Sony Xperia Z3+
Det är inte lätt att se skillnad på Xperia Z3 och Z3+. Den nya är dock både tunnare och lättare.

Plötsligt dök den nya topp-Xperian upp som en blixt på en klar himmel. Ingen förvarning alls, inga rykten om att den var på väg, bara… varsågod att beställ. Nu levereras de inte till kunder förrän 30 juni, men från att inte ha vetat om att den ens existerade till att vi hade ett testexemplar i handen tog lite drygt en timme.

Nya modellen heter Xperia Z3+. I alla fall i Sverige och stora delar av världen. I Japan har den faktiskt fått namnet Xperia Z4. Lite förvirrande från Sony, som förra året släppte två generationer av sin premiumtelefon, Xperia Z2 och Z3, som vi inte tyckte var stora uppdateringar nog för att kallas ett helt nytt flaggskepp.

Tunnare och färre luckor

Låt oss titta på vad det är Sony har satt ihop den här gången. Utseendemässigt är den nästan identisk med föregångaren. Rundade aluminiumkanter och härdat glas fram och baktill. Det är snyggt och lyxigt, men både fram- och baksidan drar gärna till sig fingeravtryck och telefonen är både hal att hålla i och glider omkring som en blöt tvål på vissa underlag.

Xperia X3+ är någon millimeter längre och 0,4 millimeter tunnare än Xperia Z3. Inte tunnast i klassen, men riktigt smidig att slinka ned i vilken ficka som helst. Konstruktionen har finputsats, med knappar i metall som förut var i plast, och denna gång lite skarpare hörn.

Telefonen är fortsatt IP68-klassad, och nu har Sony trevligt nog lyckats göra usb-porten vattentät, något vi nyss också såg på Xperia Tablet Z4. Det gör att vi slipper frustrerande pillande med luckor varje gång vi ska ladda mobilen.

Den ytkontakt för dockning till laddningsstation som fanns på Xperia Z3 är nu bortplockad. Kanske känns den mindre intressant nu när vi har normalt tillgänglig usb. Trådlös laddning får vi tyvärr också fortfarande klara oss utan.

Sony Xperia Z3+
Det finns fyra varianter av Xperia Z3+, svart med svart metallram, svart med silverram, vit med silverram och guld/kopparskimrande.

Maxade prestanda

Xperia Z3+ är utrustad med en Snapdragon 810-processor, och det går precis så fort som vi förväntar oss från den kretsen, vilket innebär att den är i allra högsta toppklass prestandamässigt just nu. Ingenting vi försöker oss på ger den någon direkt utmaning och vi upplever aldrig någon nämnvärd seghet eller lagg.

Missa inte: Så står sig Iphone 6 mot konkurrenterna

Vi imponeras också av både 4g- och wifi-prestandan i luren. Att göra någon exakt nätning av detta är svårt, då resultatet påverkas av allt från vädret till vem som delar etern och bandbredden med oss just vid mättillfället, men vi upplever surf, nertankning och buffring vid videouppspelning som ovanligt rapp.

Snapdragon 810 hade vissa energiproblem när den släpptes, men de verkar Qualcomm ha fått bukt med och batteritiden för Xperia Z3+ är fullt godkänd, trots att Xperia Z3+ har ett aningen mindre batteri än föregångaren.

Artikeln fortsätter på nästa sida

Sony Xperia Z3+ E6553 Pris vid test: 6990 kr.

Bästa pris just nu: 4999 kr