>> Långtidstest av Iphone X hittar du här

Iphone X: Oslagbar prestanda och vågad designM3 rekommenderar

Apple släppte tre telefoner i september. Iphone 8 och Iphone 8 Plus är intressanta uppgraderingar i sig, med brutalsnabb processor som utklassar alla andra mobiler just nu, trådlös laddning, vattentåligt chassi och vassare kamera. Men den stora snackisen blev Iphone X, som visade sig vara det nya riktiga flaggskeppet. Den har ny design, ny skärm och ett minst sagt saftigt pris på över 11 000 kronor.

Det som skiljer Iphone från mängden just nu är dess nya processor A11 Bionic med topprestanda långt över konkurrenter som Kirin 960, Snapdragon 835 och Exynos 9 Octa. Trots detta är batteritiden klart godkänd, om än inte bäst i klassen. I vissa lägen kan dock Iphone X bli varm på baksidan, till exempel när vi hårdkör kameran.

Iphone X

Storleksmässigt placerar sig Iphone X mellan Iphone 8 och Iphone 8 Plus. Till yttermåtten alltså. Med en skärm som täcker nästan hela framsidan, och med 18:9-bildförhållande, är den verkliga skärmytan klart större. Där kameran framtill sitter har vi fått en svart ”flärp” som går in en bit i ovankanten. Så dem allra översta delen blir mest som två små extraskärmar där ikoner för exempelvi batteri och signal visas.

Vi brukar hävda att Samsungs skärmar i Galaxy S-serien är branschens bästa, men med Iphone X har Apple gått om.

Skärmpanelen är en knivskarp och ljusstark amoled. Vi brukar hävda att Samsungs skärmar i Galaxy S-serien är branschens bästa, men med Iphone X har Apple gått om, mycket tack vare funktionen True Tone som anpassar vitbalansen efter omgivande ljus.

Skärmen är fantastisk för film, så länge filmen inte är i fullt 18:9-format, för då skär flärpen in och stör. I 16:9-format får vi svarta kanter på sidorna. Iphone X har också ett par rejäla stereohögtalare som låter riktigt bra. Precis som Iphone 7 och Iphone 8 saknar Iphone X hörlursuttag, så det är trådlöst eller lurar med lightning-kontakt som gäller.

Med skärm på hela framsidan har Apple tagit bort hemknappen och fingeravtrycksläsaren. Istället loggar du in med ansiktsigenkänning, som i praktiken fungerar som så att du enbart behöver titta på skärmen för att låsa upp Iphone X. 

Iphone X

Avsaknad av hemknapp har gjort att Apple fått anpassa IOS för ny typ av navigering, med ett gäng svepgester istället för tryck och långtryck på knappen. Navigeringen tar ett tag att vänja sig vid, och för den som vill går det faktiskt att fixa en virtuell hemknapp.

Iphone X är trots flärp och färre alternativ för inloggning bäst hittills i år.

Kameran är nästan samma som i Iphone 8, fast ännu lite bättre, med optisk bildstabilisator på bägge sensorerna baktill och större bländare på telefotolinsen. Dessa kameror är ett stort lyft från Iphone 7 Plus framförallt för mörkerfoto och detaljåtergivningen vid max inzoomning.

Kameran, skärmen, ljudet, batteritiden, formatet och den mäktiga prestandan går inte att ignorera. Iphone X är trots flärp och färre alternativ för inloggning bäst hittills i år. Den är visserligen också dyrast, men ska det vara flaggskepp så ska det.

>> Långtidstest av Iphone X hittar du här

Fakta Apple Iphone X

Tillverkare: Apple
Systemkrets/processor: Apple A11 Bionic, 2x Monsoon 2,39 GHS, 4x Mistral, M11
Grafik: Apple PowerVR Rouge
Minne: 3 GB
Lagring: 64/256 GB
Bildskärm: 5,8 tum amoled, 2426x1125 bildpunkter (458 ppt)
Kameror: 2 st 12 megapixel med led bak, 7 megapixel fram
Anslutningar: Lightning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc (för Apple Pay)
Övrigt: Ansiktsigenkänning, vattentålig (IP67), stöd för trådlös laddning (qi)
Operativsystem: IOS 11
Batteri: 2716 mAh, 10h 10min webbvideo (wifi), 11h 45min blandad användning (4g), ca 21h samtal (3g)
Storlek: 7,1 x 14,4 x 0,8 cm
Vikt: 174 gram
Pris: 11 459 kronor hos Billigteknik.se.

Missa inte: Här hittar du Iphone X billigast just nu!

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 209 044 poäng
Geekbench 4: 10 003 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 63 562 poäng

plus

Utmärkt lagom format.
Skärmen.
Face ID som fungerar.
Kameran.
Godkänd batteritid.

minus

Priset.
Många appar som behöver anpassas till den nya skärmen.

Betyg 9 av 10

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 11295 kr.

Bästa pris just nu: 9000 kr