En gång för länge, länge sedan, i början av 00-talet, var fotoskrivare någonting riktigt hett. Sedan kom hd-tv, sociala medier, digitala fotoramar och högupplösta Ipad på bred front, och gjorde utplattade träd till en föråldrad form av bildformat.

Men jodå, det finns faktiskt en hel del saker som gammalt hederligt papper gör bäst. Att ställa en surfplatta på spiselkransen är ingen höjdare, och vill du klämma fast en bild på barnbarnet under en kylskåpsmagnet finns det inget alternativ.

Pytte-printer

Därför finns det fortfarande en marknad för fotoskrivare. Men finns det en marknad för Canon Selphy CP1000? Det är en annan femma. Selphy CP1000 är den senaste och mest avancerade i en serie små sublimeringsskrivare som ploppar ur sig foton i gammal hederlig fotoalbumstorlek 4x6 tum, knappt 10x15 centimeter. 

Canon Selphy CP1000
I hopfällt format tar Selphy CP1000 inte upp så mycket plats. Ska du verkligen använda den så sprider den dock ut sig. Du behöver även en dryg decimeter fritt bakom skrivaren eftersom pappret matas ut och vänder den vägen.

Skrivaren är mindre än ett mjölkpaket och väger också under kilot. Baktill finns det platts för ett batteri, som gör att Selphy CP1000 verkligen blir portabel. Men det ingår inte som standard, utan måste köpas till. Nu får vi istället dras med en klumpig adapter. En vanlig mobilladdare hade till exempel inte funkat, eftersom utskriften faktiskt drar en hel del ström under korta tider.

Speciella fotopapper placeras i en liten arkmatare som måste monteras fram på skrivaren och som rymmer ett tiotal ark. Det gör skrivaren helt plötsligt dubbelt så stor och tre gånger så otymplig. Sedan ska det ju också finnas bilder att skriva ut.

Akut brist på uppkoppling

Här stöter vi på det som gör att vi höjer på ögonbrynen och undrar om det här verkligen är en produkt släppt 2015. Den har tre olika sätt att bli matad med bilder.

För det första har den minneskortläsare framtill, för både sd-kort och Compact Flash. För det andra har den en usb-port på sidan där du kan stoppa in en extern hårddisk eller ett usb-minne. I bägge fallen skannar Selphy CP1000 enheterna efter bilder och presenterar i en meny på den lilla uppfällbara skärmen. Och för det tredje har den mini-usb-ingång för att ansluta till en Windows- eller Mac-dator och användas som vanlig usb-skrivare.

Canon Selphy CP1000 batteri
Batteriet får du köpa till. Det kostar över sex hundra spänn.

Märk väl vad som saknas: Alla former av trådlös uppkoppling. Ingen wifi. Ingen Bluetooth. Ingen nfc för snabbsynkning med mobilen. Inget stöd för Android eller Ios-enheter alls. Eventuellt kan du koppla in en som mediaenhet via usb-porten, men det varierar från telefon till telefon.

Det här är alltså en mobil skrivare… som inte funkar till mobilen, det vill säga den vanligaste kameran som i princip alla har nu för tiden. Även Canon Pixma-skrivare för under tusenlappen har stöd för både Bluetooth och Google Cloud-print. Det finns till och med äldre Selphy-skrivare med wifi. Så det är inte så att Canon inte vet hur man gör. De har bara valt att inte göra det. Av någon bisarr anledning.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning