Fler mobiltester:
Budgetmobiler | Mellanklassmobiler

Under senaste året har det hänt väldigt mycket i mobilvärlden. 5g börjar på allvar rullas ut i flera delar av världen, och efter mycket förhalning även här i Sverige. Det betyder att alla de stora tillverkarna nu har släppt eller är på väg att släppa telefoner med 5g-stöd. Framförallt de nya flaggskeppen, men också en del billigare modeller.

Testade mobiler


Men det är inte allt. I hemnätverken har vi nya wifi 6, och när fler mobiler stöder det får användarna en orsak att uppgradera den gamla routern i hemmet. Och även på andra fronter ser vi snabbare utveckling än på länge. En sådan sak är fokus på batteritid och trådlös laddning, som nu kan göras lika effektiv som trådad.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Flera tillverkare har uppgraderat till extra ljusstarka oled-skärmar med större färgrymd och högre precision än tidigare. Och framförallt högre bildfrekvens, vilket ger en mjukare och mer direkt känsla av respons i skärmen. Det började redan för ett par år sedan med ett par nischade gaming-mobiler, men har nu adopterats av de flesta av årets största premiumtelefoner.
 

Mer avancerat, inte alltid bättre

Även kamera-racet går vidare, med större och mer högupplösta sensorer, allt mer avancerad optik och många kombinationer av flerkamera-lösningar för att göra kamerorna mångsidiga. Det handlar om allt från makro-linser till extrem telefoto-zoom och olika typer av vidvinkelkameror. Ibland blir det nästan lite för ambitiöst, när allt de flesta av oss vill göra är att hala upp mobilen, sikta och trycka av en pålitligt bra bild.

Mobilerna med bäst kamera – stort test

Allt det här, samt högre krav på prestanda, minne och lagringsutrymme, gör att priserna för de bästa mobilerna har trissats upp. Apple och Samsung tjuvstartade med maxade modeller med pris långt över 10 000 kronor redan förra året, men nu har konkurrenterna följt efter, och nästan alla har nu toppmodeller som det kan ta emot att satsa på om du är ekonomiskt sinnad.

Det har också varit ett tumultartat år när det gäller vad vi kan förvänta oss av olika tillverkare. Nokia, som vi haft stora förhoppningar på senaste åren, levererar bra mobiler men bara i mellan- och budgetklass. Även om de hela tiden har flaggat för riktiga flaggskepp så har inga övertygande sådana kommit.

Istället har en gammal bekant gjort comeback som lyxlurstillverkare, nämligen Motorola. Både med sin egna spektakulära vikbara lur Razr, och under sommaren kom också det första riktigt påkostade vanliga flaggskepp på flera år.

Tre kinesiska varumärken kämpar i motvind på grund av tufft handelsembargo. ZTE, som gav oss en av förra årets bästa premiummobiler, har inte gjort något väsen ifrån sig sedan dess. Även Honor har nästan helt försvunnit från den svenska marknaden. Huawei finns kvar och gör mobiler av toppkvalitet, men för en mer nischad målgrupp än tidigare, då de inte har fullt Google-stöd i sitt Android-baserade operativsystem längre.

5 saker att tänka på när du köper ny mobil

Stor investering som ska hålla

Det är med andra ord en lite reducerad skara tillverkare, när vi nu summerar förra höstens och denna vårens mobilutbud och spanar in vad det mest maxade från varje leverantör är. En helt ny utmanare slår underifrån och går mot trenden med maxade prestanda till lägre pris, men annars är det här telefoner som du får öppna plånboken rejält för att ha råd med.

Det gör att vi ställer lite extra krav på framtidssäkringen. En stor investering ska hålla länge, och två saker som kan vara ett hinder för det är batteriet och operativsystemet. Vi premierar därför telefoner med stort batteri och god batterihantering, så att inte ett par tre års intensivt dagligt användande sliter ut laddcyklerna och gör batteritiden ohanterligt kort.

Ser vi till systemets livslängd så handlar det om sådant som system- och säkerhetsuppdateringar och hur länge du får det. Det innebär till exempel automatiskt en liten fördel för Iphone, då IOS är mycket bättre på att hålla äldre enheter vid liv (om än med viss prestandaförsämring ibland) än Android.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

På M3, Macworld och PC för Alla testar vi kontinuerligt alla stora mobilflaggskepp när de släpps, och här har vi sammanställt de testet vi gjort senaste året, och valt ut den mest avancerade och påkostade aktuella modellen från vardera tillverkare. De telefoner som släppts 2019 eller tidigt 2020 har uppdaterats med aktuellt omdöme och aktuellt butikspris i de fall det gått ner med tiden.

Telefonerna prestandamättes med Antutu Benchmark 8, Geekbench 5 och 3dmark. Lagringen på Android-mobiler hastighetsmättes med Androbench. Utöver det görs manuell bedömning av telefonerna under vardaglig användning av bland annat strömmade mediaappar, diverse produktivitetsappar, spel, webb i vardera telefons standardwebbläsare liksom fotografering med respektive kameraapp.
 

Apple Iphone 11: Det smartaste Iphone-valet

Bästa avvägningen mellan pris, prestanda och funktioner.

Apple Iphone 11

Betyg 5 av 5

Omdöme

Iphone 11 är inte bäst på alla fronter, men är den bästa avvägningen mellan pris, prestanda och funktioner. Behöver du en ny Iphone är det här det smartaste valet, åtminstone innan nästa generation släpps.

Positivt

 • Prestanda i absolut toppklass.
 • Äntligen dubbelkamera!
 • Lägre pris.

Negativt

 • Skärmen är duglig, men inte mer.
 • Inte lika lyxig känsla som Pro.
 • Samma gamla 5-wattladdare.
Testad: September 2019 av MacWorld.se
Lagringskapacitet: 64/128/256 GB.
Processor: Apple A13 Bionic, sex kärnor cpu, fyra kärnor gpu, tredje generationens Neural Engine med åtta kärnor.
Vikt: 194 gram.
Pris: 7 559 kronor hos Prisjakt (64 GB)

 Läs hela testet av Iphone 11 


Apple Iphone 11 Pro Max: Fortfarande en topptelefon, trots brister

Kvalitet håller länge, och Apples toppmodell har mycket av den varan.

Apple Iphone 11 Pro Max
Betyg 4 av 5

Omdöme

Trots snart ett år på nacken har Iphone 11 Pro Max flera egenskaper som håller den i mobiltoppen. Fantastisk bild och ljud, smart kamera och prestanda som övertygar. Batteritiden är också bättre än förr, om än inte branschledande. Är du en Iphone-fan kan det trots detta vara smart att vänta in nästa omgång Iphone som kommer under hösten, troligen med 5g och högfrekvent skärm.

Positivt

 • Höga prestanda.
 • Övertygande bild och ljud.
 • Vass kamera.

Negativt

 • Ej högfrekvent skärm.
 • Ingen 5g.
 • Högt pris.
Testad: Oktober 2019, uppdaterad juli 2020. Testad av MacWorld.se.
Systemkrets: Apple A13 Bionic
Lagring: 64/256/512 GB
Vikt: 226 gram
Rek. pris: 14 295 kr (64 GB)
Pris: Från 11 790 kronor hos Prisjakt (64 GB).

 Läs hela testet av Iphone 11 Pro Max 


Asus ROG Phone 3: Maxad mobil med spel i fokus

Nya ROG Phone har tyngsta möjliga specarna på nästan allt.

Asus ROG Phone 3
Betyg 4 av 5

Omdöme

Asus gör åter igen marknadens mest maxade mobil, och tar med ROG Phone 3 ett klart grepp om tätpositionen i prestandaracet. Bild och ljud är lysande, och spelfunktioner och förutsättningar de bästa i branschen. Har du inget emot stora mått och rejäl vikt, kan acceptera att vara utan vattenskydd och trådlös laddning samt nöjer dig med en kamera som bara är bra istället för världsklass? I så fall är det här en riktigt imponerande mobil.

Positivt

 • Extra höga prestanda.
 • Utmärkt bild och ljud.
 • Många smarta funktioner för gamers.
 • Jättebatteri och lång driftstid.

Negativt

 • Ingen vattentäthet.
 • Ingen trådlös laddning.
 • Något varm att greppa.
Testad: Juli 2020
Systemkrets: Snapdragon 865+
Lagring: 512 GB
Vikt: 240 gram
Rek. pris: 12 499 kr
PrisFrån 12 490 kronor hos Prisjakt.

 Läs hela testet av ROG Phone 3 


Huawei P40 Pro – flaggskepp med fokus på foto

Höga prestanda och utmärkt batteritid i Huaweis flaggskepp.

Huawei P40 Pro
Betyg 4 av 5

Omdöme

Hårdvarumässigt gör Huawei det mesta rätt, om inte allt. Det finns även hopp om att de med tiden kan få rätsida på app-situationen. Men i dagsläget kan vi bara rekommendera P40 Pro till en begränsad skara gör det själv-entusiaster. 

Positivt

 • Höga prestanda
 • Skarp och högfrekvent skärm
 • Högintressant kamera
 • Utmärkt batteritid

Negativt

 • Inte så ljusstark skärm
 • Monohögtalare
 • App-osäkerheten
Testad: Mars 2020
Systemkrets: Huawei Kirin 990 5G
Lagring: 256 GB, plats för mn-kort
Vikt: 209 gram
Pris: 8 660 kr hos CDON.

 Läs hela testet av Huawei P40 Pro 


Huawei P40 Pro Plus: Uppgradering med extra lyxkänsla

Exklusiva material, superzoom och kraftfull trådlös laddning är största nyheterna i detta påplussade flaggskepp från Huawei.

Huawei P40 Pro Plus
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är en uppgradering på flera punkter från Huawei P40 Pro. Men det som uppgraderats är saker som redan var bra tidigare – skarpare superzoom som redan var en av marknadens bästa, maxad trådlös laddning, när den redan tidigare var snabb. Det lite exklusivare materialvalet är roligt, men inte avgörande, och den extra tjockleken och vikten märks av. Är det värt de extra pengarna? Bara om du behöver mer lagring och är extremt förtjust i att zoom-fota.

Positivt

 • Bra prestanda.
 • Stilig baksida i keramik.
 • Lång batteritid och extra snabb trådlös laddning.
 • Uppgradering av redan bra kamera.

Negativt

 • Mono-högtalare.
 • Inte längre e-sim.
 • App-begränsningarna kvarstår.
 • Något tung.
Testad: Juni 2020
Systemkrets: Huawei Kirin 990 5G
Lagring: 512 GB, plats för mn-card upp till 256 GB
Vikt: 226 gram
Rek. pris: 13 990 kr

 Läs hela testet av Huawei P40 Pro Plus 


Motorola Edge Plus: Unik stil när Motorola gör toppmobil

Tunga prestanda, 5g, högupplöst trippelkamera och en design som sticker ut.

Motorola Edge Plus
Betyg 4 av 5

Omdöme

Ska man göra comeback ska man göra det med besked. Och det är inget snack om att ambitionerna är i topp. Motorola lyckas bäst hittills med just böjd och kantlös skärm, men bakom dess spektakulära yttre är det ”bara” en bra smartphone. Den gör en del saker okej, en del saker riktigt bra, men ingenting direkt fantastiskt.

Positivt

 • Höga prestanda.
 • Rolig utstickande design.
 • Rent Android.
 • Hörlursuttag.

Negativt

 • Oklar vattentålighet.
 • Något ljussvag skärm.
 • Relativt tjock.
 • Fortfarande lite krångel med skärmböjen.
Testad: Maj 2020 Systemkrets: Snapdragon 865
Lagring: 256 GB
Vikt: 203 gram
Rek. pris: 11 990 kr
Pris11 990 kr på Webhallen.

 Läs hela testet av Motorola Edge Plus 


Oneplus 8 – bra mobil med prestanda i topp

Höga prestanda i en mer kompakt design.

Oneplus 8
Betyg 4 av 5

Oneplus 8: Omdöme

Om Oneplus 8 Pro var en fullträff är Oneplus 8 en snedträff, men en som ändå lyckas gå. Det är en utmärkt välbyggd och välpresterande telefon som gör allt den har ambitioner att göra. Men vi hade hoppats på ett par andra design- och funktionsval.

Positivt

 • Höga prestanda.
 • Snygg 90 Hz skärm.
 • Bra batteritid.
 • Kompaktare design.

Negativt

 • Inte längre ett plattskärms-alternativ.
 • Ingen zoomkamera.
 • Markant prishöjning.
Testad: April 2020
Systemkrets: Snapdragon 865
Lagring: 128/256 GB
Rek. pris: 7 695 kr (8/128GB), 8 695 kr (12/256GB)
Pris: 7 190 kr hos Netonnet.

 Läs hela vårt test av Oneplus 8 


Oneplus 8 Pro: Smart, smidig och väldigt snabb

Prestanda i toppklass och många goda nyheter.

Oneplus 8 Pro
Betyg 5 av 5

Oneplus 8 Pro: Omdöme

Oneplus gör det vi väntar oss och levererar ett välbyggt och välbalanserat paket med prestanda och en rapp användarupplevelse i fokus – samt all ny modern teknik ett flaggskepp ska ha år 2020. Men de lyckas också överraska med ett par välkomna nyheter och uppgraderingar. Resultatet är det bästa helhetsintrycket av en mobil just nu, även om vissa konkurrenter är bättre på en enstaka punkt eller två.

Positivt

 • Bästa prestanda just nu.
 • Utmärkt snygg och snabb skärm.
 • God batteritid och snabb trådlös laddning.
 • Kompetent och krångelfri kamera.

Negativt

 • Kamerahål i skärmen.
 • Påtaglig prishöjning.
Testad: April 2020 Systemkrets: Snapdragon 865
Lagring: 128/256 GB
Vikt: 199 gram
Rek. pris: 9 995 kr (8/128GB), 10 995 kr (12/256GB)
Pris9 995 kr (8/128GB), 10 995 kr (12/256GB) på Oneplus.com.

 Läs hela testet av Oneplus 8 Pro 


Poco F2 Pro: Mest prestanda för pengarna

Med några undantag levererar Poco allt vi vill ha i en flaggskeppsmobil – till ett väldigt bra pris.

Poco F2 Pro
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är inget snack om att Poco F2 Pro är det nya mest prisvärda valet om du vill ha prestanda i topp. Den har också en del andra egenskaper som absolut lockar, till exempel en snygg skärm och klanderfri batteritid. På en del andra punkter, som ljudegenskaper och enskilda kamerafunktioner, brister det dock och den lyckas inte hålla flaggskeppskvalitet.

Positivt

 • Höga prestanda.
 • Snygg och välbyggd.
 • Utmärkt batteritid.
 • Ljusstark skärm.
 • Priset.

Negativt

 • Ingen vattentäthet eller trådlös laddning.
 • Ojämn kamera.
 • Halvdan monohögtalare.
 • Lite rörigt gränssnitt.
Testad: Juli 2020 Systemkrets: Snapdragon 865
Lagring: 128/256 GB
Vikt: 219 gram
Rek. pris: 6 790 kr (256 GB)
PrisFrån 6 522 kronor hos Prisjakt.

 Läs hela testet av Poco F2 Pro 


Samsung Galaxy S20 5G: Snygg, smart och extra kompakt

Mycket kraft i ett behändigt format.

Galaxy S20 5G
Betyg 5 av 5

Omdöme

Minstingen i Samsungs nya flaggskeppsserie visar sig vara den mest sympatiska av de tre S20-modellerna. Få mobiler har rymt så här mycket bra i ett så här behändigt format. Den har forfarande ett saftigt pris, men väljer du bort 5g-stöd så kan du komma undan med en mer överkomlig prislapp utan att missa något annat viktigt.

Positivt

 • Bekvämt kompakt och ganska lätt.
 • Trots det stort batteri.
 • Bra bild och ljud.
 • Smart kamerauppdatering.

Negativt

 • Fortfarande dyr.
 • Inte lika bra batteritid som förr.
 • Dags att strama upp gränssnittet snart, Samsung?
Testad: April 2020
Systemkrets: Samsung Exynos 990
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Vikt: 163 gram
Pris8 888 kr hos CDON.

 Läs hela testet av Samsung Galaxy S20 5G 


Samsung Galaxy S20 Plus 5G: Kvalitetsmobil med höga prestanda

Samsung levererar god kvalitet på alla punkter.

Galaxy S20 Plus 5G
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är gott om kvalitet i Galaxy S20 Plus så det är svårt att ge den annat än ett bra betyg. Men vi kommer på oss själva att gång på gång jämföra den med Galaxy S20 eller med Galaxy S20 Ultra, och nästan aldrig till mittenmodellens fördel. Den är marginellt bättre än S20 på ett par punkter, men inga som är särskilt viktiga. En tryggt bra mobil, men jämfört med de andra två S20-lurarna, rätt så ointressant.

Positivt

 • Bra prestanda.
 • Snygg skärm och bild.
 • Kompetent kamera.
 • Det mesta i funktionsväg.

Negativt

 • Inget som sticker ut och gör den intressant.
 • Något bred att greppa.
 • Överambitiösa gränssnittet.
 • Priset.
Testad: April 2020
Systemkrets: Samsung Exynos 990
Lagring: 128/512 GB, plats för mikro sd
PrisFrån 9 488 kr hos Prisjakt.

 Läs hela testet av Galaxy S20 Plus 


Samsung Galaxy S20 Ultra: Massiv mobil med extra allt

Kraftfull hårdvara, högfrekvent skärm och en kamera med flera smarta funktioner.

Samsung Galaxy S20 Ultra
Betyg 4 av 5

Omdöme

Galaxy S20 Ultra är en tveklöst imponerande mobil, en mäktig samling funktioner med mäktiga siffror. För det mesta motsvarar de också lika imponerande egenskaper. Skärmen är fantastisk och kameran gör oss inte besvikna, även om den är lite väl överdrivet hajpad. Vikten och priset är mer avskräckande än lockande. Och det stora batteriet klarar inte av att leverera riktigt vad vi hoppats på.

Positivt

 • Bra prestanda.
 • Utmärkt bildskärm med 120 Hz-läge.
 • Högklassigt ljud.
 • Rolig kamera med stor potential.

Negativt

 • Tjock och tung.
 • 100x-zoom mest en gimmick.
 • Batteritiden borde varit bättre, även på 60 Hz.
 • Onödigheter i mjukvaran.
Testad: Februari 2020, uppdaterad juli 2020 Systemkrets: Samsung Exynos 990
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Vikt: 222 gram
Rek. pris: 14 990 kronor
PrisFrån 11 790 kronor hos Prisjakt.

 Läs hela testet av Samsung Galaxy S20 Ultra 


Sony Xperia 1 II: Sony kör vidare på eget spår

Designen, skärmen och kameran skiljer sig från mängden på flera sätt.

Sony Xperia 1 II
Betyg 4 av 5

Omdöme

En trogen uppföljare till förra årets Xperia 1, med samma grundidé som kombinerats med en del intressanta nyheter. Sony sticker ut i ett hav av homogena flaggskepp. Ibland på ett positivt sätt, men inte alltid.

Positivt

 • Topp-prestanda.
 • Utmärkt ljud och bild för media.
 • Snygg, stram design.
 • Bitvis lysande kamera.

Negativt

 • 60 Hz-skärm.
 • Virrig zoomkontroll och tveksam på mörkerfoto.
 • En del bloatware.
Testad: Juli 2020 Systemkrets: Snapdragon 865
Lagring: 256 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Vikt: 181 gram
Rek. pris: 11 490 kr
Pris11 490 kr på Webhallen.

 Läs hela testet av Sony Xperia 1 II 


Sony Xperia 5 – flaggskeppsmobil i extra smalt format

Ingen gör toppspecade telefoner i litet format så bra som Sony.

Sony Xperia 5
Betyg 4 av 5

Omdöme

Xperia 5 är en topp-presterande mobil med flaggskeppsklass på det mesta och fin lyxkänsla, i ett skönt kompakt och greppvänligt format.

Positivt

 • Höga prestanda.
 • Kompakta formatet.
 • Utmärkt bild och ljud.
 • Intressant kamera, speciellt för film.

Negativt

 • Något ljussvag skärm.
 • En hel del onödig mjukvara.
 • Udda placering av knappar och fingeravtrycksläsare.

Testad: Oktober 2019
Systemkrets: Snapdragon 855
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Pris: 7 142 kronor hos Dustin Home.

 Läs hela testet av Sony Xperia 5 


Xiaomi Mi 10: Prissänkt lyxmobil med bantad kamera

Topp-prestanda till ett rimligare pris.

Xiaomi Mi 10
Betyg 4 av 5

Omdöme

När Xiaomis toppmobil liksom alla andra numera är hutlöst dyr, blir denna modell intressant. Mi 10 kostar vad ett normalt flaggskepp hade kostat förra året, och du får en nästan komplett flaggskeppsupplevelse. Endast kameran, som snarare känns som den hör hemma i en bra mellanklassmobil från Xiaomi, innebär en kompromiss. 

Positivt

 • Topp-prestanda just nu.
 • Utmärkt ljud- och bildkvalitet.
 • Lång batteritid och trådlös laddnig

Negativt

 • Mer alldaglig kamera.
 • Oklar vattentålighet.
 • Bitvis bökiga MIUI.
Testad: Juni 2020
Systemkrets: Snapdagon 865
Lagring: 256 GB
Vikt: 208 gram
Aktuellt pris: Från 6 822 kr hos Prisjakt.

 Läs hela testet av Xiaomi Mi 10 


Xiaomi Mi 10 Pro: 5g-flaggskepp med extra bra ljud

Skärm och ljud imponerar mest med Xioamis flaggskeppsmobil.

Xiaomi Mi 10 Pro
Betyg 4 av 5

Omdöme

Från att ha varit det prisvärda alternativet har Mi-serien nu gått till att bli ett dyrt flaggskepp i mängden. Den är onekligen snabb, och ett par saker gör Xiaomi bäst av alla andra just nu: högtalarna och fingeravtrycksläsaren. En mångsidig kamera och utmärkta batteriegenskaper är också ett plus. Men användarupplevelsen är ofta rätt så spretig, både i kameran och i systemet i allmänhet.

Positivt

 • Vassa prestanda.
 • Utmärkt ljud- och bildkvalitet.
 • Intressant, mångsidig kamera.
 • Mycket bra batteritid.

Negativt

 • Ojämn användarupplevelse.
 • En del bloatware.
 • Inte längre det prisvärda alternativet.
Testad: Maj 2020, uppdaterad juli 2020 Systemkrets: Snapdragon 865
Lagring: 256 GB
Vikt: 208 gram
Rek. pris: 11 990 kr
Pris9 629 kr hos Proshop.

 Läs hela testet av Xiaomi Mi 10 Pro