Beolit 15

Produkter från Bang & Olufsen innebär så mycket mer än just en ”produkt” för ett visst ändamål. De är ofta laddade med en hel del annat i form av status, en elegant utstrålning och i vissa fall, unika lösningar. Du införskaffar inte bara en vara. Du köper ett sätt att uttrycka dig på. Detta aktiva val av livsstil kostar vanligtvis en rejäl slant, men frågan är om inte Beolit 15 kan vara något av ett fynd.

Missa inte: 7 bästa multiroom-högtalarna

Första modellen från tillverkaren som bar namnet Beolit såg dagens ljus redan 1938, då i form av Beolit 39, en radioapparat som fortfarande har ikon-status i designkretsar. Nya Beolit 15 trampar i förfaderns spår med en trendig men ändå enkel formgivning.

Beolit 15
Beolit 15 finns i tre varianter av pastellfärger.

Maxad kvalitetskänsla

Den rätta tyngden, kvalitetskänslan i material och detaljer i hantverket av yppersta klass. Jo, visst är det en B&O vi packar upp ur den påkostade kartongen. Formgivaren Cecilie Manz hade onekligen en bra dag vid ritbordet då grunden till det vi nu har framför oss skapades. Både ovan- och undersidan är av kraftig grå plast, med rundad botten och med en försänkning på toppen, en lämplig plats för mobilen medan du lyssnar på musik.

Sidorna är täckta av ett perforerat metallgaller, i detta fall guldfärgat, och som förstärker känslan av exklusivitet. En avtagbar, naturfärgad läderrem går diagonalt över enheten vilket gör den enkel att bära med sig.

Beolit 15
Strömsladden kopplas in vid nätdrift och laddning och döljs snyggt bakom en lucka på baksidan. 

Att komma igång kan inte bli enklare. Det är bara att hålla in knappen med bluetooth-loggan och söka på din telefon efter enheten. Inget godkännande eller omständliga frågor. Ingen NFC eller nätverksanslutning och ingen tillhörande applikation som behövs laddas ner. En enkel lösning som passar de flesta. Lite ”Tuta och kör” och faktiskt lite befriande i en tid då racet om vem som kan trycka in flest funktioner pågår för fullt. B6O har valt att lägga krutet på ett mer väsentligt område – ljudet!

Oförskämt bra ljud

Formgivning och utstrålning i all ära, i slutändan är det ändå prestandan som räknas. Enligt tillverkaren levereras ljudet i 360 grader, vilket är en sanning med modifikation då det endast finns en av totalt tweeters i ena bakre hörnet. De andra två är placerade i vartdera främre hörnet. I fronten är ett Full Range element placerat och 4-tums passiva baselement på vardera sidan.

Missa inte: 10 trådlösa bluetooth-högtalare

Och det låter… Magiskt! Diskanten är lätt och luftig utan att bli för skarpt avgränsad, utan binds ändå ihop naturligt med de lägre frekvenserna oavsett musikstil. Även mellanregistret imponerar med ett levande och dynamiskt beteende, men det som får oss att haja till lite extra är basen som går ner ända till källaren och framkallar lustkänslor som annars är reserverade till betydligt kraftfullare pjäser. En käftsmäll som heter duga helt enkelt.

Beolit 15
Många kontroller har inte högtalaren. På/av-knapp, Bluetooth-synkning och volymkontroll, det är allt.

OmdömeM3 rekommenderar

Prislappen på knappt 4 500 kronor kanske avskräcker men i detta fall får du vad du betalar för. Med Beolit 15 ställer B&O skåpet, både design- och ljudmässigt och det skulle inte förvåna oss om den får samma kultstatus som förfadern från 30-talet var det lider…

Fakta: B&O Play Beolit 15

Tillverkare: Bang & Olufsen, www.beoplay.com
Anslutning: Bluetooth 4, 3,5 mm, usb för laddning av telefon.
Förstärkare: 2 st 35 watt klass D.
Element: 3 st 1,5-tums mellanregister/diskant, 1 x 5,5-tums fullregister, 2 st 4-tums slavbasar.
Ljud-codec: Aac, sbc, aptx,
Frekvensåtergivning: 37–20 000 Hz.
Batteritid: Upp till 24 timmar per laddning.
Storlek: 23 x 18,9 x 13,5 cm.
Vikt: 2,7 kilo.
Pris: 4 499 kronor.


Ljudet
Design
Enkelt handhavande


Drar upp revor i plånboken
Inget du tar med i resväskan, snarare som handbagage

Betyg 5 av 5