Testet börjar på föregående sida.
 

Styr med handkontroll

Däremot är det svårt att inte bli att bli imponerad av hur det fungerar. I likhet med Oculus Rift går det att se sig om i virtuella 360-gradersvärldar, med ett synfält på 96 grader. Bilden följer med minsta rörelse och det ger överlag en bra uppfattning om vad VR är och vad det kan innebära för inte minst spelbranschen.

Vill du göra mer än bara titta dig omkring, så går det att i en del appar ta hjälp av tryckplattan som är placerad på högersidan av Gear VR för att röra dig åt olika håll. Ett bättre alternativ är dock att använda en extern handkontroll. När vi testar tillsammans med handkontrollen till Playstation 4 fungerar det bra, även om en viss irriterande fördröjning mellan det att vi trycker på knapparna till att det händer något på skärmen förekommer.


gear_2

Fortfarande skralt utbud

I vår recension av Gear VR till Galaxy Note 4 var vi som sagt inte helt nöjda med apputbudet och tyvärr har det inte blivit mycket bättre sedan dess. Spelen som är särskilt framtagna för Gear VR påminner, med några få undantag, om hur mobilspelen såg ut för ett antal år sedan och kommer inte sällan med prislappar som inte alls motiverar det simpla innehållet.

Utöver spel finns det ett gäng med upplevelseappar som bland annat placerar oss i biofåtöljen, låter oss uppleva delar av en Coldplay-konsert eller tar oss till havets botten där vi kan betrakta diverse fiskar på nära håll. Gemensamt för i stort sett samtliga appar är att vi tröttnar efter en kort stund. 

Omdöme

Förutom suddigheten är det också det stora problemet med Gear VR – det känns helt enkelt mer som ett roligt tillbehör att leka runt med i någon halvtimme åt gången än som en seriös utmanare till VR-tronen. Förväntar du dig inte något annat lär Gear VR inte heller göra dig besviken. Upplevelsen är häftig nog att spendera ett par tusenlappar på om du sitter med en Galaxy S6 och utbudet lär dessutom bara bli bättre i takt med att fler utvecklare ansluter sig. 


Fakta Samsung Gear VR för Galaxy S6

Tillverkare/kontakt: Samsung
Systemkrav: Samsung Galaxy S6.
Synfält: 96 grader.
3d: Ja, stereoskopisk.
Kontroller: Touchpad, bakåtknapp, volymkontroll, fokusreglage.
Sensorer: Accelerator, gyro, kompass, närhetssensor.
Storlek (förutom spännen): 19,6 x 8,3 x 9,8 centimeter
Vikt: 420,4 gram.
Pris: Cirka 2 000 kronor.


Lätt att installera och använda.
Bra sensorer som följer dina huvudrörelser.
Bekväm.

Upplösningen lämnar en del att önska.
Tråkigt utbud av appar.
Du behöver ha extern handkontroll för att kunna röra dig.

Betyg 3 av 5

Fakta

1. Omega Agent
Ett actionspel där du låter kontorsstolen agera jetpack och där det gäller att skjuta fiender, ta sig igenom checkpoints och flyga runt i största allmänhet. Riktigt underhållande i sina bästa stunder.

2. Herobound: Spirit Champion
En lite simplare variant av The Legend of Zelda där du styr en liten karaktär med hjälp av handkontrollen. Konceptet hade förmodligen fungerat lika bra utan VR men det är väldigt tjusigt att kunna se sig om i världen. Har inte minst flera imponerande 3d-effekter.

3. Battle for Avengers
Här snackar vi teknikdemo. Battlefor Avengers är inte mer än en kort (och inte särskilt interaktiv) film där du hamnar mitt i en strid mellan superhjältar och skurkar. Visar prov på hur nära vi kan komma med tekniken.