M3 rekommenderarZenfone 5z är till det yttre identisk med mellanklasstelefonen Zenfone 5. Det är en överlag välbyggd telefon men utan särskilt unik eller inspirerande design. Den har plana glasytor bak och fram med 2,5d-upphöjning i kanterna, och en avrundad metallram runtom.

På framsidan hittar vi dess avlånga 18:9-skärm… plus lite extra på höjden för pixlarna på vardera sida om den numera så typiska flärpen. Skärmen har 1080p-upplösning, färgomfång upp till nära (men inte riktigt) DCI-P3 och ungefär 500 cd/m2 i ljusstyrka. Ojämn ljusstyrka över skärmytan och låg kontrast drar ner omdömet, men då är vi petiga.

Zenfone 5z hör till en av de allra bästa telefonerna att stoppa in ett par lurar i med riktigt bra ljudkvalitet. Och ja då, 3,5-millimetersuttaget finns kvar. Via bluetooth låter det bra tack vare stöd för aptX HD och LDAC. Inbyggda stereohögtalarna ger kraftfullt ljud, men inte med lika mycket finess.

Asus Zenfone 5z
Asus Zenfone 5z är en lur i rätt så stort format. Inget sticker direkt ut med den när det gäller designen. I alla fall inte på framsidan.

I gränssnittet ZenUI kryllar det av extra funktioner möjlighet till personliga inställningar. Från roliga men onödiga ar-animerade emojisar som inte kommer upp i kvaliteten i Apples eller Samsungs till mer nyttiga funktioner som Twin Apps som gör att du kan ha dubbla konton för flera vanliga sociala appar, och mycket mer.

ZenUI innehåller också mängder av automatik som ofta kallas ”AI”. Det handlar inte alltid om den typ av maskininlärning som vi vanligen förknippar med AI, utan om lite enklare automatik, som aktiv brusreducering vid samtal (som vi rekommenderar, det låter riktigt bra) och automatisk färgtemperatur på skärmen (som vi inte rekommenderar, det ser inte bra ut) och OptiFlex, en funktion som håller ofta använda appar i ram-minnet längre så att de startar snabbare. Även batteriladdningen ska optimeras med AI så att livslängden på det blir bättre.

Det är givetvis roligt med många funktioner och valmöjligheter, men Asus lyckas inte hålla gränssnittet stramt nog för att funktionsfrossan inte också ska bli förvirrande. Asus hade också med fördel kunnat rensa upp i appbiblioteket.

Asus Zenfone 5z
Baktill hittar vi Asus typiska cirkelslipade metallmönster. Zenfone 5z finns förutom denna blåsvarta modell också i en silverfärgad variant. Det verkar dock vara den mörkare som kommer till de flesta svenska butiker.

Kul kamera som kräver tålamod

Kamerans detaljerade pro-läge som ger oss många smarta verktyg men är inte tekniskt sett så märkvärdig, två 12-megapixelsensorer varav en har vidvinkellins, vilket ger möjlighet till snygga landskapsbilder, men inte lika bra zoom som en del konkurrenter.

Den ger oss skarpa snygga bilder i dagsljus och faktiskt väl godkända foton även i dunklare ljus. Det kan dock krävas en del trixande med inställningarna. Som videokamera är den däremot tyvärr inte lika lyckad, med ryckig fokus och brusig bild i dämpat ljus.

Det som gör att Zenfone 5z verkligen sticker ut är dess prestanda. Trots pressat pris på precis under 5 000 kronor har den kraftfulla Snapdragon 845 och 6 GB ram. I våra mätningar är den nästan i klass med den snabbaste Android-telefon vi hittills testat, Oneplus 6. Men alltså klart billigare. Asus levererar just nu mest prestanda per krona. Zenfone 5z har en funktion kallad AI Boost som ska kunna trissa upp topprestanda ytterligare, men den verkar inte göra någon större skillnad.

Med ett 3 300 mAh batteri och en stor och ljusstark ips-skärm så levererar Zenfone 5Z ungefär den batteritid vi kan förvänta oss, med aktiv användning på mellan sju och tio timmar beroende på vad vi gör, och med bra standbytid tack vare strömsparande funktioner i ZenUI. Det är godkänt, men inte jättebra.

Fakta Asus Zenfone 5z ZS620KL

Testad: Juni 2018
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo SDM845 á 2,8 GHz, 4st Kryo 385 Silver á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd-kort
Bildskärm: 6,2 tum ips, 1080x2246 bildpunkter (402 ppt)
Kameror: 12 megapixel + 8 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.0 med Zen UI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, stöd för dubbla sim (standby)
Batteri: 3 300 mAh, 7h 45min webbvideo (wifi), 9h 30min blandad användning (4g), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 15,3 x 7,6 x 0,8-0,85 cm
Vikt: 155 gram
Pris: 4 990 kronor hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark: 270 444 poäng
Geekbench 4: 8 216 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 64 929 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 942 poäng

plus

Mycket höga prestanda
Bra bildskärm
Utmärkt ljudkvalitet
Många smarta extrafunktioner
Lågt pris

minus

Delvis rörigt gränssnitt
Inget vidare som videokamera
Något bred

Betyg 8 av 10

Asus ZenFone 5Z ZS620KL (6GB RAM) 64GB Pris vid test: 4989 kr.

Bästa pris just nu: 4949 kr