Det är mycket snack om virtual reality i spelvärlden för tillfället. Och experterna inom området är splittrade. En del drar sig inte för att kalla tekniken för en mindre revolution, andra menar att den kommer få svårt att slå igenom på bred front. Oavsett hur det blir lär vi åtminstone få en del svar inom kort, när de båda hajpade VR-enheterna HTC Vive och Oculus Rift har lanserats på marknaden.

Läs mer: Virtuell verklighet på rätt väg

Ett företag som redan har hunnit känna på området är Samsung. Deras Gear VR bygger på tekniken från Oculus, vilket inte minst framgår av att både hårdvaran och gränssnittet pryds med Oculus-loggor. När M3 tidigare i år testade Gear VR tillsammans med Galaxy Note 4 var vi försiktigt positiva. Vi tyckte visserligen att tekniken bakom var riktigt häftig, men utbudet av mjukvara var magert och upplösningen låg.

Gear_1

Mindre och lättare

När Gear VR nu släpps för Galaxy S6 är det mycket som känns igen, på gott och ont. Hårvaran är något mindre och lättare men det handlar fortfarande om ett stycke plast utan egen teknik, där du placerar din telefon i fronten och därefter hoppar direkt in i ett VR-gränssnitt. De enda förberedelserna du behöver göra är att registrera ett Oculus-konto, vilket du uppmanas göra när du använder Gear VR för första gången.

Läs även: Bästa vr-glasögon - för mobil, dator och PS4

Eftersom Galaxy S6 har samma typ av skärm som Galaxy Note 4 är känslan även den här gången som att stirra in i en tv-apparat från nittiotalet. Även om det går att rätta till skärpan kan vi inte blunda för varken suddigheten eller rutmönstret som dyker upp i bilden. Här ligger Gear VR en bra bit efter sina mer avancerade konkurrenter.

gear_3

Testet fortsätter på nästa sida.

Fakta

1. Omega Agent
Ett actionspel där du låter kontorsstolen agera jetpack och där det gäller att skjuta fiender, ta sig igenom checkpoints och flyga runt i största allmänhet. Riktigt underhållande i sina bästa stunder.

2. Herobound: Spirit Champion
En lite simplare variant av The Legend of Zelda där du styr en liten karaktär med hjälp av handkontrollen. Konceptet hade förmodligen fungerat lika bra utan VR men det är väldigt tjusigt att kunna se sig om i världen. Har inte minst flera imponerande 3d-effekter.

3. Battle for Avengers
Här snackar vi teknikdemo. Battlefor Avengers är inte mer än en kort (och inte särskilt interaktiv) film där du hamnar mitt i en strid mellan superhjältar och skurkar. Visar prov på hur nära vi kan komma med tekniken.