9
 

Se hotspots som de mobilanslutningar de är

Android-mobiler har länge haft stöd för internetdelning, och de flesta mobiloperatörer tillåter nu delning utan andra hinder än att du förbrukar din begränsade mobildata. Men när du ansluter till en annan enhet som är uppkopplad via mobilnätet fattar Android inte automatiskt att den egentligen använder mobildata. Allt systemet ser är en wifi-anslutning, och det kan leda till problem.

Om du till exempel har ställt in telefonen att automatiskt uppdatera systemet och appar, eller säkerhetskopiera, när den är ansluten via wifi, kan du aningslöst surfa slut på all mobildata på den internetdelande enheten.

För att undvika det bör du lära din enhet vilka wifi-nätverk som är vanligt bredband och vilka som är mobila hotspots. Genom att göra det kommer systemet behandla de senare precis som om de var mobilnätet och inte wifi-anslutningar.

I extramenyn uppe till höger i Inställningar -> Dataanvändning finns inställningen Nätverksbegränsningar. Här syns alla dina olika wifi-nät, med ett litet reglage intill varje nätverk som du aktiverar för att begränsa dataanvändningen som om det var ditt eget mobilnät. De här inställningarna går väldigt bra tillsammans med begränsningen av bakgrundsdata som vi beskrev tidigare.