Det kan låta underligt att kalla Coolpix P900 för kompaktkamera, den är trots allt större än till exempel en systemkamera som Nikon D5500 med standardzoomen. Fast då handlar det förstås om tre gångers zoomomfång, inte mer än åttio gånger. Uttrycket kompaktkamera syftar här mest på att objektivet är fast monterat till skillnad från en systemkamera där du kan byta objektiv.

Kallar vi istället P900 för superzoom är de nog ingen som blir förvånad. Vi tyckte Canon Powershot SX60 HS var extrem med 65 gångers zoom. Den ger en bildvinkel som motsvarar från 21 mm till över 1300 mm på en småbildskamera. Nikon P900 tar som sagt det här ett steg längre med 83 gångers zoomomfång som motsvarar häpnadsväckande 24 till 2000 mm på en småbildskamera.

Nikon Coolpix P900
P900 har ett stadigt grepp och rejäla reglage. Tekniskt sett är det inte en systemkamera, men nog känns den som en.

Superzoom kräver stadig hand

Den första frågan som infinner sig är: Går det över huvud taget att fotografera med så extremt snäva bildvinklar utan stativ? Jo faktiskt, i alla fall så länge ljuset räcker till. Det är självklart svårt att sikta med en så extremt snäv bildvinkel, att till exempel försöka behålla en flygande fågel i bild med längre brännvidd än 500 mm kräver en hel del träning. Det blir lite enklare med kameran på ett stativ. Dessutom har P900 en smart funktion: Tryck in knappen på objektivets vänstra sida och kameran zoomar ut en smula, när du hittat motivet släpper du knappen och kameran zoomar in igen.

Har du ett motiv som är lätt att lokalisera, solen lyser och luften är klar, ja då blir bilderna tagna på motsvarande 2000 mm faktiskt överraskande skarpa och detaljrika. Stabiliseringen är oerhört effektiv och att ta bilder på 1/500 fungerar faktiskt bra. Annars är ju den klassiska tumregeln för slutartider 1/brännvidd, vilket innebär att utan stabilisering skulle du behöva minst 1/2000 för att ha en chans att få skarpa bilder.

Tänk också på att på så här långa avstånd kan luften mellan dig och motivet spela en stor roll. Att ta en bild på en människa tvärs över till exempel ett stort fält en varm sommardag ger en bild som blir förstörd av luftens värmedaller. Precis som vi konstaterade när vi testade Canons SX60 förra året så är det lätt att man lockas till att zooma in lite väl långt. Rör sig då luften mycket, det dammar, är fuktigt, eller om ljuset börjar avta så är de lätt att få oskarpa bilder.