På många sätt var Gears of War den titel som definierade Xbox 360 som konsol. Det var ösigt och med ett starkt onlinestöd – precis det som Microsoft ville att Xbox 360 skulle symbolisera. Därför är det heller inte underligt att det är just en nyversion av Gears of War som får utgöra startskottet för spelhösten på Xbox One.

Gears
Under kampanjen möter vi en rad olika fiender som i sin tur kräver att du ändrar din strategi.

Pang på
Huruvida Gears of War håller i dagens spelklimat råder det inte några tvivel om. Till skillnad från många andra av dagens actionspel, och för den delen dess tre uppföljare, är Gears of War befriande avskalat. Här görs varken något försök att fördjupa karaktärer, berätta någon vettig handling eller dra ned på tempot för sakens skull.

Läs mer: Mer kaos och framtidsaction i Call of Duty: Black Ops 3

Fokus ligger istället på actionmomenten – som dessutom varieras duktigt under de drygt tio timmar kampanjen pågår. Stämningsmässigt skiljer sig också Gears of War från det mesta. Även om det aldrig är tal om något skräckspel påminner det en hel del om Capcoms klassiker Resident Evil 4. 

Gears 2
Kontrollsystemet i Gears of War har inspirerat en rad olika utvecklare.

Inslag som blivit standard

Med det sagt är Gears of War mer än en simpel actionrökare. Faktum är att dess mekanik med att använda en enda knapp till att ta skydd, ta sig över hinder och rulla på marken har kopierats en mängd gånger genom åren av andra utvecklare. Detsamma gäller systemet med att ta skydd och skjuta på fiender. Gears of War var inte först med det här men gjorde det bättre än någon annan hade gjort tidigare.

Läs mer: Gears of War 4 premiärvisat – här är trailern

Nyversionen visar tydligt hur före Epic Games var sina konkurrenter. Det är fortfarande ruskigt underhållande att spela och varje strid har en nerv få titlar kommer i närheten av.

Sparsmakad nyversion

Däremot går det att ställa sig frågande till relevansen i att släppa Gears of War en gång till. Grafisken imponerar med detaljerade karaktärsmodeller och uppiffade miljöer. Att det numera rullar i 1080p-upplösning är så klart också välkommet. Dessutom bjuds det på fem stycken kapitel till kampanjen som inte tidigare varit tillgängliga i Xbox 360-versionen (däremot i pc-versionen).

Men att Microsoft inte har tagit tillfället i akt och uppdaterat resterande delar i serien känns lite snålt, särskilt med tanke på att vi fick en hyfsat komplett Halo-samling förra året. Tyvärr är det också sparsmakat med extramaterial. Bortsett från ett gäng digitala serietidningar du låser upp genom att samla in namnbrickor är det i stort sett samma paketering som i originalet. Det är både tråkigt och en bortslarvad möjlighet. 

Gears 3
Kampanjen kretsar kring Marcus Fenix och hans Delta-gäng. Tillsammans utgör de en kvartett väldigt grabbiga karaktärer, på gott och ont.

Fortfarande hög klass
Kan du bortse från det väntar en titel som är väl värd att spela även i dag. För Gears of War trumfar inte bara uppföljarna på de flesta punkter utan det håller även jämna steg med de flesta titlar i genren som släppts de senaste åren.

Det ska sägas att vi ännu inte kunnat spela onlinedelen av Gears of War: Ultimate Edition. Här får vi bland annat tre tidigare pc-exklusiva banor, tre nya spellägen och dedikerade servrar (äntligen).


Fakta: Gears of War: Ultimate Edition

Utvecklare/utgivare: Microsoft.
Plattform: Xbox One
Pris: cirka 400 kronor.


Håller fortfarande hög klass.
De grafiska uppdateringarna är välkomna.
Underhållande.


Nyversionen känns snål.
Uppföljarna saknas.
En del buggar.

Betyg 4 av 5