Det var inte länge sedan 4k-tv visades upp som det senaste och häftigaste på mässor runt om i världen. Idag är upplösningen 3 860 x 2 160 pixlar nästintill standard om du köper ny smart-tv och undviker de billigaste modellerna.

Behöver du fler pixlar än vad full-hd har att erbjuda? Det beror på. Du kommer knappast att se någon skillnad när du tittar på tv eller film, inte ens om källmaterialet är i 4K. Om du inte sitter ett par decimeter från skärmen. Men om du vill se på stillbilder, eller koppla in datorn till tv:n, då blir de extra pixlarna genast till nytta. Och en sak är säker, utvecklingen kommer inte att gå tillbaka till full-hd, 4K är här för att stanna.

Panasonic TX-55CX670

Bäst bild men otydligt gränssnitt

panasonic tx-55cx670

Panasonic nya CX670-modell har ett listpris på 17 000 kronor men den går att hitta i butik för under 14 000 kronor. Det är en snygg och stabil apparat med fot och underkant i sobert silver och övriga delar av ramen i svart utförande. Så länge du inte har behov av scart- eller komponentvideoanslutning är tv:n enkel att montera på väggen, övriga kontaktera ansluts vertikalt (förutom den vinklade strömsladden).

Äntligen är apparna på plats
Vi har tidigare testat Firefox OS i den något dyrare Panasonicmodellen i CX750-serien, och konstaterade redan där att det är snyggt och tydligt. Sedan dess har det kommit en uppdatering och i testexemplaret fanns äntligen viktiga appar som Youtube på plats, väl fungerande.

Firefox OS flyter på hyfsat snabbt och bra, och det är enkelt att ”fästa” favoritappar, kanaler och webbsidor med ”stift” på din hemskärm. Men det märks samtidigt att en del bitar hänger kvar från äldre gränssnitt och vi får känslan av att vi hoppar mellan (minst) två helt olikdesignade menysystem. Lite rörigt helt enkelt, rent grafiskt, men inte störande i längden. Tv:n bjuder på en hel del inställningsmöjligheter och bra funktioner, men du har bara två bildlägen att välja mellan – Normal och Dynamisk. En annan sak som bantats bort jämfört med lite dyrare Panasonicapparater är Tv-mottagaren som inte är av twin tuner-typ, och som saknar stöd för DVB-S.

Fantastiska färger
Skärpan i bilden är helt fantastisk, och färåtergivningen likaså. Den nyaBästa köp bakgrundsbelysningen skall enligt tillverkaren ge större färgrymd än tidigare och naturfilmklippen såg makalöst levande ut på tv:n. Svärtan är också bra med tanke på vad den här tv:n kostar, och kontrastomfånget mer än väl godkänt. I standardläget är ”Intelligent Frame Creation” påslaget på max vilket du bör inaktivera, men i övrigt behövde vi inte justera bilden speciellt mycket utifrån standardläget innan vi var nöjda.

Omdöme
En mycket bra tv om bildkvalitet är det viktigaste för dig, och prislappen är helt rätt. Designen är ganska anonym och gränssnittet kan till en början vara något förvirrande, men de viktiga apparna och funktionerna finns här och fungerar mycket bra. 

Fakta: Panasonic TX-55CX670

Tillverkare: Panasonic, www.panasonic.se
Upplösning: 3 840 x 2 160 pixel.
Tv-typ: Edge Led.
Dlna: Ja.
Anslutningar ljud/bild: 3 st hdmi, komponent, scart, komposit, hörlursuttag, optisk s/pdif.
Nätverk: Ethernet & wifi.
Mottagare: Dvb-t/t2/c.
CI+: Ja, version 1.3.
Operativsystem: Firefox OS.
Ljudsystem: 2 x 10 W.
Energiklass: A.
Storlek (utan stativ): 113 x 69,5 x 20 cm.
Vikt: 18,5 kg.
Pris: 13 990 kronor.


Fantastisk bildkvalitet
Prislappen
Bra funktioner


Lite rörigt med olika gränssnitt
Tv-tunern

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

LG 55UF772V

Mycket tv för pengarna

lg 55uf772v

Först var vi lite osäkra om vi hade fått in rätt tv eller inte. Vi är helt enkelt inte vara vid att instegsmodellerna är så här snygga och LG har verkligen lyckats med sin nya UF772V-serie. Till och med foten är snygg, och dessutom stadig. Den tunna ytterkanten lurar våra ögon och tv:n ser helt klart tunnar eut än sina 6 centimeter på det tjockaste stället.

WebOS flyter på
Smart-tv-systemet i LG:s apparat är WebOS version 2.0, ett operativsystem vi tidigare hyllat för smidigt handhavande. I budgetmodeller är vi vana vid att det går lite trögt i menyerna, men så är inte fallet med den här tv:n. En quadqoreprocessor ser till att det flyter på riktigt bra när vi bläddrar mellan de olika flikarna och apparna i gränssnittet. Och här finns bland annat Spotify, Netflix, Viaplay och SF Anytime.

Den medföljande fjärrkontrollen kan användas på två sätt, antingen med klassisk knapptryckarnavigering eller i gyroläge där du styr en muspekare på tv:n. Det här har länge varit LG:s paradgren på tv-sidan och det är ett väldigt smidigt sätt att navigera runt i appar.

Kräver bildjustering
Tv:n ger riktigt skarp och ljusstark bild, men flertalet av de förinställda bildlägena är helt oanvändbara om du vill ha en något så när verklighetstrogen bild. I standardläget interpolerar tv:n in extrabilder och färgerna är helt off i både sportläget och inställningen för ljusstark omgivning. I menyn kan du korrigera ett gäng mer eller mindre pedagogiskt angivna bildparametrar som ”Superupplösning” och ”önskad färg” på gräs, himmel och hud (i form av siffervärden). Som tur är finns även 2 st ISF-lägen vilket öppnar upp ett antal nya och bättre inställningsmöjligheter för att finjustera färgerna.

Färgåtergivningen i tv:n är riktigt bra, och när vi tittar på 4k-innehåll frånM3 rekommenderar Youtube och från usb-minne blir bilden extremt skarp Men vi saknar lite svärta vilket i sin tur gör att bilden inte blir så kontrastrik som vi önskar. Det här är utan tvekan tv:ns svagaste punkt, men å andra sidan inte konstigt med tanke på prislappen.

Omdöme
En riktigt bra och användarvänlig smart-tv med mycket funktioner. Kontrasten i bilden är inte på topp men i övrigt ger den väldigt mycket för pengarna.

Fakta: LG 55UF772V

Tillverkare: LG, www.lg.com/se
Upplösning: 3 840 x 2 160 pixel.
Tv-typ: Edge Led.
Dlna: Ja.
Anslutningar ljud/bild: 3 st hdmi, komponent, scart, komposit, hörlursuttag, optisk s/pdif.
Nätverk: Ethernet & wifi.
Mottagare: Dvb-c/t2/s2.
CI+: Ja, version 1.3.
Operativsystem: Webos.
Ljudsystem: 2.1.
Energiklass: A+.
Storlek (utan stativ): 124 x 72 x 6 cm.
Vikt:  17,8 kg.
Pris: 12 995 kronor.


Snygg och gedigen
Bra funktioner
WebOS!

Svärtan och kontrasten
Dåliga förinställda bildlägen

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning