Iphone XR: Mobilvärldens i särklass bästa högtalare

De lyxiga flaggskeppen Iphone XS och Iphone XS Max är givetvis lurarna som fått mest uppmärksamhet och som vi också var tidiga med att testa. Men är det verkligen dessa som är rätt Iphone för dig? Kanske inte. Nu har vi testat minstingen av Apples nya telefoner, eller mittenmodellen, beroende på hur man vill se på saken.

Läs även: Långtidstest av Iphone XR

Iphone XR är nummer tre i pris, funktioner och konstruktion, men nummer två i storlek. Skärmformatet är på 6,1 tum, precis mitt emellan Iphone XS och IphoneXS Max, och med samma bildförhållande. Det verkliga fysiska formatet är dock mycket närmare en Iphone XS Max än en Iphone XS, och för en och annan användare lär den nog kännas otympligt bred.

Detta då den har klart bredare skärmkanter runtom på alla sidor än de två lyxigare lurarna. Med den rundade metallramen, här matt istället för kromglänsande, ger det flera millimeter marginal på sidorna. Det ger den ett lite märkligt och klart billigt intryck, på samma sätt som Iphone 5C.

Iphone XR
Hela paletten av färgval går att beställa.

Iphone XR i många färger

En annan sak som för tankarna till Iphone 5C är de många färgvalen, från anonymt svart eller vit till blå, guldgul, orange och röd. Vilka som finns ute bland butiker och operatörer är begränsat, men hos Apple går alla modeller att beställa.

Men det är bara stilen, och till viss del ergonomin som påverkas av yttre form. Funktionsmässigt är det här en verklig premiumtelefon. Det märks också på prislappen. Iphone XR ska alltså vara ett billigare alternativ, men den enklaste modellen med 64 GB lagring kostar saftiga 9 490 kronor, och sedan upp till 11 390 kronor för 256 GB-versionen.

När något som ska försöka säljas på att vara ett val för prismedvetna spränger 10 000-kronorsvallen ska det bli intressant att se hur köparna reagerar. Är skillnaden mellan att betala mycket och väldigt mycket för sin mobil tillräckligt för att göra avkall på en handfull funktioner och egenskaper?

Enkel kamera med kvalitet

Låt oss gå igenom de viktigaste och se vad skillnaden är. Det mest uppenbara är kanske kameran på baksidan, som bara är en till antalet. Borta är telefotolinsen för extra inzoom och bättre 3d-seende i porträttläge. Kameran som är kvar är dock den samma som i Iphone XS, och det är huvudkameran som står för det mesta av dess utmärkta fotoegenskaper. Det är samma sensor, samma fotoapp och samma signalprocessor.

Iphone XR
Enkelkamera med kvalitet men färre funktioner baktill.

Förutom att vi inte har snabb tillgång till ett 2x optiskt zoomläge, och inte samma höga skärpa i digitalzoomen så är bildkvaliteten i både foton och videofilmning i världsklass.

Utan en extra lins som ger 3d-seende är inte porträttläget i kameran med dess bokeh-fotning (extra kort skärpedjup) lika vasst som i Iphone XS, men det finns trots det kvar, och använder en annan teknik med intelligent objektigenkänning och multipla exponeringar för att uppn¨ samma effekt, och det går att justera skärpedjupet i efterhand.

Det är det en del andra telefoner utan dubbelsensor som gör, med blandat resultat. Iphone XR är klart bäst bland dem, men den kommer inte upp i samma klass som en bra dubbelkamera. Det är små kantdetekteringsmissar här och där som vi slipper i Iphone XS och även Iphone X.

Snygg men nedgraderad skärm

Skillnad nummer två är att Iphone XR inte har oled-skärm utan istället en ips-panel, som håller samma klass som den i Iphone 8. Den har samma uppgiva ljusstyrka som oled-modellerna, men vi känner oftare behov av att trycka på lite extra med ljusstyrkan i utomhusljud.

Det är också en mer lågupplöst skärm med 828 pixlar på bredden, något som faktiskt går att ana på nära håll. Annars är kvaliteten i topp, med dci-p3-färgomfång, utmärkt lyster i färgerna, välbalanserad automatisk ljusstyrka och True Tone-funktion för att anpassa färgtemperaturen.

Iphone XR
Inte riktigt elit-klass på varken skärmpanel eller eller skärmmarginaler.

Vi hittar också en annan sak som skiljer den från Iphone XR. 3D Touch-funktionen är här borttagen, så vi kan inte trycka lite extra på skärmen för ökad funktionalitet. Istället får vi Haptic Touch, som ger kontextfunktion i gränssnittet när vi gör ett långtryck och en kort respons från vibrationsmotorn.

Det fungerar bara på ett par ställen, mest i kontrollpanelen och på låsskärman – inte i ikoner på startskärmen, vilket var där 3D Touch verkligen kom till nytta. Apple säger att det kan utökas med framtida uppdateringar, men i dagsläget är det en medioker ersättare.

Lite extra batteri behövs

På en punkt är Iphone XR faktiskt före toppmodellen. Den har större batteri på 2 942 mAh, och Apple utlovar också längre batteritid än hos både Iphone XS och Iphone XS Max. Man ska dock ta Apples egna uppgifter om batteritid med en rejäl nypa salt. Speciellt när det gäller Iphone XR. Apple pratar om upp till 16 timmar videouppspelning, men det är troligen med rejält dämpad skärm.

Vår standardmätning av batteriet inkluderar ett ”hängmattescenario” med strömmad full hd-video utomhus på sommaren, med ungefär 500 cd/m2 ljusstyrka i skärmen. Då landar vi på måttliga sju timmar.

Iphone XR
I större händer passar Iphone XR bra.

Det är inte mer än godkänt. Dämpar vi skärmen och slösurfar går det betydligt bättre, så det verkar som det just är belysning av bildskärmen som är en lite större energibov än i många andra telefoner, även de med ips-panel.

Samma maxade prestanda

Slutligen har vi andra lagringskonfiguratiuoner, 64, 128 och 256 GB, samt 3 GB arbetsminne istället för fyra. Vi märker ingen skillnad på jobbprestanda på grund av en gigabyte lägre minne. Det är samma marknadsledande A1 Bionic-krets med den bästa cpu- och grafikprestanda vi kan hitta för tillfället, så är det bara snabbheten du är ute efter så är Iphone XR ett lika bra val.

m3 rekommenderar

Men precis som vi noterat angående de två lyxmodellerna så är ökningen inte så enorm jämfört med A11 i Iphone 8 och Iphone X – så är det att jaga prestanda som är ditt mål kan det vara ekonomiskt smart att stå över ett år och vänta in nästa processor. Då kanske Apple också lyckas bygga bättre värmeavledning i chassit. Iphone XR har en tendens att bli varm på baksidan på isolerade delar när den hårdkörs.

Iphone XR har också en av de bästa sakerna gemensamt med Iphone XS; smartphonevärldens i särklass bästa högtalare som ger oss fantastiskt fylligt och fortfarande detaljerat och välbalanserat stereo. Bra nog som liten partyhögtalare och för att kolla på film eller spela spel. De var bra även i tidigare Iphone-modeller, men med extra volym och en varmare tom har Apple nu lyfts sig över mängden.

Iphone XR
Högtalarna, en nedtill (det andra gallret nedtill är för mikrofon) och en upptill, ger oss klockren och kraftfull ljudupplevelse. Även ljudet i samtal med telefonen vid örat hör till de allra bästa på marknaden.  

Omdöme

Saknar vi några av de egenskaper som Iphone XS och Iphone Max erbjuder? Nja, 3D Touch var praktiskt men få som använde och kameran har kvar fyra av fem goda egenskaper som gör den till en topp-mobilkamera. Visuellt är skärmen högklassig, även om den äter upp det mesta av lurens extra batterikapacitet.

Det landar på designen. Trots hög byggkvalitet upplever vi inte Iphone XR som den rejält dyra mobil som den faktiskt är, utan mer som en mellanklasslur, om än brutalt snabb. Vi undrar om inte Apple hade fått till en riktig succé om de istället hade prispressat på allvar. Det blir trots det en rekommendation. 

Fakta Iphone XR

Testad: Oktober 2018
Testad av: Mattias Inghe
Tillverkare: Apple
Systemkrets: Apple A12 Bionic
Processor: 2st Vortex 2,49 GHz, 4st Tempest
Grafik: A12 graphics
Minne: 3 GB
Lagring: 64/128/256 GB
Bildskärm: 6,1 tum ips, 828x1792 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel med med bak, 7 megapioxel fram
Anslutningar: Lightning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: IOS 12
Övrigt: Dubbla sim (standby), trådlös laddning (qi), vattentålig (IP67), ansiktsigenkänning
Batteri: 2 942 mAh, 7h 5min webbvideo (wifi), 13h 30min blandad användning (4g), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 15,1 x 7,6 x 0,8 cm
Vikt: 194 gram
Rek. pris: 9 490 – 11 390 kr
Pris: 6 886 kronor (64 GB) hos CDON. Se återförsäljarnas och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Prestanda

Geekbench 4: 10 904 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 77 238 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 525 poäng

plus

Samma grymma prestanda.
Snygg skärm trots låg upplösning.
Fantastiskt ljud.
Toppkamera trots allt.

minus

Något stor och klumpig.
Inte optimal batteritid.
Fortfarande dyr.

Betyg: 4 av 5

Apple iPhone XR 64GB Pris vid test: 8532 kr.

Bästa pris just nu: 4990 kr