Om det senaste årtiondets facit ska vara något att gå efter så är varannan ny Windows-version en flopp och varannan en succé. Då räknar vi inte Windows 8.1 som en egen version, utan mer som ett sätt för Microsoft att blidka de mest frustrerade Windows 8-användarna.

Och trots namnet är alltså Windows 10 uppföljaren till Windows 8/8.1. Var Windows 9 blev av vill vi inte spekulera om, men vi kan inte undgå att undra om det inte finns ett mörkt källarvalv någonstans på Microsoft-komplexet i Redmond där ett första horribelt försök att ersätta Windows 8 är inspärrat, fastkedjat och bortglömt.

Windows 10
Startmenyn må vara tillbaka, men för de som av någon outgrundlig anledning vill ha Windows 8:s startskärm istället går den också att aktivera.

Små kompatibilitetsproblem

Vi testade den automatiska uppgraderingen till Windows 10 på två datorer, dels en snabb stationär pc med Windows 8.1 Pro, dels en äldre notebook med Windows 7 Home Premium. I bägge fallen gick uppgraderingen relativt snabbt och smidigt. Men slutresultatet var tyvärr inte hundraprocentigt. I bägge fallen visade det sig att enskilda drivrutiner och program för ljudkort inte fanns klara för Windows 10. På den stationära innebar det att vi inte fick ljud alls, tills vi bytte från vårt externa ljudkort till det betydligt sämre på moderkortet. På den bärbara fick vi avinstallera ett program som skötte Dolby surround-effekter.

Däremot stötte vi inte på några andra program med kompatibilitetsproblem, trots att vi kör rätt så udda och en hel del gamla appar, spel och så vidare på datorerna. Vi kan givetvis inte garantera att det inte finns en del gamla program som slutar fungera, så är det alltid med en ny version av ett operativsystem. Men vad vi sett hittills verkar lovande. Du som är orolig för att uppgradera kan vara lugn, visar det sig att du får problem som de vi fick så har Windows 10 en funktion som direkt återställer till den Windows-version du hade innan. Då kan du vänta in att det kommer Windows 10-drivrutiner till din hårdvara eller uppdaterade program innan du försöker igen.

Prestandamässigt kan vi inte se någon nämnvärd skillnad före eller efter uppgraderingen, förutom att uppstartstiden blev några sekunder snabbare i datorn som körde Windows 7. Benchmarktester med PC Mark och Cinebench ger oss inga skillnader som inte faller inom felmarginalen för enskilda mätningar. Vi har ännu inte haft möjlighet att testa vad Direct X 12 går för, vi antar att det kan innebära en påtaglig fördel för nya spel. Hur det är med den saken får vi återkomma till när det finns mer hårdvara och mjukvara som kan utnyttja tekniken.

Inställningsmenyer
Mycket av Windows 8:s förvirrande egenheter har rättats till, men inte alla. Vi har till exempel både en inställningsmeny och en kontrollpanel. Borde inte de slås ihop?

Tradition med nya funktioner

Det har skrivits spaltmetrar redan om nya gränssnittet och funktionerna i Windows 10, och alla som varit nyfikna har kunnat installera förhandsversioner under våren och sommaren. I det här testet går vi därför inte in på alla de mest uppenbara sakerna. Ja, Windows har fått tillbaka startmenyn, en hybrid av gamla Windows 7-menyn och en komprimerad version av startskärmen i Windows 8. Och ja, den som kör med traditionell mus och tangentbord slipper de flesta pekskärmsanpassade egenheter som gjorde Windows 8 frustrerande för många användare.

Det är givetvis välkommet, och i de allra flesta fall lever nygamla gränssnittet upp till förväntningarna. De som uppgraderar från Windows 8 känner igen sig i formspråket och den spartanska, fyrkantiga stilen, och de som uppgraderar från Windows 7, eller för den delen går direkt från Windows XP, lär inte bli överdrivet förvirrade.

Windows 10 meny
Upplägget på Tiles i Startmenyn är inte så praktiskt som standard.

Det finns en Startknapp i hörnet, och en utfälld meny. Till höger hittar vi en list med standardlänkar, Utforskaren, inställningar, avstängning, ditt konto och dina senaste och mest använda appar och platser. Här går det att göra en del inställningar av vad som ska visas, men det är rätt så begränsat. En uppenbar skillnad för dig som kommer från Windows 7 är att det inte finns någon sökruta i menyn. Den har en egen knapp vid sidan av. Men det går även bra att bara börja skriva när Startmenyn är öppen, så startar en sökning automatiskt.

Och till vänster ligger Windows 8:s Startmeny med skalbara rutor, där du lägger ikoner till dina favoritprogram och Windows 8-widgets. Den är lite bökig att arrangera som vi vill ha den, men med lite tålamod får vi till en riktigt snygg och användbar samling. Här skulle vi gärna se möjligheten att lägga in lite friare ikoner, till exempel skrivbordsgenvägar. Har du tidigare installerat program och valt bort att lägga dem i startmenyn så är det inte säkert att du får in dem i Startmenyn alls.

Windows 10 meny
Efter att ha lagt in våra egna ikoner, möblerat om och döpt om kategorier ser det mycket mer användbart ut.

Mer kontroll, tack

En sak vi verkligen inte gillar med Windows 10 är att användaren har färre möjligheter att anpassa gränssnittet efter eget tycke och smak. De som designat gränssnittet ser ut att ha en förkärlek för tunga, mörka ytor. Aktivitetsfältet, utfällda menyn och nya Åtgärdscenter, en sidomeny med snabbinställningar och meddelanden, är alla svarta blaffor med vit text och ger oss en lätt klaustrofobisk känsla. Det går att byta temafärg på gränssnittet, men det innebär bara att det går från svart till exempelvis mörkblått, och som bäst ytterst svagt transparenta ytor. Upplevelsen i både Windows 7 och Windows 8:s skrivbordsläge var mycket ljusare och luftigare. Här får Microsoft gärna ge användarna lite mer frihet att anpassa sin upplevelse i kommande uppdateringar.

Windows 8 vs Windows 10
Mörker. Nya Windows är murrigare i färgvalen än föregångarna. Och förutom att ändra bakgrundsbild är det inte mycket att göra åt den saken. Startmeny och andra gränssnittselement är ofrånkomligt i olika mörka nyanser.

På plussidan får vi istället andra nya verktyg för just det. Den mest uppenbara är Aktivitetsvyn som nås från en ny ikon i aktivitetsfältet bredvid start- och sök-knapparna, eller med snabbkommandot Windows+Tab. Det ger en helskärmsvy över alla öppna fönster och appar, ungefär samma funktion som Mac OS X har i Mission Control. Här når vi också den andra stora nyheten, virtuella skrivbord, något som också OS X och även en del Linux-distributioner haft sen tidigare. Det här är varmt välkommet, och gör att du kan jobba med flera fönster och appar på ett mycket smidigare sätt. Till synes går det att öppna hur många parallella skrivbord som helst, vi tröttnade efter 150 stycken.

Här finns utrymme för en hel del förbättringar, det är inte helt smidigt att växla mellan skrivbord, översikten om du har många aktiva är inget vidare. Det går dessutom bara att flytta fönster till andra aktiva skrivbord om du är inne i Aktivitetsmenyn, något som borde vara ett högerklickskommando i varje fönster, eller en extra knapp bredvid maximera- och minimera-knapparna. Snap-funktionen som gör att du kan placera fönster snyggt intill skärmkanterna, har också blivit bättre, och låter dig nu lägga fönster i fyra hörn. Med tangentbordskommandon går det sedan lätt att flytta runt dem efter tycke och smak.

Aktivitetsmenyn
Aktivitetsmenyn och extra skrivbord, två smarta och användbara nyheter.

Edge och appar utan bekymmer

Vi har också stiftat bekantskap med webbläsaren Edge. Är det så mycket att säga om den egentligen? Det är en webbläsare, och den verkar göra ett plikttroget jobb på alla webbsidor vi försöker ladda. En irriterande detalj är att vi inte ser ut att ha fått med våra favoriter från Internet Explorer 11. De måste tydligen säkerhetskopieras till Onedrive för att de ska synkas över. Det känns fånigt, då det i praktiken är en uppdatering av Microsofts inbyggda webbläsare, oavsett namnbyte. Den borde adoptera inställningar som standard.

Det är i alla fall mycket skönt att slippa böka med två versioner av Internet Explorer, en för surfplatte-gränssnittet och en för skrivbord som i Windows 8. Faktum är att det funkar bra att köra alla helskärmsappar vi testar i fönsterformat. Man skulle ju kunna tro att en och annan inte skulle vara så lätt att anpassa, men Microsoft ser ut att ha gjort ett kanonjobb med den responsiva designen som gör dem skalbara i både höjd och bredd.

På minussidan så får Windows 7-användare säga hej då till Windows Media Center som går i graven. Det är kanske inget som vi fäller några tårar för, den som vill ha ett mediacenterprogram har många bra alternativ att välja bland. Och för många användare kan apparna Groove Music (nya namnet på Xbox Music) och Filmer funka bra som ersättning. Tristare är att Microsoft också plockat bort möjligheten att spela upp dvd-filmer. Det behöver du nu tredjepartsprogram för. I och för sig är det färre och färre datorer som överhuvudtaget har dvd-spelare numera, men helt utrotade är de faktiskt inte.

Solitaire
En del trotjänare försvinner, men gamla goda Harpan gör comeback. Men inte i en särskilt tilltalande form. Kopplad till Xbox-konto, seg att starta och löjligt långt till själva spelet. Hallå, vad är det här? Jag ville bara lägga en patiens...

Microsoft bestämmer

Det mest störande med nya Windows är att användaren har mer begränsad kontroll över vissa inställningar. Vi har redan nämnt stelbenta färg- och gränssnittsalternatiov, men kanske viktigast är att du som kör Windows 10 Home inte har någon kontroll över automatiska uppdateringar, de laddas hem och installeras vare sig du vill eller inte. Det vill till att du litar på att Microsoft vet vad de gör med patchar i framtiden. Även Pro-versionen ser ut att ha mer begränsade möjligheter till egen kontroll än förut även om det finns viss valmöjlighet.

Det är också trist att röstsökningstjänsten Cortana, ett av de stora dragplåstren med Windows 10, är regionslåst och inte fungerar i Sverige. Vi förstår att det kan ta tid att få till en bra svenskspråkig tjänst, men vi svenskar är ju faktiskt rätt så bra på engelska, så det tycker vi att vi borde fått möjligheten att använda.

M3 rekommenderarOmdöme

Microsoft tar med Windows 10 ett tryggt steg bakåt till ett mer bekant upplägg, och trots att plattformen är mer enhetlig än någonsin från skrivbordsdator till telefon, och trots att Windows RT nu äntligen är en fossil, så känns Windows mer uppdelat än förut. Och det är bra. En surfplatta får kännas som en surfplatta och en dator som en dator. Med nytt formspråk och tydliga nya gränssnittsfunktioner så erbjuder Windows 10 tillräckligt mycket nytt, och känns både moget och genomtänkt.

Är det perfekt? Absolut inte. En hel del detaljer i gränssnitt och menyer är fortfarande frustrerande och förvirrande, och ibland känns Windows 10 lite väl stelbent för de som är vana vid mer valfrihet i Windows. Vi förstår om Microsoft vill ha kontroll över sina uppdateringar, även om det känslomässigt tar emot. Den som vill ha bättre kontroll bör alltså satsa på Pro istället. Men varför denna kontrollmani över om jag vill blanda färger i gränssnittet eller ha lite ljusare och färggladare stil? Det hoppas vi Microsoft låter oss kontrollera själva i en framtida patch.

Fakta Windows 10

Tillverkare: Microsoft
Funktion: Operativsystem
Systemkrav: 1 GHz cpu, 1 GB ram för 32 bit, 2 GB ram för 64 bit, 16-20 GB ledig disk, Grafikkort med Directx 9-stöd och WDDM 1.0-drivrutin, skärm på minst 800x600 bildpunkter.
Pris, uppgradering: Gratis från Windows 7 och Windows 8/8.1.
Nypris: Win 10 Home ca 1 300 kr , Win 10 Pro ca 1 800 kr.


Bekant upplägg
Bättre för musstyrning än Windows 8
Många smarta nya funktioner
Gratis att uppgradera


Stelt att anpassa gränssnittet
En handfull borttagna program och funktioner

Betyg 4 av 5