Låt oss göra en sak klart från början. Det främsta försäljningsargumentet för robotgräsklippare är inte att du slipper svettas bakom en handdriven maskin. Det är snarare den ständiga känslan av nyklippt gräsmatta som är grejen. Och så är det ju lite spännande att ha en robotbetjänt som sköter vardagssysslorna åt dig.

Utbudet av robotklippare har exploderat de senaste åren. Prestigemärken samsas med lågt prissatta nykomlingar och det är inte så lätt alla gånger att välja rätt modell.

Missa inte: Robotgräsklippare löpte amok i Täby

Vi har tittat närmare på Bosch Indego 1000 Connect, som placerar sig i mellanskiktet både prismässigt och sett till antalet funktioner. Det som får Indego att sticka ut är främst två saker: möjlighet till fjärrstyrning via en app i din smartphone (klipparen har inbyggt sim-kort) och en klippteknik som delar upp din gräsmatta i flera, mindre zoner i stället för att klipparen far omkring mer eller mindre slumpmässigt.

Bosch Indego 1000 Connect
Formspråket är snyggt och tydligt. Man ser direkt att Indego 1000 kommer från kända tillverkaren Bosch.

Sätt gränserna först

Liksom de flesta andra robotgräsklippare kräver Indego 1000 att du installerar en avgränsningstråd i din trädgård, så att klipparen vet inom vilket område den ska hålla sig. Lägg omsorg och tid på installationen. Det är inte kul att spendera några timmar krypandes på knäna i trädgården, men det är avgörande för att klipparen ska göra jobbet på ett bra sätt.

Använd den medföljande linjalen för att säkerställa ett säkerhetsavstånd på 35 centimeter till murar, buskar och andra fasta föremål. Annars kommer Indego helt enkelt inte att vilja kartlägga trädgården överhuvudtaget. Drygt 200 meter kabel ingår, liksom fyra påsar med de svarta fästanordningar i plast som håller kabeln på plats på din tomt. Två geléfyllda kopplingsplintar gör det enkelt att skarva tråden om det skulle behövas.

Notera att Indego inte har stöd för biytor, något som en del konkurrenter erbjuder. Det är en smart funktion för dig som har flera olika gräsytor, som inte är sammanhängande, och som behöver klippas.

Missa inte: 9 prylar som gör livet utomhus roligare

När du har dragit slingan runt hela tomten, och alla fasta föremål, är det dags att skapa en karta över trädgården. Indego följer då slingan runt hela tomten, en procedur som i vårt fall tog cirka 15 minuter. När klipparen återvänder till basstationen är det därefter dags att starta första klippomgången, något du antingen gör direkt på gräsklipparens menysystem eller från din smartphone.

Inte så smart på egen hand

Men måste man verkligen dra kabeln runt alla fasta hinder, borde inte Indego ha förmågan att själv lära sig hur din trädgård ser ut? Nej, tyvärr inte. Vår första tråddragning utelämnade en stor studsmatta, ett mycket vanligt inslag i svenska villaträdgårdar, och det orsakade många problem för den stackars robotklipparen. Den krockade med studsmattans ben och körde helt enkelt fast, ända tills vi kompletterade tråddragningen med en slinga runt studsmattan. Efter det förbättrades driftsäkerheten avsevärt.

Vi satte Indego på prov i en komplicerad trädgård med flertalet fruktträd och buskar, samt två småbarn som gärna lämnar sina leksaker liggande framme. Tyvärr är inte en robotgräsklippare ens av modell 2015 särskilt smart. Vår Indego körde fast i en gunga och några andra hinder.

Ett driftstopp är kanske inte så farligt om du bara är på jobbet under dagen, men om man är bortrest på tre veckors semester är det mindre roligt. Driftstoppet kan nämligen inte avhjälpas från din smartphone - du måste återaktivera klipparen från den inbyggda kontrollpanelen på Indegos ovansida.

Om du är van vid en bensindriven handjagare kommer du snabbt att märka att Indego inte alls har samma klippkapacitet, så se till att klippa ned gräsmattan innan du aktiverar din robotgrässklippare första gången. Sedan kan du minska klipphöjden, vars grundinställning är på högsta läget. Du når denna inställning genom att lyfta på ett lock ovanpå klipparen och skruva på ett vred (två till sex centimeter). För att Indego ska trivas i din trädgård bör den få klippa gräsmattan med högst några dagars mellanrum. Annars riskerar gräset att bli för högt med försämrat klippresultat som följd.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning