Samsung UE55JU6515U

Kurvig men långsam

samsung ue55ju6515u

Samsung brukar sopa banan med konkurrenterna när det gäller smart-tv-funktioner samtidigt som deras apparater brukar hålla genomgående hög klass bildmässigt, men hur står sig deras nya budgetmodell jämfört med alternativen från LG och Panasonic? Designmässigt är det inget snack om saken, deras nya kurviga 6515-serie är snygg.

Insidan som räknas
Väl igång möts vi av en kort guide med den sedvanliga musiktrudelutten (där du inte kan stänga av eller sänka ljudet). Tv:n hittar snabbt vårt nätverk och efter att ha godkänt alla tillverkarens villkort med två knapptryckningar kunde vi börja utforska det nya uppdaterade Smart Hub-gränssnittet. Och det är med blandade känslor vi zappar runt bland appar och funktioner.

Det medföljer två fjärrkontroller till tv:n. En klassisk (och ganska plastig) knappfjärr, och en Smart hub-anpassad fjärr som blir gyrokontroll när du lägger tummen på ”pointer”-knappen. Smart! Problemet är att responsen från fjärrarna är trög i flera lägen, vilket gör att vi ofta trycker flera gånger innan vi hinner lära oss att vi måste vänta på Samsung-tv:n. Det här är oerhört frustrerande i längden.

Massor av bra appar
Väl inne i själva Smart hub-menyerna ser vi att Samsung fortfarande leder appligan. Här finns en hel del nyttiga tjänster, spel och verktyg att använda, till exempel Plejmo, Netflix, Cmore och Viaplay. Tyvärr fanns inte HBO med vid testtillfället. Och att söka i applistan var oerhört segt, här snackar vi 3-4 sekunder från att vi trycker en bokstav tills att tv:n reagerar. Förhoppningsvis löser Samsung det här i någon kommande uppdatering.

Hur är då tv:n rent bildmässigt? Curved-konceptet i sig är spännande, och ger en viss omslutande känsla. Men i 55-tumsklassen tycker vi inte att effekten är jättestor om du sitter tre-fyra meter från tv:n. Vi stör oss lite på att ljusstyrkan inte var lika bra ute i hörnen på bilden som i mitten, men skärpan och färgerna är väldigt bra med optimalt källmaterial. Svärtan är ungefär i klass med vad LG:s apparat uppvisar, och färgerna någonstans mellan LG:s och Panasonics apparater. Bilden är imponerande, men inte lika vass som på Panasonics modell, framför allt när det gäller rörelseskärpa och just färgmättnad.

Omdöme
Samsungs tv ger mycket bra bild, och den har ett imponerande apputbud. Men det tröga gränssnittet sänker helhetsintrycket och bilden håller inte samma klass som Panasonics apparat. Dessutom är den dyrare än konkurrenternas modeller vid testtillfället.

Fakta: Samsung UE55JU6515U

Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Upplösning: 3 840 x 2 160 pixel.
Tv-typ: Direct-led, Curved.
Dlna: Ja.
Anslutningar ljud/bild: 4 st hdmi, komponent, scart, komposit, hörlursuttag, optisk s/pdif.
Nätverk: Ethernet & wifi.
Mottagare: Dvb-c/t2/s2.
CI+: Ja, version 1.3.
Operativsystem: Samsung smart-tv.
Ljudsystem: 2 x 10 W.
Energiklass: A+.
Storlek (utan stativ): 124 x 11 x 72 cm.
Vikt: 16,2 kg.
Pris: 16 990 kronor.


Apputbudet
Designen
Smart hub-fjärren

Segt gränsnsitt
Ojämn ljusstyrka
Förhållandevis dyr

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning