Raumfelt Stereo L

Varje tillverkare med insikt har, eller kommer inom kort, lansera multiroom-lösning i en eller annan form. Vid sidan om trådlösa, batteridrivna högtalare och hörlurar i alla dess former är det just multiroom som det snackas om allra mest just nu. Sonos har fått äga området överraskande länge och har, framför allt med en fantastisk mjukvara, skaffat sig ett rejält försprång.

Då gäller det att sticka ut på något sätt – antingen via riktigt unika designlösningar (nåja, de måste kunna prestera någorlunda också) eller som i Raumfelds fall, som kan erbjuda lite kraftfullare pjäser utöver de i ”standardformatet”

Raumfelt Stereo L
Stereo L med och utan frontpanel.

Klassiskt utformade golvhögtalare

Raumfelds Stereo L är just det, ett par kraftfulla golvhögtalare som enbart med sin närvaro inger respekt och väcker nyfikenhet. Detaljarbetet är av hög klass och den matta lacken i vitt är snyggt kontrasterande mot det svarta skyddet för elementen och de borstade aluminiumdetaljerna.

De är trådlösa och självförsörjande i from av kraft med en Integrerad 400 watts förstärkare i den ena högtalaren, ”Master”, och som tillsammans med den andra, ”Slave”, bildar detta stereopar. Installationen är relativt enkel. Efter att laddat ned Raumfeld App, som finns för både Android och IOS, är det i stort sett bara följa instruktionerna i din smartphone och sedan är du igång.

Test: 7 bästa multiroom-högtalarna 2014

Vill du sedan lägga till fler högtalare till andra rum gör du bara om proceduren och du kan sedan döpa rummen till valfria namn för en bättre översikt. Det går givetvis även att köra ett så kallat ”partymode” och köra ljudet samtliga högtalare om så önskas.

Raumfelt Stereo L
Uppifrån och ner: Mellanregister, diskant, och dubbla baselement.

Imponerande ljud

Förutom att spela spelaupp ljud via aux, usb eller dlna och upnp kan du nyttja streamingtjänster som Tidal, Spotify och Napster eller kostnadsfria internetradiotjänsten Tuneln. Få tjänster kan tyckas, men fler lär tillkomma allt eftersom.

När vi spelar upp ljud från olika källor, både högupplöst och via Spotify, slås vi av det rena ljudet som levereras av dessa bjässar och det är med en otrolig träffsäkerhet som stereoljudet träffar oss. Närvaron är brutal och det är väldigt få justeringar som krävs i den tre stegade equalizern för att vi ska bli mer än nöjda.

Test: 10 trådlösa bluetooth-högtalare

Diskanten är riktigt luftig och detaljerad och mellanregistret är väl avvägt. Basen går djupt och levererar ett bra tryck i hela rummet, och volymresurserna räcker gott och väl till för att få en vräkningsanmälan från grannarna.

Raumfelt Stereo L app
Raumfelds app är enkel i sin uppbyggnad och inte direkt påkostad, men samtidigt användarvänlig och funktionell. Appen skulle vinna på ett par tre musiktjänster till, men de som finns funkar alldeles utmärkt.

M3 rekommenderarOmdöme

En multiroom-lösning är ett enkelt och numera relativt billigt sätt för att kunna skicka ljud till hemmets alla rum från en och samma applikation.

Begräsningen har allt som oftast varit resurser i kraft och prestanda, något som går att justera i form av en sub-bas för de lägre frekvenserna. I övrigt är vi hänvisade till olika slags bryggor som ger möjligheten att koppla på traditionella system för det där extra trycket i ljudet.

Raumfeld erbjuder alla dessa lösningar, plus ett komplett 3-vägs-systemen i form av dessa giganter. Visst kostar det en del, 15 000 kronor är ingen barnlek, men är plånboken stinn nu precis efter skatteåterbäringen kanske det kan vara läge. Ljudet kommer inte göra dig besviken.

Fakta: Raumfeld Stereo L

Tillverkare: Raumfeld, www.raumfeld.com
Frekvensåtergivning: 40–20 000 Hz.
Impedans: 4-8 ohm.
Känslighet: 88 dB.
Högtalarelement: 1,1 tums diskant, 5 tum mellanregister samt 2 st. 6,7 tums baselement.
Anslutningar: Analog RCA, usb 2, lan samt wifi (802.11b/g/n).
Storlek: 22 x 30 x 114,5 centimeter.
Vikt: 27,5 kilo.
Pris: 15 000 kronor.


Ljudet
Användarvänligt
Design


Klent med streamingtjänster
Dyr

Betyg 4 av 5