Att Nintendo är duktiga på bandesign är inte någon hemlighet – det är bara att se på den allra första banan i Super Mario Bros till NES. När du startar möts du av en fiende som går rakt mot dig och som du behöver hoppa över för att inte dö av. De tre gröna rören i varierande storlekar som Mario därefter stöter på visar att det går att kontrollera höjden på hoppen genom att hålla inne hoppknappen. Kort och gott: genial bandesign i all sin enkelhet.

Missa inte: Metal Gear Solid V: The Phantom Pain – den mest ambitiösa delen i serien hittills

Frågan är hur det går om resten av världen får chansen att experimentera med den här typen av idéer. Super Mario Maker är tänkt att svara på det. Här får du nämligen chansen att snickra ihop dina egna banor, och dela med dig av dessa till omvärlden.

Mario Maker
Det går att gå rejält bananas om du känner för det.

Långsam inlärning
För att du ska kunna göra detta på bästa sätt använder sig Nintendo av en liknande pedagogik som i Super Mario Bros. Du börjar rent av på samma nivå, men där banan traditionellt fortsätter möts du istället av en avgrund. För att ta dig över behöver du välja ett objekt att placera på lämplig plats, något Nintendo är noga med att förklara. Man har dessutom valt att inte inkludera alla redskap på en gång utan låter dig istället få nya saker att leka med under de första nio dagar du spelar.

Här hittar vi också den enskilt största nackdelen med Super Mario Maker. Det kan tyckas nödvändigt att långsamt guida dig in i tänket men på samma gång känns det onödigt begränsande de första dagarna, särskilt om du omgående fastnar för konceptet. En bättre idé hade varit att basera upplåsningen på antal spelade timmar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning