ModernCombat

15. Modern Combat 5: Blackout

Pris: Gratis, Genre: Action

Utvecklaren Gameloft har gjort sig känd för att ta storsäljande koncept och anpassa dem till mobiltelefoner, med blandat resultat. Modern Combat-serien är deras tolkning av Call of Duty, och bjuder på både explosiva strider och möjlighet att spela online. Samtliga delar i serien är snygga, välproducerade och underhållande. Ska du bara köpa en del är Modern Combat 5: Blackout det bästa alternativet.


Pocketsoccer

14. Pocket Leauge Story 2

Pris: Gratis, Genre: Strategi

Går du igång på simpla strategiupplägg förpackade i supergullig pixelgrafik bör du slå ett öga på Kairo Softs katalog. Utvecklaren har sedan det lysande Game Dev Story hittat sin mall och framgångsrikt finslipat den för varje nytt spel. I Pocket Leauge Story 2 gäller det att sätta samma bästa möjliga fotbollslag, locka till sig sponsorer och så småningom utmana andra lag. Det bästa med Pocket Leauge Story 2 är att det passar alla – för även om du inte gillar sport kommer du charmas av detta.


Angry Birds

13. Angry Birds Star Wars 

Pris: Gratis, Genre: Pussel

Det finns en hel armada av Angry Birds-spel på Google Play men frågan är om inte Angry Birds Star Wars är det bästa. Som titeln antyder handlar det om arga fåglar i Star Wars-skrud, där grisarna har på sig Darth Vader-masker och där fågelvarianter av bland annat Han Solo är tillgängliga. Produktplacering å ena sidan – Rovio är mästare på att designa spel som alla förstår efter bara några sekunder.

12. Super Stickman Golf 2

Pris: Gratis, Genre: Sport

Det är egentligen orättvist att klassa Super Stickman Golf som ett sportspel. För trots titeln kan det lika gärna ses som ett pusselspel, eller för den delen en plattformstitel. Golfbanorna är nämligen så långt ifrån verkligheten du kan komma och bjuder på rörliga hinder, sadistiskt utplacerade greener och upp och ner-vända sandbunkrar.


Hexagon

11. Super Hexagon

Pris: 21 kronor, Genre: Action

Google Play saknar inte direkt actionspel, däremot är det klurigare att hitta unika sådana. Super Hexagon är ett läckert designat spel där det handlar om att ta sig levande ut från en snurrande hexagon i takt med dunkande bitpop-toner. Super Hexagon skiljer sig från de flesta av konkurrenterna på framför allt en punkt: det är svinsvårt. Klarar du dig längre än någon minut bör du få en guldstjärna. 

Sonic

10. Sonic Dash

Pris: Gratis, Genre: Endless runner

En gång i tiden kunde Segas maskot Sonic hålla jämna steg med Super Mario Bros-serien. Den tiden är förbi men en del spring kvar i benen har fortfarande del ilsnabbe igelkotten. I Sonic Dash gäller det att ta sig så långt som möjligt samtidigt som du samlar in guldringar och undviker fiender. Sonic-känslan är närvarande, även om konceptet inte är lika varierat som på den gamla goda tiden.

Simpson

9. Sim City Build It

Pris: Gratis, Genre: Strategi

Klassiska Sim City känner ju de flesta igen. Den här mobilversionen är kanske inte lika superavancerad som sina pc-förlagor, men fungerar faktiskt riktigt bra ändå. Här kan du byta resurser med dina vänner, spana in deras stad och försöka bräcka dem i skrytbyggen.


Tiny Thief

8. Pokemon Shuffle

Pris: Gratis, Genre: Pussel

Candy Crush-spelen har ju som bekant tagit över mobilvärlden de senaste åren. Vissa är riktigt välgjorda, medan andra är mindre inspirerande. Till den förstnämnda kategorin kan vi placera Pokemon Shuffle, där du kort och gott ska para ihop Pokemons med varandra för att ta dig vidare. Charmigt, mysigt och snyggt.


Rymdkapsel

7. Rymdkapsel

Pris: 39 kronor, Genre: Strategi

Svenskutvecklade Rymdkapsel kan beskrivas som ett strategispel utan några krusiduller. Istället för att ägna dig åt resurshantering och strider handlar allt om att utforska rymden och bygga en så bra rymdstation som möjligt. Efter ett tag blir det så klart mer avancerat än så, men Rymdkapsel gör ett bra jobb att hålla sig till grunden utan att sväva iväg för mycket. Dessutom kommer det förpackat med en simpel och retrodoftande grafik.


Cut the Rope

6. Cut the Rope: Time Travel

Pris: Gratis, Genre: Pussel

Om det är pusselspel du är ute efter till din mobiltelefon är det svårt att inte rekommendera Cut the Rope-serien. Här gäller det att skära sönder rep för att mata den hungriga figuren Omnom. Konceptet låter enkelt men om du ska nå högsta poäng och se samtliga nivåer behöver du tänka till rejält. Samtliga delar i den här serien är riktigt bra, men det är i Time Travel de allra bästa pusslen hittas.

terraria

5. Terraria

Pris: 55 kronor, Genre: Pussel

Det var bara en tidsfråga innan Minecraft skulle få en hel uppsjö av kloner. Terraria är den klart bästa, och klarar faktiskt av att hålla jämna steg med sin svenska förebild. Grafiskt är det supercharmigt, med sin väldesignade pixelgrafik – och spelmekaniken är minst lika beroendeframkallande.


minecraft

4. Minecraft: Pocket Edition

Pris: 69 kronor, Genre: Pussel

Minecraft behöver knappast någon närmare presentation. Mojangs dundersuccé finns till i stort sett samtliga stora format, och älskas över hela världen. Mobilvarianten är inte lika avancerad som pc-diton, men klarar ändå av att stå på egna ben. Här handlar det om att bygga sina egna världar, leta resurser och planera tiden så effektivt som möjligt.


80days

3. 80 Days

Pris: 35 kronor, Genre: Äventyr

Välskrivna äventyr växer dessvärre inte på träd när det kommer till mobilspel, men nog finns det ett fåtal sådana att hitta på Google Play. 80 Days är baserad på en bokförlaga, och berättar historien om en upptäcktsresande och hans trogne betjänt. Här gäller det att ta sig till så många platser som möjligt under 80 dagar, vilket snabbt visar sig vara lättare sagt än gjort.


monumental valley

2. Monument Valley

Pris: 40 kronor, Genre: Pussel

Smarta pusselspel passar givetvis perfekt på mobiltelefonen. Monumental Valley är ett av de allra bästa, och lyckas inte bara bjuda på kluriga banor utan även på en fantastisk grafik. Kanske det snyggaste spelet du kan spela på din Android-mobil.Hearthstone

1. Hearthstone: Heroes of Warcraft

Pris: Gratis, Genre: Kortspel

Spelutvecklaren Blizzard är en garant för grymma spel, och genom åren har de producerat mängder av klassiker. Deras Hearthstone har blivit något av ett fenomen, särskild på mobilplattformar där konceptet passar perfekt. Kortfattat fungerar det som ett slags kortspel, där du duellerar mot andra spelare över nätet. Lätt att komma in i men omöjligt att lägga ifrån sig.