Berättelsen i andra hand

Samtidigt som Metal Gear Solid V: The Phantom Pain bjuder på långt fler spelmässiga variationer än sina föregångare har handlingen fått stå tillbaka. Under äventyrets gång stöter vi visserligen på både nya och välbekanta ansikten, och berättelsen innehåller gott om vändningar och överraskningar. Antalet mellansekvenser är också betydligt färre – något som är uteslutande positivt.

Tyvärr tippar det stundtals över åt fel håll. Det finns ett enormt antal uppdrag, men de som driver handlingen framåt är förhållandevis få. Den stora majoriteten består istället av typen ”befria soldat x” eller ”stoppa fientlig vapentransport”. Spelmässigt är det underhållande oavsett, men eftersom det inte alltid är glasklart varför du utför en viss uppgift är det lätt att motivationen blir lidande.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain går därför att se som mer av en kreativt sandlåda än som ett regelrätt Metal Gear Solid-spel. Det förstärks av att Solid Snake själv är närmast knäpptyst spelet igenom, och att den Harry Gregson Williams-komponerade musiken inte alls är lika episk som den som samma man skrev för Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Många av karaktärerna känns också slarvigt skrivna, andra rent av bortkastade. Klassiska Revolver Ocelot är, tvärt emot hur han uppträder i föregångarna, slätstruken och ordentlig.

Ett värdigt avsked – trots alltM3 rekommenderar

Men på samma gång som Metal Gear Solid V: The Phantom Pain tar ett steg bort från seriens inarbetade formula är det modigt och bitvis strålande designat. I sina bästa stunder utstrålar det ren spelmagi. Dessvärre innehåller det även gott om saker som känns som ren utfyllnad.

Hideo Kojimas farväl är må hända ojämnt, men vi kommer aldrig igen kunna beskylla honom för att vara traditionell.


Fakta: Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Utvecklare/utgivare: Kojima Productions/Konami
Plattform: Playstation 4, Xbox One, pc, Playstation 3, Xbox 360
Testad plattform: Playstation 4
Pris: cirka 600 kronor.

Stora valmöjligheter.
Bandesignen bjuder in till kreativitet.
Kontrollen är i stort sett felfri.
Smygmomenten håller hög kvalité.

Många intetsägande uppdrag.
Historien berättas inte särskilt effektivt.
Solid Snake är en tråkig karaktär.
Actionmomenten lämnar en del att önska.

Betyg 4 av 5