HTCs nya flaggskepp är likt U11 Plus, med lite skarpare hörn, platt glas fram, böjt glas baktill och en rätt så bred metallram runtom. Den välvda baksidan ligger skönt i handen. Vi slipper utstickande kameralins och det är gott om plats för komponenter, funktioner och batteri under skalet. Precis som Sony struntar HTC i flärp-trenden, och stoppar in en 18:9-skärm med skarpa hörn. Det känns nästan lite uppfriskande.

HTC U12+
HTC U12 Plus hör till de större och bredare telefonerna just nu. Passformen är god, om du har rejäla händer.

Snygg men svag skärm

Skärmen är en stor ips-panel med 1440p-upplösning. Den har fin lyster i färgerna och ska stödja både dci-p3 och srgb, och även HDR 10. Däremot verkar den maximala ljusstyrkan inte vara särskilt hög.

Precis som U11 har U12 Plus en riktigt kraftfull inbyggd högtalare med resonanslåda inbyggd i chassit. HTC U12 Plus blåser konkurrenterna av stolen på denna punkt med rent, fylligt, kraftfullt och välbalanserat stereoljud. Även ljudet i medföljande in-ear-lurarna Usonic är utmärkt.

Någon 3,5 millimeters hörlursutgång finns inte. Och generell adapter från standard usb c-audio till 3,5 millimeter fungerar inte att plugga in. HTC har istället en proprietär adapter som säljs separat. Det känns dumsnålt av HTC.

HTC U12+
Kraftfull högtalare och usb-port, men varken 3.5-milliometersuttag eller medföljande adapter. En positiv sak är att usb c-porten stödjer usb 3-dataöverföring och displayport.

Udda lösning för knappar

Volym och på-knappen är av någon anledning inte riktiga knappar, utan tryckkänsliga touch-kontroller formade som utstickande knappar. Klickkänslan är tyvärr inte alls naturlig, långt ifrån hemknappen i en Iphone 8, till exempel.

Precis som U11 har U12 Plus Edge Sense-kontroll, nedre halvan av långsidorna är känslig för att kramas och fungerar som extra knapp. Den har fler funktioner nu än i U11, mer möjligheter att anpassa själv och börjar till slut bli riktigt intressant. 

HTC U12+
Edge Sense har blivit mer mångsidigt.

Givetvis drivs U12 Plus av senaste Snapdragon 845-processorn och har förväntad prestanda därefter. Allt vi gör på den går rappt och problemfritt. Den presterar inte riktigt i topp bland telefoner med samma processor, men det går fortfarande undan. Trots generösa 3500 mAh-batteri så är dock drifttiden inte mer än knappt godkänd.


Överdos av appar

HTC:s Sense-gränssnitt hörde länge till de mest tungrodda på marknaden, men på senare tid har de slimmat den visuella upplevelsen. Vi får dock en hel drös egna appar och funktioner som vi mestadels inte känner något direkt behov av, ett par av dem som dessutom överöser oss med notifikationer. Det mesta kan ignoreras eller rensa bort.

På plussidan kan vi istället nämna stöd för röstkommandon till både Amazon Alexa och Google Assistent

Slutligen har U12 Plus fått ny kamera, HTC:s första med dubbla sensorer. Den tar pålitligt bra bilder i dagsljus, och zoomfoto är också riktigt övertygande. Däremot märks det en tydlig skillnad i färg när vi går över till telefotolinsen, den sensorn ger oss helt enkelt påtagligt lägre mättnad i bilder, vilket stör lite.

Inomhus och på kvällen får vi rena bilder med neutrala färger och rätt så lite brus, så länge vi håller oss till 1x-zoom och huvudsensorn. I de lägena avråder vi från zoom, där hänger inte sensor nummer två med alls lika bra, med både färg-, brus-, och fokusproblem.

Fakta HTC U12 Plus

Testad: Juni 2018
Tillverkare: HTC
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo SDM845 á 2,8 GHz, 4st Kryo 385 Silver á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6 tum ips, 1440x2880 bildpunkter (537 ppt)
Kameror: 12+16 megapixel med led bak, 8+8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 8.0 med HTC Sense
Övrigt: Fingeravtrycksläsre, ansiktsigenkänning, vattentät (IP68), stöd för dubbla sim, Edge Sense 2
Batteri: 3 500 mAh, 6h 20min webbvideo (wifi), 8h 10min blandad användning (4g), ca 25h samtal (3g)
Storlek: 7,4 × 15,7 × 1 cm
Vikt: 188 gram
Pris: 7 990 kronor hos Webhallen.

Prestanda

Antutu Benchmark: 263 068 poäng
Geekbench 4: 8 747 poäng
3dmark Ice Storm Unimited: 62 772 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 524 poäng

plus

Höga prestanda
Förbättrade kameror
Kraftfulla högtalare
Massor av extra funktioner

minus

Tjock, tung och kantig
Rörigt användarupplevelse
Ingen möjlighet till analog hörlur
Knappt godkänd batteritid

Betyg 7 av 10

HTC U12+ 64GB Pris vid test: 7990 kr.

Bästa pris just nu: 7724 kr