Det är svårt att inte fascineras av Rare. Den brittiska studion var en flitig utvecklare redan under mitten av åttiotalet men det var med Donkey Kong Country från 1994 som det stora genombrottet kom. Det gjorde å andra sidan studion till stjärnor över en natt och därefter rullade det liksom bara på med titlar som Goldeneye 007, Diddy Kong Racing och Banjo-Kazooie.

Läs mer: Batman: Arkham Knight är påkostat men vi har sett det förut

När Microsoft i början av 2000-talet pyntade ut drygt 3,5 miljarder för Rare var det därför få som väntade sig att studion i det närmaste skulle försvinna från spelkartan. Under Microsofts flagg gav man visserligen ut Perfect Dark: Zero, Banjo-Kazooie: Nuts n Bolts och ett gäng Kinect Sports-titlar, men det blev allt tydligare för varje nytt spelsläpp att storformen från förr var som bortblåst.

Rare Replay
Rare Replay tar oss med både till åttiotalsklassiker till mer nutida titlar som Banjo Kazooie: Nuts n Bolts.

Var det bättre förr?

Exakt var Rare befinner sig i dag är svårt att säga. Det var trots allt ett tag sedan man hade något riktigt stort under utveckling. Just därför framgår det något ironiskt att när nu studion firar 30 år gör man det genom att släppa Rare Replay – en fullspäckad tillbakablick där företaget gör sitt bästa för att visa att det var bättre förr.

Till viss del ger vi Rare rätt i det. Rare Replay saknar förvisso Donkey Kong Country-spelen och Goldeneye 007 (rättighetsstrul i båda fallen) men innehåller i gengäld flera av företagets bästa spel. Här finns fantastiska RC Pro Am, originella Cobra Triangel och plattformspärlorna Banjo-Kazooie och Conker's Bad Fur Day. På samma gång bjuds det på mer okända titlar som Slalom och Sabre Wulf.

Rare Replay
Erkänt svåra Battletoads har åldrats helt okej, men alla spelen i samlingen känns inte lika relevanta. Många, som Nintendo 64-titlarna, dras dessutom med en styrning som inte har anpassats till dagens spelkontroller.

Gott om bonusmaterial

Passande nog är Rare Replay också fullmatad med bonusmaterial i form av bakom kulisserna-material, musiksnuttar och intervjuer. Här visar Rare bland annat upp videoklipp på spel som aldrig blev, exempelvis Kameo 2 och racingspelet The Fast and the Furriest. Märkligt nog behöver du först låsa upp bonusmaterialet genom att klara diverse utmaningar i de spel som finns. Att få tillgång till allt på en gång hade varit att föredra.

Läs mer: Allt fler spel släpps ofärdiga – därför är det ditt och mitt fel

Är då Rare Replay en samling för alla? Det är tveksamt. Du behöver förmodligen ha haft en relation med företaget sedan tidigare för att uppskatta det här till fullo. Många av spelen har inte åldrats särskilt väl och det gäller både nyare och äldre titlar. Från företagets tidigare år är det egentligen bara Jetpac som är intressant – och då främst ur ett historieperspektiv (själva spelet är rätt kasst). I den nyare katalogen känns Xbox 360-titlarna Perfect Dark: Zero och Banjo Kazooie: Nuts n Bolts rent av dåliga.

Rare Replay
Menyerna är välgjorda och nästan ett skäl i sig att skaffa Rare Replay.

För att gnälla ytterligare ligger Xbox 360-titlarna utanför skivan, vilket gör att du kastas tillbaka till Xbox One-menyn när du vill spela dem. Det ger hela samlingen en något spretig känsla.

Imponerar trots allt

Men ändå: har du saknat Rare från åttio- och nittiotalet lär du inte bli besviken. Det finns som sagt gott om saker som stör och innehåll som saknas men med tanke på hur mycket material Rare Replay ändå innehåller är det ändå en imponerande samling. Nu håller vi bara tummarna för att företaget snart kommer tillbaka på allvar.


Fakta: Rare Replay

Utvecklare/utgivare: Rare/Microsoft.
Plattform: Xbox One
Pris: 300 kronor.


Väldigt mycket material.
En del titlar håller fortfarande hög klass.
Flera titlar har fått en visuell förbättring.
Läcker inramning.

Det saknas en hel del.
Xbox 360-spelen ligger utanför samlingen.
Mycket är trots allt inte särskilt bra längre.
Bonusmaterialet är låst från början och kräver att du spelar en hel del.

Betyg 4 av 5