1
 

Använd Android Enhetsadministratör för fjärrsäkerhet

Google Play Services är en ramverk som används i bakgrunden för en lång rad tjänster, och Google uppdaterar det ofta men tyst i bakgrunden utan att du behöver lyfta ett finger. De flesta av funktionerna i ramverket har inget med användaren att göra, men en funktion som du verkligen kan dra nytta av är Android Enhetsadministratör.

I vanliga fall kan du bara använda Enhetsadministratören för att ringa till och hitta en enhet som är ansluten till ditt Google-konto. Om du vill använda de andra funktionerna får du öppna Inställningar -> Säkerhet och klicka på Enhetsadministratörer. Där finns både Android Enhetsadministratör och eventuellt andra administratörer (om du har en jobbtelefon kanske företaget administrerar alla enheter centralt). Om du klickar i rutan bredvid Android Enhetsadministratör tillåter du att tjänsten även får låsa och radera enheten om den till exempel blivit stulen.

Du loggar in på Enhetsadministratören från vilken webbläsare som helst för att kunna se var dina anslutna Android-enheter är och för att låsa, radera eller skicka meddelanden till enheterna.

Innan du tar till drastiska åtgärder bör du kolla om du hittar den på kartan och ringa den för att kolla om den inte har ramlat mellan dynorna i soffan eller att du glömde den på toaletten.

Har du fler än en enhet kan du skaffa appen för funktionen på samtliga, så att de alla kan hitta varandra enklare än via webbläsaren.