Det vore en underdrift att påstå att Turn 10 börjar bli varma i racingoverallerna. På ganska exakt tio år har studion hunnit med sex delar i Forza Motorsport-serien. I jämförelse har värsta konkurrenten Polyphony Digital under samma period lyckats släppa ifrån sig tre stycken Gran Turismo-spel.

Missa inte: Project Cars – bästa racingspelet på länge

Finns det då fog för denna utgivningshets? Fans av serien skulle tveklöst svara ja på den frågan. För man får vara både blind och döv för att inte märka av hur långt den här serien har kommit sedan starten. Det som en gång var en sämre version av just Gran Turismo har utvecklats till något eget, och som ger de flesta realistiska bilspel en ordentlig match in på upploppet. Kvaliteten har, möjligen med undantag från fjolårets Forza Motorsport 5, varit skyhög. Samtidigt har utgivningstakten gjort att Turn 10 har kunnat finslipa på detaljerna snarare än att bjuda på någon spelmässig revolution.

Forza 6
Det finns en hel del bilar att välja mellan denna gång, och du slipper betala för dem med riktiga pengar.

Gott om innehåll
Forza Motorsport 6 utgör inte något undantag. Efter det mindre snedsteget med del fem har man bättrat sig rejält på innehållsdelen. Här finns över 450 bilar och närmare 30 olika banor, och du behöver lyckligtvis inte betala med riktiga pengar för att få chansen att köra dem denna gång. Mikrotransaktionerna förstörde en stor del av Forza Motorsport 5, och det känns skönt att de numera är ett minne blott.

Spelmässigt var däremot Forza Motorsport 5 riktigt bra, och den grunden har Turn 10 klokt nog valt att bygga vidare på. Till skillnad från många konkurrenter rullar Forza Motorsport 6 på med 60 bilder per sekund och i 1080p-upplösning. Även om det ser något detaljfattigt ut vid sidan av Project Cars är det svårt att inte imponeras över hur bra det flyter. Bilduppdateringen viker sig inte en centimeter oavsett hur många bilar som trängs på skärmen samtidigt.

Forza 6
Att köra i regn är riktigt underhållande, särskilt när du samtidigt gör ditt bästa för att undvika vattenplaning.

Se upp för vattenpölar
På tal om det visuella märks det att Turn 10 har lagt en hel del resurser på att få till vädereffekterna. Att köra i ösregn ser inte bara riktigt bra ut, här kommer vi även in på det som förhandssnacket har handlat mest om, nämligen att vädret påverkar köregenskaperna i högre grad än vad vi är vana vid.

Till viss del stämmer det. Förutom att däcken naturligtvis får sämre grepp på vått underlag uppstår det vattenpölar på delar av banan, och åker du in i en sådan riskerar du att helt tappa kontrollen över bilen. Om detta leder till en mer försiktig körning är väl tveksamt, men det tillför åtminstone lite spänning.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning