Det har inte släppts surfplattor värda att testa på flera månader, men nu har tydligen tillverkarna vaknat. För ett par dagar sedan testade vi Sonys nya premiumplatta Xperia Tablet Z4, och nu är det dags för Samsungs senaste. Det är dock inte en konkurrent till Sony-plattan, utan snarare en uppföljare till förra årets budgetvariant Galaxy Tab 4.

samsung galaxy tab a
Slimmad, elegant och bekväm att hålla i. Inte riktigt lika kul att använda.

Den nya heter Galaxy Tab A, och precis som telefonerna med liknande namn, Samsung Galaxy Tab A5 och A3, så handlar det om en lite billigare enhet. Bästa Samsungplatta är fortfarande grymma Galaxy Tab S2. Galaxy Tab A har istället färre funktioner och lägre prestanda än toppmodellen, men till ett lägre pris och fortfarande i en elegant förpackning.

Kvalitetskänsla, till en början

Konstruktionen, designen och själva plattbygget är det bästa med Galaxy Tab A. Den har inte samma kantiga formspråk som A-telefonerna. Det är snyggt och funkar bra i smartphoneformat, men hade varit obekvämt i en tiotumsplatta med en vikt på nästan ett halvt kilo. Istället får vi en spartanskt svart platta med tunn profil – bara åtta millimeter i en budgetplatta är imponerande, de tunnaste lyx-konkurrenterna ligger på strax över sex millimeter – och en skönt matt baksida med mjukt rundade kanter och hörn.

samsung galaxy tab a test
Prestanda är ett litet steg framåt från Galaxy Tab 4, men skärmen är samtidigt ett påtagligt steg tillbaka.

Vi har inga uppgifter om vad Samsung använt för material i skalet, men någon form av lättmetall är det. Och det både ser bra ut och känns lyxigt. Plattan ska finnas i tre utföranden, en vit, en svagt blå och den gråsvarta som vi har testat. Såvitt vi kan se finns tyvärr inte den blå att köpa i Sverige.

Missa inte: Sony Xperia Tablet Z4 får 9 av 10 möjliga

Det är den roliga biten, det mindre roliga är hur den upplevs när vi slår på och använder den. Det första och mest uppenbara är den tråkiga skärmen. Den är på 9,7 tum och har bildförhållandet 4:3, det vill säga samma som en Ipad. Men där slutar likheterna, här sitter en pls-panel med i och för sig hyfsad lyster i färgåtergivningen, men samtidigt tveksam kontrast och vissa problem med betraktningsvinklar. Upplösningen på 768 x 1 024 bildpunkter för att den inte ens har fullgott med pixlar för att visa 720p hd-film, som ju för det mesta har bredden 1 280 pixlar. När det gäller bildskärmen föredrar vi faktiskt den i Galaxy Tab 4

En annan udda detalj är att plattan i och för sig har stereohögtalare, men att båda högtalarna sitter på en kortsida, så tittar du på film med liggande skärm så får du ingen stereoeffekt. Nu är högtalarna inte så mycket att hurra för från början så det är ingen stor förlust, men det känns ändå som ett märkligt designval.

Strömsnålt och segt

Processorn i Galaxy Tab A är den samma som i Galaxy A3 och Galaxy A5, Snapdragon 410 med fyrkärnig processor på 1,2 gigahertz. Det är samma som sitter som de fyra strömsnåla kärnorna i de bästa Snapdragon-kretsarna just nu, och är där tänkta främst för väldigt enkla arbetsuppgifter och bakgrundsoperationer. Prestandamässigt imponeras vi verkligen inte alls. Både tunga webbsidor och en del mer krävande appar går segt att ladda och navigera i.

Hårdvaran klarar videouppspelning bättre och kodar av både 720p och 1080p-filer från en nas och 720p från Youtube utan problem, men det kan ju ha att göra med att plattan inte har så många pixlar att visa upp det på. Batteritiden är i alla fall övertygande. Vi kan spela upp en handfull långfilmer på rad även med hög ljusstyrka, och vill vi surfa eller jobba i Office-appar så räcker batteriet ytterligare ett par timmar.

samsung galaxy tab a test
Baktill hittar i vi en fem-megapixelkamera, och på framsidan sitter en på två megapixlar. De gör bägge ett fullt godkänt jobb för att vara billiga surfplattekameror.

Funktionsmässigt bjuder inte Samsung på särskilt mycket intressant här. Plattan har inte nfc-stöd, mhl-funktion eller ac-wifi, men i alla fall gps. Den finns även en version med 4g för ungefär en tusenlapp extra. Operativsystemet är Android 5 med Samsungs egna och rätt så rediga gränssnitt, med bland annat en handfull extra widgets, möjlighet till att dela skärmen mellan två appar, och Flipboard som egen startskärm ett svep till höger. Du får också Microsoft Office för Android och 100 GB extra Onedrive om du registrerar att Samsung-konto till plattan. 

Omdöme

Billigaste varianten av Galaxy Tab A kostar 3 000 kronor och för det priser får vi en märklig blandning av ett väldigt elegant yttre och ett inte alls lika elegant inre. Det här är en av de segare plattor vi testat i den prisklassen på länge, och det finns plattor med betydligt trevligare bildskärm. Men visst, det är ingen katastrof prestandamässigt, och ska du bara ha något för lättare surf, enstaka appar och mejl så är det en bekväm liten platta med bra batteritid. Men om du inte har mer behov än så kan du också komma undan billigare.

Fakta: Samsung Galaxy Tab A SM-T550 16GB

Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Systemkrets: Snapdragon 410 APQ8016
Processor: Cortex A53, 1,2 GHz quad core
Grafik: Adreno 306
Minne: 2 GB ram.
Lagring: 16 GB Flash, plats för micro sd.
Skärm: 9,7 tum pls, 768 x 1 024 bildpunkter.
Kameror: 5 megapixel (bak), 2 megapixel (fram).
Anslutningar: 3.5 mm headset, usb 2.
Kommunikation: wlan 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.1, gps.
Batteritid: Cirka12 timmar videouppspelning, cirka 14 timmar surf (wifi).
Operativsystem: Android 5.0.
Storlek: 24,2 x 16,6 x 0,8 cm.
Vikt: 451 g.
Pris: 3 000 kronor.

Prestanda

Antutu Benchmark: 23 128 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 4 367 poäng


Snyggt yttre.
Bekväm och välbyggd.
Bra batteritid


Tråkig bildskärm
Inga vidare prestanda

Betyg 3 av 5

Samsung Galaxy Tab A 9.7 SM-T550 16GB Pris vid test: 2851 kr.

Bästa pris just nu: 6305 kr