I morgon är det så dags för Metal Gear Solid V: The Phantom Pain att släppas. Titeln är inte bara ett av årets mest efterlängtade spel, det utgör också den första delen i Metal Gear Solid-serien på flera år. Med anledning av det passar vi på att ranka våra sju favoriter i serien.

Rising

7. Metal Gear Rising Revengeance

Metal Gear-serien är en spretig historia där det verkligen gäller att läsa på om du vill hänga med i handlingsutvecklingen. I Rising Revengeance är det däremot inte tal om särskilt mycket berättande, här är det istället supersnabb action för hela slanten. Titeln började utvecklas av Metal Gear Solid-studion Kojima Productions men togs så småningom över av Platinum Games. Den studion har bland annat Bayonetta på sin meritlista, något som märktes tydligt här.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10
Ground

6. Metal Gear Solid V: Ground Zeroes

När Ground Zeroes lanserades våren 2014 fick det en hel del kritik för att vara alldeles för kort sett till sin prislapp. Kritiken var förståelig – äventyret var över på bara några få timmar och kändes mer som en demo av Metal Gear Solid V: The Phantom Pain än som ett eget spel. Men det visade trots allt upp en riktigt skarp spelmekanik, där du bland annat fick smyga runt i en öppen spelvärld och ta dig an situationerna på det sätt du själv ville.


Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10
mgs 4

5. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Så här i efterhand har del fyra i Metal Gear Solid-serien blivit något av en hackkyckling. Och visst blev det stundtals väl uppenbart att producenten Hideo Kojima nog hellre hade velat vara Hollywood-regissör än spelskapare. Exempelvis fick vi i slutet se en dryg timme lång sekvens, tänkt att knyta ihop seriens alla lösa trådar. När du väl fickr spela var däremot Metal Gear Solid 4 strålande bra.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10
Peace

4. Metal Gear Solid: Peace Walker

Playstation Portable-äventyret Peace Walker var kanske inte lika bombastiskt eller påkostat som Metal Gear Solid 4 – men det bjöd å andra sidan på betydligt mer interaktivitet. Det bärbara formatet till trots fanns det mesta vi förknippade serien med, och när det var som bäst hade det inte några problem att slåss mot de allra främsta Metal Gear-titlarna. Dessvärre var det samtidigt lite oslipat, vilket inte minst märktes på dess tråkiga bosstrider.

Betyg 8 av 10
Betyg 8 av 10
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning