Indego 1000 mobilapp
Kartan visar hur vår komplicerade gräsmatta ser ut i appen. Indego 1000 klarade dock utmaningen utan att stöta på några större problem.

Effektiv klippning med zoner

Indego 1000 far inte runt helt slumpmässigt över din gräsmatta. Bosch har nämligen tagit fram en teknik som de kallar Logicut, som gör att gräsmattan delas upp i olika zoner som klipps en åt gången. På så sätt förkortas klipptiden samtidigt som du får ett snyggt mönster på gräsmattan. Vi upplever systemet som näst intill perfekt, men ibland “glömmer” Indego att klippa vissa områden på vår testgräsmatta, men så är den också ganska komplex (se bild). Var också medveten om att klipparen tar frekventa pauser på upp till tio sekunder, där den kalibrerar sin position på klippområdet.

En finess som lockar oss teknikfrälsta är möjligheten att styra alla funktioner i gräsklipparen från en app. Vi testade IOS-versionen, men appen finns även tillgänglig för Android och Windows Phone. Efter att ha laddat ned appen och matat in önskade användaruppgifter läser du bara av qr-koden som finns på gräsklipparen för att koppla ihop den med ditt konto.

Kommunicerar via 2G

Eftersom Indego har ett inbyggt sim-kort så kan den kommunicera via gsm-nätet. Om man ska vara nogräknad så är det stenålderstekniken gprs (2G) som används, men eftersom det inte handlar om några stora datamängder som ska överföras så är det ingen egentlig nackdel. Det krävs inget abonnemang och medför alltså inga extrakostnader att låta Indego kommunicera på detta sätt.

I appen får du tillgång till statistik som total klipptid och hur lång livstid som återstår för knivarna samt möjlighet att programmera hur ofta klipparen ska ge sig ut på gräsmattan. Här dyker också ett larm upp om klipparen stöter på ett problem som kräver din tillsyn. Om någon, i värsta fall en tjuv, lyfter upp din klippare så får du också ett larm till appen. Felet beskrivs och förses med en tidsstämpel, så att du vet exakt när problemet uppenbarade sig.

App-problem

Tyvärr är inte appen särskilt tillförlitlig när det gäller styrning av gräsklipparen. På tok för ofta fick vi felmeddelanden som “Det gick inte att nå klipparen” eller "Låg batterinivå/temp. utenfor område" när vi försökte aktivera klipparen (det sistnämnda stavas precis på det sättet) . En halvtimme senare gick det plötsligt bra att starta klipparen. Irriterande men inte alltför allvarligt. Det går ju alltid att förlita sig till ett förprogrammerat klippschema i stället.

Och, sist men inte minst, vad kan man säga om säkerhetsaspekten? Vågar man låta Indego samsas med småbarn och husdjur på tomten? Vi uppmanar till försiktighet. Även om klipparen stannar relativt enkelt när den stöter på ett hinder är det långtifrån säkert att den inte kan åsamka personskada. Om du har småbarn, programmera klipparen så att den gör sitt jobb vid de tidpunkter då barnen inte är ute och leker på gräsmattan.

Omdöme

Även om Bosch Indego 1000 inte är helt utan brister så gör den tveklöst din gräsmatta vackrare och ditt liv lite enklare. Men borde inte en robotgräsklippare vara lite smartare än så här år 2015? Kvarglömda föremål och en slarvigt utförd grundinstallation kan göra att du måste fortsätta att lägga en del tid på gräsmatteskötsel. Regelbunden rengöring av klipparens underrede är också ett måste eftersom den saknar regnsensor. Om den följer ett förprogrammerat tidsschema kommer den att ge sig ut i ruskväder förr eller senare.

Fakta Bosch Indego 1000 Connect

Tillverkare: Bosch
Funktion: Robotgräsklippare som kan styras från en app i din smartphone.
Effekt: 150 W
Maximal klippyta: 1 000 kvadratmeter (finns flera andra modeller med mindre och störra kapacitet).
Klipphöjd: 2 - 6 cm
Vikt: 11,1 kg
Kompatibilitet, app: Ios, Android, Windows Phone
Pris: cirka 12 500 kronor


Inbyggd gsm-modul 
Enkel att installera och att underhålla
Ger snyggt klippresultat

Inte så driftsäker
Appen misslyckas alltför ofta med att få kontakt med gräsklipparen
Ljudnivån 
Saknar regnsensor

Betyg 4 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning