4k-tv har dykt rejält i pris på senare tid, i alla fall i segmentet "billigt men bra". Vi testade nyligen tre skarpa och högupplösta modeller från Samsung, Panasonic och LG till riktigt bra pris. Tyvärr hann inte den fjärde tv-jätten Sony med att ställa upp med en tv i det testet. Men nu har vi fått in en riktigt intressant modell, nya KD-55X8505C. 

Den har en prislapp som är lite högre än de tre vi nyss testade, men är med priset på strax under 19 000 fortfarande i ungefär samma halvbudget-klass. Det är inte billigt för en 55-tummare med 4k, men det finns också betydligt dyrare modeller.

Diskret design

KD-55X8505C, eller Bravia X85 C som det också står på förpackningen, har en ovanligt slimmad och diskret design för att vara en Sony-tv. Vi är vana vid deras massiva pjäser med breda marginaler och stora högtalarelement. Här är det mer återhållsam design som gäller med en tunn metallram runt om och en lika tunn fot.

Den är lite svajig där den står, men stadig nog så länge du inte har röjiga små barn eller busiga husdjur i hemmet som kan komma åt den. Då kanske det är smartare att hänga den på väggen, vilket också funkar utmärkt.

Sony Bravia X85 C
Slimmad, diskret, och aningen svajig. Ingen av de tre egenskaperna är vi vana vid att förknippa med en Sony-tv.

Baktill hittar vi fyra hdmi 1.4-portar varav en stödjer mhl. Här sitter också nätverksport, usb 3- och usb 2-port, gamla hederliga analoga videoingångarna komponent, komposit och scart, antenningång och slutligen analog och digital ljudutgång.

Inga överraskningar här med andra ord och vi hade hoppats på hdmi 2.0 och displayport, men riktigt där är väl inte lite billigare uhd-tv ännu.

Övertygande uppskalning

Bildmässigt är det här inte Sonys toppmodell, men den håller god klass och levererar vad vi förväntar oss utifrån nivån på prislappen.

Vi upptäcker inga stora förändringar jämfört med förra års modell av X85 utan Android, vi får samma bildkvalitet vid uppspelning av 4k-film. Standardinställningen har lite blaskig svärta, men det är lätt att justera manuellt och Sonys Triluminos-skärmar har länge hållit god klass.

Det märks dock att det här är en tv i lite enklare prisklass, och vi bjuds inte på extra dynamik som i de dyrare modeller från Samsungs och LG vi testade tidigare i våras.

En sak som däremot imponerar är bildprocessorn X1 som med Sonys Xreality-mjukvara gör ett övertygande jobb med uppskalning, speciellt från 1080p och 1440p upp till 2160p, det vill säga 4k uhd.

Att skala upp 720p eller lägre bildkvalitet till 4k är alltid lite vanskligt, och vi tycker att Sony ”smetar ut” bilden lite väl mycket i sin iver att få bort pixligheten.

Ljudet är rent och detaljerat men tunt. Du kan definitivt behöva investera i en soundbar eller en separat kompletterande subwoofer för att få den rätta bio- eller spelkänslan.

Sony Bravia X85 C fjärrkontroller
Pekplattefjärren är bekväm att hålla i men underutnyttjad. Du använder den egentligen aldrig som musplatta utan som navigeringskors med svepningar istället för pilknappar.

Fjärrkontroll med Netflixknapp

Sony skickar med två fjärrkontroller. En vanlig med allt vi förväntar oss av en fjärr. Den har dessutom en separat Netflixknapp, och Netflix är en av få mediatjänster som kommer förinstallerad.

Den andra fjärrkontrollen har inte genväg till Netflix, den har faktiskt inte så många knappar överhuvudtaget. Det är en pekplatta som främst används för svepgester. Både för att navigera i gränssnittet (Istället för att trycka på till exempel högerknappen i ett navigationskryss så sveper du till höger) och med specialmenyer som dyker upp om du sveper in ifrån ovan eller underkanten.

Tyvärr verkar det som om Sony bara utnyttjar pekplattan till att svepa i fyra riktningar. Menyerna har inte musmarkör och vi hittar inga appar som stödjer det.

Lättnavigerat men begränsat i gränssnittet

Det här är den andra tv:n vi testat som kör Android. Philips erbjöd en något rörig upplevelse med en version av surfplatte-Android anpassad för tv-formatet och dessutom med en mix av Android-appar från Google Play och Philips molnbaserade egna appar.

Sony har istället valt att köra samma system som i Googles egna Nexus Player, det dedikerade operativsystemet Android TV. Det har samma kärna som Android 5.1, men med ett eget gränssnitt och egna funktioner. Det här är en mycket mer städad och lättnavigerad men också mycket mer begränsad upplevelse än i Philips tv.

Sony Bravia X85 C Android TV
Sony kör Android-tv-gränssnittet rakt av med en handfull extra appar och egna menyer för tv-specifika saker. Rent och snyggt, men än så länge med allvarlig brist på bra lokala appar.

Urvalet av vilka appar du kan ladda hem är betydligt mindre. Vi hittar ingen webbläsare förutom ett par udda varianter som inte riktigt fungerar. Opera är utlovat, men kommer först senare i sommar, liksom möjligheten till hårddiskinspelning till usb. Vi hittar inga svenska mediatjänster, inget Spotify, inga nyttoappar eller kontorsprogrammen vi kunde köra på Philips tv.

Sonys egen musiktjänst och Google Play Music är dock förinstallerade och fungerar bra. Och med Android får du tillgång till massor av bra spel och kul småappar du kan tanka hem – tillsammans med ännu fler riktigt dåliga.

Var är bästa tjänsterna?

Det känns lite trist att Sony inte erbjuder funktionalitet vid släpp och inte har sett till att det finns bra lokaliserade medietjänster. En bra svensk hyrvideoapp som SF Anytime eller Plejmo hade varit väldigt välkommet. Det vi har nu är Netflix, som ju är bra men har begränsat utbud av nya filmer, och Google Play Video som fortfarande ligger efter de bättre svenska tjänsterna i funktion och utbud. Det här löste Philips med ett eget lager av kompletterande molntjänster integrerade som vanliga appar. Men Sony göre sig icke besvär.

Kanske är tanken att du ska komma åt dem via din telefon eller surfplatta istället, för liksom Nexus Player så har tv:n inbyggd Chromecast-funktion (eller Google Cast som det numera heter). Är du på samma nätverk som tv:n så är det bara att klicka på Cast-symbolen på din Android-enhet eller i Chrome på datorn och börja strömma.

Andra positiva saker är enkelt stöd för skärmspegling från Android-telefoner och plattor, och en riktigt smidig röstsökningsfunktion som ger sökningar i ett gäng olika appar (Youtube, tv-guiden med mera).

Omdöme

Bildkvaliteten i KD-55X8505C är bra men inte exceptionell, samma sak kan sägas om ljudet, men tv:n är trevlig att titta på och praktiskt utformad. Sony gör inte mycket funktionsmässigt med sin Android-tv, utan låter Google göra det mesta av jobbet. Det är både bra och dåligt. Bra då det är väldigt enkelt att använda och funktioner som Google Cast och Google egna Play-tjänster fungerar klockrent. Grundläggande tv-funktioner som val av bildkälla, bild- och ljusinställningar med mera är också exceptionellt väl integrerade.

Det som drar ner betyget ett par snäpp är fjärrkontrollen som inte alls håller samma klass som pekdonen konkurrenterna Samsung och LG levererar. Flera tjänster och funktioner som vi är vana vid i smart-tv-apparater finns inte här. De kanske kommer med tiden, men borde i ärlighetens namn varit på plats vid lansering.

Fakta Sony Bravia X85 C 55 tum (KD-55X8505C)

Tillverkare: Sony
Funktion: Smart-tv
Skärmstorlek: 55 tum va, 4k uhd 3840x2160 bildpunkter
Belysningsteknik: Kantmonterad led
Tv-mottagare: Analog, DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2
Stöd för ci-modul: Ci+
Ljud: 2 x 10 W
Operativsystem: Android TV (Android 5.0)
Effektförbrukning: 0,5 W standby, ca 200 W i drift
Storlek: 213,5 x 22 x 75,5 cm
Pris: 19 000 kr


Bra uppskalning
Snyggt, lättnavigerat gränssnitt
Inbyggd Google Cast
Bra utbud av spel

Mediokra fjärrkontroller
Brist på bra mediaappar
Lite dyrare än likvärdiga konkurrenter

Betyg 4 av 5