4
 

Kom in i mobilen snabbare med Smart Lock

Att hålla mobilen säker är viktigt, men om det är du som håller i den finns ingen vettig orsak att behöva låsa upp den med en lång kod eller mönster varje gång du halar fram den. Som tur är har Android 5.0 stöd för funktionen Smart Lock som gör att du kan låsa upp enheten som om du inte hade något lösenord under vissa förutsättningar. Vilka? Det finns olika du kan välja bland, och vissa är säkrare än andra.

Smart Lock levereras via Play Services, precis som Android Enhetsadministratör. Exakt vilka alternativ för upplåsning du har skiljer sig åt mellan olika telefoner, men Google/Motorolas Nexus-modeller har flest alternativ. Där kan du välja mellan Betrodda enheter, Betrodda platser, Betrott ansikte och Känner av kontakt med kroppen. Alla telefoner bör ha minst Betrodda enheter och platser.

Du kan till exempel ställa in mobilen att inte kräva lösenord när du är hemma, men så fort du går utanför dörren kommer den börja be om kod/pin/mönster när du ska öppna den. Detsamma gäller betrodda enheter. Om du är ansluten till ett bluetooth-tillbehör (som din bil eller en Android Wear-pryl) kan du ställa in telefonen att inte kräva lösenord.

Betrott ansikte använder kameran på framsidan för att hoppa över lösenordet om den känner igen ditt ansikte framför telefonen. Kroppskontakt-alternativet försöker känna av att du håller telefonen i handen eller har den i fickan. Så fort du lägger den ifrån dig låses den.

En del tillverkare gömmer alternativen för Smart Lock djupt i säkerhetsinställningarna, och på vissa enheter måste du ställa in Google Play Services som en ”betrodd agent” innan du kan använda funktionen.