DJI Phantom 2 gjorde drönaren folklig. Den 3-axlade kamerastabiliseringen för Gopro-kamerorna blev snabbt populär. DJI försökte då sälja drönaren med sin egen kamera med modellerna ”Vision” och Vision+”. Men då dök Gopro Hero 4 upp, med 4K och som gick att ha ombord på Phantom 2 och DJI halkade efter igen.

Men nu kan det bli ändring på det. Phantom 3:s kamera levererar nämligen en fantastisk bildkvalité och appen ger dig massor av möjligheter när du flyger. Det är först när du jämför en Phantom 3 med de första Phantom 2 som du förstår 3:ans fördelar. Phantom 3 är verkligen helt komplett och flygfärdig från kartong. När jag skaffade Phantom 2 fick jag löda på en videosändare för att kunna se en direktsänd bild från luften. Jag fick också köpa en separat videomonitor med mottagare och för att få ström till den fick jag bära med mig ett extrabatteri.

Missa inte: De bygger egna drönare - här är bästa knepen

Min modell var så tidig att jag heller inte hade någon höjdmätare, så jag fick installera en sådan separat också. Allt det här slipper du när du skaffar en Phantom 3. Nu använder du mobilen eller din surfplatta som monitor och ”dator”. Det kameran ser, ser du också. Det är ”DJI Pilot”, deras app som blivit navet, och som du installerar på din mobila enhet för att kunna flyga. Det här gör att du förutom bild också får massor av information om dina flygningar, såsom karta, höjd och position.

DJI Pilot
Navet i Phantom 3 är DJI Pilot APP. Här kan du göra en uppsjö inställningar och övervaka din flygning.

Fördelen är också dess nackdel

Att köra med sin mobila enhet blir samtidigt lite av drönarens svaga punkt. Du som har försökt använda till exempel en Ipad i starkt solsken vet vad jag talar om. Som skärm utomhus är den inte bra och något solskydd medföljer inte. Själv har jag låtit vika till en svart pappmapp som jag sedan fäst med kardborreband. Ett måste anser jag. 

Phantom 3
En bilmatta blir bra startplats i gräset och en vikt pappmapp får fungera som solskydd till Ipaden.

Det här är det sämsta med Phantom 3, att behöva kisa in i en Ipad. Samtidigt har kopplingen till ett system som styrs i din mobil eller surfpatta blivit en rejäl förbättring jämfört med tidigare modeller. Nu kan du sköta viktiga uppdateringar och inställningar utan att behöva koppla din Phantom till en dator.

Låt mig ge dig ett exempel. Om du av en händelse skulle förlora kontakten med din drönare kopplas ”fail-safe”-läget in, och drönaren flyger själv tillbaka till sparad startposition. Det är förstås fantastiskt men om du svängt in och hamnat på lägre höjd bakom till exempel ett träd kan det vara bra att veta att den intelligenta drönaren inte är så smart att den svänger runt och undviker en krasch på vägen tillbaka vid händelse av tappad kontakt. Den tar istället den raka fågelvägen.

För att undvika detta kan du därför i förväg ställa in till vilken höjd drönaren först ska stiga, innan den beger sig hemåt, så att den garanterat flyger över eventuella hinder som finns efter fågelvägen tillbaka till startpositionen. Det här är en av många funktioner du nu kan ställa in på plats, direkt i din mobil eller surfplatta. Du kan också ställa in hur långt bort och hur högt den maximalt får flyga. Att ha tillgång till dessa funktioner ute på fältet är riktigt bra och kommer att göra din flygning betydligt säkrare och mer kontrollerad.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

DJI Phantom 3 Professional RTF Pris vid test: 13811 kr.

Bästa pris just nu: 13004 kr