Sommaren är här - och med den en del djur vi helst inte vill umgås med eller ha i vår trädgård. Vi har listat nio prylar som är avsedda för att skrämma bort olika djur. I några fall kan skrämmorna även ha inverkan på andra djur - läs mer om detta och hur respektive produkt fungerar på tillverkarens eller återförsäljarnas sajter.

mullvadsskramma

Muller för mullvaden

Sorkar och mullvadar ser du sällan, men högarna de lämnar efter sig är desto tydligare. Med diskret ljud kan du skrämma bort dem! Den soldrivna Mullvadsskrämman kostar från 249 kronor, och lär fungera även mot ormar.

kopknapp


musskramma

Musfritt utan råttgift

Smartasaker.se säljer en variant av mus- och råttskrämmare som använder ultraljud (ohörbart för människan) och magnetsfältssvängningar. Ljudtekniken kallas Silverline A-Frequency och kan täcka en yta på upp till 80 kvadratmeter. Du sätter enheten direkt i vägguttaget. Pris: 789 kronor.

kopknapp


kattskramma

Så slipper du katten i barnens sandlåda

Ovälkomna missar kan du slippa med kattskrämman från Toxashop.se. Även här är det ultraljud som får katterna att fly fältet. Frekvensen ligger på 18 000-27 000 megahertz, men är inte skadligt för katten. Pris: 699 kronor.

kopknapp


fagelskramma

Rovfågelljud skrämmer andra fåglar

Kanske har du besök av nedsmutsande duvor. Eller är kråkornas kraxande störande. Med hjälp av Fågelskrämma: Ljud kan du få bort oönskade fåglar genom att helt enkelt spela upp rovfågelläten. När en pippi kommer nära känner rörelsedetektorn det och skickar ut läten från hök, falk, uggla och andra arter. Volymen kan du justera. Just nu kostar uppspelaren 995 kronor.

kopknapp


spindelskramma

Spindelfobikerns kompis – eller?

Det faktum att det på sajten Skadedjursbekampning.nu står så här om spindelskrämman gör oss lite skeptiska: ”När du börjar använda produkten är det normalt att du ser mer spindlar eftersom ljudet får dem att komma ut ur sina gömmor. Efter en kort tid kommer de att helt lämna området.” Vi får helt enkelt undvika att vara på plats under den där ”krypa ut ur hålorna”-perioden. Skrämman täcker ett öppet området på 200 kvadratmeter och använder enligt sajten en ultrasonisk frekvens på 20-30 kilohertz. Att få spindelfritt kostar 249 kronor.

kopknapp


myggfritt

Bort med mygg och knott

Det finns myggfångare för upp till 13 000 kronor, men så mycket är kanske blodsugarna inte värda? Ett billigare altnativ är Thermacell myggskydd för runt 300 kronor, som luktfritt håller runt 20 kvadratmeter fritt från mygg.

kopknapp


hundskramma

För hundrädda på promenad

Djurskrämma med Ljud (633) kan du ha med dig ut på svamprundan om du inte vill ha lösspringande hundar eller andra besvärliga djur i din närhet. Skrämman, som också har inbyggd ficklampa, kan du bära runt handleden. Välj själv om du vill ha ultraljud eller hörbart ljud. Pris: 299 kronor.

kopknapp


viltskramma

Viltskrämma

Malen vitpeppar, hängande cd-skivor, svarta platssäckar, blodmjölspulver, hönsnät på marken – ha ”husmorstipsen” för att slippa rådjur i trädgården är många. Är du lagd mer åt teknikhållet finns Rejekt djurskrämma: Allround för knappt 700 kronor. Den drivs av solceller eller kan laddas i usb-uttaget. Ultraljudet skrämmer rådjuren och fungerar även på andra djur, exempelvis grävling. Utöverljudet finns ett blinkande ljus. Via ett reglage kan du öka eller minska området som ska skyddas.

kopknapp


djurskramma bil
Djurskrämma för bilen

Animal Alert är en djurvarnare som skickar ut en hög ultraljudston som djuren helst vill undvika. Du fäster den fram på bilen. Larmet aktiveras när du kommer upp i hastigheten 60 km/h, men kan inte uppfattas av människor. Pris: 25 kronor.

kopknapp