyggt resultat, samt nya ar-emoji-funktioner som gör animerade emojis av ditt egna ansikte. Inga direkt nödvändiga tillägg, men väl så kul.

Galaxy S-serien har länge haft de bästa skärmarna i branschen, och i årets modeller håller de fortsatt toppklass, med hög ljusstyrka, utmärkt skärpa och färghantering. Nytt i år är att bra bild åtföljs av riktigt bra ljud. Luren har stereohögtalare med Dolby Atmos-stöd och riktigt övertygande surroundeffekt.

Det lite större format jämfört med Galaxy S9 är lite av en smaksak, men passformen i handen är faktiskt ett litet steg ner från Galaxy S8 Plus. Den hör dock fortfarande till en av de mest komfortabla lurarna i sin storleksklass.

Samsung Galaxy S9 Plus

Nytt Galaxy-flaggskepp innebär också ny processor från Samsung. Exynos 9810 har Samungs egna Exynos M3-kärnor som levererar riktigt vassa prestanda, även om grafikprestanda fortfarande är Samsungs svagare punkt.

M3 rekommenderarSom vanligt har Samsung proppat mobilen med massor av funktioner. Galaxy S8 Plus är vattentät, stödjer två typer av trådlös laddning, dubbla simkort, gps och galileo, egna betalfunktionen Samsung Pay via både nfc och mst, ant+ för synkning av träningsprylar, inbyggd pulsmätare, ansikts- och iris-scanning för inloggning, och ett desktop-läge med dockningsstationen Dex som säljs separat. Digitala assistenten Bixby börjar bli mer användbar. Nu behöver den bara lära sig svenska.

>> Läs hela testet av Galaxy S9 och S9 Plus

Fakta Samsung Galaxy S9 Plus

Kontakt:www.samsung.se
Systemkrets: Exynos 9 Series 9810
Processor: 4st Exynos M3 á 2,8 GHz, 4st Cortex A55 á 1,7 GHz
Grafik: Mali-G72 MP18
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,2 tum amoled, 1 440 x 2 960 bildpunkter (529 ppt)
Kameror: 2 st 12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, ANT+, a-gps, galileo, nfc, mst
Operativsystem: Android 8.0 med Experience UI
Övrigt: Vattentät (IP68), trådlös laddning (wpc/qi och pma), dubbla sim (dual standby), fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, iris-scanner, pulsmätare, desktopläger (Samsung Dex).
Batteri: 3 500 mAh, 11h 15min webbvideo (wifi), 11h 55min blandad användning (4g). ca 25h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,4 x 0,85 cm
Vikt: 189 gram
Rek. pris vid test: 9 890 kronor.
Pris nu: Från 5 850 kr hos Prisjakt | Se operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!

Prestanda

Antutu Benchmark: 249 469 poäng
Geekbench 4: 8 960 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 40 092 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 021 poäng

plus

Maxade prestanda.
Utmärkt bildskärm.
Smart kamera.
Stort batteri.

minus

En del onödigheter i mjukvaran.
Priset.


Xiaomi Mi8: Mest prispressad premium just nu

Mi-serien är de telefoner som Xiaomi själva kallar för flaggskeppsmodeller, trots att dyrare och lyxigare Mi Mix finns med lika höga specifikationer. Men den är mer en nischad speciallur och dess udda skärmlösning har en del nackdelar. Mi8 med 64 GB lagring kostar så lite som 4 500 kronor, och går vi upp till 5 500 kronor får vi 128 GB lagring. Det kan vara bra, eftersom Mi8 inte har sd-kortläsare.

På baksidan hittar vi en fingeravtrycksläsare som är snabb och pålitlig. Framtill har vi en skärm på 18:9-format med lite extra pixlar upptill för flärp i Iphone-stil, rundade hörn och tunna skärmkanter.

Flärpen upptill är relativt bred, så det blir lite utrymme för notifikationsikoner, och gränssnittet Miui är inte smart designat för det. Man måste svepa med rullgardinsmenyn för att se notifieringar. En anledning till bredden på flärpen är att det här sitter en ir-kamera för ansiktsupplåsning. Irriterande nog fungerar det inte om du har valt Sverige som region. Ska Xiaomi satsa på allvar på Norden behöver de reda ut den här sortens krångel.

Xiaomi Mi 8

Förutom dessa irritationsmoment är både telefonen och gränssnittet elegant och stilrent med hög premium-känsla att både titta på och hålla i, men den är också anonym i designen.

m3 rekommenderar

Med Snapdragon 845, 6 GB ram-minne och 128 GB flashlagring presterar Mi8 precis som vi förväntar oss av ett bra Android-flaggskepp 2018. Den är inte snabbast i klassen, men hänger med bra i alla våra prestandamätningar, och är smidig och rapp att använda i alla situationer vi utsätter den för.

Batteriet är på 3 400 mAh, vilket är större än förr men inte enormt. Mi8 är sedan bra på att spara ström, dels med smarta funktioner i gränssnittet Miui, dels tack vare en riktigt snygg amoled-skärm på 1080p. Den har utmärkt lyster i färgerna, stort färgomfång och ordentligt med maxljusstyrka.

En monohögtalare i botten är kraftfull men har problem med detaljåtergivningen i diskanten. Ringer du samtal får du en behaglig ton i örat, men maxvolymen är lite låg. Mi8 har inget hörlursuttag, utan det är audio via usb-c-porten som gäller, och en hörlursadapter medföljer.

Xiaomi Mi 8

Slutligen har vi kamerorna, två 12 megapixlar baktill, där huvudkameran har optisk bildstabilisator och f/1.8.bländare. Den andra sensorn har en telefotolins för 2x optisk zoom. Den tar skarpa utomhusbilder, och är snabb i autofokusen, om än lite ryckig. I mörkare miljöer drar bilder för mycket åt varma färgtoner och en del brus går inte att undvika.

Kameran har ett ai-läge, men det ägnar sig inte åt lika avancerad objektigenkänning som en del av konkurrenterna. Vi får lite extra färgmättnad och bättre hdr-automatik i en del landskapsfoton, men det verkar vara allt.

Fakta Xiaomi Mi8 128 GB

Testad: December 2018
Kontakt: www.mi-store.se
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo SDM845 á 2,8 GHz, 4st Kryo 385 Silver á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 6,21 tum amoled, 1080x2248 bildpunkter
Kameror: 12 + 12 megapixel bak med led, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat16/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 8.1 med Miui
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, dual sim (standby)
Batteri: 3 400 mAh, 11h 15min webbvideo (wifi), 10h 10min blandad användning (4g), ca 18h samtal (3g)
Storlek: 15,5 x 7,5 x 0,8 cm
Vikt: 175 gram
Pris december 2018: 5 500 kr
Pris nu: 3 990 kronor hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark: 287 572 poäng
Geekbench 4: 8 004 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 59 538 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 257 poäng

plus

Snygg, välbyggd och bekväm.
Utmärkt bildskärm.
Höga prestanda.
God batteritid.
Priset.

minus

Bara godkänt ljud och kamera.
Ingen minneskortplats.
Osmart notifikationshantering.


M3 rekommenderarXiaomi Mi Mix 3 – första flaggskeppet 2019

Mi Mix har alltid varit en udda telefon, med sin heltäckande skärm utan vare sig kant eller flärp upptill – och en selfiekamera i nederkant. I version tre har Xiaomi löst det annorlunda. Nu sitter selfiekameran bakom skärmen, som sitter rörligt monterad och kan skjutas ner ned ungefär en centimeter. Därmed kan Xiaomi sträcka ut skärmen längre.

Ihopfälld så märks det knappt att det är en tvådelad telefon, det går en skåra runtom den millimetertunna skärmdelen möter resten av mobilen. Mekaniken är gediget byggd. Vi kan ändå inte låta bli att undra hur den håller i längden. Telefonen är inte heller stöttålig eller vattentät.

Konstruktionen gör luren extra tjock och tung. Den känns som de mobiler som kommit under året med större batteri, men något sådant får vi inte här.

Xiaomi Mi Mix 3

För övrigt ser Mi Mix 3 ut som vilket telefon som helst. Den har glas med rundade kanter och hörn baktill, blank metallram och 2,5d-glas framtill. Det blir väldigt snabbt fingeravtryck på de blanka ytorna, men det har den gemensamt med de flesta flaggskepp just nu.

Mi Mix hade tidigare en unik stil, med egen form, dov guldton i färgen och läckra blänkande detaljer. Nu är den anonymt helsvart, alternativt helblå.

Skärmen är en 1 080p amoled med god ljusstyrka och utmärkt lyster. Färgbalans kan ställas in manuellt, men det ser välbalanserat ut tycker vi i standardläge. Mi Mix 3 kör Snapdragon 845, har 6 GB ram och 128 GB lagring men ingen plats för sd-kort.

Xiaomi Mi Mix 3

Batteriet är på nåttliga 3 200 mAh men räcker övertygande. Xiaomis gränssnitt MIUI ska ha extra strömsparande rutiner och amoled-skärmen gör sitt. Mi Mix 3 stöder Quick Charge 4+, och trådlös laddning upp till hela 18 watt. Xiaomi skickar faktiskt med en trådlös laddare, men den har 10 W effekt.

Kamerorna baktill är dubbla tolvmegapixelsensorer, en med telefotolins och en med mer normal brännvidd. Utfällbara selfie-kameran har även den två linser. Vi får bra kantdetektering för bokeh både bak och fram, men en artificiell känsla i själva oskärpefiltret. Kamerorna tar skarpa bilder med välbalanserat ljus och färg utomhus. Inne blir det relativt brusfritt men vi har lite problem med hoppig autofokus.

Fakta Xiaomi Mi Mix 3

Testad: Januari 2019
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo SDM845 á 2,8 GHz, 4st Kryo 385 Silver á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 6,39 tum amoled, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 12 + 12 megapixel med led bak, 24 + 2 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med MIUI 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby), stöd för trådlös laddning (qi upp till 18W), trådlös laddare (10W), skal
Batteri: 3 200 mAh, 12h 30min webbvideo (wifi), 11h blandad användning (4g), 19h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,5 x 0,85 cm
Vikt: 218 gram
Rek. pris januari: 6 000 kr
Rek. pris: 4 490 kronor hos Netonnet.

Prestanda

Antutu Benchmark: 295 030 poäng
Geekbench 4: 8 960 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 63 722 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 624 poäng

plus

Höga prestanda.
Snygg skärm.
Medföljande trådlös laddare.
Bra pris.
Snygg lösning för heltäckande skärm.

minus

…men håller den?
Stor och tung.

Betyg: 8 av 10