Senaste flaggskeppet LG G7 har fått ett "Thinq" tillagt på slutet, vilket innebär att den fått samma AI-funktioner som tidigare V3 Thinq har. Till det yttre känns G7 nästan som en kopia av just V30, vilket ju inte är så dumt, fast med en handfull detaljer som skiljer. G7 är något smalare på bredden, vilket ger ett extra bekvämt grepp.

Byggkvalitén är klanderfri med en ram av polerad metall, knappar med skönt taktil känsla och heltäckande 2,5d-glas framtill. Luren är både vattentät och ska ha testats mot stötar och slag.

Bildförhållandet är 19,5:9, så sidorna av flärpen används för det mesta bara för att visa ikoner och skär inte in i bredbildsvideo och appar, om du inte själv manuellt tvingar den till det. LG låter dig välja om den ska vara ljus eller anonymt mörk, och ger dig ett par tre extra mer färgglada val.

Fingeravtrycksläsaren på baksidan är till inte längre på-knapp, vilket den varit i de flesta LG-lurar på senare tid, utan nu sitter det en traditionell på-knapp på ena sidan istället. Dessutom har G7 fått en extra knapp som direkt startar Google Assistent.

LG G7 Thinq
Vår testade modell var den snyggt havsblå. Hur tillgänglig den blir i svenska butiker återstår att se. Vi hoppas på mycket tillgänglig. För den är riktigt snygg.

Senaste Snapdragon, som väntat

Prestandamässigt är det en typisk flaggskeppsmobil våren 2018, varken mer eller mindre. Den har Snapdragon 845, 4 GB ram-minne, 64 GB lagring och plats för mer utrymme på mikro sd-kort. Den är snabb, men ett par konkurrerande telefoner med samma eller liknande hårdvara är snäppet snabbare. Det kan delvis bero på LG UX, LG:s egna Android-gränssnitt som ger mycket extra funktion men kan bli lite rörigt och tungrott från och till.

LG G7 levererar bara knappt godkänd batteritid med strax över åtta timmars strömmad video på hög ljustyrka, och någon timme till om vi istället surfar inomhus och dämpar skärmen.

LG G7 Thinq
LG G7 Thinq ligger riktigt bekvämt i handen.

Skärm som levererar det mesta

Skärmen är en högupplöst 1440p ips-panel med alla goda egenskaper som hör toppsegmentet till, som hdr-stöd, både Dolby Vision och HDR10, stor färgomfång upp till DCI-P3-standarden och rejäl maximal ljusstyrka, plus ett extra boost-läge tänkt för tillfällig användning i starkt solsken. Då pressas ljusstyrkan tillfälligt upp till närmare 1 000 cd/m2.

Vi får en riktigt bra inbyggd dac och hörlursförstärkare, vilket gör att den levererar ljud till trådade hörlurar i klass med de allra bästa. Den inbyggda högtalaren är i mono och för att den har svårt att balansera ljudbilden på hög volym. Men det är bra för att det faktiskt går att dra upp volymen rejält.

Kameran är snarlik den som suttit i LG-lurar i flera år nu, med en sensor med normal optik och en med extra vidvinkel för riktigt snygga landskapsbilder. I normalläge tar bägge riktigt snygga, skarpa bilder, om än med lite överdriven kontrast och färgmättnad i standardläge.

Det finns goda möjligheter att finjustera i ett utmärkt och funktionsspäckat manuellt läge. En sak som däremot inte imponerar är zoomen. Kraftigt inzoomat applicerar appen aggressiv efterbehandling som gör att foton ser extremt onaturliga ut. 

LG G7 Thinq AI CAM
Riktigt vad ai-funktionen detekterar i bilden är ibland minst sagt förvirrande. "Dokument" och "Evighetsbassäng"?

Precis som ett gäng andra kameror denna vår är det mycket fokus på ai i mobilen. Den är klart smidigare och mindre påträngande än i till exempel Huawei P20 Pro, men vi är lite tveksamma till vad den egentligen gör. Informationen på skärmen är minst sagt förvirrande.

På en punkt får LG G7 rejäla pluspoäng, och det är som videokamera. Den har kanske den bästa bildstabiliseringen för att filma med som vi sett i en mobil, en ytterligare finputsning av stabiliseringen i LG V30.

Fakta LG G7 Thinq G710M

Testad: Maj 2018
Tillverkare: LG
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo SDM845 á 2,8 GHz, 4st Kryo 385 Silver á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,1 tum ips, 1 440 x 3 120 bildpunkter (564 ppt)
Kameror: 16 megapixel + 16 megapixel vidvinkel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.0 med LG UX
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, vattentät (IP68), stöttestad (MIL-STD-810G), trådlös laddning (QI)
Batteri: 3 000 mAh, 8h 10min webbvideo (wifi), 9h 15min blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 15,3 x 7,2 x 0,8 cm
Vikt: 162 gram
Pris: Från 6 490 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: lg.com/se

Prestanda

Antutu Benchmark: 257 309 poäng
Geekbench 4: 8 733 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 55 304 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 511 poäng

plus

Höga prestanda
Ljusstark skärm
Bra ljud i hörlurar
Smarta funktioner i kameran

minus

Mono-högtalare
Bara godkänd batteritid
Bitvis rörigt gränssnitt

Betyg 8 av 10

LG G7 ThinQ LMG710 Pris vid test: 6111 kr.

Bästa pris just nu: 4748 kr