3
 

Låt animationerna rulla i warpfart

Android-prylar är snabbare nu än de brukade vara, men du kan få upplevelsen av systemet att kännas ännu kvickare med det här enkla knepet.

Android har en dold meny med inställningar för utvecklare. Öppna Inställningar och gå till Om telefonen och leta upp versionsnummer/byggnummer (det kan ligga direkt där, till exempel på Nexus-telefoner, eller i Om mjukvaran -> Mer). Tryck sedan upprepade gånger på byggnumret. Efter en stund kommer den börja räkna ner till dess att du bekräftas som utvecklare.

Att räknas som utvecklare gör en enda sak – ett nytt menyval dyker upp i Inställningar kallat Utvecklaralternativ. Där hittar du en massa intressanta inställningar som du kan leka med, men det är lätt att gå till överdrift och få systemet att bli konstigt så det det lite försiktigt och säg inte att vi inte varnade dig!

Men tillbaka till animationerna. Öppna Utvecklaralternativ och skrolla ned en bit tills du hittar kategorin Ritning och inställningarna Skala fönsteranimering, Skala övergångsanimering och Längdskala för Animator. Alla tre har värdet 1x i grundinställningarna.

Genom att animera många element i gränssnittet får systemet en mer rörlig känsla och på långsammare enheter märker du inte att du egentligen väntar på processorn. Har du en modern, snabb enhet behövs inte detta och om du ställer alla tre på 0.5x istället kommer allt gå lite kvickare.