I kameravärlden vimlar det av förvirrande ord och uttryck. Ett exempel är begreppet superzoom – som ibland syftar på zoomobjektiv med stort zoomomfång till systemkameror, men också ofta syftar på ett par kategorier av kompaktkameror.

Säger du enbart "superzoom" tänker de flesta på det som också kallas bridge-kameror. Det här är den tyngsta klassen av kompaktkameror som numera ofta har mer än 50 gånger zoomomfång och där formatet inte alltid känns speciellt kompakt.

Går ner i fickan trots enorm zoom

Panasonic TZ70 tillhör snarare kategorin kompakt superzoom eller långzoom. Det här är kameror som är små nog att faktiskt gå ned i en ficka, men som ändå har 20 eller 30 gångers zoomomfång. För många är det här den perfekta kompromissen mellan storlek och prestanda.

Tack vare zoomen ger de någonting tydligt extra jämfört med att bara använda telefonen. Panasonic har länge varit framgångsrika i det här segmentet, föregångaren TZ60 sålde bra och fick bra recensioner liksom många av sina föregångare i sin tur.

Panasonic TZ70
TZ70 finns i två utföranden. Det klassiskt metalliska, eller denna svarta.

Både sökare och skärm

TZ70 har ett zoomobjektiv som är nästan helt infällt när kameran är inaktiv, men som fälls ut när du startar kameran. Det har 30 gångers zoomomfång, motsvarande 24-720 mm brännvidd hos en småbildskamera. Från kraftig vidvinkel till rejält teleobjektiv alltså.

Stabiliseringen sitter i objektivet och är femaxlig, alltså avancerad. Kameran har en 1/2,3-tumssensor på 12 megapixel. Ovanligt nog bland kompaktkameror har TZ70 en sökare, elektronisk, och en tretums fast bildskärm.

Blixen är inbyggd, likaså mikrofonen, medan ingång för extern mikrofon saknas. TZ70 har wifi med nfc för enklare anslutning. Kameran har en hyfsat snabb serietagning på 10 bilder per sekund.

Precis lagom stor

Så långt specifikationerna, det viktiga är ändå hur kameran fungerar i praktiken. Vi börjar med att notera att TZ70 inte är en superslimmad kompaktkamera. Den är faktiskt några millimeter större och några gram tyngre än till exempel systemkameran Nikon 1 J5 som vi nyligen testade. Men då ingår förstås objektivet i de siffrorna, vilket inte gäller systemkameran. Den viktiga skillnaden mot små kompakta systemkameror är att när objektivet inte används blir TZ70 ett platt litet paket som enkelt glider ned i en byxficka.

Panasonic har helt enkelt hittat en bra balanspunkt mellan att kameran är tillräckligt stor och greppvänlig under fotografering samtidigt som den är platt och kompakt när den inte används. Just det här är troligen en av de viktigaste skälen att den här typen av kameror är så omtyckta.

Missa inte: Så blev en klumpig kompakt en lyckad systemkamera

Greppet hos TZ70 är trevligt, kameran ligger bra i handen, den känns lätt och även om sökaren är liten och trång är den en stor hjälp när du fotograferar rörliga motiv eller när solljuset är starkt.

Panasonic TZ70
Zoomobjektivet kan bli riktigt långt, men dras nästan helt in i kameran när den stängs av.

Bra autofokus, sämre manuell

Kameran startar hyfsat snabbt, det här är en av de saker som förbättrats tydligt de senaste åren med snabbare processorer. Zoomning är inte blixtsnabb, men okej. Här är det en balansgång mellan att ha snabb men ryckig zoom som funkar bra under stillbildstagning och mjuk men lite långsam zoom som fungerar bra under videofilmning. Autofokus efter zoomning är bra, men inte bland de snabbaste.

Autofokus när du inte ändrar brännvidd är riktigt rapp och bra, den blir lite långsammare i svagt ljus, men fortfarande helt ok. Manuell fokus fungerar däremot knappt alls, den är för bökig att använda. Kopplingen mellan ringen och vilket fokus du får är mycket oklar. Du får snurra mycket hit och dit innan du mest av en slump ibland råkar träffa fokus. Men objektivet har bra närgräns i makroläget, du kan ta rejäla närbilder på insekter eller växter.

En hanteringsmiss är blixtens placering, det är mycket lätt hänt att hålla för den helt eller delvis vilket kan ge blixtbilder där bara halva bilden är ljus. Men positivt med två programmerbara funktionsknappar, där du själv väljer vilken funktion som knappen skall styra. Ett stort plus för ringen runt objektivet, vi använde den för att styra exponeringskompensation, men du kan själv välja vilken funktion den påverkar.

Smart exponering

Bildkvaliteten är bra i den här klassen av kamera. TZ70 har trots allt en ganska liten sensor och det gör att dynamiken eller egenskaperna i svagt ljus inte blir som hos kameror med större sensorer. Men sådana kameror blir ofrånkomligt mycket större och klumpigare om de skall ha en hyfsat zoomomfång.

Missa inte: Kameran för verkliga tekniknördar

TZ70 har fortfarande en mycket större sensor än majoriteten av mobilkameror, det ihop med zoomen gör att den lätt spöar en standardtelefon sett till bildkvalitet. Vill du ha bra bildkvalitet bör du hålla dig till max iso 800, eller i nödfall 1600. Men inte högre. Avancerade användare kan fotografera i råformat och då själva styra mer hur kameran bilderna blir. Men även när du kör vanliga jpeg-bilder exponerar kameran smart, även om vi tycker den ibland kunde prioritera lite kortare slutartider och exponera lite mörkare.

Vid videofilmning beskärs bilden en aning, så zoomomfånget motsvarar då ungefär 28-840 mm. Videokvaliteten är som vanligt hos Panasonic mycket bra. Samma gäller appen du använder i mobiler eller surfplattor när du vill jobba med kameran via wifi. Den är lite rörig, men funktionsrik.

Panasonic TZ70 bildexempel
Det är bland annat vid sådana här motiv som kameror som Panasonic TZ70 spöar en mobilkamera rejält. Med mobilen hade flodhästen mest bara blivit en liten avlång prick någonstans mitt i bilden. Men tack vare det enorma zoomomfånget hos TZ70 kan du komma hyfsat nära. Motsvarande bildvinkel med en vanlig systemkamera hade krävt ett objektiv på ett par kilo eller uppåt. Så här i starkt ljus blir bildkvaliteten hos TZ70 riktigt bra, även om vi noterar en aning rörelseoskärpa på huvudet, kameran kunde gärna välja lite kortare tider i bra ljus. Foto: Tommy Hellström
Panasonic TZ70 bildexempel
Ett annat exempel på flexibiliteten med en långzoomkamera: Här är det max vidvinkel som gäller och du får med lite förgrund som ramar in de mäktiga Victoria-fallen. Även här får majoriteten av mobilkameror stryk, både med bildvinkel och med förmågan att samtidigt få med skuggor och ljusa partier i bilden. Med ett sådant här motiv kan du sakna en systemkamera och den ännu bättre dynamiken hos en stor sensor. Men då hade förstås vikten sprungit sisådär tiodubblats. Foto: Tommy Hellström
Panasonic TZ70 exempelbild
Här märks svagheterna med en liten sensor och ett ljussvagt objektiv. Känsligheten har hamnat på iso 1000 vilket ger en hel del brus, men i det svaga skymningsljuset blir slutartiden ganska lång, 1/80 sekund, vilket ger en del rörelseoskärpa eftersom elefanterna inte står still. Foto: Tommy Hellström

Omdöme

M3 rekommenderarSom sammanfattning är TZ70 helt enkelt en riktigt bra kompromiss mellan vikt, storlek och bildkvalitet för rese- eller semesterfoto. Den ger påtagligt bättre bilder än en mobiltelefon, i synnerhet när motiven är en bit bort. Detta utan att vara vare sig tung eller otymplig. Den ger självklart inte riktigt samma bildkvalitet som systemkameror med flera gånger större sensorer, men är i gengäld mycket lättare och smidigare att ha med sig. TZ70 ger bra video och den är enkel att koppla ihop med en mobil eller surfplatta.

Panasonic TZ70 är en mycket bra rese- och semesterkamera. Den är liten nog att gå ned i en ficka, lätt nog att alltid kunna vara med och har ett enormt zoomomfång med både rejäl vidvinkel och kraftigt tele. Närgränsen är bra, kameran har riktigt hyfsat serietagning och autofokusen är snabb i bra ljus. Generellt fungerar kameran bra så länge ljuset är bra. Vi gillar hanteringen, i synnerhet sökaren och inställningsringen runt objektivet.

Fakta Panasonic TZ70

Tillverkare: Panasonic
Sensor: 12 megapixel, 1/2,3-tum (4,55 x 6,17 mm)
Skärm: 3 tum (1 040 000 punkter)
Sökare: Elektronisk, 1 116 000 punkter, visar 100 %
Stabilisering: Optisk, femaxlig
Serietagning: 10 bilder/sek
Inbyggd blixt/mikrofoningång: Ja/nej
Video: 1920 x 1080 i 30/60p
Minne: Sd-kort
In/utgångar: Usb, mikro-hdmi, wifi med nfc
Storlek: 11,1 x 6,5 x 3,4 cm
Batterikapacitet: 300 bilder
Vikt: 243 gram med batteri
Pris: 4 000 kronor


Bra bildkvalitet
Härligt zoomomfång
Kompakt och lätt
Wifi med nfc
Bra serietagning
Bra närgräns

Inte så bra bildkvalitet i svagt ljus
Lätt att skymma blixten av misstag
Dålig manuell fokus

Betyg 8 av 10

Panasonic Lumix DMC-TZ70 Pris vid test: 3920 kr.

Bästa pris just nu: 2788 kr